Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám dilema. Nejde o nic vážného, jen mě zajímá další názor.
Syn slavil narozeniny a přijel k nám můj otec se svou novou ženou a jejím synem. Před návštěvou se stavili v obchodě a koupili si jogurty. Když přišli k nám, šli rovnou do kuchyně, vytáhli si lžičky a jogurty snědli(jeho žena a její syn).
A mě jde o to, že „mi vlezla“ do kuchyně, do šuplíku, bez jakéhokoli oznámení nebo dovolení. Navíc donesli jen pro sebe(ne že bych o to stála, ale když už synovi nic nepřivezli..).
Dodám, že jsem ji viděla počtvrté, takže pro mě je to pořád cizí člověk a tohle mi přijde dost nevychované. Ale jsem proti ní zaujatá, takže nevím. ![]()
Přišlo by mi to divné. Kdyby si řekla o lžičku pro syna (malého), tak mě to přijde OK, ale hrabat se mi v kuchyni a pak i coby dospělá jíst přinesený jogurt mi přijde divné.
Příspěvek upraven 14.02.14 v 23:02
Taky mi to prijde nemistne, mohla o lzicky pozadat, to se nedela, nekomu lezt do kuchyne a do supliku. A jak mohli jet na narozeniny maleho a nic mu nedovezt? To taky nejak nechapu.
Na mou povahu bych jí určitě něco řekla
Nesnáším nevychovance ![]()
Omezená tupka. příště jí to normálně řekni, otázka je jestli to pochopí ![]()
Jo, je to divný a neslušný
Ale jestli jí nemusíš potkávat nijak často, tak si z toho nedělej hlavu ![]()
Ahoj, tak mě by to teda taky vadilo - je to neslušné a nevhodné, jak se zachovali. Do kuchyňské linky, ledničky, šuplíků, zavřených pokojů, atd. prostě návštěva neleze. Ještě, kdyby to třeba udělal otec (i když by taky neměl), ale ženská, kterou jsi viděla párkrát v životě?
Vím, že se už s křížkem po funuse těžko radí, ale asi bych ji hlasitě upozornila, že měla říct, že bych jí lžičky podala a že se slaví narozeniny, tak jídla bude dost a jogurty si mohou ušetřit
Nebo nevěděli, že máte oslavu narozenin, když si přinesli vlastní zásoby? ![]()
Tak já tohle přímo nesnáším a nemusí to být ani člověk takřka cizí, ale vyškolila mě sestra přítele, která prostě toto bere jako hotovou věc, prostě děs ![]()
Manžel pochází z východních čech, já jsem ze severní moravy. A když k nám začal jezdit švagr s rodinou, jsou tam zvyklí, že si lezou rovnou do lednice. Ze začátku jsem byla totálně v šoku. Prostě americký způsob. Přišel, vlezl do lednice a sežral, na co měl chuť. Manžel mi sdělil, že jsou na to zvyklí. Nevím, jestli obecně v tomto kraji, nebo jen v jeho rodině. ![]()
Takže lžička z šuplíku je pro mně úsměvná. To ať se obslouží. Lezení do lednice ovšem absolutně nesnáším. ![]()
@marcela74 no nevim, to je spíš o výchově. já se do dneska třeba ptám tchýně jestli si můžu dojít na záchod ( 3 roky )
ale tomu prostě neporučíš ![]()
@marcela74 Z východních Čech jsem taky, krajem to fakt není, přísahám.
A nemají nějaké dietní omezení, že si raději donesli vlastní zásoby?
Ale to by ti snad otec řekl, předpokládám. Pokud věděli, že jedou na narozeninovou oslavu, tak snad mohli očekávat, že bude pohoštění.
Jinak co se týče „lezení“ do kuchyně, to by mně osobně nevadilo, pokud mi tam někdo něco nezpřeháže nebo nezničí. Kuchyň nepovažuju za intimní zónu a pokud se návštěva v rozumné míře obslouží sama (vezme si nádobí, podá si z ledničky máslo, uvaří si kafe…) jenom dobře, já mám o starost míň. Většině návštěv to i říkám - skleničky a hrnky jsou tady, čaj a kafe tady, dejte si, na co máte chuť.
Ale je fakt, že já si domů nezvu napůl cizí lici, jen rodinu a blízké kamarády.
Každopádně se zachovali přinejmenším zvláštně, asi bych se zeptala otce, co to mělo znamenat.
@marcela74
nene.. tomu snad ani nevěřím.. děs ![]()
Já se ptám i u vlastní mamky, kde jsem před tím bydlela x let, jestli si můžu vzít něco z lednice nebo si uvařit kávu. A třeba u babičky se ptám i jestli bych si mohla půjčit skleničku na vodu, pokud omylem zapomene, když tam jsem na návštěvě.. přijde mi to jako samozřejmá slušnost
Asi bych na ní hleděla velmi nepříjemně, pokud by si dovolila vzít cokoliv z MÉ kuchyně.. nebo bych utrousila nějakou peprnou poznámku ![]()
@marcela74 taky jsem z vychodnich cech a rozhodne neznam nikoho, kdo by lezl jen tak do cizich lednic, podle me to je divnymi zpusoby v rodine
nasi nas dost peskovali a pro kazdou blbost jsme musely prosit, takze si ja ani segry nic podobneho nedovolime, ja sama jsem dost alergicka na jakekoliv zasahy do me kuchyne, resp. domacnosti, navsteva se musi chovat jako navsteva, i kdyz to je rodina, proste vse ma sva pravidla.