Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte maminky
chtěla bych poradit co to může být. Dnes se mi zdál hrozný sen.Ze začátku byl v pohodě a zničeho nic jsem věděla že jsem ve snu a chtěla jsem se probudit ale nešlo mi to protože jsem už údajně byla mrtvá. Viděla jsem i rozloučení co mi udělal manžel a nechtělo mě to pustit zpátky do reality. Bylo to hrozné, protože jsem věděla že jsem ve snu a že žiju. Nakonec teda když jsem byla uz asi u konce snu kdy jsem si měla vybrat poslední věcí a jít přes bránu tak jsem se probudila ![]()
@Gan Luu píše: Více
Tak tezko si muzes ve spanku rict, ted se probudim.
Říká se tomu lucidní sny, spousta lidí s tím umí pracovat a vést průběh snu podle sebe. Nicméně nic zvláštního, taky se mi často zdá něco hnusného a nedá se z toho probudit, i když vím, že spím ![]()
@vokishka píše: Více
Ale jo, klidně můžeš. Mívala jsem hrozné sny, ze kterých jsem se většinou probouzela tím, že jsem brečela a to mě probudilo. Tím se zřejmě můj mozek naučil, že když se mi něco nelíbí, nějaká situace je mi opravdu nepříjemná a pro mne nebezpečná, mám začít z plna hrdla křičet. Pokud spím, probudí mě to. Pokud bdím, situace se tím nezhorší (ťuk ťuk, za bdění se mi to nikdy nestalo). Pár takových probuzení a od té doby už mi jenom stačí si říct „tohle směřuje k něčemu, co se mi nelíbí, chci se probudit“ a probudím se. Vlastně mě to zbavilo těch příšerných snů, protože neměly šanci se rozvinout do něčeho, co se mi nelíbí.
Naučilo mě to ve snu vidět věci, které jsou jinak, nemohou být skutečné a tím si uvědomit, že je to sen (nevím, třeba ve snu nikdy nemůžu nic přečíst, písmenka se mi rozpíjí a ztrácí… nebo na Andělu místo Vltavy bylo moře… najednou mám u sebe něco, co jsem ještě před chvílí neměla…). Občas se mi v takových chvílích podařilo korigovat sen podle toho, co jsem chtěla já - třeba ráda létám, prostě mávnu rukama a letím.
Blbý je, že si to mozek nenechá líbit a když mu do snění kecám, začíná se budit, takže sen už pak nemívá dlouhé trvání. Trochu nepříjemné bývá probuzení ze sna do snu (tzn. zdá se mi sen, ze kterého se chci probudit, tak se probudím, jsem doma ve vlastní posteli… ale vlastně stále spím a sen pokračuje dál, jenom jede jinou linii… musím se probudit ještě jednou).