Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty s otcem už bohužel nejspíš nikdy extra dobrý vztah mít nebudeš, protože zázračnou změnu od něj čekat nemůžeš. Vztahy bych držela v nějaké zdvořilostní rovině, o práci, vzdělání, úklidu ani penězích bych se s ním nebavila.
Na co bych si ale dala majzla by byl vztah tvého otce k vnukovi. Protože teď se v něm vidí, ale co když z něj za pár let nebude jedničkář? Začne ho deptat úplně stejně jako tebe. V případě jakéhokoliv náznaku něčeho podobného bych ideálně i s partnerem rázně zakročila. Třeba k němu bude shovívavější než k vlastnímu dítěti, ale člověk nikdy neví.
Jinak já VŠ mám, ale podle svého otce úplně blbou a když nejsem doktorka medicíny, nejsem nic. Takže klid, nejsi v tom sama. ![]()
Na to se vykašli, my jsme v rodině za socky, ač financí nouzí vůbec netrpime, a já taky nedodelala VŠ a nejsem ambiciózní a nemaluju se a to je vroubek ![]()
Si z toho dělej srandu, o mem muži si dost lidi mysli, ze je nějaký dělník, a přitom je dost vysoce postaveny bych řekla. Jenže on někdy schválně mate, když se ho někdo zeptá, co dela, tak se ohání jménem a naplní práce té firmy a zakeca to a budí dojem, div ze nedělá někde u pasu ![]()
@Semtex řekla bych, že můj muž působí podobně, ještě navíc o sebe moc nedbá ![]()
@g.sandova Jojo, hele muj jak zjistil, ze se na nej dívají “shovívavě” (někteří členové mě rodiny), tak si z toho udělal zábavu a občas tomu jde naproti ![]()
Jestli jde jenom o tu VS, tak Hasek si koupil titul ve Sladkovicove
Popularni je take Skalica, Kunovice,… ![]()
Já znám jednoho takového člověka i bych řekla že se stejným příběhem. Jen se jedná o moji rodinu.
Zakladatelko víš proč se vůči němu pořád cítíš tak blbě? Protože si od něj bereš peníze!!! Je fuk jestli tomu říkáš finanční výpomoc synovi, prostě on si platí to, že na tebe může být hnusný a ponižovat tě a ty tím, že si ty prachy bereš, mu dáváš na jevo, že může.
Proto ho nemůžeš vystát, protože máš pocit, že mu něco dlužíš, dlužíš mu držet hubu a nechat si vše líbit.
Přestaň si od něj brát peníze a dary, na blbé poznámky ho asertivně setři a uzemni.
Tohle jsou takové typy lidí, dávají peníze, kupují věci a posilují si tím své ego a postavení.
Je to tvoje volba, buď budeš brát a necháš si občas nakydat na hlavu a naučíš se s tím žít, takže z otce budeš profitovat. Nebo od něj nic neber a budeš mít pokoj.
To že ses nechala postavit do takovéto role byla čisté tvoje volba. Lidi si k nám dovolí jen tolik, kolik si necháme.
@Big boss píše:
Já znám jednoho takového člověka i bych řekla že se stejným příběhem. Jen se jedná o moji rodinu.
Zakladatelko víš proč se vůči němu pořád cítíš tak blbě? Protože si od něj bereš peníze!!! Je fuk jestli tomu říkáš finanční výpomoc synovi, prostě on si platí to, že na tebe může být hnusný a ponižovat tě a ty tím, že si ty prachy bereš, mu dáváš na jevo, že může.
Proto ho nemůžeš vystát, protože máš pocit, že mu něco dlužíš, dlužíš mu držet hubu a nechat si vše líbit.
Přestaň si od něj brát peníze a dary, na blbé poznámky ho asertivně setři a uzemni.
Tohle jsou takové typy lidí, dávají peníze, kupují věci a posilují si tím své ego a postavení.
Je to tvoje volba, buď budeš brát a necháš si občas nakydat na hlavu a naučíš se s tím žít, takže z otce budeš profitovat. Nebo od něj nic neber a budeš mít pokoj.
To že ses nechala postavit do takovéto role byla čisté tvoje volba. Lidi si k nám dovolí jen tolik, kolik si necháme.
Souhlasím!!
Zakladatelko, proč se necháš kupovat? jestli od něj peníze potřebuješ a bereš, je to tvoje volba a dáváš mu do ruky zbraň proti sobě. Pokud jeho peníze nepotřebuješ, tak se vymez a bude klid…
Chceš po tátovi něco, co si všichni přejeme, ale ne všichni dostaneme. Vědět, že Tě má rád, přijímá Tě a je rád, v co si vyrostla. Za to, že si to od něho nedostala, nemůžeš Ty, ale on. Protože i když to na první pohled nevypadá, má potíže přijmout sám sebe a
už vůbec to neumí dát jiným. Nejspíš ne jen Tobě.
Jak jsi Ty sama na tom se svým sebehodnocením? Tvůj táta něco podělal, ale teď už je to Tvoje práce. Naučit se vážit si sebe sama a nebýt závislá na pochvalách zvenčí. Napadá Tě, že v tomto jste si možná s tátou hodně podobní? V té až bolestivé potřebě vidět, že ten druhý vnímá Tvoje kvality?
Možná se tvůj táta - stárnoucí muž - tolik sám sebe chválí proto, že to taky až bolestně potřebuje - pochvalu od Tebe. Jo tati, tvoji výchovu mimoslovně kritizuji, ale vidím, co všechno jsi pro nás udělal a chci ti říct, že tě mám moc ráda. Jsem ráda, že jsi můj táta.
Protože to tak je. V tom textu byla cítit síla Tvého vztahu k tátovi. Jak moc jsi k němu připoutaná… Jak moc pro Tebe znamená.
Možná proto tak baští Tvého Syna. Že syn na rozdíl od Tebe na něho kouká s rozsvícenými očima - od něho to přijetí cítí. Od tebe ne, i když ho tolik potřebuje. Protože ve vzájemném vztahu nehrajete jen o to, nakolik si se mu povedla, ale i o to, nakolik se jemu povedlo být dobrým otcem. A to je nejspíš dost zpochybňováno.
Kdyby Tě nemiloval, nikdy by nedával tolik lásky Tvému synovi.
Svého tátu už nezměníš. Ale sebe můžeš. Když budeš sama se sebou vyrovnaná, nebudeš tolik závislá na přijetí od něho. A můžeš se na těch jeho řečičkách zasmát. Vidět ho takového, jaký v té chvíli je. Křehký, stárnoucí narcísek, který by se pro Tebe a Tvoji přízeň rozdal ze všech svých peněz. A bolest z toho, že ho možná nepřijímáš, vytěsňuje tím, že i on tebe zesměšňuje a ignoruje. Tak se může cítit alespoň trochu lépe.
Znám pár starých mužů - narcísků. Mám je ráda a je mi líto, až jak jim to jejich dospělé děti natírají. Protože dospělé děti jsou zrazu ti, co mají moc - tátu přijímat i se všemi jeho chybami a kvalitami, nebo ho konečně odstranit ze svých životů. Hlavně, když potomků není moc a nepřetahují se o to, kdo je pro tátu lepší syn / dcera. Často jsou ti narcísci depresivní a osamělí. Držím pěsti, ať se Vaše vzájemně vztahy nevyhroti natolik, že o sebe přijdete.
Vadí ti, že si tvůj táta všechny kupuje a dělá mu dobře, když ho lidé prosí o laskavost a on jim vyhoví, protože si je tím taky kupuje. A zároveň ti vadí, že ti nedohodil přes své známé teplé protekční místečko a nedává ti veledary k narozeninám. A současně ti nevadí, že ti finančně podporuje syna. Ehm… Ujasnila bych si, jestli mi teda vadí, že si lidi kupuje nebo ne. Ono pokud tvrdíš, že ti to vadí a současně to po něm očekáváš, tak to vypadá, že ti jen vadí, že nedává dost tobě. No a až si to ujasníš, tak tomu dal přizpůsob své chování k otci.