Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano, je to trestné, pokud by se Ti to podařilo prokázat. Každopádně by s tím matka měla velké potíže, kdybys to oznámila vedení, ale co vím, tak se to v nemocnicích děje stále, snaží se to řešit zabezpečním dat mezi odděleními, ale nic není 100%.
Je. Stačí se obrátit na vedení nemocnice nebo na její nadřízenou,a má problém. i sestra musí dodržovat lékařské tajemství,to podepisuje při podpisu pracovní smlouvy. Alespoň za mě to tak bylo.
Je to lékařské tajemství a je to určitě trestné!!!
Ale což o to, mě by teda spíš vadilo to, proč to přítel dělá a proč se nezeptá tebe?! To je důvěra ve vztahu? S takovým člověkem bych teda dítě nechtěla…
Ano, něco jako lékařské tajemství se netýká jen lékaře. Týká se veškerého personálu.
Obyy - legální to není. Nikdo nesmí bez tvého souhlasu nahlížet do tvé dokumentace.
![]()
Ale teda za tohle bych pořádně sjela partnera
i tchýni
![]()
Mamka pracuje v nemocnici a tohle by si bez souhlasu nikdy nedovolila. Když chce někomu z nás nějak pomoct, poprosí o nascanování zdrav. zprávy, co nám dá lékař. A případné odmítnutí taky pochopí.
No tak podle mě je to trestné. Vždyť když jdeš do nemocnice, tak vypisuješ čtyřstránkové lejstro, kdo může nahlížet do zdr. karty a komu můžou sdělit tvé zdravotní informace.
Důkazy, nic víc než slova a asi nepřesné podání na FB chatu nemám. Ale prostě mi tohle příjde jako nevyslovná drzost toto udělat!
Podle mě ty důkazy by byly, pokud má ta daná nemocnice kamery. Myslím si, že tam kde je dokumentace pacientů by kamera měla být.
Je to trestné, povinná mlčenlivost zdravotnického personálu je daná zákonem a porušení je trestné.
Mmch lékařské tajemství zákonně neexistuje ..jen povinná mlčenlivost ..ale to je technická.Taky je to napadnutelné podle zákona na ochranu osobních údajů.
@markéta-401 píše:
No tak podle mě je to trestné. Vždyť když jdeš do nemocnice, tak vypisuješ čtyřstránkové lejstro, kdo může nahlížet do zdr. karty a komu můžou sdělit tvé zdravotní informace.
Jako oni nahlížet můžou víš, ale nesmí to sdělit dál ..někomu z venku a ani v rodině ne.. to neexistuje.
@lucie.t to jo, ale důkazy jsou „dukazy nedůkazy“ Jen co mi řekl, a něco málo nepřesného na FB
@Obyy píše:
Není to náhodou trestné aby se zdravotní sestřička hrabala v záznamech pacientů a pak je „vynášela“?
Samozřejmě že je to trestné. To jsou důvěrné informace, které nesmí vynášet nejen lékař, ale nikdo ze zdravotnického personálu.
Ale já osobně bych neřešila partnerovu maminku, řešila bych jeho. Protože jednání, které Tvůj partner předvedl a způsob, jakým s Tebou o těchto věcech komunikuje, jsou opravdu neuvěřitelné. Musím upřímně říct, že bych nedokázala žít s člověkem, který si mne takto neváží, který absolutně nerespektuje hranice soukromí - a dokonce naprosto otevřeně a beze studu.
@Obyy píše:
Důkazy, nic víc než slova a asi nepřesné podání na FB chatu nemám. Ale prostě mi tohle příjde jako nevyslovná drzost toto udělat!
Tak u nás v nemocnici to funguje tak,že jde velice snadno zjistit,který zaměstnanec koukal kdy na jakého pacienta,i když třeba jen na osud (bydliště,stav,nejbližší příbuzní),na vyšetření jiného odd se nedostanem,jen víme,že na tom konkrétním odd někdy byl-a. Ale nesmí se ani to. Vše je zaznamenáno v NISu-nemocniční informační systém. Mohla by z toho mít velké potíže,pokud je to tak i v této nemocnici.
Ehm, otec méh dítěte má matku sestřičku v naší nemocni. Včera mi řekl něco v tom smyslu „Proč si mi neřekla, že jsi byla před 2 lety v nemocnici kvůli…“blabla osobní věc"…?" když jsem se ho ptala, tak mi řekl že mu to máma zjistila. Dneska jsem se ho ptala, jak si to vůbec může dovolit a proč to udělal. Prý aby věděl na jaké nemoci bude „naše“ miminko nachylné. Jenže to měl takový problém se zeptat? Asi jo. Ptala jsem se ho jestli si tak nechal donášet i na jeho bývalky a prý ano. Protože, takhle já se „očumovat“ nenechám. Řekl mi dokonce, že si může zjistit i můj trestný rejstřík.....Není to náhodou trestné aby se zdravotní sestřička hrabala v záznamech pacientů a pak je „vynášela“?