Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo, s tim poslednich par let kazde leto vyrazi nejaky novinar udelat diru do sveta.
a jinak - jo verim, ze pri urcite shode nahod se clovek muze necim nakazit, kdyz ji neomyte plody a je celkem jake a kde posbirane. ovsem nehodlam kvuli toho silet, taky do me muze uhodit blesk nebo napadnout medved ![]()
@atominnka Borůvky v lese nejíme, vždy jen tepelně opracované. Žijeme právě v oblasti, kde je nakažených lišek nejvíce. Několik lidí se již nakazilo a onemocnění je dost často smrtelné. Nijak to nehrotím, ale zase na druhou stranu to nebudu pokoušet a cpát dítě v lese borůvkami. Umytí nepomůže.
@Adrasteia a v jaké oblasti žijete? Já o tom tedy nikdy ani neslyšela ![]()
Nezbyva, nez opravdu zit v bubline. Babicky by si nejspis smichy prdly do gati.
@zuzouš proč ta ironie? Já neřekla, že je nebudu jíst, jen se ptám, co to je za chorobu ![]()
@zuzouš píše:
No, nevědomost je sladká. Nedávno se mi takhle smála teta, když viděla, že malému omývám jahody. Tak jsem jí vyprávěla případ od nás ze vsi před pár lety - čtyřletý chlapeček zemřel na myší mor z neomytých jahod. No, už se teta nesměje. A ovoce ze zahrady tady dětem myje celá ves.
@zuzouš píše:
ono tohle ale kdysi nebylo. nekde to vysvetlovali, ze ta choroba se tu dostala az nekdy pred 10 lety.
jak rikam, ja z toho nesilim, boruvky jim primo v lese (deti to neji vubec, takze tam to nemusim resit). ale zas nehodlam shazovat nekoho, ze kvuli tomu boruvky neji. babicky zas mely vitr z nekterych veci, kterym se smejem my dneska
napriklad jit ven s tydennim ditetem, to je pro moji babicku vysloveny hazard.
jo a kdysi se zas lidi lisek bali kvuli vztekline. ta dnes mezi liskama pry skoro neexistuje. no neco za neco.
@Adrasteia jeden chlapecek pred nekolika lety. Bohapusta hysterie. Kolik je rocne obeti chripky? A taky se pri prvnim nakazenym v okoli barikadujes?
@Martina1991 Jsme z Plzeňska, tady to je asi nejvíc. Jde o tasemnici liščí a echinokokózu.
http://www.lidovky.cz/…y-domov.aspx?…
@zuzouš píše:
@Adrasteia jeden chlapecek pred nekolika lety. Bohapusta hysterie. Kolik je rocne obeti chripky? A taky se pri prvnim nakazenym v okoli barikadujes?
To není hysterie. Prostě jen nejsem líná dítěti ovoce umýt. Nejde jenom o tuhle nemoc, ale i o další sajrajty jako škrkavky nebo roupy atd. Ty dělej, jak myslíš.
Vždycky bývalo dobrý zvykem si umýt před jídlem ruce a ovoce či zeleninu si umýt. To bylo i za našich babiček.
Příspěvek upraven 03.07.16 v 14:33
@atominnka píše:
nééé, to my chodíme do lesa furt, mě by to ani nenapadlo řešitale když ona na mě fakt vyrukovala a tvářila se jak kdybychom měli zítra všichni umřít
To je asi spíš o tom, jak moc je kdo „hysterka“ a jak moc vnímá rizika. Kamarádka takhle vyšilovala, když dávala v létě lezoucí dítě na deku, nesmělo překročit hranici deky ani o centimetr, aby si nesáhlo na trávu nebo ji nedej bože nedalo do pusy, protože by mohla být počuraná od koček. Stejně tak nechodí s dětmi do přírody, protože tam jsou klíšťata. Já zas byla vychovávaná ve stylu „každé dítě má pro dobrou imunitu zkonzumovat dvě kolečka hnoje“, takže mám spíš pocit, že jestli kamarádčino zdraví utrpí újmu, tak za to bude moct spíš ten stres, co ze všeho má. My chodíme s prckama do přírody klíště neklíště, bobek nebobek, borůvkůy sbíráme a jíme, snad to přežijem
.
@atominnka neboj, o tomhle se mluví už x let. Dle mého je to ve stylu poslední doby. Hygiena ad absurdum a zároveň šok politiků, když zjistili kolik peněz jim utíká tím, že lidé sbírají lesní plody sami. Doporučuji přestat se bát, používat selský rozum, nebo se za pár let stane to samé jako v jiných zemích, lidi nebudou sbírat houby, borůvky… vše jen pokud to koupí v obchodech.
Btw. kdo sní jen umytou borůvku - těžko se řádně omyje každá bobulka, jestli si myslíte, že když se nasypou borůvky do sítka a pustí se na ně voda, že budou pořádně omyté, tak to určitě ne.
Tak jsem se zamyslela a představila si řádné omytí malin - to by z nich pak už nezbylo vůbec nic.