Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
prosím, poraďte. Jsem na rizikovém-na neschopence. Minulý rok 2013(celý) jsem chodila do zaměstnání. Zaměstnavatel (účetní) chce po mě, abych se dostavila podepsat papír na daně. Jde to nějak zařídit, abych nemusela jezdit za účetní?
Je to pro mě problém jak se vzdáleností, tak se zdravotním stavem. Musím prohlášení podepisovat? Je to moji povinností? Děkuji za odpovědi
Podepsat jej musíš, jinak ho FU neprijme. Jedine je varianta, aby Ti ho účetní poslala postou a ty ji ho po podepsani posles postou nazpět. Je to zdlouhave, ale pokud nechces jet za ucetni, tak je to resenim.
Můžete vyplnit v příslušných kolonkách nový tiskopis Prohlášení a poslat poštou. Podepsat prohlášení povinnost není, je to právo, pokud vychází přeplatek, je to výhodné. A přeplatek vznikne vždy, z důvodů, že se měsíčně základ daně zaokrouhluje nahoru, kdežto při ročním vyúčtování dolů.
Jinak podávat přiznání na FÚ je povinnost jen v předepsaných případech. To zřejmě není tento případ. (pokud není souběžné zaměstnání).
Já se ptám za švagrovou. Má přítele a mají spolu 2 děti. Ona začala pracovat, dala si daně na obě děti. Jenže těd se zjistilo že její přítel si děti neodhlásil. Muj manžel to zjistil. Tak vlastně brali oba danové zvýhodnění na děti. Ona to nevěděla, nemají spolu dobré vztahy.jak to bude dál? Zjistí to někde? Já bych to s manželem řekla ale byli bychom nejhorší.
Pokud si dala daně na obě děti, je to vina účtárny, že nepožadovala potvrzení (v odůvodněných případech prohlášení), že na děti neuplatňuje daň. úlevu otec. Je možno smluvit s účtárnou splácení.
K puvodnimu dotazu - neni to tak, ze kdyz ho nepodepises, budes podavat danove priznani sama a kdyz podepises, tak jej za tebe udela zamestnavatel?
@herodka daňové přiznání podat musíš. Bud sama nebo prostřednictvím zamestnavatele. Ty nechceš zpátky aspoň minimální obnos ze zúčtování? Nevím jak to mas, ale to je tak straslivy problém tam dojet nebo se nechat dovézt?
@nozu píše:
@herodka daňové přiznání podat musíš. Bud sama nebo prostřednictvím zamestnavatele. Ty nechceš zpátky aspoň minimální obnos ze zúčtování? Nevím jak to mas, ale to je tak straslivy problém tam dojet nebo se nechat dovézt?
Nemusí, píše, že je to problém kvůli zdravotnímu stavu, tak jí asi záleží víc na zdraví než na pár korunách
navíc jak holky radily, může to zkusit tou poštou ![]()
No @herodka možností byylo nechat si prohlášení poslat a podepsané poslat zpět. Jenže problém je v tom, že aby zaměstnavatel provedl roční zúčování je potřeba podepsat do 15.2. Takže nejlepší bude domluvit se s účetní a obě dělat že jste to stihli, pokud bude ochotná. Jinak záleží na Tobě, můžeš si podat přiznání - pak musíš mzdvku požádat o potvrzení o příjmu nebo to nechat tak. V případě, že by Ti vyšel přeplatek, nebude ale vrácen.
@Anonymní píše:
Já se ptám za švagrovou. Má přítele a mají spolu 2 děti. Ona začala pracovat, dala si daně na obě děti. Jenže těd se zjistilo že její přítel si děti neodhlásil. Muj manžel to zjistil. Tak vlastně brali oba danové zvýhodnění na děti. Ona to nevěděla, nemají spolu dobré vztahy.jak to bude dál? Zjistí to někde? Já bych to s manželem řekla ale byli bychom nejhorší.
Nárok na daňové zvýhodnění má ten, se kterým děti sdílí společnou domácnost. Pokud spolu nemají dobré vztahy, tak asi není ani společná domácnost. Přítel si tedy děti uplatňoval neoprávněně. Mzdovka od přítele měla požadovat potvrzení od mzdovky švagrové že ona neuplatňuje. Takže problém je na straně mzdovky přítele. Já na straně švagrové bych jí napsala, od kdy nesdílí spol. domácnost a od kdy si uplatňuju zvýhodnění. A víc bych to neřešila, opravu musí provést mzdovka přítele.
@herodka - požádej účetní, až ti ho pošle.. bud poštou nebo po kolegyni ![]()
@Hanula1212 : proc by nebyl preplatek vracen? Ja jsem ruzovku loni nepodepsala, podala jsem si priznani sama a preplatek mi byl vracen
@beruska9 zkus si mou odpověď přečíst znovu. Já to myslela tak, že pokud by to nechala tak a nepodala by si přiznání ani nepožádala o zúčtování, pak by jí nic nevrátili. Tazatelka podávat přiznání nemusí, klidně to může nechat tak a případný přeplatek zůstane ve státní kase.
@Hanula1212 díky za info. já žila v tom, že opravdu to vyúčtování musím vždy podat. nás teda účetní také nahání a něklikrát urgují. tak proto jsem možná získala milný dojem. zase jsem o něco chytřejší ![]()