Nepominutelný dědic

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4077
7.8.18 16:55

dědic neodpovídá za dluhy zůstavitele, ale dluhy zůstavitele na dědice
přechází a podle toho, zda dědic uplatní výhradu soupisu nebo neuplatní, hradí dluhy buď
v omezené míře, nebo v plném rozsahu.
 https://theses.cz/…tavitele.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
7.8.18 17:03
@MartinKa36 píše:
dědic neodpovídá za dluhy zůstavitele, ale dluhy zůstavitele na dědice
přechází a podle toho, zda dědic uplatní výhradu soupisu nebo neuplatní, hradí dluhy buď
v omezené míře, nebo v plném rozsahu.
https://theses.cz/…tavitele.pdf

Nezlob se, ale já se nechci přít o správnosti toho, co je uvedeno přímo na stránkách notářské komory. A tam je jednoznačně uvedeno, že nepominutelný dědic nezodpovídá za dluhy zůstavitele, viz můj předchozí příspěvek.
Evidentně nerozlišuješ pojem dědic versus nepominutelný dědic, ale i tak děkuji za snahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4077
7.8.18 19:54

No tak to je na těch stánkách blbě ..... pokud jsi nezažádala ty nebo dospělé děti o soupis majetku tak na vás přechází veškeré dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18249
7.8.18 19:58
@MartinKa36 píše:
No tak to je na těch stánkách blbě ..... pokud jsi nezažádala ty nebo dospělé děti o soupis majetku tak na vás přechází veškeré dluhy.

Ne, ona má pravdu.

To, co @Koty hledáš, je pravděpodobně §113 Zákona o zvláštních řízeních soudních.
Je to pro situace, kdy je nepominutelný dědic zčásti nebo zcela pominut.

Není tam teda to, že nezodpovídá za dluhy, ale prostě on není účastníkem řízení, když není dědicem (až na výjimky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
7.8.18 20:11
@bertoldina píše:
Ne, ona má pravdu.

To, co @Koty hledáš, je pravděpodobně §113 Zákona o zvláštních řízeních soudních.
Je to pro situace, kdy je nepominutelný dědic zčásti nebo zcela pominut.

Není tam teda to, že nezodpovídá za dluhy, ale prostě on není účastníkem řízení, když není dědicem (až na výjimky).

Moc moc díky!! :kytka: Ještě jsem narazila na §194, z kterého se to dá asi také odvodit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18249
7.8.18 20:12

A další paragraf je §1655 NOZ, tam se říká, jak se vypočítává hodnota povinného podílu (zjednodušeně majetek minus dluhy rovná se základ pro výpočet povinného podílu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
7.8.18 20:19
@bertoldina píše:
A další paragraf je §1655 NOZ, tam se říká, jak se vypočítává hodnota povinného podílu (zjednodušeně majetek minus dluhy rovná se základ pro výpočet povinného podílu).

NOZ mám projetej horem dolem, ale zák. o zvl. říz. soudních mi vážně pomohl. To je přesně to utvrzení, které jsem hledala. Ještě jednou díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18249
7.8.18 20:19
@Koty píše:
Moc moc díky!! :kytka: Ještě jsem narazila na §194, z kterého se to dá asi také odvodit :think:

To je paragraf k svěřenskému nástupnictví, to už je v praxi úplná exotika :) .

Ono je potřeba rozlišit práva/postavení nepominutelného dědice z hlediská nároků - to je v tom NOZu a jeho procesní postavení v dědickém řízení - to je v zákoně o zvláštních řízeních soudních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18249
7.8.18 20:22

@Koty Rádo se stalo :mavam: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
7.8.18 20:26
@bertoldina píše:
To je paragraf k svěřenskému nástupnictví, to už je v praxi úplná exotika :) .Ono je potřeba rozlišit práva/postavení nepominutelného dědice z hlediská nároků - to je v tom NOZu a jeho procesní postavení v dědickém řízení - to je v zákoně o zvláštních řízeních soudních.

To souhlasím - chtěla jsem tím říct, že mezi řádky z toho plyne, že nepom. dědic je „na úrovni“ věřitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4077
7.8.18 20:44
@bertoldina píše:

To se ale aplikuje pokud odmítneš dědictví s vyjimkou povinného podílu, to jsi mohla udělat jeden mněsíc od okamžiku kdy tě notář poučil, polud jsi to neudělala tak na tebe přechází dědictví i s dluhy ktere z tebe exekutor dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18249
7.8.18 20:50
@Koty píše:
To souhlasím - chtěla jsem tím říct, že mezi řádky z toho plyne, že nepom. dědic je „na úrovni“ věřitele.

V podstatě ano (pokud teda je z čeho brát, tj. majetek není menší než dluhy). Jinak výklad se ještě přiklání k tomu, že se od majetku odečítají i náklady za pohřeb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18249
7.8.18 21:00
@MartinKa36 píše:
To se ale aplikuje pokud odmítneš dědictví s vyjimkou povinného podílu, to jsi mohla udělat jeden mněsíc od okamžiku kdy tě notář poučil, polud jsi to neudělala tak na tebe přechází dědictví i s dluhy ktere z tebe exekutor dostane.

Jenže tady mluvíme o něčem, co by se dalo nazvat zaktivovaným nepominutelným dědicem. Tím se potomek zůstavitele stane ve chvíli, kdy ho rodič opravdu pomine (zkrátí na povinném podílu). To se ve skutečnosti zas až tak často neděje. Z toho prvního příspěvku to nebylo znát a mě to taky nejdřív zmátlo. Nepominutelný dědic není až na výjimky účastníkem řízení.
On nemá co odmítat, on čeká, jestli něco z majetku na ten jeho povinný podíl zbude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4077
7.8.18 21:08

No už dědíme 3R a 8m :) a setkal jsem se snad se vším s prapodivnými směnkami, sám jsem do dědictví házel vidle tím že jsem přesunul dědictví na děti a ty jsem přestěhoval pod dva různé poručnické soudy, notář nešel míň dluhů než já … … . A v záruce mám ješte eso v podobě dluhu který byl splacenej 3 dny po smrti kterým dědické řízení zase otevřu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová