Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jen mala poznamka, jako matku dvou synu by mne asi taky lehce zamrzelo, kdyby mi snacha odpovedela stylem, ze jeji mama uz to DAVNO vi. Na tvym miste bych si odpustila to DAVNO a sla na to trochu vic diplomaticky. ![]()
Clovek se nemuze zavdecit vsem a na prvnim miste jsi ty, tvuj manzel a vase deti. Vy si planujete a nasledne se domlouvate s pribuzenstvem. Nicmene i kdyz bude tchyne nevrla a bude davat najevo, ze se ji nelibi, kdyz neni po jejim, doporucuju si hlidat slova. Nektera zbytecne situaci vyostri, i kdyz to tak treba nemyslis. Ona vas chce pro sebe, matky synu jsou na tom vzdycky o neco hur, je na tobe nastavit hranice, ale snaz se pritom nedavat najevo, jak je pro tebe tvoje mama dulezitejsi. Tchyne to vi
Mne vzdycky pomuze, kdyz se pokusim predstavit na jejim miste sebe ![]()
A co se Vanoc tyce, ted bych to neresila vubec, budes v sestinedeli a nazdar. Vanoce jsme my vyresili tak, ze jsme 24. doma a pak nasleduji navstevy.
Pokud jste před těhotenstvím měly korektní vztahy, řekla bych, že budou na vině hormony. Já bych byla během těhotenství svoji tchyni taky kolikrát nejradši zardousila. Teď vycházíme v pohodě, já se snažím chovat se slušně a nekoulet očima moc nahlas. Máme hodně rozdílné povahy, já jsem introvert knihomil a ona je ukecaná milovnice seriálů typu ulice.
@asha píše:
Jen mala poznamka, jako matku dvou synu by mne asi taky lehce zamrzelo, kdyby mi snacha odpovedela stylem, ze jeji mama uz to DAVNO vi. Na tvym miste bych si odpustila to DAVNO a sla na to trochu vic diplomaticky.![]()
Clovek se nemuze zavdecit vsem a na prvnim miste jsi ty, tvuj manzel a vase deti. Vy si planujete a nasledne se domlouvate s pribuzenstvem. Nicmene i kdyz bude tchyne nevrla a bude davat najevo, ze se ji nelibi, kdyz neni po jejim, doporucuju si hlidat slova. Nektera zbytecne situaci vyostri, i kdyz to tak treba nemyslis. Ona vas chce pro sebe, matky synu jsou na tom vzdycky o neco hur, je na tobe nastavit hranice, ale snaz se pritom nedavat najevo, jak je pro tebe tvoje mama dulezitejsi. Tchyne to vi
A co se Vanoc tyce, ted bych to neresila vubec, budes v sestinedeli a nazdar. Vanoce jsme my vyresili tak, ze jsme 24. doma a pak nasleduji navstevy.Mne vzdycky pomuze, kdyz se pokusim predstavit na jejim miste sebe
Přesně. Vždyť to miminko bude vnouče obou babiček, ne jen jedné…
Já mám tchýni skvělou a někdy mám pocit, že jí rozumím víc než její vlastní syn. Když chce, abychom se slezli u nich, řekne to dopředu. Na Vanoce budou asi u nás. Hanbou bych se propadla, kdybych měla říct, že né, ať jsou hezky doma. Že my si chcem Vánoce užít pospolu. Není nejmladší, snaží se nám pomoct s malým synem a ja jsem jí vděčná. Sama mamu už nemám, takže ona byla první, kdo se o těhotenství v rodině dověděl. Je skoro jako moje máma, nebo bych si aspoň takovou mamu přála mít.
Ahoj zakladatelko, no dobrá zpráva je, že jednou budeš také tchyně a budeš se moci pomstít na partnerech a partnerkách svých dětí.
A pokud chceš radu - buď více diplomat. Vztah k rodičům partnera je jedno z největších rizik vztahu. Nauč se předvídat, co tchyni může štvát. Předejdeš tím spoustě komplikací.
@asha @alenka84 Přesně to mě taky hned uhodilo do očí, to myslím bylo zbytečné a jakoby dávání najevo, že je něco míň… ano, není to máma, ano, je pochopitelné, že matka ví o těhotenství o něco dřív než tchyně, ale není nutné jí to ještě omlátit o hlavu, zvlášť když vím, že je na toto téma citlivější
Jinak nevidím zásadnější problém, obě si řeknou svoje, snacha se zařídí po svém a tchyně koulí očima, taková klasika, co by za to některé daly ![]()
Hele, upřímně… to, jak se chováš, je jedna věc, a to, jak to bere tchýně, je věc úplně rozdílná.
Nebo jinak řečeno, tvým úkolem je žít tak, abys byla spokojená, a co si o tom myslí nebo nemyslí tchýně, a dokonce i jaké hází pohledy
To je jiná věc. A ne, ty její pohledy opravdu řešit nemusíš, stejně jako se nemusíš omlouvat, že je ti bližší tvoje vlastní maminka než tchýně.
Jo, teď tu zase dostanu zjeba já, úplně to beru. Ale tyhle vztahy jsou velice ostrá hranice, a naprosto nedoporučuju v nich ustupovat a ztrácet balanc.
Já mám doma nemlich to samé s mojí vlastní matkou. Je mi přes třicet, mám vlastní práci, koníčky, přátele, dost našlapaný život… A jen proto, že nemám vlastní rodinu, poslouchám od vlastní mámy neustále, ROKY se opakující prosby, ať se vrátím domů! A žiju s maminkou a tatínkem a naprosto pohřbím svůj vlastní dospělý i intimní život.
Kdo tohle nezažil, nepochopí. Racionálně to vysvětlit nejde, zkoušela jsem to x let - ona mi tisíckrát řekne, že ale jistě, chápe to - a při další návštěvě se to opakuje znova, jak rozbitá gramofonová deska.
Opravdu jediné, co funguje, je tyhle řeči přecházet jako nepodstatné, ignorovat a nechat ji, ať se holt užírá svými představami, jak by to bylo krásné, kdybych ve třiceti byla její děťátko, které je vždycky doma a mamince dělá radost… a sama si tím nezatěžovat život. Podotýkám, že mí rodiče jsou naprosto soběstační, opravdu to není o pomoci a podobně. ![]()
Každopádně, tobě bych poradila totéž, a pokud v tom máš i podporu partnera, je to naprosto super: prostě se držte svých práv, svých názorů, a kyselých ksichtů tchýně na každou poznámku si nevšímejte. Jasně, je to maminka tvého chlapa… a v žádném případě nejsem zastáncem tahání chlapů od jejich vlastní rodiny, pozor. Ale na druhou stranu, nukleární rodina byla, je a bude chlap, ženská a dítě… a vy máte svaté právo si to takhle vymezit. No a tchýně to buď přijme, nebo nepřijme, to je opravdu jen a pouze JEJÍ věc.
Každý má právo rozhodnutí, ona taky. Včetně rozhodnutí být kyselá p..el. Nic nenaděláš.
Jestli tohle někomu přijde zlé, sorry, ale pro mě je to nastavení vlastních zdravých hranic. A jo, někdy jsou zatraceně potřeba i vůči vlastní rodině.
@Premek_Orac píše:
A pokud chceš radu - buď více diplomat. Vztah k rodičům partnera je jedno z největších rizik vztahu. Nauč se předvídat, co tchyni může štvát. Předejdeš tím spoustě komplikací.
A co tak aby byla víc diplomat i tchýně, a to kroutění očima si odpustila?
Proč tady tohle nezazní, doprčic…
Proč má sklapnout podpatky a podlízat snacha, a tchýně se nemusí ovládat vůbec. Tooohle se mi jako krutě nelíbí popravdě, takovéhle pořádky. ![]()
@Anonymní píše:
Byli jsme tam v sobotu na návštěvě a ona už nám plánuje další víkend. Řeknu jí mile, že jedeme pro změnu k mé rodině. - Kdyby pohled zabíjel, jsema řekne: „No, tak si jeďte!“ Jde na ní vidět, jak se sice usměje, ale jak je zlá, nasupená.
Tyhle „já vím, co si myslí…“
Úplně klidně to může být tak, že tchyně někde vykládá: Já ji mile nabídnu, že by mohli příští víkend přijet. A ona jedovatě odsekne, že jede k její rodině. A na to její dá zvláštní důraz, aby mi jasně dala najevo, že já její rodina nejsem. No, bylo mi to líto, alle já to chápu, že ke svojí mamce má člověk blíž, tak jí mile řeknu, jasně, tak jeďte a ona na mě kouká, no kdyby pohled mohl zabíjet…
![]()
@LAlezane píše:
A co tak aby byla víc diplomat i tchýně, a to kroutění očima si odpustila?Proč tady tohle nezazní, doprčic…
Proč má sklapnout podpatky a podlízat snacha, a tchýně se nemusí ovládat vůbec. Tooohle se mi jako krutě nelíbí popravdě, takovéhle pořádky.
Protože „pohledy“, „kroutění očima“, „tón“ je často jen v hlavě snachy.
Tchyně může být ze zlata, ale snacha vidí „ty pohledy“… a je konec
Tady je to samá chápavá a obětavá snacha, která má lepší vztahy s tchyní než vlastní mámou. Já tě chápu. Mám podobnou tchýni. Jednej s ní mile, ale nenech se nikam manipulovat. Ona to nemyslí zle, jen si vás chce trochu přivlastnit. Já s tchýní vycházím, ale musela jsem dat hranice. Já mám mámu, kterou mám moc ráda, plně jí důvěřuji a jsme si blízké. U toho plyne i to, ze o mém těhotenství věděla dřív než tchýně. Tchýně je máma mého manžela, kterého miluji, ale vztah jako mám se svojí mámou s ní nikdy mít nebudu.
@LAlezane píše:
A co tak aby byla víc diplomat i tchýně, a to kroutění očima si odpustila?Proč tady tohle nezazní, doprčic…
Proč má sklapnout podpatky a podlízat snacha, a tchýně se nemusí ovládat vůbec. Tooohle se mi jako krutě nelíbí popravdě, takovéhle pořádky.
Ať se s tchyní domlouvá syn teda. Snacha vždycky řekne něco nevhodného, že pak koupí těma očima, tak když řekne syn to samé, bude to jistě v pořádku. Teda krátkodobě. Pak si tchyně řekne, že synáčka beztak naočkovala ta jeho saň.
![]()
@LAlezane píše:
Protoze sem ta tchyne nenapsala?
Nebo protoze chce mit zakladatelka vztahy v rodine v poradku a sama byt v pohode? (aspon teda doufam) Vzdyt tohle neni boj o to kdo z koho.
Neni to o podlizani, jde o nastaveni hranic a to jde i v pohode a v klidu, je to hodne o volbe slov, schvalne si to nekdy na nekom vyzkousej ![]()
@Zdendula82 píše:
Tady je to samá chápavá a obětavá snacha, která má lepší vztahy s tchyní než vlastní mámou. Já tě chápu. Mám podobnou tchýni. Jednej s ní mile, ale nenech se nikam manipulovat. Ona to nemyslí zle, jen si vás chce trochu přivlastnit. Já s tchýní vycházím, ale musela jsem dat hranice. Já mám mámu, kterou mám moc ráda, plně jí důvěřuji a jsme si blízké. U toho plyne i to, ze o mém těhotenství věděla dřív než tchýně. Tchýně je máma mého manžela, kterého miluji, ale vztah jako mám se svojí mámou s ní nikdy mít nebudu.
No nenapsat tu prvni vetu, tak se pod to podepisu ![]()
S tim rozdilem, ze my mame obe tchyne bezproblemovy, asi to bude tim, ze jejich tchyne byly celkem dracice ![]()