Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A vy jako rodice pristupujete k chybam a neuspechum jak? Neresite nebo se snazite, aby dite vse delalo spravne? Neni tam vas tlak na vykon, kdy dite ho prevezme a je k sobe prehnane kriticke?
U nas je takovy trochu skoroctyrlety, nejde mu spojit lego a uz se vali po zemi a jeci. Pro me je to impulz k chlacholeni, ze to nevadi, at to zkusi znova, kdyby to prilis prehanel, poslu ho do pokoje, at si rve tam.
Jeceni v noci bycvh priduzovala nocnim muram, ty jsou v tomto veku bezne, jeceni a vztekani taky. Podle me z toho vyroste, jen budte opatrni, at v ni tu sebekriticnost a perfekcionismus jeste nepodporujete, spatne by se ji s tim zilo.
@Bibi239 u nás se teda ve 4 roky vztek přetavil v lítostivost. A to je snad ještě horší. Spustí krokodýlí slzy a kámen by se ustrnul.
Nám psycholožka řekla, že má od malička tu nervovou soustavu citlivější. ![]()
Mam doma to same. Nesnasi spinu.Vse se musi delat stejne. Vztekani ji preslo v 2,5 letech. Posilala jsem ji vyvztekat na chodbu.
@Malike píše:
Já nevím ale kolik 2 letych holcicek se vzteka nad špínou když to děti miluji…já mám taky vybocene dítě..a to nesklada do rad..ale když se mi něco nezdá jsem rada ze me jeho psycholog vede..každý to musí odhadnout sam..ale dřív nez na zadek bych to řešila jinak.
Napriklad ja coby dite. Mamka mi celw dny utirala ruce, ze spinavych jsem mela hysteraky, autismus doposud neprokazan.
Zakladatelko, musis sama posoudit, jak se dcera chova a zda si zaslouzi nejake vysetreni. V soucasne dobe se toho z meho uhlu pohledu naduziva a neco se u psychologa vzdy najde. To plati i pro dospele, natoz deti.
Pokud by se mi neco echt nezdalo, resila bych to.
@Poison Eve Tak ona se spíš pozastavuje nad tím, když je něco špinavého, hračka, oblečení, drobky na zemi, ale rozčílí jí to vždy jen na oblíbených hračkách a pak spustí pláč a když je otřu, hned je zase jako sluníčko, ale když najde cokoliv na zemi, volá eeee a donese mi to. Špinavé ručičky jí vadí, ale utřít si je teda moc nenechá.
Moje dítko je podobné, plus měl strašné noční můry…šli jsmena neurologii, změnili jsme trochu přístup na doporučení doktorky (určité „úchylky“ tolerujeme, na některé jsme naopak přísnější), sice nad ním „visí“ určitá diagnoza, ale už se to s ním dá vcelku vydržet
nebo jsme si možná zvykli ![]()
@Poison Eve ale ty nejsi ona…muže nebo nemusí byt autista..ale když mas velký problém s malin dítětem..tak sezení u psychologa neuškodí..rikas vždy se něco najde..to není pravda..hodné vahaji než něco vyrknou.. I když podezření maji. U psychologa to taky neboli..spis je to rozhovor rodič/psycholog. My k němu chodime od roka a pul.
@Anonymní píše:
@Poison Eve Tak ona se spíš pozastavuje nad tím, když je něco špinavého, hračka, oblečení, drobky na zemi, ale rozčílí jí to vždy jen na oblíbených hračkách a pak spustí pláč a když je otřu, hned je zase jako sluníčko, ale když najde cokoliv na zemi, volá eeee a donese mi to. Špinavé ručičky jí vadí, ale utřít si je teda moc nenechá.
Moje dite to take nema rado, nema rado uspinene ruce, obleceni, hracky. Ja to nemela rada, muj muz take. Z tohoto bych opravdu zavery nedelalala.
@Anonymní píše:
V tomto veku vadily spinave ruce vsem trem mym detem. Bohuzel, ti dva starsi z toho uz vyrostli a jsou schopni chodit se zcela zprasenyma rukama ![]()
Ale dvouletak zrovna dnes upadnul, jednu ruku mel spinavou a hystercil snad 5min a kdyby neprijel autobus a nedal mu tak novy podnet, tak by moznarval i dyl. A fakt mu slo o tu spinu, ne o pad.
Moje mamnka mi vypravela, ze o ni se v tomto veku staral tatinek a musel na hriste nosit mokre zinky, aby ji mohl kdykoliv ruce opravdu efektivne vycistit.
@Poison Eve Je to mé první dítě, takže nemám s čím srovnávat, ale prostě i moje mamka mi říká, že není normální to, že se nenechá vykoupat, že jí vadí pěna, že jí vadí to že si jí vzala k sobě do postele, bryndák jí taky vadil. Mě to hrozně mrzí, ajá s tímhle zápasim po celý den, vždy se něco najde, neříkám, že se jedná o celý den, ale když je takových konejšení za den 5, tak už i to stačí, potom ty prořvaný noci, do toho jsem v 5. měsíci a už je to na mě znát, měla jsem oční migrénu ( kdo nezažil, nepochopí - náhlá ztráta a vada zraku + mega bolest hlavy ) a už to prostě je někdy nad moje síly, otec je úžasný báječn, ale chodí do práce, domu přijde v 15h, v noci spí aby mohl ráno vstát do práce a do toho ještě maká kolem baráku, pořád něco no… Takže možná je to prostě jen mnou, že to nezvládám, třeba si to moc beru.
Jde jen o zakladatelku..každé dítě je jiné a třeba je mala jen SVA..zakladatelka musí získat jistotu a nenervovat se..
Mne teda prijde jen vztekla, osobita, mozna rozmazlena. Ale nevim, mam jen tri deti.
Zakladatelko, takhle - pokud te cela situace takto znervoznuje, jdi s malou za odbornikem. Bud tve obavy rozptyli a ty budes mit na dusi klid nebo muzes zacit s malou kvalitne pracovat. Nas maly byl cca v tomto obdobi stejny pekelnik, spousta veci u nas byla zcela stejna, pul roku pote je vse presne naopak. To nepisi, abych te uklidnila, jen, ze v tom nejsi sama
.