Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, zdravím vás:)
V poslední době pořád přemýšlím o téhle problematice, protože se snad konečně blíží období, kdy se mě to bude týkat.
Takže teď moji starost vám popíšu, jestli nevadí:)
Pracuji jako pečovatelka v domově důchodců, práce je to náročná, a mám smlouvu na dobu neurčitou. Vždycky, když kolegyně otěhotněly hned šly na neschopenku, a vždycky jsem si myslela, že to je tak v pořádku. Jenomže hodně lidí z okolí mi radí, ať si prostuduji zákoník práce a tam by mělo být něco ve smyslu, že zaměstnavatel je povinen těhotnou přeřadit na lehčí práci, a když nemá možnost, měl by těhotné doplácet do 100% jejího platu. No a to se myslím u nás nikdy nedělo. Jenom tak na rychlo jsem se na to ptala, a vrchní sestra mě řekla, že to není moje povinnost jít na neschopenku, asi by mě i mohla dávat ranní služby, bez nočních a dvanáctek, kde bych dělala trošku jinou práci. My ji říkáme „prodloužená“ Více-méně se starám jen o to, že rozdávám svačinky, jedu s polívkou, z večeří. Ale stejně ráno ta „prodloužená“ dělá hygienu u několik klientů, i když lehkých, ale pořád bych byla v kontaktu s močí, nebo stolicí. Takže kdyby byla možnost, dávat mě jen tyhle služby, tak by to bylo stejně jen na moje riziko, a vím, že nejdůležitější je chránit sebe a miminko, tak popravdě, nechtěla bych tam dělat i nadále
No a v tom případě si myslím, že teda nemám nárok, na žádný doplatek od zaměstnavatele, že? A je vůbec domov důchodců braný jako rizikové-infekční prostředí? I když bych se třeba vyloženě netahala s lidmi a neprováděla hygienu, ale byla bych prostě v tom prostředí?
No každopádně, teď o tom pořád přemýšlím, všichni s okolí chtějí, abych to řešila, ale nechci dělat problémy, chtěla bych se tam zase jednou vrátit. Ale já vím, teď jde hlavně o mě, o miminko a taky teda o penízky ![]()
A ještě by mě zajímalo, jestli je rozdíl mezi klasickou neschopenkou a neschopenkou z důvodu rizikového těhotenství? Myslím ohledně dávek.
Děkuji za názory, a promiňte, asi je to dost chaotické
Nojo, hormony u mě pracují a moc vše řeším ![]()
Šla bych marodit. Sestra ti sice může dávat ranní směny, ale stejně bys ty klienty musela tahat. A když to dělat nebudeš, zas na tebe budou ostatní koukat, že se flákáš. Známe ženský kolektiv, že. ![]()
Taky dělám pečovatelku, ne teda v DD, ale v ústavu s postiženýma a během několika měsíců odešly dvě těhotný kolegyně hned na začátku těhotenství. U nás je teda spíš problém v možném fyzickém napadení a je to dost psychicky náročný.
@panenka87 píše:
Ahoj holky, zdravím vás:)
V poslední době pořád přemýšlím o téhle problematice, protože se snad konečně blíží období, kdy se mě to bude týkat.
Takže teď moji starost vám popíšu, jestli nevadí:)
Pracuji jako pečovatelka v domově důchodců, práce je to náročná, a mám smlouvu na dobu neurčitou. Vždycky, když kolegyně otěhotněly hned šly na neschopenku, a vždycky jsem si myslela, že to je tak v pořádku. Jenomže hodně lidí z okolí mi radí, ať si prostuduji zákoník práce a tam by mělo být něco ve smyslu, že zaměstnavatel je povinen těhotnou přeřadit na lehčí práci, a když nemá možnost, měl by těhotné doplácet do 100% jejího platu. No a to se myslím u nás nikdy nedělo. Jenom tak na rychlo jsem se na to ptala, a vrchní sestra mě řekla, že to není moje povinnost jít na neschopenku, asi by mě i mohla dávat ranní služby, bez nočních a dvanáctek, kde bych dělala trošku jinou práci. My ji říkáme „prodloužená“ Více-méně se starám jen o to, že rozdávám svačinky, jedu s polívkou, z večeří. Ale stejně ráno ta „prodloužená“ dělá hygienu u několik klientů, i když lehkých, ale pořád bych byla v kontaktu s močí, nebo stolicí. Takže kdyby byla možnost, dávat mě jen tyhle služby, tak by to bylo stejně jen na moje riziko, a vím, že nejdůležitější je chránit sebe a miminko, tak popravdě, nechtěla bych tam dělat i nadáleNo a v tom případě si myslím, že teda nemám nárok, na žádný doplatek od zaměstnavatele, že? A je vůbec domov důchodců braný jako rizikové-infekční prostředí? I když bych se třeba vyloženě netahala s lidmi a neprováděla hygienu, ale byla bych prostě v tom prostředí?
No každopádně, teď o tom pořád přemýšlím, všichni s okolí chtějí, abych to řešila, ale nechci dělat problémy, chtěla bych se tam zase jednou vrátit. Ale já vím, teď jde hlavně o mě, o miminko a taky teda o penízky
A ještě by mě zajímalo, jestli je rozdíl mezi klasickou neschopenkou a neschopenkou z důvodu rizikového těhotenství? Myslím ohledně dávek.
Děkuji za názory, a promiňte, asi je to dost chaotickéNojo, hormony u mě pracují a moc vše řeším
ahojik resila jsem ten samej problem v prvnim tehu zamestnavatel pro me nemel misto aby mi umoznil lehci praci jen mi nabidl ze budu delat ranni ale me rano byvalo hur nez treba vecer takze jsem to rekla ze nebudu tu tezkou praci delat i kdyz jen ranni furt je to tezka prace tak mirekl at jdu na neschopenku tak jsme sla bohuzel uz pak jsme o mimi prisla ted jsme zase tehu a od zacatku na neschopence z duvodu rizikoveho tehu a je to stejna neschopenka jako kdyby jsi mela chcripku uplne stejne podminky akorad pak dostnes vychazky mas narok na 6 HODIN DENNE po domluve s lekarem,jinak to ze mi zamestnavatel bude platit 100 procent doma asi by to tak melo byt ale nefunguje to takze beru penizky jako kdyz jsem nemocna tudyz prvni tri dny neplacenne a pak 14 dni plati zamestnavatel pak socialka ktera chodi na kontroly dodrzovani neschopenky i u tehulek .ale i kdyz budes na neschopence a pak prejdes na materskou tak se ti materska pocita zm poslednich platu ne z te neschopenky.a mas narok na celou dovolenou
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?…
tady najdeš práce, které nesmí těhotná dělat, plus to myslím platí pro práce u kterých určí gynekolog, že ohrožují těhotenství. Pak máš nárok na přeřazení nebo na to, zůstat doma.
Neschopenky jako neschopenka, není v tom žádný rozdíl.
Jak je to přesně s rizikovostí nevím, řekla bych že obecně jako rizikový braný není, ale problém bude určitě v manipulaci s lidmi. Nicméně je to v nějaké příloze k zákoníku práce.
A ano, zaměstnavatel má povinnost převést tě na bezpečnou práci a pokud díky tomu převedení máš menší plat, tak ti to bude ČSSZ dorovnávat.
Pokud by si šla na neschopenku, tak je to klasická neschopenka jako každá jiná, jak s ohledem na dávky, tak s ohledem na vycházky a případné kontroly.
Pokud jsi v kontaktu s močí a pod, tak je to brané jako rizikové pracoviště z hlediska hygieny a máš nárok na to, aby Ti zaměstnavatel buď našel jiné uplatnění, nebo ti platil plat a byla jsi doma. Dělala jsem v ústavu, jak holky otěhotněly, tak zůstávaly doma za 100 pro, protože nebylo možno je přeřadit na menší riziko.
Neřešila bych to a šla marodit
vím, že ztratíš trochu peněz, ale lepší než se tahat o peníze, který bys možná ani nevytáhla. Ranní mi vždycky přišly nejhorší- taky dělám na gerontu. Nemáš možnost se vyhnout manipulaci s pacienty, hygieně, oblékání a pod?
Dělala jsem na gerontopsychiatrii a stačilo mi vytáhnout jen minášku s jídlem a už mě bolelo břicho. Přecijen tahání je tam dost
a to nepočítám stokilový ležáky ![]()
@a-šmudlinka píše:
ahojik resila jsem ten samej problem v prvnim tehu zamestnavatel pro me nemel misto aby mi umoznil lehci praci jen mi nabidl ze budu delat ranni ale me rano byvalo hur nez treba vecer takze jsem to rekla ze nebudu tu tezkou praci delat i kdyz jen ranni furt je to tezka prace tak mirekl at jdu na neschopenku tak jsme sla bohuzel uz pak jsme o mimi prisla ted jsme zase tehu a od zacatku na neschopence z duvodu rizikoveho tehu a je to stejna neschopenka jako kdyby jsi mela chcripku uplne stejne podminky akorad pak dostnes vychazky mas narok na 6 HODIN DENNE po domluve s lekarem,jinak to ze mi zamestnavatel bude platit 100 procent doma asi by to tak melo byt ale nefunguje to takze beru penizky jako kdyz jsem nemocna tudyz prvni tri dny neplacenne a pak 14 dni plati zamestnavatel pak socialka ktera chodi na kontroly dodrzovani neschopenky i u tehulek .ale i kdyz budes na neschopence a pak prejdes na materskou tak se ti materska pocita zm poslednich platu ne z te neschopenky.a mas narok na celou dovolenou
Ahojky, děkuji za reakci:) no já myslela, že se mateřská vypočítá s te nechopenky
což by bylo právě na prd…
Já dělám v nemocnici na JIP a byla jsem tam do 34. týdne. Prošla jsem veškeré vyhlášky, směrnice našich bezpečáků, každý odkaz, který tam byl. Záleží, jaké máte biologické činitele, já měla skupinu 2, těhotná nesmí být u skupiny 3 (u nás jen infekční oddělení). Pacienty jsem netahala a nikdo se na mě skrz prsty nekoukal, věděli, že jsem těhotná. Ve dne tam byli sanitáři a v noci, když bylo potřeba, jsem šla poprosit sanitáře z vedlejší kliniky. Noční jsem dělala, nevadily mi.
Příspěvek upraven 08.02.16 v 21:39
@mag píše:
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?…tady najdeš práce, které nesmí těhotná dělat, plus to myslím platí pro práce u kterých určí gynekolog, že ohrožují těhotenství. Pak máš nárok na přeřazení nebo na to, zůstat doma.
Neschopenky jako neschopenka, není v tom žádný rozdíl.
Dobře děkuji. Včera mě moje budoucí tchýně donesla zákoník práce na rok 2012, tak to prostuduju, ale prd tomu rozumím
![]()
@j.a.n.i1 Ahojky, já se právě obávám, že když na vedoucí s tím vyrukuju, řekne, tak ok, můžeme vám dávat ranní s ohledem na váš stav ale pokud něco tady chytnete, je to na vaše riziko(což má pravdu). Takže ano, popravdě bych se fakt viděla doma na neschopence.
@donaga Tak naštěstí s kolegyněmi nemám problém, jsme dobrý kolektiv, jen je mě trapný, že prostě mě už teď nenechají nic dělat. I když vím, že je to dobře, ale nechci tam být na úkor, že kolegyně kvůli mě budou víc nadřený. Takže ať je to jak je to, neschopenka bude stejně:) Jenom prostě okolí na mě tlačí, ať to na ně zkusím vytáhnout…
@Nainuva No jo, co ale když mě nabídnou lehčí práci, ale ve stejným prostředí?
Ale to bych se zase tahala z vozíkem a z nádobím, tak nevím no
takže prostě půjdu na neschopenku a basta, i když za miň peněz, ale mimčo je nejdůležitější. Jen by mě mrzelo, že bych neměla ten 100% plat…Ale třeba jo, jak budu v práci, pořádně si o tom promluvím…
@danyk Ale ty noční bys neměla dělat jako těhule, dle zákona, že? ![]()