Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já nevim… Moje 4lete dítě chodí v týdnu spát brzo kvůli školce, o víkendu kdy chce a nemá s tím problém.. Nebije ji nikdo ani mi rodiče, natož babičky, když se jí rozbije oblibena hračka koupíme novou, když ji něco nechutná může si vzít jiné jídlo… Aby mě dítě kopalo a plivalo na mě neznám… Chyba nebude jen u babicky ![]()
@unuděná píše:
Tohle pravidlo ale může platit v případě, že dítě chápe, že doma není u babičky a u babičky není doma. Pokud babička jede styl „výchovy“, na který pak rodiče doma několik dní doplácí, než se synáček zase srovná, tak to v pořádku není. Možná až povyroste a bude chápat, že něco jiného může u babičky a něco jiného doma, dejme tomu.V tuto situaci bych jí syna hlídat nedávala, chodila bych na návštěvy s ním, aby tchýně nebyla ukřivděná, že jí vnoučka odpíráš. Jen pozor, aby ses někdy nedostala do situace, že její hlídání budeš nutně potřebovat, to by byla na koni a mohlo by to být ještě mnohem horší..
Bývala jsem u babičky každý víkend. Máma neřešila nic. Co jsme tam jedly se sestrou, co jsme dělaly. Doma byla jistá pravidla, o kterých jsem věděla a neprušovala je. Babička byla vždycky ta míň přísná a benevolentní.
@Alušáček píše:
Já nevim… Moje 4lete dítě chodí v týdnu spát brzo kvůli školce, o víkendu kdy chce a nemá s tím problém.. Nebije ji nikdo ani mi rodiče, natož babičky, když se jí rozbije oblibena hračka koupíme novou, když ji něco nechutná může si vzít jiné jídlo… Aby mě dítě kopalo a plivalo na mě neznám… Chyba nebude jen u babicky
Hele, ale že tvoje dítě nerozhodí změna režimu je věc pěkná, nicméně ne samozřejmá. Moje děti to například taky nenesou moc dobře. A to třeba i jen o hodinu pozdější spaní. Ráno vstanou normálně a celý den jsou napřeshubu
A že kupuješ dítěti novou hračku, když si nějakou rozbije a nahrazuješ jídlo, které nechce nějakým, o které si řekne, zase vypovídá dost o tobě ![]()
@Russet píše:
Bývala jsem u babičky každý víkend. Máma neřešila nic. Co jsme tam jedly se sestrou, co jsme dělaly. Doma byla jistá pravidla, o kterých jsem věděla a neprušovala je. Babička byla vždycky ta míň přísná a benevolentní.
To ano, u nás to taky funguje a to od úplně útlého věku dětí. Ale pokud zakladatelky syn tohle nedokáže nebo nechce pochopit a dělá scény, jaké popisuje, ještě týden po příjezdu domů, tak to zkrátka fungovat nemůže. Zakladatelka může zapracovat na tom, aby tohle syn pochopil, ale nepíše, jak je syn starý, tak těžko radit. A určitě bys jako matka nechtěla poslouchat, že tvé dítě tě nemá rádo tolik, jako babičku ![]()
Hele a neni spis problem v tom, ze pred klukem shazuje vasi vychovu ? Kdyz pred nim shazuje i sveho manzela a kluk se pak takhle doma chova, tak bych se nedivila, kdyby pred nim sem tam neco prohodila…Tohle kluk nebude delat jen pro to, ze ma u babicky jiny rezim.
@unuděná píše:
To ano, u nás to taky funguje a to od úplně útlého věku dětí. Ale pokud zakladatelky syn tohle nedokáže nebo nechce pochopit a dělá scény, jaké popisuje, ještě týden po příjezdu domů, tak to zkrátka fungovat nemůže. Zakladatelka může zapracovat na tom, aby tohle syn pochopil, ale nepíše, jak je syn starý, tak těžko radit. A určitě bys jako matka nechtěla poslouchat, že tvé dítě tě nemá rádo tolik, jako babičku
Tak to syn občas zkouší na tatínka, když je na něj přísný, že ho nemá rád. Děti jsou prostě dost přímočaré. Pak za ním jde a omluví se.
@Russet píše:
Já bych to brala tak, že když je syn u babičky, ať platí jejich pravidla. Pokud ho to na životě neohrožuje, ať si mu kupuje, co chce. Pokud ti to nevyhovuje, jezdi tam jen s ním, nebo jí ho nedávej hlídat.
Vidim to stejne
Děti zvládají pochopit, že někde platí jiný set pravidel, než jinde. Vykašli se na to co je a nebo není u tchyně, řeš hlavně případné nastavení důslednosti a komunikace doma. Ano - samozřejmě že bude zkoušet kde jsou hranice. Když ne po návštěvě u babičky, tak z jiného důvodu - to prostě děti dělají, je to klíčová součást jejich zrání.
Chápu že je to složité, ale je potřeba vytrvat a být důsledná. A být ve shodě se svým mužem. Doma.
Není cesty, jak měnit jiné lidi, natož tchyni či matku - jen jde zbytečně neeskalovat konflikty.
@unuděná píše:
Hele, ale že tvoje dítě nerozhodí změna režimu je věc pěkná, nicméně ne samozřejmá. Moje děti to například taky nenesou moc dobře. A to třeba i jen o hodinu pozdější spaní. Ráno vstanou normálně a celý den jsou napřeshubuA že kupuješ dítěti novou hračku, když si nějakou rozbije a nahrazuješ jídlo, které nechce nějakým, o které si řekne, zase vypovídá dost o tobě
A co to o mě vypovídá? Taky nejím jídla co mi nechutnájí a když se mi něco rozbije, koupím si věc novou
Mám normální dítě se kterým se dokážu bez zbytečné hysterie domluvit ![]()
@Ou Nojo, jenže co když milá tchýně do toho přidá hlášku: „pojď ty můj chudáčku, když ti rodiče nedopřejí …, tak babička ti to koupí.“ ? To už moc ok není, co? Takže asi hodně záleží, nakolik do toho maminka vidí a kolik nám toho napsala objektivně. Já osobně bych rozjívené dítě od babičky brala jako dobrý impuls nastavit mu doma mantinely, ale mě se tohle nikdy nestalo, mám normální babičky, které mají podobné výchovné a rozmazlovací postupy jako já ![]()
@Anonymní píše:
Jak by jste se zachovali vy v mém případě.Syn má tchýni moc rád. Už od narození jsme jezdili často ke tchánům, takže syna viděli vyrůstat, zapojovali se. Nicméně jsem pro syna od začátku měla stanovený režim, co se týče odpoledního spánku, večerního spánku atd. Když byla nějaká rodinná oslava a hlídání nebylo, prostě jsem malého vzala a v 7 max v 8 večer s ním šupajdila domů, což se tchýni vždy nelíbilo. Já ale zastávám pravidla, že dítě nemá být u toho, když se dospěláci baví a chlemtají.. Nikdy se mnou skrz výchovu nesouhlasila. A běda, jak bych malému za něco vynadala, placla po ruce nebo zadku, když zlobí. Jenže teď už to graduje.. Syn k ní občas jede i na dvě noci. Jde spát klidně až v 11 hodin večer, v obchodě ho nechá lítat a dávat do košíku na co si jen vzpomene, Ikdyz si vybere a usmyslí, že chce boty, ona mu je koupí. Když se jí, dovolí mu otevřít i tři jogurty naráz, které samozřejmě stejně nesní, protože mu nechutnají, ona prostě jde a udělá mu na jídlo něco jiného. Když dojede od babičky, je to něco šíleného. Učím ho jíst u stolu, chodit spát mezi 7-8 hodinou, protože vstává do školky. Snažím ho vést k tomu, aby si věcí vážil, hračky si po sobě uklízel. Posledně, když od babičky dojel a mělo se jít spát tak, jak je u nás zvykem, předvedl takový Divadlo. Řval jak mě nemá rád, že mě nechce, pokousal mi rameno, plival po mě, kopal a dokonce po mě vztáhl ruku. . Ona je taková, že i když syn zlobí, furt mu do hlavy štěpuje, že je strašně hodný. Jo ona mu už na zadek dala, ale takovým způsobem, že to syn pobere jako formu hry, a vlastně se tomu oba strašně smějí. Já ani přítel si už nevíme rady, vysvětlovali jsme ji stokrát, že si tohle nepřejeme. Důrazně ji to přítel doslova zakázal. Malej má prostě pak v hlavě strašný guláš a neví, co je správné a co ne. Zvykl si, že když si rozbije hračku nebo něco jiného, babi koupi novou. Mám ji přestat malého dávat, aby konečně pochopila, že tudy cesta nevede? Jak by jste se zachovali vy. Tchán je naštěstí rozumný a snaží se syna vést přísně, ale tchýně tuhle snahu shazuje, věčně se hádají a to i před synem..( Syn čerstvě 3r)
Co je u tchyně, bych neřešila.
Akorát pokazíš vztahy.
Ale zapracovala bych na své výchově - proč Tě syn kouše, kope a mlátí…
A to bys opravdu chtěla, aby ho nějak fyzicky trestala - když si stěžuješ, že mu dává na zadek tak, že se tomu směje?
Fyzické tresty opravdu nejsou řešení…
@Alušáček píše:
A co to o mě vypovídá? Taky nejím jídla co mi nechutnájí a když se mi něco rozbije, koupím si věc novouMám normální dítě se kterým se dokážu bez zbytečné hysterie domluvit
Ne, tak samozřejmě, to je v pořádku odsud pocud. Když dítěti něco nechutná, tak taky z toho nedělám kovbojku a nabídnu něco jiného, ale aby si otevřelo 3 jogurty a nesnědlo ani jeden, to bych ho hnala
A stejně tak když dítě rozbije hračku v naštvanosti, tak novou nedostane. Když ale dceřině plyšákovi upadla hlava z opotřebení, tak je jasné, že běžím koupit nového
Tohle se ale hrozně těžko soudí na dálku (ono vlastně i nablízko je ta hranice někdy nejasná) ![]()
Mě jen nebaví syna pak ještě pár dní zase napravovat.. Babička koupi vše možné. Ale babička tady nebude vždy, že jo. A dovolit dítěti místo normálního teplého oběda si vzít radši čokoládovou tyčinku mi ok nepřijde. Trvá dlouho než zase zjisti, že doma je doma a maminka s tatínkem nemůžou koupit zrovna další drahé botičky jen proto, že on to teď zrovna chce, Ikdyz doma má plno dalších nových páru botiček. Ja u babičky taky ráda byla. Podle mě je babička hodně důležitá, je to prostě jedná ta část hezkých vzpomínek z dětství. Babičky jsou od toho, že tak nějak rozmazlují, kupují sladkosti atd. To já chápu a vím. Ale druhá věc je podkopávání autority. Jak jsme v její blízkosti, já veškerou autoritu ztrácím a Ikdyz řeknu ne, syn mě ignoruje a poslouchá babičku, ta samozřejmě poleví a nejede se mnou na stejné vlně. A to jen aby syn nedejboze plakal. Kolikrát doma v zuřivosti rozbije hračku a pak řekne,nze to nevadí, koupi se nová. Děti podle mě neví, co je správné. Nechápou proc musí jít spát v tolik a v tolik hodin, proč musí papat i normálně a neplacat si žaludek jen sladkostmi.
Když zjistí, že je zase doma a najedeme na to naše, je klid. Zakázat ji ho nemůžu a ani nechci.. Přijde mi, že je nějakým způsobem na něj strašně fixována. Myslí si, že když mu koupí, co mu na očích vidí a místo toho, aby vychovávala ona jeho, bude vychovávat on ji, že ji za to syn bude milovat ze všech nejvíc. Dělá ji radost, když syn nechce jet domů a chce jen babičku. Moje babička byla pohádková, také nám dopřála a rozmazlovala . Ale když jsme u ní byli, platily pravidla „sněz,co je. Váž si jídla. Ukliď po sobě. Pomáhej. A večerka v osm hodin. Když se nechtělo spát, tak v klidu pod dekou koukat na pohádku“. A milovala jsem ji i přes to, že byly pravidla a dokázala být přísná.
..
Mimochodem, večerku si zakládám, protože u nás neplatí čím později jde spát, tím déle bude spát ráno. Ať jde spát v 8 nebo v 11, stejně se ráno vzbudí mezi 7-8 a to pak je celý den na houby . Po o mi zaboha nechce spát , takže ke konci dne přetažený, protivný, zároveň litá jak torpédo a uspat večer je fakt záhul.
@unuděná píše:
Hele, ale že tvoje dítě nerozhodí změna režimu je věc pěkná, nicméně ne samozřejmá. Moje děti to například taky nenesou moc dobře. A to třeba i jen o hodinu pozdější spaní. Ráno vstanou normálně a celý den jsou napřeshubuA že kupuješ dítěti novou hračku, když si nějakou rozbije a nahrazuješ jídlo, které nechce nějakým, o které si řekne, zase vypovídá dost o tobě