Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
U babičky je většinou na ty víkendy. Většinou jen na jednu noc, jen výjimečně se stane, že na dvě noci. On slovíčka prosím a děkuji umí, používá je . Ale u babičky je zvyklý říct „já chci“ a to dostane. Babička si vlastně nijak tyhle slovíčka nevyžaduje. A tohle vztekání dělá jen, když dojede od té babičky. Dělá mu problém se zase přesměrovat a trvá než mu dojde, že je doma a tady ty pravidla platí jinak. Když s ním jdu do obchodu, tak mu samozřejmě dovolím si něco vybrat. Buď to jednu nebo druhou věc. Neexistuje, že si do košíku nafláká kde co. A už vůbec mu věc nekoupím jen proto, že se mi vzteká a lidí upřeně koukají na nás. Jen proto abych ho tedy umlčela a byl klid. Nejsem tyranka..přijde mi normální učit dítě nějakým pravidlům. Jako je například uklízet po sobě hračky, jíst u stolu a to pořádný oběd a až pak sladkost, chodit včas spát. Snažím se ho vést k tomu, aby si věcí vážil.. A ne aby si navykl, že na co si ukáže, to dostane a jen tak zadarmo. Je to jinak hrozně chytrý a šikovný kluk a když je jen se mnou je to zlatíčko.
Uplne te chapu! Alusacek ma proste jiny typ ditete (stejne jako ja),ale nechape,ze existuji deti,kterym staci s usmevem vysvetlit a ony poslechnou a pak jsou deti,ktere zkratka zkouseji a zkouseji a jak jim nekdo (v tomto pripade babicka) poda prst,sezerou ruce vsem okolo
A ve sve bubline je ona ta,ktera si dite dokonale vychovala a ostatni to delaji spatne
Protoze,hihi,my co nam deti obcas udelaji scenu jeste ve ctyrech letech,jsme na ne od zacatku sly spatne
![]()
Zakladatelko,vidim tu proste jedno dite narocnejsi na vychovu,pomerne dusledne rodice a presprilis benevolentni babicku.Uz tu minimalne jedna takova diskuze byla,ale uz to asi nedohledam
Ja take necham babicky krmit sve deti sladkostmi,cucet na pohadky do noci nebo skakat pres svihadlo v byte plnem porcelanu
Ale to,co popisujes,je skutecne za hranou a vypada to,ze babicka si proste snazi synka koupit. Kolik mu teda vlastne je?Zkus mu vysvetlit,ze pokud bude doma delat to,co u babicky,tak k ni nebude moct jezdit.Pokud ji tak desne „miluje“,mohlo by to na nej zafungovat.Ale osobne bych pockala,az pobere trochu rozumu a zatim zapracovala na tom,aby ho ani nenapadlo tu scenu udelat.
Si pamatuju,jak v cca 3letech byl prvorozeny u babicky na noc,sli uz spat,on lezel v postylce a. ze chce jeste napit.Babi mu dala stavu a ze psssst,na zoubky uz znovu nejdeme a mamince to nerekneme
Muj milacek odvetil,ze to teda ne,ze nechce mit zkazene zuby a ze teda pujde cistit sam
Stejne jako ted oba vi,ze pred obedem cia veceri nesmi sladke a ani by je nenapadlo to vyzadovat.Ale jak rikam,my mame zlate babicky,ony ty deti nepokousi (ted uz ne) ![]()
Ale to on taky takový umí být. Řeknu mu, že se jdeme projít a on sám od sebe začne uklízet, dokud nemá vše uklizené, nikam se nejde. Ale co z toho, když o víkendu jde k babi. S babičkou je to fakt těžké. Dám příklad- Jdu, že namočím ručník, abych ho mohla dát na postýlku nebo topení a byl lepší vzduch, když měl rýmu. Ona se se mnou začne dohadovat, že vyprala zrovna ručníky a mám tam dát je (načpavené arielem). Podle jejích slov je to to stejné..
A takhle veselé my to máme
na tyhle situace se běžně používá - ano, babička ti to dovolí. Ale ted jsi doma a tady se to nesmí - a je vymalováno. Stačí párkrát a je klid. Neboj se, děti nejsou hloupé a dobře vědí, co smějí doma a co jinde. Je to jako ve školce, tam jsou taky děti mnohem klidnější než doma - protože vědí, že nějaké divočiny a vzteky jim neprojdou. Takže bych to nechala plavat. Když je u babičky, at si dělá babička podle sebe, stejně si jen na sebe plete bič. Když je doma, máte svá pravidla a těch se drž. Htovo.
@Anonymní píše:
Ale to on taky takový umí být. Řeknu mu, že se jdeme projít a on sám od sebe začne uklízet, dokud nemá vše uklizené, nikam se nejde. Ale co z toho, když o víkendu jde k babi. S babičkou je to fakt těžké. Dám příklad- Jdu, že namočím ručník, abych ho mohla dát na postýlku nebo topení a byl lepší vzduch, když měl rýmu. Ona se se mnou začne dohadovat, že vyprala zrovna ručníky a mám tam dát je (načpavené arielem). Podle jejích slov je to to stejné..A takhle veselé my to máme
N nezlb se, ale copak ten ručník není vymáchaný? je. A navíc když namočíš ten suchý, tak podle tvých slov není načpavený arielem? To je hloupost a hledání problémů kde nejsou.
@inkakřivák Jasně. Já to tak dělám.. Ale u nich to jede ve velkém. Tam to prádlo , čerstvě vyprané, provoní fakt celý dům. Fakt to strašně voní. Doma jsem tu dobu prala hlavně v lovele nebo jablečném octu, prádlo to hezky vypere a ani to nebylo agresivní na kůži ani na vůni. Prostě to cítit nešlo. Tam jo. A představa, že to dávám malému na postýlku? Takže to nebylo žádné hledání problém, tam kde nejsou.
@unuděná Chápu, že každé dítě je jiné a potřebuje jinou výchovu, ale vidím to u kamarádky co svoje dítě jen buzeruje, samá pravidla a dítě je čím dál tím víc v opozici, hlavně že mě poučovala když byly malinký, že rozmazluju, že mi bude dítě skakat po hlavě a hele, dětem jsou 4r a je to přesně naopak… Nicméně předmětem diskuze je problémová tchyně a já jsem se žádný zásadní problém nedocetla… Dá dítěti tři jogurty, koupi boty, nechá ho jít pozdě spát, tak s ním pak druhý den musí mít ona problém, když to pozdní spaní má na dítě neblahé účinky.. Taky nechápu proč dítě tráví každý víkend u prarodičů..
Jen píšu svůj názor, jinak každý ať si vychovává po svém a pokud bych měla s tchynina vlivu tak špatný pocit, kontakt bych omezila.
@Alušáček Své dítě rozhodně nebuzeruju. A jeden zásadní problém tu je a to shazování mé autority, občas se staví do role jeho matky. To mi normální nepřijde.
Pro upřesnění, sice není téma o tom, proč syn tráví víkendy u babičky, ale ráda vysvětlím.
Na čas jsme se museli přestěhovat k mé matce a bratrovi, protože jsme prodali starý být a koupily větší, tam jsou však nějaké dodělávky, tak jsme na čas zde. Matka s bratrem se ale s tchýni pohádali. Spíše si dovolili říct, co dělá špatně a ta se stáhla a zařekla, že sem už nevkročí. Takže návštěva syna z její strany bohužel nejde, já řidičák nemám, abych s dětmi jela do vzdálenějšího města, kde bydlí. Mám ještě 3 měsíčního . Proto jsme se domluvili, že u nich bude aspoň přes víkend. ![]()
@Anonymní píše:
@Alušáček Své dítě rozhodně nebuzeruju. A jeden zásadní problém tu je a to shazování mé autority, občas se staví do role jeho matky. To mi normální nepřijde.
Pro upřesnění, sice není téma o tom, proč syn tráví víkendy u babičky, ale ráda vysvětlím.
Na čas jsme se museli přestěhovat k mé matce a bratrovi, protože jsme prodali starý být a koupily větší, tam jsou však nějaké dodělávky, tak jsme na čas zde. Matka s bratrem se ale s tchýni pohádali. Spíše si dovolili říct, co dělá špatně a ta se stáhla a zařekla, že sem už nevkročí. Takže návštěva syna z její strany bohužel nejde, já řidičák nemám, abych s dětmi jela do vzdálenějšího města, kde bydlí. Mám ještě 3 měsíčního . Proto jsme se domluvili, že u nich bude aspoň přes víkend.
Nojo,ale to zase vrha tvuj prispevek do uplne jineho svetla
mate trimesicni miminko a ctyrletaka,cili babicka nebabicka,zarlivost je potvora.Ty pod vlivem hormonu vic povolis,jsi citlivejsi a tak i doma je pak se starsim dusneji.On se uplne klidne muze citit odstkovan,nemuzes prece najednou cpat na vikendy babicce dite po prichodu novorozence.To je nejhorsi chyba,ktere se muzes dopustit
At uz je vase bytova situace jakakoli.
@Anonymní píše:
@inkakřivák Jasně. Já to tak dělám.. Ale u nich to jede ve velkém. Tam to prádlo , čerstvě vyprané, provoní fakt celý dům. Fakt to strašně voní. Doma jsem tu dobu prala hlavně v lovele nebo jablečném octu, prádlo to hezky vypere a ani to nebylo agresivní na kůži ani na vůni. Prostě to cítit nešlo. Tam jo. A představa, že to dávám malému na postýlku? Takže to nebylo žádné hledání problém, tam kde nejsou.
no tohle je taky takove zvlastni-diteti uskodi vune??chapu,ze mu nechces davat preavivazovane veci na sebe,bodycka a tak,ale povesit to do mistnosti?cim presne mu to muze uskodit??
@unuděná Tohle nebylo najednou, dřív na víkendy jezdil taky, ne tak často,protože babi jezdila za ním k nám domů, ale víkend tam byl.. A tohle vše se nestalo porodem druhého dítěte. Tohle trvá déle. Už co se syn narodil tak neshody ohledně výchovy byly, ale teď se to začalo stupňovat. Dřív jsme u tchýně spali všichni, vždy jsme na víkend přijeli. Přede mnou si moc netroufla a když byl problém, přítel ji dokázal vysvětlit, aby určité věci nedělala, když si je mi nepřejeme. Mě totiž neposlouchala.
@unuděná píše:
no tohle je taky takove zvlastni-diteti uskodi vune??chapu,ze mu nechces davat preavivazovane veci na sebe,bodycka a tak,ale povesit to do mistnosti?cim presne mu to muze uskodit??
Uškodit ne. Ale představa, že mám rýmu, dávivý kašel (bronchitidu) a místo čerstvého vzduchu mi k hlavě někdo pověsí čerstvě vyprané navoněné prádlo? ![]()
Neuděláš nic pokud nechceš utnout styk bez dozoru.
U nás j to funguje jako u vás. Prostě jsem těch pár dní musela nějak přežít. Dcera si pak zvykla, že prostě doma jí neprojde to co u babičky.
A nevím jestli je to pro tebe dobrá zpráva. Ale prarodičům se to vymstilo. Protože to co je u tříleťáka roztomilé už u pětiletého není. Takže si pak stěžovali, že je na ně drzá, neposlouchá…
Pokud je kluk u babičky rád, tak bych ho tam nechala jezdit. Jen bych to zkrouhla na jeden víkend v měsíci max.
@Anonymní píše:
@unuděnáUškodit ne. Ale představa, že mám rýmu, dávivý kašel (bronchitidu) a místo čerstvého vzduchu mi k hlavě někdo pověsí čerstvě vyprané navoněné prádlo?
Když máš rýmu nebo kašel, tak se doporučuje vlhký vzduch. A jedna z možností jak ho zvlhčit je vyprané prádlo. Taky to tak dělám
U babičky je většinou na ty víkendy. Většinou jen na jednu noc, jen výjimečně se stane, že na dvě noci. On slovíčka prosím a děkuji umí, používá je . Ale u babičky je zvyklý říct „já chci“ a to dostane. Babička si vlastně nijak tyhle slovíčka nevyžaduje. A tohle vztekání dělá jen, když dojede od té babičky. Dělá mu problém se zase přesměrovat a trvá než mu dojde, že je doma a tady ty pravidla platí jinak. Když s ním jdu do obchodu, tak mu samozřejmě dovolím si něco vybrat. Buď to jednu nebo druhou věc. Neexistuje, že si do košíku nafláká kde co. A už vůbec mu věc nekoupím jen proto, že se mi vzteká a lidí upřeně koukají na nás. Jen proto abych ho tedy umlčela a byl klid. Nejsem tyranka..přijde mi normální učit dítě nějakým pravidlům. Jako je například uklízet po sobě hračky, jíst u stolu a to pořádný oběd a až pak sladkost, chodit včas spát. Snažím se ho vést k tomu, aby si věcí vážil.. A ne aby si navykl, že na co si ukáže, to dostane a jen tak zadarmo. Je to jinak hrozně chytrý a šikovný kluk a když je jen se mnou je to zlatíčko.