Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak já pofrčím za 1,5 roku do práce, ale děti budou doma s babičkou. Bohužel si nemůžeme dovolit tak dlouho žít z jednoho platu.
Taky se mi nelíb systém a bohužel soukromou školku tu nemáme.
Starší dva šli až v pěti jako předškoláci (byla jsme doma na RD), nejmladší půjde ve 3,5 letech. Bohužel musí, bez mého platu se neobejdeme a těžko seženu nějakou normální práci nadoma.
Já nevěřím, že průměrné tříleté dítě školku opravdu potřebuje. Ano, jsou děti, které jsou z kolektivu nadšené a po matce ani nevzdechnou, ale ve třech letech jich podle mě moc není.
Nebo jinak - věřím, že v menší skupině by to pro ně bylo daleko lepší a stres menší, ale běžná školka o 28-mi dětech na dvě učitelky je masakr.
Příspěvek upraven 07.01.15 v 20:24
Jasný, občas je to o živobytí.. jenže pod pojmem luxus si každý představí něco jiného. Pro někoho je to nový BMW a pro někoho třeba jakékoli nové oblečení.
Ale zase jde mi opravdu jen o děti, který do školky nechtějí. Pokud je dítě, které tam jde s radostí, tak je to to nejlepší:) Některé děti s tím mají ale problémy a pak nechápu, proč by si tam měli za každou cenu zvykat a trápit se. To jim do života nic nedá.
@Anita20 Tak většina maminek do práce musí kvůli tomu, aby vydělaly peníze za živobytí ne na luxus. Já jsem po rodičovské do práce nastoupila na poloviční úvazek a dcera do školky. Ale ani jedné z nás se to nelíbí a pořád přemýšlím, jestli s ní zůstat doma, pokud by mi v práci dali neplacené volno, to jsem se ještě neptala. Problém ve školce je ten, že dcera tam skoro nic nejí a nepije a je jí tam smutno, ráno při předávání ve školce pláče. Je mi jí hrozně líto a říkám si, proč takový malý dítě musí trpět. Proto zvažuju, že zůstanu doma
@Anita20 můj malej nastoupil do školky ve 3.5 letech. moc se mu tam líbilo, žádný pláč. ale pak začal být hodně nemocný, třeba 3 týdny doma 2 dny ve školce a už se mu tam nechtělo. Scény jak blázen
no a jelikož se mu rozjelo astma, a z neustálých zánětů na plících se mu na nich až udělali jizvy. Tak já jako správná hysterická matka, synka ze školky stáhla. Teď mu bude 5 a půjdem k zápisu, nevím vůbec co bude ale do školky potřebuje, příprava na školu. Doma mi odmítá cokoliv co se týče tužky a pastelky ![]()
Takže u nás je to takhle, doma jsem zadarmo. A pokud by nám nevycházeli peníze, tak bych si buď musela sehnat něco na večer. Když můžou hlídat starší děti, nebo by si musel sehnat muž jinou práci. Protože ty plíce se dají uzdravit, což doufám se nám podařilo za tu dobu co je doma, poznáme na rentgenu.
Řeším to spíš dopředu, doufám, že najdu místo i za 4 roky od porodu dítěte, protože u stávajícího zaměstnavatele to pravděpodobně už nepůjde, teď se uskromníme a mám rodičák rozložený do těch 4 let. Snažím se pracovat doma, abych aspoň něco navíc měla a mohla s prckem zůstat. Dát 3 leté dítě na celý den do školky už nechci, musela jsem takhle dát druhé dítě a nevzpomínám na to ráda.
@lucik2011 píše:
@Anita20 Tak většina maminek do práce musí kvůli tomu, aby vydělaly peníze za živobytí ne na luxus. Já jsem po rodičovské do práce nastoupila na poloviční úvazek a dcera do školky. Ale ani jedné z nás se to nelíbí a pořád přemýšlím, jestli s ní zůstat doma, pokud by mi v práci dali neplacené volno, to jsem se ještě neptala. Problém ve školce je ten, že dcera tam skoro nic nejí a nepije a je jí tam smutno, ráno při předávání ve školce pláče. Je mi jí hrozně líto a říkám si, proč takový malý dítě musí trpět. Proto zvažuju, že zůstanu doma
To je mi líto:( Ale zase jsi jedna z mála, co se snaží hledat možnosti, jak být doma.. přesně, jak píšeš o dcerce, tak jsem to měla i já, když jsem začla chodit do školky a vzpomínám na to dost špatně… Ať vám to vyjde!
@Anita20 píše:
Jasný, občas je to o živobytí.. jenže pod pojmem luxus si každý představí něco jiného. Pro někoho je to nový BMW a pro někoho třeba jakékoli nové oblečení.
Ale zase jde mi opravdu jen o děti, který do školky nechtějí. Pokud je dítě, které tam jde s radostí, tak je to to nejlepší:) Některé děti s tím mají ale problémy a pak nechápu, proč by si tam měli za každou cenu zvykat a trápit se. To jim do života nic nedá.
Nedá, ale některé mámy fakt do práce musí. Kolem mě to je většina a naprostá většina jde do práce ve 2 letech dítěte a to dává do soukromé školky/ na hlídání. Část z důvodu, že peníze potřebují např. na hypotéku a druhá část, aby nepřišli o místo.
@Anita20 píše:
Zdravím všechny a předem prosím o odpovědi jen k tématu:) Jsou tu nějaké maminky, které se rozhodly, že nenechají dítě brečet ve školce a mají ho doma i přesto, že už nejsou na mateřské? Snad se tu najde někdo takový, s kým by se to dalo probrat:)
Snad existují maminy, pro které je na prvním místě šťastné dítě a ne výdělek na luxus..Budu ráda za odpovědi
hm, to je hezky napsané ![]()
bohužel musím jít vydělávat na luxus, a je smutné, že v mém případě jsou za slovem luxus složenky, Sipo, a jídlo.
To jsem klesla hluboko, že moje nebohé dítě musí do školky, a já jdu za luxusem.
Snad mu to nezpůsobí trauma ![]()
Nic proti, myslíš, že je v tomhle státě hodně takových, které můžou být zadarmo doma s dítětem?
Jinak ale současnou posedlost školkou nechápu. Dokážu pochopit, když máma jde do práce a dítě musí do školky, nechápu, když máma je doma na mateřské/rodičáku s mladším a starší (hlavně třeba ten tříleťák) je ve školce na celý den. V okolí mám dost podobných případů. Dítěti byly 3 na konci prosince, ale o září je ve školce i přes spaní, chodí s brekem, ale máma naustále opakuje, jak dítě potřebuje kolektiv ![]()
Já jsem syna nedala do školky. má starší sourozence. Zdálo se mi to zbytečné. žádný problém s adaptací nikdy nebyl. Těd chodí do 3,ještě jsem doma. A nevím zda půjdu do práce, neumím si představit, jak budou fungovat doma, když budou sami. Děti se neučí dobře, denně se jim věnuji. manžel se doma moc nezapojuje, takže nevím jak bych to pak zvládala.6ijeme skromně, z jedné výplaty vycházím, i když máme jen průměrnou mzdu, nemám s tím problém vyjít.
@momi33 píše:
hm, to je hezky napsané
bohužel musím jít vydělávat na luxus, a je smutné, že v mém případě jsou za slovem luxus složenky, Sipo, a jídlo.
To jsem klesla hluboko, že moje nebohé dítě musí do školky, a já jdu za luxusem.
Snad mu to nezpůsobí trauma
Nic proti, myslíš, že je v tomhle státě hodně takových, které můžou být zadarmo doma s dítětem?
Já ale hledám maminy, které s dětma doma jsou a prosila jsem, aby i takové odpovídali..
@Anonymní píše:
Já jsem syna nedala do školky. má starší sourozence. Zdálo se mi to zbytečné. žádný problém s adaptací nikdy nebyl. Těd chodí do 3,ještě jsem doma. A nevím zda půjdu do práce, neumím si představit, jak budou fungovat doma, když budou sami. Děti se neučí dobře, denně se jim věnuji. manžel se doma moc nezapojuje, takže nevím jak bych to pak zvládala.6ijeme skromně, z jedné výplaty vycházím, i když máme jen průměrnou mzdu, nemám s tím problém vyjít.
Přece jen jsou lidé, kteří vyjdou s jedním průměrným platem
Ono je to hlavně o tom, co k životu člověk opravdu potřebuje…
@Anita20 píše:
A když budou mít problém chodit do školy, tak by si taky neměli za každou cenu zvykat a trápit se?
Zlehčuju to, věřím, že volíte jen neobratné formulace (to se týká i toho luxusu).
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.