Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@marmelada78 No já už bych asi nešla, jakmile má pupínky už je to infekční (to teda i 2 dny předtím, ale to nikdo nevidí a nemůže remcat)a i když nemá teploty přece jen je unavenější. Syn taky neměl teploty, měl lehkej průběh, ale bylo vidět, že není ve své kůži, že je něco jinak.Aby se to právě nesvrhlo v horší průběh kvůli zátěži. Měl by být v klidovým režimu, pokud máte dvůr, tak třeba na dvůr, ale na větší procházky ne. Hlavně né na sluníčko. To ale ted myslím není, já to nestíhám pozorovat, syn má antibiotika, tak taky nechodíme bohužel ven. A je to už na
.Přežijte to oba v pohodě. To svědění je blbý, jak je syn starý? Hlavně dělej všechno tak nějak přirozeně. Do ničeho se nenut jen proto že ti to někdo poradil
Ještě tu někdo pral o koupání hypermanganu. Vrtá mi to hlavou. Mě řekla dr. že se koupat nesmí aby se to nerozlezlo víc než je nutný. My jsme třeba nekoupaly cca 5 dnů. Prostě nejdýl co jsme vydržely.
@Edita27 rozlezou se tak jako tak.. Můžeš udělat jen roztok a tupat. Ale když jich je hodně, je lepší dítě dat do vany a polévat ho. Názory jsou různé, jako u všeho
teď serazí nemazat.
Dobrý den, dcera je druhý den osypaná…neštovice…Chtěla bych se zeptat, co se stane když velký puchýřek praskne. Infikuje okolí? a nebo je možné aby se stáhnul a zaschnul bez prasknutí?
Tak naše děti dostihly také neštovice. První je měl syn a měl takový pohodový průběh, ale teď je mají holky a ta mladší má obří boláčky, třeba na nose má skoro díru, jak je to hluboké, co s tím? Mazat tee tree olejem vím, ale až zaschnou, tak čím dál, aby tam neměla na obličeji moc velké jizvy?
A tedy k doktorce jsem s nimi nešla, není proč
, jen teď nevím, kdy ta starší bude moct jít do školy? Kdo jste byli u doktorky prosím, co vám s tímto radila - po uschnutí puchýřků nebo až po „vyloupání“?
A ještě tady v diskuzi někdo radí fenistil - mám jen gel, ten by se na ty svědivé mohl také dát? Nebo nedá se dát dítěti něco aspoň na spaní - malá se celou noc budila, jak jí to svědilo a i teď přes den pořád kňourá, že jí to svědí a zlobí.
![]()
Děkuji za rady. I když už starší kluci neštovice měli, takže zkušenost mám, ale oni měli dobrý průběh a tak mě to nyní docela zaskočilo, jak to malou svědí a trápí a jak je má obří - veliké.
Určitě jí dávej fenistil kapky(gel nevím toho bych se asi vyvarovala
) když se nebude škrábat nebudou jizvy(já si jako dítě pár rozškrábla a jizvy mám dodnes)
a do školy bych poslala po vyloupnutí, ráno je přecijen chladno a když se neštovice zachladí vrátí se a v horším
@AninaEli chuděra malá
Infekční snad přestávají být 5. den po propuknutí nemoci. Obecně od doby, kdy se přestanou tvořit nové puchýřky (což snad bývá kolem 3.dne. SEtkala jsem se s tím, že 5. den poslali rodiče dítě do školy. Já dceru nechala doma myslím skoro 3 týdny (4 roky) a odvolala jsem veškeré plánované akce v kolektivu. Doktorce jsem pouze volala a ta mi dala instrukce. Zavolej ji každopádně, napíší si to do karty. V lékárně jsem koupila tekutý pudr na neštovice. Mazala jsem pudrem na střídačku se sudocreamem. Doma chodila jen v noční košilce, aby se ji to nikde nedřelo.
Fenistil gel bych nedávala, mohlo by ji to pálit. Kapičky sklidňují to svědění.
Hlavně ať ji to nepraskne, to bývá jizva větší
Dcera je teĎ asi 1,5 roku po a jizvičky ji pomalu, ale jistě mizí ![]()
Mě to ještě čeká u mladší dcery, protože se nenakazila a to byly holky spolu ![]()
Nejlepší rada je vydržet a doufat v lepší zítřek
Tak se držte, ať to máte brzo za sebou
@nemi @cizova díky, tak já seženu ty fenistil kapky, protože si to pořád snaží škrábat a ty na obličeji jsou opravdu obří - to jsem u jiných svých dětí neviděla ![]()
@nemi tedy jizvičky vydržely rok a půl
, to se právě bojím, že z těch velkých se malé může také stát. Na těle bych to tak neřešila, ale na nose a u oka a ještě má jednu novou u pusinky, to nemůžu nechat jen tak
![]()
Ony mají takovou hnědou čepičku velikosti asi 3- 4 mm.
Jo a do školky mi kluk nepůjde asi tři týdny - nechám ho doma dokud bude doma i školačka, stejně by nechtěl chodit a vím, že se má dodržet co nejdéle se vyhýbat kolektivu a davům, takže když nemusí, tak bude doma, ale do školy asi tak dlouho radši ne. Ona je sice ve druhé třídě a v pohodě se učí, ale tak asi 14 dní dodržíme a pak uvidím jestli bude mít vše zahojené, tak ji asi pošlu. Nebývá moc nemocná, tak snad to ustojí i po neštovicích
.
Oběma dětem nejvíc pomohlo koupat ve slabém roztoku hypermanganu. Malej je dostal v 7 letech a malá v 8 měsících. Vykoupat - obličej opatrně otřít vatičkou namočenou v tom roztoku - jen spíš poťupat, aby se to nedostalo do očí a pak opatrně otřít. Jinak jsem mazala Imazolem, měli jsme i Virasooth gel, ale ten nepomáhal vůbec. Oba dva se krásně vyloupali bez jedinýho stroupku
Mojej starsej pomahala harmancekova kupel. Pravda, na nepopraskane puchyrky, tie prasknute sa nesmu namocit. Ale ked sedela vo vode, neplakala ze svedi, a pokial bola namocena (nejak po lopatky) tak mala tie nestovice malinke, ani sa nenaliali. Od lopatiek vyssie uz boli ‚ako sa patri‘ a bolo ich aj viac ![]()
@AninaEli Já mazala proti jizvám mandlový krém od Justu. Děti nemají žádnou jizvičku a kde měli tak už ted nemají. Ale neměli jich moc a spíš lehčí průběh.
My jsme absolvovali neštovice nedávno. Nejdřív je dcera přinesla ze školky a přesně po dvou týdnech je od ní chytil 12letý syn. Oba se začali osypávat v pátek, k doktorce jsme šli v pondělí ob týden, tedy po 11 dnech, a to říkala, že už nejsou infekční a že už by mohli do kolektivu, ale je samozřejmě lepší, aby byli ještě nějakou dobu doma. Dceru jsem tedy nechala doma ještě celý ten týden, syn šel ve středu (je v primě na gymplu, tak aby toho moc nezameškal), stejně pak byly podzimní prázdniny, tak si zase odpočinul. Dcera je teda od té doby pořád urýmovaná, ukašlaná, teď aktuálně léčíme zánět dutin, a to od neštovic chodila do školky v součtu dní asi dva týdny, protože jsem ji pořád nechávala doma.
Jinak neštovice jsme mazali Virasooth gelem, po vyloupání tělovým mlékem s Aloe Vera a jizvičky nemají žádné (syn teda dvě malinké, protože mu dcera ty neštovičky v zápalu hry strhla). Na svědění, na doporučení doktorky, zabíral Fenistil kapky (3× denně 15 kapek).
@Bábi Zlopočasná píše:
Mojej starsej pomahala harmancekova kupel. Pravda, na nepopraskane puchyrky, tie prasknute sa nesmu namocit. Ale ked sedela vo vode, neplakala ze svedi, a pokial bola namocena (nejak po lopatky) tak mala tie nestovice malinke, ani sa nenaliali. Od lopatiek vyssie uz boli ‚ako sa patri‘ a bolo ich aj viac
@Bábi Zlopočasná no tak to už asi nepůjde, protože malá má některé už prasklé po celém těle. To asi jde hned v začátku, když se objeví první neštovice
![]()