Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když jsi na mateřské, tak jsi nikdy nepotkala, tam kde bydlíš, nějakou maminu s dítkem, kterou bys oslovila a třeba byste se skamarádily? Mi se tak poštěstilo najít pár kamarádek.
Tak já přidám taky mou zkušenost. Pocházím ze severní Moravy (Jesenicko) a nikdy jsem neměla žádné extra holčičí kamarádky, spíš jen kamarády kluky. A jak to tak bývá, v dospívání jsem o všechny skoro přišla. Na střední jsem patřila do party několika holek a pár kluků, ale během vysoké a poté stěhování, vdávání, plození apod. se půlka rozběhla všude možně po světě, takže mi zbyla jen 1 kamarádka. S tou si občas zavoláme, ale nemáme si nic moc co říct, jim se nedaří dítě, já mám prcka na první dobrou, kamarádství uvízlo na mrtvém bodu a to se o dítěti skoro nebavíme, spíš ona se zeptá. Nejlepší kamarád je daleko, v Praze se kamarádky blbě hledají - když na pískovišti oslovím nějakou maminku, tak kouká, jako bych ji chtěla ukrást kabelku
Byla jsem zvyklá na jiné prostředí a hlavně příštup lidí a tady v Praze jsem tvrdě narazila, jedna „slečna“ mi řekla, že jsem blázen, že mám dítě tak mladá (27) a že se mi asi nechce dělat…Takže jsem to zabalila a občas si pozveme kamarády manžela k nám, se kterými si máme co říct. V práci jsem si našla známou, která k nám občas příjde, ale nic moc extra to není.
V dospívání se už ta přátelství tvoří těžko, takže s tebou, zakladatelko, soucítím. Taky se často cítím sama -i mezi lidmi.
Ale jo podarilo ale kdzy nejsme moc upovidana tak vetsinou uspeji u tehle maminek vice upovidane maminy
To znám. V původním bydlišti kamarádky mám, ale jsem tam max. 1× za měsíc a ne vždy to vyjde se vidět. Jinak jsem na mateřské na vsi s manželem sama, daleko od své původní rodiny, kamarádek, kolegů z práce. Říkám si, že bych tu mohla iniciovat nějaký mateřský klub, ale bojím se, že by se úsilí nevyplatilo. Nechci organizovat místo, kde se sejdou staré známé a já tam budu navíc…
Jsou různé typy lidí, některé
1. mají spousty kamarádek
2. mají spousty kamarádek a jsou přitom samy
3. mají málo kamarádek
4. mají skoro žádné kamarádky a nevadí jim to
5. neřeší počet kamarádek
podobné je to i s dovolenýma, věcma, kupováním atp.
Pokud mohu radit, klidně jim toho „ocasa“ dělej, protože jim pomáháš řešit „jejich problém“. Občas mají některé holky potřebu mít přiteskávače. A když tě to bude otravovat, tak prostě napiš, že máš hodně práce a musíš dělat taky něco jiného. Patlat se v tom nemá smysl
![]()
Neřeš jestli jsi nebo nejsi ocas a ber to třeba tak, že se občas dozvíš něco nového
![]()
@vodolejka píše:
Neřeš jestli jsi nebo nejsi ocas a ber to třeba tak, že se občas dozvíš něco nového![]()
Zkus se třeba někdy „dělat vzácnou“, že jako toho máš moc a ber podobný sebeprezentační hovory o ničem jako legraci. Občas se vyplatí hlasitý odposlech a stihne se přitom i uvařit ![]()
Já bych se na ně vykašlala. Tohle nejsou kamarádky. Akorát se trápíš. ![]()
@Ice79 píše:
Já bych se na ně vykašlala. Tohle nejsou kamarádky. Akorát se trápíš.
třeba sou. Ber to tak, že jim tak trochu pisatelka zavidí a pak to i tak podá. Někdo může bejt empatickej jak blázen ale když ten druhá nenaznačí, nemá šanci…
Já nemám žádné kamaradky a nevadí mi to
…Když vidim v okolí jak se navzájem za zády pomlouvají a svádějí si manželi tak jsem ráda že mám za kamarádku jen mamku ![]()
@Jitulinka.1 píše:
Já nemám žádné kamaradky a nevadí mi to…Když vidim v okolí jak se navzájem za zády pomlouvají a svádějí si manželi tak jsem ráda že mám za kamarádku jen mamku
To nedává smysl, ne? Jednak tě pomluví tak i tak a jednak nevíš, že tě nepomlouvá za zády máma, že nemáš žádné kamarádky a že tě má stále za zadkem.
Z pomluv si nemá smysl nic dělat, jednak jsou mimo nás a jednak si tím dotyčné řeší nějaký svůj problém a je třeba jim s tím trochu pomoci. Já se o pomluvách dozvěděla vždycky až po nějaké době, trochu mě ten obsah šokoval ale na druhou stranu, proč si tím kazit život. Člověk tiše v sobě odpustí a jede se dál. ![]()
@Sněžení píše:
To nedává smysl, ne? Jednak tě pomluví tak i tak a jednak nevíš, že tě nepomlouvá za zády máma, že nemáš žádné kamarádky a že tě má stále za zadkem.Z pomluv si nemá smysl nic dělat, jednak jsou mimo nás a jednak si tím dotyčné řeší nějaký svůj problém a je třeba jim s tím trochu pomoci. Já se o pomluvách dozvěděla vždycky až po nějaké době, trochu mě ten obsah šokoval ale na druhou stranu, proč si tím kazit život. Člověk tiše v sobě odpustí a jede se dál.
Pokud vás někdo pomlouvá tak není kamarád
a s takovym člověkem bych se já teda bavit nechtěla a natož si ho tahat domu na návštěvy
to budu radši fakt sama ![]()
@Jitulinka.1 píše:
Pokud vás někdo pomlouvá tak není kamaráda s takovym člověkem bych se já teda bavit nechtěla a natož si ho tahat domu na návštěvy
to budu radši fakt sama
To je blbost. Kamarádství je tvůj osobní postoj k druhému, ne objektivní skutečnost. Mám několik kamarádek a fakt nevím, jestli mě nepomlouvají za zády. Ale i kdybych to 100 % věděla (což je v praxi nereálné, protože ti to řekne max. jiná pomlouvačka), mám si tím kazit vztah k druhému?
@Sněžení píše:
To je blbost. Kamarádství je tvůj osobní postoj k druhému, ne objektivní skutečnost. Mám několik kamarádek a fakt nevím, jestli mě nepomlouvají za zády. Ale i kdybych to 100 % věděla (což je v praxi nereálné, protože ti to řekne max. jiná pomlouvačka), mám si tím kazit vztah k druhému?
Máme na to každý jiný pohled
Začíná to pomluvama (které se člověk dozví a hlavně to vycítí pokud není uplně hloupý) a potom to skončí tak že ženská založí debatu na Emiminu že jí „kámoška“ svedla chlapa
Já teda asi měla dobré informátory protože jsem se vždy dozvěděla kdo mě jak pomlouvá ![]()
Od detstvi žiji v tomto mestě. Těch par kamaradek co semmela se odstahovali do mest okolo a tak na me kazdy blbe kouka ze si hledam kamaradky, i kdyz tu ziju prakticky od narozeni. Problem je asi v tom, ze sem proste nezajimava.
O co jde dál? Mám dvě kamarádky od detsvti, ktere ziji v jinych mestech okolo, a jsou take na materske, amme na mobilu spolecny chat kde is cely den od rana pisem, co budeme delat, co deti atd. Vetsinou jedna se snazi jakoby chlubit, ze kazdy den se staví jina kamaradka, ze jich tam driv mcp nemela ale ze ted teda parada, atd ale ze toho mam oc, a furt neco dela, no že se ma suer ze se proste nenudí. Ona jakoby vyprovokovává žárlivost a je ráda když ostatní zavídí. Kdyz pisu ja o tom co sem dnes treba zazila atd tak na to v tom spolecnem chatu skoro nereaguje vlastne nai jedna z nich. Ta druhe reaguje jen na ni a na me malo, i kdyz v nekterych vecech pišeme prakticky o tom samém.
Začíná me to odst stvat a mrzet. Nejradeji bych vylitla a rekla jim, ze tohle me uz vazne nebavi, ze isce nemam uz zadne jine kamaradky, ale byt ocasem co si jen cte a na kterou reaguji jen z 25 procent me uz nebavi, ale budu holt ješte osamělejší. Nevím co z těch dvou věcí je horší.