Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
potrebujem radu, aj keď viem, že sa budem musieť rozhodnúť nakoniec sama..
Strašne rada by som už mala miminko, mám 26 rokov, manžel privolil a tvrdí, že je pripravený kedykoľvek. Pracuje, zarába celkom normálne a keby sme mali predsa len finančné problémy, tak by nám pomohli minimálne jeho rodičia.
Problémom je, že ja budem v januári (lednu) dokončovať VŠ, budem mať štátnice a bojím sa tehotenskej nevoľnosti.. aby ma to z tých štátnic úplne neodpísalo a nemusela som predlžovať školu.. neviem, kedy zvyčajne začína nevoľnosť..
Inak antikoncepciu už dlhšie neužívam, používame kondóm, MS by som mala mať okolo 10.10., takže plodné dni podľa kalendára okolo 20. - 21.10., tak keby sme sa vtedy začali snažiť, ako by to asi mohlo vyzerať s nevoľnosťou? Viem, že u každého je to individuálne, ale máme do toho ísť, alebo počkať? Má niektorá z Vás podobné skúsenosti a dilemu, či otehotnieť alebo nie pred štátnicami? ![]()
Ďakujem za všetky rady!
Myslim, ze planujes moc dopredu. Muze ti byt spatne a nemusi. Taky muzes otehotnet az za rok. Pokud mas statnice v lednu, asi bych jeste vydrzela.
Ono se vám to miminko nemusí podařit hned. Jinak já těhotenské nevolnosti měla od 6.-14.týdne počítáno od začátku menstruce. Ale to má každá úplně jinak. V obou těhotenstvích jsem chodila do školy. Takhle zkraje vždy na praxi, 2× nemocnice, 1× psych. léčebna. Dělalo se mi teda šíleně zle a vždy po obědové pauze se mi strašně chtělo spát
Učit na státnice bych se asi v prvním trimestru nedokázala. Ve druhém asi jo a ve třetím mám vyzkoušeno, že bez problémů ![]()
@maraquja píše:
Ahojte,potrebujem radu, aj keď viem, že sa budem musieť rozhodnúť nakoniec sama..
Strašne rada by som už mala miminko, mám 26 rokov, manžel privolil a tvrdí, že je pripravený kedykoľvek. Pracuje, zarába celkom normálne a keby sme mali predsa len finančné problémy, tak by nám pomohli minimálne jeho rodičia.
Problémom je, že ja budem v januári (lednu) dokončovať VŠ, budem mať štátnice a bojím sa tehotenskej nevoľnosti.. aby ma to z tých štátnic úplne neodpísalo a nemusela som predlžovať školu.. neviem, kedy zvyčajne začína nevoľnosť..
Inak antikoncepciu už dlhšie neužívam, používame kondóm, MS by som mala mať okolo 10.10., takže plodné dni podľa kalendára okolo 20. - 21.10., tak keby sme sa vtedy začali snažiť, ako by to asi mohlo vyzerať s nevoľnosťou? Viem, že u každého je to individuálne, ale máme do toho ísť, alebo počkať? Má niektorá z Vás podobné skúsenosti a dilemu, či otehotnieť alebo nie pred štátnicami?
Ďakujem za všetky rady!
No tak vydržte do ledna, to už přece není tak daleko, a pak můžete vesele plodit. ![]()
Hop nebo trop. 1)Těhotenské nevolnosti mít vůbec nemusíš, ale to je taky 50 na 50. 2)Otěhotnět nemusíš klidně několik měsíců, nebo i let… 3)Otěhotníš okamžitě a budeš mít celé první 3 měsíce těhu nevolnosti, nebo budeš jen příšerně unavená. 4)…možností mraky
Na tvém místě bych do toho klidně šla hned, držím palce, ať to vyjde dle tvých přání ![]()
Pokud máš státnice v lednu a zadařilo by se vám na první pokus, tak bys mohla mít první trimestr za sebou ještě před nima ![]()
Ale jinak, nikdo ti nikdy neřekne, jak to v těhotenství budeš mít. Nemusí ti být vůbec nic a budeš v klidu. Ale ono ani nemusí člověk blít, aby mu to zkomplikovalo život, třeba pokud se máš učit, tak největší nepřítel je únava, ta je v prvním trimestru hodně běžná a někdo to má tak, že je schopen fakt usnout v sedě a v takovém stavu bych se fakt učit nechtěla ![]()
Já bych počkala, teď ve třetím těhotenství jsem měla nevolnosti sice bez blití, ale za to celodenní a dokonce jsem se v noci budila a bylo mi blbě a seděla jsem pak třeba hodinu na posteli a rozdýchávala obracení žaludku ![]()
Se mnou byla v září na státnicích spolužačka ve 14. týdnu, tak asi všechno jde. Ale jestli začít nebo počkat.. miminko si stejně samo řekne, kdy je čas.
Jojo, přesně tak. Usínala jsem o pauze v sedě a ještě u toho dělala, že si čtu, na státnice bych se nenaučila nic ![]()
@Gladys píše:
někdo to má tak, že je schopen fakt usnout v sedě a v takovém stavu bych se fakt učit nechtěla
Radši to vydrž, já bych měla mít státnice v létě a už to nešlo odkládat, takže zřejmě v termínu nedodělám. Ale je to druhá VŠ a na nic ji nepotřebuju, nějak to dopadne. Jenže teď je mi fest zle a nejsem posledních 14 dní schopná dělat do školy nic. Kdyby tě to potkalo zrovna na ty státnice, tak je výsledek ohrožen. Jsi mladá, vydrž dva měsíce, začněte se snažit až v tom prosinci…
Nebytdoktorky, asi bych tak do dvacateho tydne nevedela, ze jsem tehotna. Pak mi zacalo vadit spat na brichu a mala zacala kopat…
Kazde tehotenstvi je jine.
Ja bych pockala do toho ledna, a potom, po statnicich, kdy budes mit klidek a vsechen stres za sebou, pujde otehotnet jedna radost… ![]()
Někdo zvrací, jiný ne. To nebudeš vědět, dokud nebudeš těhotná. Být tebou, tak to neriskuji a ještě ty 4 měsíce počkám. TO už není tak dlouho, ne? A budeš mít školu v klidu dodělanou a budeš se moci plně soustředit pouze na vaši rodinu.
Je říjen (október
) já za sebe bych počkala. Nikdy nevíš, jak Ti bude a učit se na státnice s únavou a nevolnostmi, nervovat se, radši bych fakt těch pár měsíců vydržela. Ale to je můj názor ![]()
Já bych asi taky radši počkala. Ale já jsem dost nervák a ty státnicové nervy, co jsem měla já, by asi miminku moc dobře nedělaly, měla bych pak výčitky svědomí, že tomu miminku ubližuju stresem. Navíc v prvním trimestru jsem byla hrozně unavená, asi bych se toho moc nenaučila… Nevolnosti jsem měla od 7. do 11. týdne, ale to je opravdu velmi individuální.
Ďakujem za všetky odpovede, väčšina z Vás sa vyjadrila proti
miminku ani mne by tie štátnice asi príjemné neboli.. tak ja teda počkám.. ![]()
Tak na Silvestra si aspoň ještě dáš šampáňo
. A třeba začnete v lednu, budeš mít plnou hlavu státnic, takže ani nebudeš vědět, jak jsi otěhotněla
. Těhotenské nevolnosti většinou chodí až v tom 6., 7. týdnu (i když existují i výjimky, kterým je blbě snad hned od početí).