Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Verca1990 píše:zakladatelka psala, že rodinné výlety nejsou moc často na pořadu dne…6 člená rodina to dalších 18 let nebude… až to děcko, který by se za 30 tejdnů narodilo, nejstarší dcera už bude moc na brigády, takže sice budou na nule, ale zas tak se jim nezvednou náklady… za 18 let bude nejstarší dceři 31, synové občas, ale dcery v tomhle věku už s rodiči bydlí spíš vyjímečně… není problém odhazovat dalších třeba 10 let do dvojky měsíčně na spoření dvěma starším a až se skončí s nimi, navázat spoření mladších… i kdyby byli všichni na vejše, tak snad akorát medicína a technické obory jsou tak náročná, že se při ní nedá zvládnout brigáda, už i u práv se většinou hodí nějáká praxe a díky množství neziskovek není problém ji sehnat… odbornější školy taky spíš maj problém, pokud člověk skončí s diplomem a dírou v životopisu, u ostatních je pestrá nabídka mimo obor… a nemám moc spolužáku, co by už v maturitním ročníku neměli aspoň nějáké nárazovky… a jo, státní podpora je, příspěvky a přídavky na kdeco, chce to sice trochu času si vše najít a oběhat, ale jde to, pro případ, že není by byla čočka pět dní po sobě, existují potravinové banky a různé charity a neziskovky, nabízej i pomoc s orientací v sociální sféře a i materiální podporu, sehnat oblečení na malé dítě taky moc nestojí, kolikrát stačej ty balíky do začátku, stejně mrně dost poblinká a jinak znehodnotí, tak není nutné kupovat nové a oblečení lidlu, kiku, pepcu atd. a ve slevách v hm se taky dá sehnat za rozumnou cenu a není potřeba toho kupovat tisíce, a jde tam koupit jak na malá mláďata, tak na odrostlejší… navíc pořád je relativně dost státních bytů a i jako nájemník na tom nejsi úplně špatně…
@Gosi
Stát pomůže? Jak myslíš, že pomůže?
Já myslím, že to není o krátkodobé neschopnosti. Je to především o tom, přizpůsobit 6ti člené rodině vůz, byt a finanční prostředky na dalších minimálně 18 let života, a to jako zas není žádná sranda víčš co
@Verca1990 píše:
A abych pravdu řekla, raději podpořím ty, které vědí co dělají a z logických důvodů přeruší, než ty, ketré odnosí, ve sprcháči odnosí a následně miminku podupou hlavu.
Takže podle mě je odpad společnosti přesně tenhle typ žen. To je vražda..
je to srovnatelné… jasně je asi trochu humánější to dítě nechat roztrat, nebo mu na tu hlavičku jen dupnout, než ho hodit do kamen, ale ani to mi nepříjde uplně cajk… jako kdybys řekla, že je ještě v pořádku zabít novorozence, ale u tříleťáka už je to vražda…
@fifinka609 píše: Že se tady nepořádají stejné lynče na snažilky, které nechají mrazáčky zlikvidovat, když už se jim nehodí…a nebo na ty, co mají nehormonalní tělíska, kde čistě teoreticky může každý měsíc jednou vypudit již oplodněné vajíčko. A vlastně se divím, že se ty inkvizitorky tady vlastně vůbec nějak chrání, protože přece každé neoplodněné a cíleně promrhané vejce je už potenciální dítě, kterému nedaly šanci
je podstatný rozdíl mezi gametou a zygotou… a nehormonální tělísko, narozdíl od hormonální antikoncepce nebrání uhnízdění, ani nemá riziko poškození plodu… jinak ano, potrat a likvidace embrya je ten samej hnus, ale co jsem tady četla většinou ani mrazáčci nestačili a druhá věc je, že dřív bylo i riziko dvojčat a aby se i předešlo redukci, začlo se proplácet víc pokusů po méně embryich…
@Regina Hero píše:
no, to se ale týká těch, co děti nemají nebo mají maximálně jedno? Dát ho k adopci nebo do baby boxu? Psychická zátěž z rané interrupce je určitě menší, než když to dítě devět měsíců nosíš (a třeba nechtěně - což se na tom dítěti v podvědomí podepíše), pak ho musí porodit, musí kvůli nechtěnému zažít stejné porodní bolesti s vědomím, že ho nechtějí, že ho nakonec dají k adopci a teprve potom se „té věci“ zbaví… to musí být utrpení jak pro ně, tak pro to dítě… a co teprve jejich okolí… víme, jací lidé jsou, jak se chovají a jak takovou ženu ještě budou odsuzovat… neříkej mi, že tohle je pro oba dva (matku i dítě) lepší řešení…
je, je to mnohem lepší řešení… vem si, jaký jsou pořadníky a jak jsou prověřováni žadatelé, to dítě bude mít pěknej život… nedokážu pochopit ženu, co když otěhotní tak nezvládne „obětovat“ svýmu dítěti necelých devět měsíců, ale radši ho zabije… to spíš lituju „ty věci“, které se ta žena rozhodla si nechat… ale báseň máš opravdu dobrou…
@Verca1990 píše:
@Borrealis A já mám dojem, že pleteš dvě věci dohromady..Ty ženy, co o ten,,shluk'' přišly, ho totiž chtěly, jenže dáma s dotazem má již 3 a zřejmě pádný důvod, proč uvažuje o přerušení. Ale jako máš zajímnavé názory
Copak asi trápí tebe? Proč ta hořkost?
Proč hořkost? že má jiný názor než ty? proč u tebe ta urputnost hájit potrat když už jsme u toho? ![]()
@Verca1990 píše:
Já nikdy neměla kapesné, řidičák jsem si musela vydělat sama, pracovala jsem proto už od 17cti a na školu, na kterou jsem chtěla naši neměli. Jako já vím, co to je nemít, mě nedal nikdo nic a proto chci svým dětem umožnit vejít do života bez stresů a pokud můžu, pomůžu. Nebudu se dobrovolne dívat na to, jak nemohu dát děem to, co bych chtěla. Nemohla bych prostě. Alespoň ne u 4 dětí.
No tak myslim že odpověď už netřeba.
@Anna766 píše:
Proč hořkost? že má jiný názor než ty? proč u tebe ta urputnost hájit potrat když už jsme u toho?
jaká a proč hořkost? žádnou nemám
spíše únava z toho že pak po letech řeším následky těchto rozhdonutí pod tlakem, že vidím jak je jim těžko a jak je dere že to nejde vzít zpět, že pak řeší psychické náslekdy toho že se vzdali vlastního dítěte a nenechali jej naživu
mám pifku na ty chlapy, kteří je k tomu nutí a donutí a myslí si jak za ženu dobře rozhodl a jak „budou mít klid “
je to únavné a smutné
není to hořké, ale je to unavující
taková ta bezmoc…ne nevím jak to popsat
celé je to smutné prostě
když umírá člověk, nebo když je roztrhán na kusy a spláchnut do odpadu…je to smutné…nedostal šanci…jinou nedostane
@Verca1990 píše:
Já nehájím potrat, ale to, umět sociálně zabezpečit děti a když na to není, neodsuzuji ženy, které to z tohoto důvodu udělají. To je celé. Nic víc, nic míň, a manžel zakl. nechce, tak proto jsem reagovala takto. Mě nevadí ničí názor. My se bavíme o sociálních podmínkacha a o tom, že když nejsou, tak čtvrté dítě prostě nenechat, nikoliv o tom podporovat přerušení za každou cenu. Víš pleteš obě tyto věci, o kterých se bavíme, dohromady s úplně něčím jiným. Když ten chlap nechce tak se na ni pak třeba může i vykakat. Chápeš? A co potom? O to jde, ano, bude to parchant, ale stát se to může(myslím teď obecně o můžích, ne o zakl.) a pak jako sama se ctyrmi, hmm…Bezva, pak to odskáčou jen ty děti a to taky není fér
Mě jestli nepřijde něco fér, tak zplodit dítě a pak hnát ženu na potrat. Já bych si takového muže opravdu už nedovedla vážit a sama bych hodně zvažovala jestli s ním zůstanu. A o té situaci vím víc než si myslíš, neplácám tu do větru víš
![]()
@Verca1990 píše:Ne nechápeš,myslela jsem tvoje odpověď že není třeba,odpověděla jsi tady…
No to klidně můžeš
@Verca1990 píše:
Já nikdy neměla kapesné, řidičák jsem si musela vydělat sama, pracovala jsem proto už od 17cti a na školu, na kterou jsem chtěla naši neměli. Jako já vím, co to je nemít, mě nedal nikdo nic a proto chci svým dětem umožnit vejít do života bez stresů a pokud můžu, pomůžu. Nebudu se dobrovolne dívat na to, jak nemohu dát děem to, co bych chtěla. Nemohla bych prostě. Alespoň ne u 4 dětí.
@Verca1990 píše:
Nechápu, proč se tady vůbec dohadujem. Kdybysme se o tomto bavily někde u pivka osobně, tak pochopíme jedna druhou úplně v pohodě. Si teda myslím já, každopádně holky, já končím, dobrou noc vám přeji a bez hádek
To si nemyslim, a dobrou…
@Verca1990 píše:
Tak pak je asi opravdu nejlepší se bavit s chlapama pač jak to tak vidím, s ženskýma je problém fakt vždy a všude. A můžeš se snažit o smír jak chceš, protě ne a basta, že? Tak jo, čáo
@Verca1990 píše:třeba proto, aby si mohlo jet v létě se spolužákama do chorvatska, nebo i to plánuješ dospělýmu dítěti celé financovat? třeba proto, aby nešlo do života úplně finačně negramotné… třeba proto, aby už získalo kontakty a pracovní návyky… třeba proto, aby v té firmě mohlo začít budovat kariéru už při škole a mít výhodnější pozici, jak v té firmě, tak na trhu práce obecně… třeba proto, aby vůbec nějákou práci dostalo… třeba proto, že bude mít plusový body za povinnou praxi a k tomu i peníze… dalo by se pokračovat… od dneska děti dřít snad ani nesmí, jinak se nebavíme o chmelovejch brigádách, ale buď kancelářskejch, nebo dvě tři odpoledne za kasou, fritézou, nebo něčím podobným… jinak pro tebe je sobeckost dát dítěti zodpovědnost, pro mě opičí láska nepřipravit ho na život…
@Gosi Gosi promiň, já mám jiné názory, nesouhlasím s tvými a právě proto, co všechno si výše napsala a uvedla nechci více, než dvě děti. A postarám se o to. Nechci nutit děcko, aby při výšce chodilo na brigády, proč? Pokud to bude v mých silách, chci mu umožnit studium bez uhonění. Proč by měl dřít na brigádách už v 15cti? To je sobeckosst vůči těm děckám pak a o tom přesně mluvím. Víš ono je hezké nechat, ovšem ta léta v téhle realitě se pak žijí úplně jinak naostro. Tady můžeme polemizovat do aleluja a k ničemu to nepovede. K tomu druhému opravdu nemám co dodat
@Verca1990 píše:měla jsem pocit, že 7+13 je 20 a né 15, a bylo to myšleno tak, že nebudou platit krožky a tábory té tou dobou dvacetileté a zároveň tomu sedmiletému, nikoli, že nebudou mít žádné peníze, zase když bude dítě ve škole, ona už bude v práci(předpokládám)… dovolená s partou v chorvatsku nestojí desetisíce… psala jsem o dvou až třech odpolednech za kasou, případně fritézou… zvětšiny nedaněný peníze a litr měsíčně na léto se z toho odložit dá a zbyde docela dost… ani v kanceláři nestrávíš tři hodiny, spíš jeden den v tejdnu(to je výhoda vejšky a toho, že si sestavuješ rozvrh sám), ale to se spíš týká, pokud i ten kancelářskej obor studuješ a to je dost velká výhoda nesedět tou dobou doma na zadku, spíš naopak… a pochybuju, že by měli doma vždy po dvou medicích… jinak pokud sis jako pingl v hotelu nevydělala, tak tam asi byla někde chyba… dělám šatnu o víkendech a základní plat by mohl bejt lepší, ale na dýškach za večer nasbírám nezanedbatelnou částku… s tím bych mohla poslat každej rok dvojici děti k moři na střídačku a zbylo by mi na to, proflámovat dobu volna… jak jsem psala, kdo chce najde způsob(a to hledání ani moc práce nedá), kdo nechce najde si nějákej (pseudo)důvod…
@Gosi No..Tak pokud jednou zmíníš, že budou sice na nule, ale holka v 15cti může jít na brigádu, tak asi nebude přemejšlet o Chorvatsku. Gosi, proboha, čteš po sobě, jak si protiřečíš? Teď jsi vyjmenovala naprosto všechno, co necháš dělat dítě ve velmi kvalitní finanční situaci a to proto, aby bylo právě gramotné nikoli dítě, které bude doplácet na to, že v rosině peníze nejsou. To si budou moci nechat o dovolených max tak zdát. A jak už jsem řekla, kdyby měli tak fantastickou situaci, na potrat ji nepošle. Nevěř tomu. Prostě tam hrají roli prachy
A ne, nezaplatím svýmu děcku dovolenou jak píšeš. Ale nenechám ho dřít jako sebe. Já si musela vydělávat 18hodin denně jako pingl na nohách v hotelu, dělala jsem tak i 3 týdny v kuse, abych aspoň něco vydělala. Víš jak mi bylo? S otlačeninami na nohách? Nic moc. Ono totiž při těch tvých 3 hodinách v kanclu si to dítě vydělá tak kulový. Uvažuj.
@Verca1990 píše:
@Gosi Realitu neznáš podle toho, co píšeš, ani z daleka Gosi. Chyba je v našem kraji. A když není, vezmeš všechno. Mě už život vyfackoval solidně, to, co píšeš ty, je názor někoho, kdo na dně nebyl a proto ty o chorvatsku a já o životě v sakra skromném stereotypu Tobě stačí přivydělat litr? No já jsem právě ze skromnější rodiny a musela jsem vydělat několikanásobně více, abych žila tak, jak jsem chtěla, když doma nebylo.:nevim: Víc už k tomuto fakt nemám co dodat. Otočíš i to, že si holka vlastně pomalu nohy udřela, aby si koupila to, co dnes zaplatí většině rodiče.
už je asi pozdě… píšu, že není problém z brigády odložit i jen litr na léto, za deset měsíců si tedy na letní dovolenou vyděláš… nic neotáčím, do pěti let můžou mít hypotéku na 4 plus kk, tak tam samozřejmě můžou děti zdarma žít i na škole, jen už jim rodiče nebudou dotovat kroužky, ale samozřejmě k VŠ potřebuješ net a notebook(ale ten můj vydržel deset let, takže průměrní rodiče to budou mít na maximálně čtyři vánoce, přičemž je jasný, že pětiletej smraďoch ho nemusí dost před, nebo hned následující po 18letý slečně)… ono i s dnešními tarify, se na kredit a případnou splátku telefonu taky nesedřeš… teoreticky bysme měly být stejnej ročník, ale to, že jsi nebyla schopná sama vyžít z platu v hotelu(pokud to nebyla bezhvězdičková díra, ale tam by ses hádám zase tak nenadřela) mi trochu nesedí, nebo máš nestandardně vysokej standard… Ale jak píšu, prošla jsem pár krátkodobejma krizema, nedovedu si představit něco dlouhodobějšího a to jsme nižší až „střední“ střední třída… sem tam se spadlo do chudoby, ale fakt neznám nikoho, kdo by se v ní né vlastní vinou plácal dlouhodobě…
@Verca1990 Hele ja tvoje postoje chapu, mela jsem to doma velmi podobne, zatim co holky si o poledne chodily na obed a koupit do Alberta neco dobrého, ja s nima chodila jen jako soumar bez koruny, ze skoly jsem prakticky vzdy jezdila stopem, protoze mi naši nedali na autobus.
Takze svým dětem taky,,cpu" az přehršle a nedokážu na nic rict ne.
Jenže objektivně : brigáda, aby díte pomáhalo doma se zivobytim, to se mi taky nelibi. Ale aby si vydělalo na nadstandartni veci jako třeba značkové obleceni, či drahy mobil.. to se mi zda naopak v poradku. Podle me to hodne dětem do života da, aby se naučily, ze nic neni zadarmo a naučily se znát hodnotu penez. Nemluvíme však o,,standartnim " zajištění podmínek dítěte k životu.
@Verca1990 píše:
@GosiNaprosto dokonale si teď shrnula to, o čem se ti tady snažím celou dobu mluvit v souvislosti finanční situace více dětí v rodině. Víc si to přeber po svém..
Tak znova, tahle vec nesouvisi s poctem deti, je to o rodicich… pokud jsou dlouhodobe za, nebo na hrane chudoby, je to jejich neschopnost vyresit si zivot a k tomu je jedno jestli maji jedno dite, nebo patnact…