Nevýchova - web

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9
27.5.14 22:10

@Elzalvice já bych se ráda připojila, jsem tu na emiminu jen krátce a teď zkoumám, jak Ti napsat tu soukromou zprávu…jsme asi natvrdlá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2575
27.5.14 22:19
@Lama Lama píše:
@omites mě se tam nezdá to paučální ve 100% má jít o partnerský přátelký přístup. Ano, určiě jde ve veké částí situací změnit přístup, postupovat jinak. Ale pani mi přijde najivní - nevím, jetli to jen dělá nebo je. Ale přijde mi, že snad vlstní děti nemá. :nevim: Neříká, jak postupovat, když se na něčem s dítětem dohodneš a ono to nedodrží. Přistupovat k němu jako v přátelství prostě nejde- kamarádovi to odpustím jednou, dvakrát a pak se na něj vyprdnu. :nevim: Podle mě opravdu vztah dítě-rodič být zcela partnerský nemůže. Zkrátka rodič má tu zodpovědnost, ne dítě.
To mi přijde mnohem lepší RaR. Tam je ne jen ten respektující strana rodiče, ale ukazuje i na tu stranu „být respektován“, že jednání dítěte má nějaké důsledky. U té paní mi ta druhá strana chybí. :nevim:

já už na to narazila dřív - jako přístup super, ale trochu mi vadí, že když se chceš dozvědět jak to teda máš udělat, tak narazíš na nějakou přihlášku do kurzu a kurzovné je 4000,– (přijde mi to poněkud maso pro ženský na mateřský :zed: :zed: :zed: ). Takže se myslím, že ano - ona ti to sdělí, ale až poté, co vysolíš ty prachy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
29.5.14 15:38

http://www.youtube.com/watch?…
Z tohoto rozhovoru jsem pochopila, že Kateřina Králová má sice 15 letou praxi s dětmi, ale vlastní děti nemá, což je dost velký rozdíl.
Jsem taktéž učitelka s praxí stejnou dobu a musím říct, že s cizími dětmi se pracuje snáz a líp, než s vlastními. POkud nemá svoje děti nemůže na stoprocent propagovat něco, co funguje možná tak ve škole.
Jsem učitelka v mateřské školce a dohody fungují, ale s příchodem rodiče je okamžitě vymalováno - dítě se stává zvířetem:D
A domlouvat se s ročním dítětem jestli chce bačkory anebo ne mi příjde jako totál úlet, u jídla bych to tolerovala nechceš nejez, ale například tahání psa za chlupy, sahání na nebezpečné předmět - tady se prostě musí zasáhnout se vztyčeným ukazováčkem, protože dohodnout se s rok a půl starým dítětem na tom, že se na kamna nesmí sahat, se mi ještě nepodařilo…
Tomuto dolu na peníze nevěřím a příjde mi to s prominutím akorát tahání peněz z lidí, kteří doufají, že se prostřednictvím nevýchovy stane zázrak a jejich děti je začnou respektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
17.6.14 16:39

Lze toto aplikovat na 20.měsiční dítě které ještě nemluví??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.6.14 17:17

Oni tvrdí, že jo, já z toho mám rozporuplné pocity :mrgreen: Kurz teda za sebou nemám, přijde mi to předražené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
17.6.14 18:12

Nu, viděla jsem poměrně zblízka aplikaci Nevýchovy a upřímně - nešla bych do toho. Maminka je prý spokojenější, že nemá s dětmi tolik konfliktů, nemusí na ně křičet atp. Ovšem děti respektuje ve všem, ony (4 a 2,5 roku) ji tak nějak v ničem, naprosto bezohledné k maminčině práci, přáním atd. Ve výsledku děti tu rodinu vlastně řídí. Třeba přemlouvání se k „dohodě“ na tom, že se obléknou, nasvačí a půjdou ven, může trvat i 2,5 hodiny, takže ven se dostanou až před večeří, o tom co budou jíst, kdy půjdou spát ani nemluvě. A mladší také moc nemluví, ale co chce a nechce tedy dá najevo dosti důrazně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
17.6.14 18:19

Zatím jsem na to nekoukala, jen by mě zajímalo jak to chcete aplikovat v pozdějšíim věku. Například najdete 10 letému dítěti v aktovce cigarety, řeknete mu, že kouření je špatné, což on qle samozřejmě ví, tak co pak uděláte? řeknete muý tak si kuř hlavně aby si byl spokojený? Nesnažýte se mi namluvit, že puberťákoj vysvětlíte škodlivost kouření a on přestane. J´´Je tu někdo kdo by mi vysvětlil jak se postupuje v takových situacích?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.6.14 18:27

@madlicka jj - já jsem zkusila doma takový zkušební nástřel a došla jsem k názoru, že pokud děti něco opravdu chtějí, tak v tu chvíli je jim nějaká potřeba naprosto s prominutím… vyvítekde :lol: Pětiletému teda už to dokážu vysvětlit, s ním se to dá, ale 2,5leté je to naprosto putna. Jde se s ní nějakým způsobem domluvit - spíše vysvětlit, ale jak si něco zamane, tak je dohodám poměrně nepřístupná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
17.6.14 18:39

Tak já si furt dělám iluze, že právě v tomdle věku bude ona nevýchova čím dál tím aktuálnější. U batolete, předškoláka jde pořád uplatnit přímý dohled, dítě je na tobě závislé, takže leckteré „přirozené“ důsledky jde vykontruovat - pokud neuděláš todle, budu to muset za tebe udělat já a pak nubudu mít čas… Můžu využít fyzickou převahu a z nežádoucí situace dítě prost odnést, kdeco odstranit z dosahu. U puberťáka todle šechno padá, budu se muset čím dál víc spolehnout na tu dohodu, domluvu.
To co píšeš by podle mě Katka taky nebrala - když dítěti "tak si kuř hlavně aby si byl spokojený ", tak to není dohoda. to je taky jedna z těch variant, už nevím, jak to přesně nazývala ( policajt, učitel a to třetí právě nevím, ale je to todle :mrgreen: ).
Já vbec nevím, jak bych to řšila jinak, než domluvou? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
17.6.14 18:42

@Angua Čau matko.-) Nevýchovou se podle toho co jsem viděla učí děti spíš bezohlednosti. Dám příklad - můžou třikrát změnit přání ohledně snídaně a nakonec snídají v podstatě sladkost (termix, kroužky…), je fuk, že to máma chystá na 3×. protože na tom, co máma chce (chleba, zeleninka) se prostě nedohodnou. Ano, odsouhlasí, že to je zdravé, že nebudou mít zkažené zoubky, ale nakonec to prostě nejedí a sníst to za ně jaksi nelze. Ta maminka obhajuje nevýchovu tím, že to nejedli ani předtím, ale teď je to aspoň bez konfliktů.

Prodřou klidně x tery kalhoty, vždzť je máma po večerech zašije :nevim: Neříkám, že naše děti nic neprošoupou přes zákaz se klouzat po neohoblovaném prkně, ale pak umějí alespoň říct „promiň“ :nevim:

Když nechtějí jít např. k lékaři, musí tam zavolat a omluvit se, že nepřijdou - to je to „vyvození důsledku“. :nevim: Té mamince v ten moment už vlastně nic jiného nezbylo, protože nejsou zvyklí, že něco se fakt musí, takže by ho tam „kicking and screaming“ ani nedostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.6.14 18:57

@madlicka zdar :mrgreen: Tak to mohla ten termix dávat rovnou i bez kurzu, ne? By taky nebyl konflikt, si myslím :lol:

Já to tak jako „zpovzdálí sleduju“, mám to na FB, třeba když z nich něco vypadne, tak nad tím popřemýšlím, ale pak to nějak upravíme, aby to fungovalo - nebo to vyhodnotím rovnou jako blbost :mrgreen: Podle mě tím, že ta paní Katka nemá svoje děti, neuvažuje vlastně to, že těm dětem už jako malinkým někdo určité hranice nastavil - co se může, co se nemůže - takový ten rámec, ve kterém se pohybují - ve kterém se pohybuje každý slušný člověk. A pak se už dobře domlouvá, to už jde, když dítě ví, že něco si prostě dovolit nemůže.

Druhá skupina dětí pak může být z těch, které jsou zvyklé, že na ně rodiče věčně štěkají jak na psy (zrovna dneska jsem byla svědkem :roll: :zed: ) - a pak když je najednou začne někdo poslouchat a ptát se jich, tak jsou z toho tak celé nakřivo, že to začne fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
17.6.14 19:00
@Zástavanda píše:
Zatím jsem na to nekoukala, jen by mě zajímalo jak to chcete aplikovat v pozdějšíim věku. Například najdete 10 letému dítěti v aktovce cigarety, řeknete mu, že kouření je špatné, což on qle samozřejmě ví, tak co pak uděláte? řeknete muý tak si kuř hlavně aby si byl spokojený? Nesnažýte se mi namluvit, že puberťákoj vysvětlíte škodlivost kouření a on přestane. J´´Je tu někdo kdo by mi vysvětlil jak se postupuje v takových situacích?

Popravdě, přijde mi to jako jediná možná varianta (nebo alespoň pro mě). Nikdo ti u žádné metody nezaručí, že funguje bezmezně, ale ono jde právě možná o ten postoj. Vysvětlit, dohodnout, a pokud zabere, mít radost, pokud ne, snažit se dál. Když budu na dítě agresivní či na něj budu tlačit, nepředpokládám, že dosáhnu lepšího výsledku. Když bude chtít kouřit, kouřit bude, ať se děje, co se děje. Když bude mít dost informací, předpokládám vyšší možnost toho, že se samo rozmysli jinak, než když budu jen tlačit, ať nekouří. Pak je to spíš o zakázaném ovoci. Já jako fakt prostě budu muset příjmout, že s případným kouřením nic nenadělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.6.14 19:20

Já teda si ještě myslím, že hodně lidí si to i blbě vysvětluje - jako třeba ta kamarádka. Ono dohodnout se je fajn, ale je třeba vědět, co je to dohoda :mrgreen: Dohoda rozhodně není, že udělám, co chce dítě, aby nebyl konflikt - s tím, že předtím mu udělám proslov, jak bych to chtěla já. Taky je třeba brát v potaz objektivní skutečnosti (prostě k doktorovi se musí - chápu, bojíš se, nechceš, ale je to potřeba - co by ti pomohlo, abys to líp zvládnul) - ale ne že se omluví z návštěvy zubaře např. a nechá si shnít zuby :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
17.6.14 19:21

No nevim mě když máma našla cigára tak mi zmalovala prdel, nemám žádný újmy kouřit jsem na čas přestala a zapálit před ní jsem si dovolila až ve dvaceti. Myslím, že děti vychovávané touto metodou budou něco postrádat- respekt k rodičům a k autoritám vůbec. Dítě je dítě rozhodně to není malý dospělý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
17.6.14 19:28
@Zástavanda píše:
No nevim mě když máma našla cigára tak mi zmalovala prdel, nemám žádný újmy kouřit jsem na čas přestala a zapálit před ní jsem si dovolila až ve dvaceti. Myslím, že děti vychovávané touto metodou budou něco postrádat- respekt k rodičům a k autoritám vůbec. Dítě je dítě rozhodně to není malý dospělý

Já za sebe můžu říct, že u mě by výprask nepomohl. Jen bych se naučila být lepší a lepší v tom to skrývat. Nerada bych, aby tohle musely dělat i mé děti.
Jak vidím, vliv to na tebe ale nemělo, když kouříš dál. Pak je to výchova neúčinná, pouze se kouření (problém) odsunulo. Řekla bych, že vysvětlovací a domlouvací variantou je větší šance na dlouhodobější úspěch. Ale jak říkám, kdo chce kouřit, kouřit bude. Respekt je pro mě něco, co nevychází z převahy toho druhého, tedy nemyslím si, že někdo, kdo mě zmlátí, nebo na mě křičí si zaslouží můj respekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí