Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@batist Kouřit znovu jsem začla až za 2 roky takže učinek to mělo a jak řešíte školku a školu, protože tam dítěti nikdo nebude vysvětlovat proč musí sedět na židli i když se mu nechce, nebo proč muswí být ticho když si chce povídat, tam se snim nikdo prdět nebude prostě bude muset autoritu beru jako to, že máma něco řekla a já se neptala proč to musím udělat udělala jsem to a nikdy by mě aqni nenapadlo s ní o tom diskutovat
@Zástavanda píše:
@batist Kouřit znovu jsem začla až za 2 roky takže učinek to mělo a jak řešíte školku a školu, protože tam dítěti nikdo nebude vysvětlovat proč musí sedět na židli i když se mu nechce, nebo proč muswí být ticho když si chce povídat, tam se snim nikdo prdět nebude prostě bude muset autoritu beru jako to, že máma něco řekla a já se neptala proč to musím udělat udělala jsem to a nikdy by mě aqni nenapadlo s ní o tom diskutovat
V naší školce s dětmi diskutují a školu vybíráme také podobnou. Nepřijde mi, že hovoříte o autoritě, ale o slepé poslušnosti, a ta mi jako výhra nepřijde. Pokud něčemu nerozumím (ať už jako dítě či dospělý), nebudu to dělat. Pokud chápu, že je třeba z nějakého důvodu sedět nebo být potichu, budu se tím řídit.
@batist
no slepá poslušnost na mě zrovna nesedí, ale nebudeme se hádat já prostě považuju výchovu která tu funguje po staletí za dobrou a nemám potřebu dělat z dítěte pokusného králíka pro nové teorie
NO, nevím, jestli to, že dítě kouří za rohem a před mámou začne kouřit v momentě, kdy je na ní finančně nezávislé, projevem respeku k ní. ![]()
@Lama Lama kouřit jsem začla když jsem byla plnoletá, necelý rok na to jsem byla po škole a bydlela jsem sama, zapálila jsem si před ní až ve dvaceti, ale to je fuk neberu toto jako repekt k rodičům, ale to že by mě skutečně qni nenapadlo mámě odmlouvat nebo s ní diskutovat o tom jestli půjdu nebo nepůjdu do školy a podobně
@Zástavanda píše:
@batistno slepá poslušnost na mě zrovna nesedí, ale nebudeme se hádat já prostě považuju výchovu která tu funguje po staletí za dobrou a nemám potřebu dělat z dítěte pokusného králíka pro nové teorie
Hádat se rozhodně nechci. Ani tvrdit, že výchova, kterou používáš, je špatná. Reagovala jsem na to, co jsi popisovala. To mi tak přišlo. Nic dalšího o tobě skutečně nevím.
Nemám pocit, že tato výchova funguje po staletí. Nemám dokonce ani pocit, že tato výchova funguje. Ale to je samozřejmě věc názoru. A to, o čem mluvím, nepovažuji za novou teorii. Pochybuji, že respekt a slušné chování vzniklo nedávno.
@Zástavanda píše:
@Lama Lama kouřit jsem začla když jsem byla plnoletá, necelý rok na to jsem byla po škole a bydlela jsem sama, zapálila jsem si před ní až ve dvaceti, ale to je fuk neberu toto jako repekt k rodičům, ale to že by mě skutečně qni nenapadlo mámě odmlouvat nebo s ní diskutovat o tom jestli půjdu nebo nepůjdu do školy a podobně
Což je právě to, co mi nepřijde správně. Když tě ani nenapadne s rodiči diskutovat, znamená to podle mě, že se diskutovat nedá, a proto to dítě nezkouší. Beru to jako chybu v komunikaci, ne jako žádoucí chování.
@Zástavanda JO, jenže já si pod pojmem respekt představuju to, že když mi máma řekne, třeba i teď nějakou radu, tak to tak udělám, protože ze zkušenosti z dřívější doby vím, že obvykle měla pravdu, že pokud jsem v minulosti udělala věci podle její rad, udělala jsem obvykle správně. To co popisuješ ty není respekt z rodiče, to je strach z výprasku.
Já prostě nechci, aby mi dítě „respektovalo“ do plnoletosti a pak na mě hodilo bobek.
Taky souhlaím, že je třeba nastavit nějaké mantinely, přes které zkrátka nejdede vlak, nebudu diskutovat s dětmi o tom, jestli půjdou nebo nepůjdou do školy, protože škola je prostě povinná, je to pravidlo, které je tak danné, dokonce zákonem. A já můžu s dítětem leda diskutovat o tom, jak mmmu školu zpříjemnit. Se školkou je to jiné, kluk do školky nechodí rád, já jsem doma na mateřské a o tom jestli do školky jde s ním diskutuji. V úterý se nediskutuje, protože musím do práce. Až budu chodit denně, diskutovat se nebude, protože do práce se musí chodit.
@batist Proč nemáš pocit že tato výchova funguje? Vem si třeba období první republiky, když dítě neposlouchalo dostalo na zadek, ve škole rákoskou (to už je teda trochu moc) ale důsledek toho byl, že rodiče byli pro dítě svatí, a učitelé a jiné autority taky děti své rodiče milovali a respektovali a i přes občasné výchovné plácnutí a jasně vytyčené hranice z nich vyrůstali sebevědomí a úspěšní lidé stejně tak i sígři to je fakt. Mám pocit, že dnešní trend přílišné benevolence má za následek tu aroganci dnešních dětí, rodiče mají u zádele, nějaká varování jsou jim fuk, Na rodiče ale i učitele jsou často arogantní až agresivní, útoky na učitele jsou trend poslední doby. To, že jsem hodně mladá maminka a vidím to chování dětí okolo sebe, často právě s,,rodičema v pohodě" utvořilo můj názor na výchovu mého dítěte. ![]()
@Lama Lama Svoji mámu miluju a rozhodně jsem ji neposlouchala kvůli stgrachu z výprasku a světe div se i když jsem plnoletá a docela dlouho už žiju sama tak stále k mámě cítím úctu a respekt, máme krásný kamarádský vztah a jsem ráda, že ze mě vychovala člověka jaký jsem. ![]()
@Zástavanda píše:
@batist Proč nemáš pocit že tato výchova funguje? Vem si třeba období první republiky, když dítě neposlouchalo dostalo na zadek, ve škole rákoskou (to už je teda trochu moc) ale důsledek toho byl, že rodiče byli pro dítě svatí, a učitelé a jiné autority taky děti své rodiče milovali a respektovali a i přes občasné výchovné plácnutí a jasně vytyčené hranice z nich vyrůstali sebevědomí a úspěšní lidé stejně tak i sígři to je fakt. Mám pocit, že dnešní trend přílišné benevolence má za následek tu aroganci dnešních dětí, rodiče mají u zádele, nějaká varování jsou jim fuk, Na rodiče ale i učitele jsou často arogantní až agresivní, útoky na učitele jsou trend poslední doby. To, že jsem hodně mladá maminka a vidím to chování dětí okolo sebe, často právě s,,rodičema v pohodě" utvořilo můj názor na výchovu mého dítěte.
V období první republiky jsem nežila, a ani ho nemám nijak zvlášť prostudováno. Ale neřekla bych, že byly děti lépe vychovány. Měly jen více strach, a proto se chovaly tak, jak se chovaly. Strach podle mého neplodí nic dobrého. Když za každé nežádoucí chování dostanu výprask, přestanu se takto chovat, což ale neznamená, že pochopím, proč se tak chovat nemám, jen se budu snažit vyhnout výprasku.
Opravdu tě neznám, tak netuším, jaké okolí máš kolem sebe apod., ale mám z toho trochu dojem, že možná každá mluvíme o něčem jiném. Pro mě je dítě partner, se kterým diskutuju, a hledáme společné řešení. Nevím, zda je to benevolentní. Když se tak chovám k manželovi, přátelům, rodičům, za benevolenci bych to nepovažovala. Svým dětem se snažím ukázat, co a proč děláme, jaký to má význam a jaké důsledky.
@batist Asi bych to ukončila tím, že prostě každá máme jiný styl výchovy ale cíl stejný vychovat ze svých dětí slušné lidi a udělat pro ně to nejlepší a to je to nejdůležitější
třeba jednu v budoucnu dám za pravdu já tobě třeba ty mně, nebo prostě obě budeme spokojené se svou výchovou
. Ono hodně taky záleží na povaze dítěte a s tou prostě nehnem ![]()
@Zástavanda píše:
@batist Asi bych to ukončila tím, že prostě každá máme jiný styl výchovy ale cíl stejný vychovat ze svých dětí slušné lidi a udělat pro ně to nejlepší a to je to nejdůležitějšítřeba jednu v budoucnu dám za pravdu já tobě třeba ty mně, nebo prostě obě budeme spokojené se svou výchovou
. Ono hodně taky záleží na povaze dítěte a s tou prostě nehnem
Souhlasím. Ať se daří.
Chi se zeptat Batist, jestli už má za sebou kurz Výchova Nevýchovou nebo jen prošla rychlokurzem Nevýchovy.
@Elzalvice píše:
Chi se zeptat Batist, jestli už má za sebou kurz Výchova Nevýchovou nebo jen prošla rychlokurzem Nevýchovy.
Ahoj, bohužel zklamu, neprošla jsem ani rychlokurzem, ani nemám žádný kurz za sebou. Nemůžu tedy sloužit žádnými informacemi.