Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pro pohyby mám pochopení, taky nemít ruce, tak si nepokecám.
@Lama Lama též jsem nemožná a nepartnerská. občas na to není čas, občas nervy. jsou tam někde videa, jak to prakticky funguje? Tedy třeba jak Katka nevýchovně odvádí děti z pískoviště, např.?
Jinak návrhy řešení od dítěte dostávám i tak, teď mi navrhovala, že z úřadu domů půjde ona pěšky a já pojedu autem… no, podílela se hezky, ale jela se mnou.
Tak mě se nejvíc líbí její poslední veřejné video a to tohle:
http://app.smartu5s6.cz/…002590a1e732
Je to tam docela hezky vysvětlené, o co vlastně jde. ![]()
@Besik01 píše:
Tak mě se nejvíc líbí její poslední veřejné video a to tohle:
http://app.smartu5s6.cz/…002590a1e732Je to tam docela hezky vysvětlené, o co vlastně jde.
jasný, obecně, fajn. Snaha se s dítětem dohodnout, jeho participace na rozhodnutích… přijde mi, že to ale staví dost černobíle. Nevýchova funguje vždy, všechno ostatní je nepřípustné. Z jejích příkladů to vyjde vždycky pozitivně, vždycky se dohodnou. Je to tak ve většině knížee o výchově. Ale nikde není už dál, co dělat, když to zkrátka neklapne. CO když se dít dohodnout nechce ( má amok, nebo trvá na tom, že že chce něco, co je pro mě nepřípustné).
@Lama Lama pak nastává čas na Cimrmanův slavný „krok stranou“… ![]()
Taky jsem na tyhle stránky dneska narazila. Musím říct, že mě to zaujalo a vcelku se mi to líbí…jen myslím, že nic prostě není černobílý a nic nefunguje na 100%.Partnerský vztah ok, pokud ovšem dítě z nějakýho důvodu spolupracovat nechce, nastává ta část, kdy si rodič prosadí vlastní autoritu (nemám na mysli vyloženě řev nebo násilí).Myslím, že je to tak správně, jde o to, dát tomu dítě možnost volby (nevím, jak to víc specifikovat)
@Lama Lama co tohle téma zkusit probrat i u nás ve Výchově? Zajímal by mě i názor našich holek ![]()
No, ono by se dalo říct, že pokud dítě bude zvyklé na komunikaci-domlouvání se, pak by neměly nastat problémy vymezování se a tedy ani záseky či situace, kdy dítě spolupracovat nechce. Protože v jeho zájmu bude vždy, aby se na řešení aktivně podílelo.
@Besik01 myslím,že u dětí záleží hodně na tom, v jakým jsou rozpoložení. Dcera například na komunikaci zvyklá je, ale přesně - jakmile je večer přetažená, není s ní řeč a to potom přesně nastupuje fáze, že se s ní o tom ani bavit nebudu. Vím, že nás to nikam neposune a akorát oddaluju chvíli, než půjde spát, tudíž se to ještě zhoršuje.
Rady a postupy v rodičovství jsou fajn, ale stejně si tam každej musí vybrat to svoje, co sedí jemu i dítěti, zkombinovat to ![]()
@Pája52 píše:
@Besik01 myslím,že u dětí záleží hodně na tom, v jakým jsou rozpoložení. Dcera například na komunikaci zvyklá je, ale přesně - jakmile je večer přetažená, není s ní řeč a to potom přesně nastupuje fáze, že se s ní o tom ani bavit nebudu. Vím, že nás to nikam neposune a akorát oddaluju chvíli, než půjde spát, tudíž se to ještě zhoršuje.
Rady a postupy v rodičovství jsou fajn, ale stejně si tam každej musí vybrat to svoje, co sedí jemu i dítěti, zkombinovat to
jo, přesně souhlasím. Nevýchova a domlouvání je fajn. Jen mi tady chybí ta hranice a postup, co dělat, když se dohodnout nejde. Představa, že dítě vedené nevýchovou mít záseky a vzdor nebude mi přijde utopistická.
@Lama Lama píše:
jo, přesně souhlasím. Nevýchova a domlouvání je fajn. Jen mi tady chybí ta hranice a postup, co dělat, když se dohodnout nejde. Představa, že dítě vedené nevýchovou mít záseky a vzdor nebude mi přijde utopistická.
No, zatím to zkouším, tak uvidím, jaké budou výsledky po delší době. Ale je pravda, že unavený dítko - to mladší (starší nějak záseky nedělá), když poruší dohodu, tak zopakuju, na čem jsem se domluvili a trvám na dodržení dohody, když hysterčí (z únavy) a je na spaní, jde spát, ale když je unavený a ukňouraný odpoledne a čas spaní není, pak to vyžaduje dvojitou dávku trpělivosti, což ne vždy mám
Ale vypozorovala jsem, že je to o tom, jak zareaguju já. Pokud dokážu vydržet trpělivá, on to nehrotí a když řeknu, že si promluvíme, až se uklidní, tak pak to jde daleko líp, než když se nechám emočně zatáhnout. ![]()
Příspěvek upraven 15.03.14 v 22:25
@Pája52 píše:
Rady a postupy v rodičovství jsou fajn, ale stejně si tam každej musí vybrat to svoje, co sedí jemu i dítěti, zkombinovat to
Tak to určitě, že záleží na tom, jeslti je dítě unavený. Ale myslím si, že v Nevýchově nejde o to, aby dítě neprojevovalo svoje emoce vůbec. Ono, když se dítě zasekne proto, protože je přetažené, unavené je něco jiného, než když vzdoruje z důvodu, že není vyslyšeno.
Ale tak únava a přetažení není denno-denním chlebem a pokud se záseky u dítěte zúží jen na tyhle situace, pak je to super, ne? Protože únava a přetažení dětí je otázka věku a už školní děti takový „problém“ nemívají - ve smyslu toho, že by nebyly schopny si uvědomit svou únavu.
Ahojte, omlouvám se, nějak nevidím, co je RaR, ale podle toho, co píšete, se mi to líbí
Co to je? Dík ![]()
@maminazplzne RaR je druh výchovy neboli "Respektovat a být respektován“
Besik01 - úplně souhlasím. Myslím že je často chyba, že rodiče netolerují žádnou rozmrzelost svých dětí, ale oni samy mají taky den blbec, jsou přetažení a tak a už je všechno štve. No a z dětí je to stejné, jenže oni si s tím ještě neumí tak dobře poradit a čím víc jsme jim v takových chvílích oporou, tím líp se ty situace naučí řešit.
Na stranky Nevychovy koukam docela casto a uvazuju nad tim jejich online kurzem
I kdyz je to docela palka, ale nase dcerka 2,5 let nas stoji mnohem vic, abychom to s ni zvladli (soukroma skolka 3 dny v tydnu, atd). Mam ale problem, ze i kdyz se s ni snazim dohodnout, ona to pak porusi nebo radeji dela, ze neslysi, co ji rikam
Nekdy to s ni jde, ale vetsinou je to boj, s muzem zkousime vsechno, ale proste nemame az takovou trpelivost. Neco ji reknu, pak zopakuju podruhe, potreti, cekam, nic se nedeje, tak to je pak tezky. Uz ani nepouzivam slovo „musis“, rikam, „potrebuju tohle a tamto“, nekdy to funguje, casto ne. Manzel taky zkoukl nejaka videa z Nevychovy a ze je to pekna teorie, ale na tu nasi dablici to fakt moc neplati ![]()