Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Víš, čím víc budeš syna drilovat a trvat na zdravé stravě, dost pravděpodobně si to tím víc bude vynahrazovat jakmile bude z tvýho dosahu. Naši byli hodně přísní, zaměření na výkon, autoritativní… No nemělo to úplně ty výsledky jaký si představovali ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, promiňte že to bude delší, ale potřebuju se vypsat. S expartnerem máme osmiletého syna a bohužel ho máme střídavě péči, nesouhlasila jsem s tím. Dítě má za mít jen jeden domov a to u maminky. Dost jsem to obrečela a když teď vidím jak syn u ex žije, brečím skoro každý den. Jeho otec mu úplně ničí zdraví a to nevhodným jídlem. Volám si se synem denně tak 2 krát a tak mi říká co jedl a navíc ex často přidává jídlo na instagram aby mě tím štval. Například dnes jedl syn toto: Ráno opečený toust s šunkou, sýrem, kečupem a hned potom si dal dva brumíky. K obědu měl karbanátky s kaší a zapíjel to pepsi
. Pak snědl celou čokoládu,
měl chipsy,
rohlík s tuňákovým krémem a teď k večeři měl špagety
. Dělá se mi z toho špatně, jen když to píšu. Když jsme ještě byli spolu, tak bylo jídlo hlavně na mně i když si ex občas zašel do kfc, mcdonald's
. Strašně mě trápí jak teď syn jí, chtěla jsem mu vozit svoje jídlo ale to ex razantně odmítl že když bude u něj, bude jíst jeho jídlo
. Prostě mi dělá naschvály, jak malý kluk a odnese si to syn. Navíc se synem tolik neučí, já se synem učím tři hodiny denně a ex jenom hodinu a někdy i míň a ono je to i vidět. Když pak má syn test tak s mojí pomocí dostane 1 nebo 2 a s pomocí otce 2 ale většinou spíš 3. Řešila jsem to s ním a podle něj jsem ještě já ta špatná, že syna moc přetěžuju
. Jeho třídní učitelka se mě zastala a řekla že se mnou má syn prostě lepší výsledky ale to už nechtěl slyšet. Navíc je syn pořád u mobilu nebo u televize, místo aby dělal něco lepšího, chtěla jsem kvůli tomu další kroužek aby neměl tolik času, ale syn to nechtěl a kdybych ho nutila, tak jsem hned za špatnou. Ex si našel jinou práci a dělá teď na noční prý aby se mohl víc věnovat synovi, on je teď za top otce a prostě se celkově předvádí. Mě to vadí, jednak i proto že je se synem večer jeho matka a té nevěřím ani nos mezi očima. Když jsme ještě byli rodina, pomlouvala mě u koho mohla a i teď s tím pokračuje, vykládá jak se má syn líp u svého otce a podobně nesmysly. Jsem z téhle situace zlomená, chtěla bych mít syna u sebe, opravdu mě s prominutím štve dnešní doba jak má otec same právo a maminka s dítětem jen same povinnosti. Vím že je to částečně i moje chyba, že jsem pro své dítě vybrala otce sama, ale nemohla jsem vědět že se bude chovat tak jak se chová.
Podle mě jste oba dva mars a venuše. Já ti třeba co se týče té stravy rozumím, u nás doma se jí zdravěji a je k tomu vedené i dítě, ALE nezakazujeme „mlsky“ (jinak řečeno, pokud sní snídani, oběd, večeři, dostatek zeleniny atd…klidně dostane brumika či zmrzku). Možná kdybys ty ubral a bývalý „pritvrdil“ byl by problém vyřešen.
Co se týče učení, za mě jsou 3hod šíleně moc…zvláštně u takhle malého dítěte. Vždyť to je půlka odpoledne, kdy má čas na zabavu
za mě je hodka ideál… ![]()
Jinak…snažím se tě pochopit, ale přijde mi, že hodně hledáš zbytečně problém tam kde není, chlap se o kluka stará, i práci přizpůsobil, učí se s ním a ta strava (hele nebýt té čokolády, pepsiny a chipsu, vlastně bych řekla že super…I teple večeře ma) ![]()
Zkus se na to podívat i jinak a co možná nejobjektivneji ![]()
@Anonymní píše:
@KKK85 Taky myslím že mě s tím instagramem provokuje, ano syn má dost času i u mě. Má kroužek který si sam vybírá a který ho baví, pak tráví nějaký čas s kamarády a pochopitelně i se mnou, taky má u mě na 1 hodinu mobil. Takže program se mnou má pestrý, snažím se ho co nejvíc brát na místa které má rád, občas s ním jsem na víkendy u rodičů a minimálně dvakrát za půlrok spolu jedeme na výlet do nějakého města, aby měl taky nějaké zážitky a abych tady nekřivdila jeho otci tak se ho taky snaží takhle někam brát. Cestování byla naše velká vášeň a tak v tom pokračujeme i se synem i když oddělené.
Jak to stíhá? Tři hodiny učení, hodina mobil, kroužek a kamarádi? Večer padne…
@Perníček22 Děkuji za odlišný názor ale vyjádření hezky a rozumné
. Zkusím se víc zaměřit na lepší věci i když je to těžké ![]()
@KKK85 Taky to tak nemá každý den
, jeden kroužek, druhý den kamarády, třetí den nějaká aktivita se mnou atp
@Anonymní píše:
Dítě má za mít jen jeden domov a to u maminky.
Tvůj názor je bezvýznamný, jak jistě sama víš.
Strašně mě trápí jak teď syn jí, chtěla jsem mu vozit svoje jídlo ale to ex razantně odmítl
Je to rozumný muž. Dovede Ti vymezit mantinely.
Navíc se synem tolik neučí, já se synem učím tři hodiny denně a ex jenom hodinu a někdy i míň
Přetěžuješ dítě. Známky nejsou všechno.
je se synem večer jeho matka a té nevěřím ani nos mezi očima. Když jsme ještě byli rodina, pomlouvala mě u koho mohla …
Naprosto bezvýznamné sdělení. Víš jak na nás působíš? Jako zapšklá stihačka.
… opravdu mě s prominutím štve dnešní doba jak má otec same právo a maminka s dítětem jen same povinnosti.
Bereme na vědomí že ráda přeháníš a vymýšlíš si. To je vše?
A co syn? On je takto spokojený? Rozchod totiž není o tobě a o bývalém, ale o dítěti. Veškerá rozhodnutí, která děláte by měla být v zájmu dítěte. To totiž váš rozchod odnese nejvíc.
@Lily Evans píše:
Víš, čím víc budeš syna drilovat a trvat na zdravé stravě, dost pravděpodobně si to tím víc bude vynahrazovat jakmile bude z tvýho dosahu. Naši byli hodně přísní, zaměření na výkon, autoritativní… No nemělo to úplně ty výsledky jaký si představovali
A dost možná taky za pár let řekne, že chce k tátovi a dost pravděpodobně mu soud vyhoví.
@Anonymní píše:
Ahoj, promiňte že to bude delší, ale potřebuju se vypsat. S expartnerem máme osmiletého syna a bohužel ho máme střídavě péči, nesouhlasila jsem s tím. Dítě má za mít jen jeden domov a to u maminky. Dost jsem to obrečela a když teď vidím jak syn u ex žije, brečím skoro každý den. Jeho otec mu úplně ničí zdraví a to nevhodným jídlem. Volám si se synem denně tak 2 krát a tak mi říká co jedl a navíc ex často přidává jídlo na instagram aby mě tím štval. Například dnes jedl syn toto: Ráno opečený toust s šunkou, sýrem, kečupem a hned potom si dal dva brumíky. K obědu měl karbanátky s kaší a zapíjel to pepsi
měl chipsy,
. Dělá se mi z toho špatně, jen když to píšu. Když jsme ještě byli spolu, tak bylo jídlo hlavně na mně i když si ex občas zašel do kfc, mcdonald's
. Strašně mě trápí jak teď syn jí, chtěla jsem mu vozit svoje jídlo ale to ex razantně odmítl že když bude u něj, bude jíst jeho jídlo
. Prostě mi dělá naschvály, jak malý kluk a odnese si to syn. Navíc se synem tolik neučí, já se synem učím tři hodiny denně a ex jenom hodinu a někdy i míň a ono je to i vidět. Když pak má syn test tak s mojí pomocí dostane 1 nebo 2 a s pomocí otce 2 ale většinou spíš 3. Řešila jsem to s ním a podle něj jsem ještě já ta špatná, že syna moc přetěžuju
. Jeho třídní učitelka se mě zastala a řekla že se mnou má syn prostě lepší výsledky ale to už nechtěl slyšet. Navíc je syn pořád u mobilu nebo u televize, místo aby dělal něco lepšího, chtěla jsem kvůli tomu další kroužek aby neměl tolik času, ale syn to nechtěl a kdybych ho nutila, tak jsem hned za špatnou. Ex si našel jinou práci a dělá teď na noční prý aby se mohl víc věnovat synovi, on je teď za top otce a prostě se celkově předvádí. Mě to vadí, jednak i proto že je se synem večer jeho matka a té nevěřím ani nos mezi očima. Když jsme ještě byli rodina, pomlouvala mě u koho mohla a i teď s tím pokračuje, vykládá jak se má syn líp u svého otce a podobně nesmysly. Jsem z téhle situace zlomená, chtěla bych mít syna u sebe, opravdu mě s prominutím štve dnešní doba jak má otec same právo a maminka s dítětem jen same povinnosti. Vím že je to částečně i moje chyba, že jsem pro své dítě vybrala otce sama, ale nemohla jsem vědět že se bude chovat tak jak se chová.
Ty budeš pěkná hysterka. Co je špatného na toastu, na kaši s karbanátkem? Tak si občas dá Brumíka. Na rohlíku s tuňákem taky nevidím nic špatného.
Další kroužek? Proč ho chceš přetěžovat? Vždyť už kroužek má. Vždyť ho dusíš.
@lleennttiillkkaa Tak je i není, největší problém je že by pořád chtěl abych byla s jeho otcem, chtěl by abychom byli rodina. My se před synem nehádáme, a syn si asi myslí že se máme pořád rádi…
@Anonymní píše:
@Králičice Upřímně je to tak půl na půl, teď se synovi možná u otci líbí trochu víc. Ale myslím že z toho vyroste a pochopí že ex to přeháněl. Mám s tím osobní zkušenost, jeden rodič mě rozmazloval, všechno dovolil, nic jsem nemusela. Druhý rodič trval na pravidlech, měla jsem svoje povinnosti no a teď si vážím a mám lepší vztah s rodičem co na mě byl přísnější, než s rodičem co si hrál na mého kamaráda
Tak vidis, nekolikrat si precti, co jsi ted napsala..A i kdyz je to asi sakra tezky, uvedom si, ze nemuzes mit vse pod kontrolou..
@Anonymní píše:
měl chipsy,
Trápíš syna 3 hodiny denně učením? Kdy má čas na kamarády, hřiště, kroužek nebo svůj odpočinek odpoledne?
Zkusila bych po dobrým manžela poprosit jestli by synovi nedával sladkosti a brambůrky každý den. Říct mu to fakt hezky, ne na něj hned nadávat. Říct mu i důvod, že nechceš, aby měl zkažené zuby, byl obézní atd.
Ostatní mi přijde naprosto v pohodě.
Co mi nepřijde ok, je učit se 3 hodiny denně, myslím, že ani většina učitelek by s tím nesouhlasila.
Otec si měl zažádat o syna do své péče. Že matka je blázen. Jestli nejsi troll.
@KKK85 Taky myslím že mě s tím instagramem provokuje, ano syn má dost času i u mě. Má kroužek který si sam vybírá a který ho baví, pak tráví nějaký čas s kamarády a pochopitelně i se mnou, taky má u mě na 1 hodinu mobil. Takže program se mnou má pestrý, snažím se ho co nejvíc brát na místa které má rád, občas s ním jsem na víkendy u rodičů a minimálně dvakrát za půlrok spolu jedeme na výlet do nějakého města, aby měl taky nějaké zážitky a abych tady nekřivdila jeho otci tak se ho taky snaží takhle někam brát. Cestování byla naše velká vášeň a tak v tom pokračujeme i se synem i když oddělené.