Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zuzana5n12 píše:
Jinak je tu další zajímavá věc. Celou dobu vám vykam vy mě tykate. I v diskuzích mužem zůstat slušní. Tzn když jsem vám to nenabídla slušnost by byla netýkat. Nejen vaše nemůžeš ale i toto též vypovídá o tom že máte pocit nadřazenosti. Zklamu vás. Nejste nadřazena a nebudete ani kdybyste vychovala 10 báječných děti. Pořád budete jedna z mnoha.
Na co si tady pořád hraješ? ![]()
Jsi akorát trapná. ![]()
@thalasan píše:
@Zuzana5n12 tady ty šíleně dárky, jako dostane dítě peníze bokem, v rodině taky jedni praktikovali. Pak dítě v pubertě k babičce nejezdil, protože to byla ta babička co jim nikdy nic nedala (chapej peníze šli rodičům). To je strašné, co si pak ty děti myslí. Já to vidím s odstupem 20 let a udělalo to peklo u dětí. My dostávali dárky, i ty nevhodné, i ty kde nás rodiče usmernovali a víš co? Člověk ví, že tu super věc dostal od babičky a taky ví, že vše má nějaké pravidla.
Jo, taky si říkám. To dítě vlastně nedostalo nic. I kdyby ta babička dala sto tisíc, tak pro něj je to nic. To raději čokoládu a nějaký plastový krám, co si dlouho přálo. To je smutné, tohleto.
@jahuhudka píše:
Víš tvoje nevýhoda je, ze jsi zatím v teoretické rovině. A já už dal vidím. ( nemám to rada, aletady je to úplně zřetelne )
Ale priznejme si, kdo z nás to neměl? Úplně nejmoudřejší, co se týče výchovy, jsem byla tak v osmnácti, když se narodil synovec. To jsem věděla uuuuuplne přesně, jak to má být správně. No a když se mi narodilo první dítě, to jsem si říkala, jak všem předvedou osvícené a fungující mateřství. No.
@inkakřivák píše:
Ale priznejme si, kdo z nás to neměl? Úplně nejmoudřejší, co se týče výchovy, jsem byla tak v osmnácti, když se narodil synovec. To jsem věděla uuuuuplne přesně, jak to má být správně. No a když se mi narodilo první dítě, to jsem si říkala, jak všem předvedou osvícené a fungující mateřství. No.
Ano chápu ji.
Úplně je cítit ty ideály a přesvědčení, že ona má patent na výchovu, podpořenou SŠ pro předškolní děti. Je to jen úsměvné sledovat.
@Zuzana5n12 píše:
Jinak je tu další zajímavá věc. Celou dobu vám vykam vy mě tykate. I v diskuzích mužem zůstat slušní. Tzn když jsem vám to nenabídla slušnost by byla netýkat. Nejen vaše nemůžeš ale i toto též vypovídá o tom že máte pocit nadřazenosti. Zklamu vás. Nejste nadřazena a nebudete ani kdybyste vychovala 10 báječných děti. Pořád budete jedna z mnoha.
Královno, prober se. Evidentně nemáš ani základy mediální gramotnosti. Standardně si lidé v internetových diskusích tykají. Ze kterého století se sem její velevážená jasnost uráčila přijít? ![]()
@admin Je to troll provokatér? Můžete to prosím prověřit, děkuji.
@šmoilice pokud jsem trapná že nechci přijmout cizí názor pouze ho akceptuji raději zůstanu trapna
@inkakřivák píše:
Já jsem tímhle syndromem dokonalé, vševědoucí a přemoudřelé bez osobní zkušenosti doopravdy nikdy netrpěla. Naopak jsem se jako matka nestandardního dítěte setkala se spoustou absurdních rad, jak bych měla svoje postižené dítě normalizovat. A v zápětí jsem se od odborníků dozvěděla, že mám do celé problematiky hlubší vhled než oni. Ty nevyžádané rady jsem dostávala samozřejmě od lidí, kteří s péčí o dítě, jako je to naše, měli nulové zkušenosti.
@krecik.dzungarsky píše:
Královno, prober se. Evidentně nemáš ani základy mediální gramotnosti. Standardně si lidé v internetových diskusích tykají. Ze kterého století se sem její velevážená jasnost uráčila přijít?
Jsem tu nova to je celé, proto jsem paní vykala a a myslela, že by měla i ona než si na tykacku zvyknou možná to potrvá (z mé strany při psaní. Jinak ať mi každý týká když to tak funguje). To je celý problém. A již jsem paní ohledně toho i psala a vysvětlila že jsem nova. V moc diskuzích nejsem takže pokud se všude týká je to mozne.
Proč si myslite, že mám potřebu provokovat? Jen z toho důvodu, že mám odlišný názor dle vás naivní a stojím si za ním a nechtěla jsem prostě odkejvat ten cizí a svůj si obhajovala? Já vaše uznávám (mnohokrát komukoli v diskuzi). Čekáte že vaše příspěvky odkejvu. Proč? Proč to vůbec chcete? A i kdyby můj názor byl naivní a idealisticky proč po mě chcete abych ho kvůli vaším zkušenostem nejspíš zatratila a ani se o něj nepokusila a napsala jeje ženy máte všecky pravdu co já se budu namáhat se o něco jiného vůbec pokusit nepovedlo se to vám nemám šanci ani já ani nikdo jiny. Nevím co je na mých prizpevcich provokativní možná jen jiný názor než máte vy a většina. Ale to já nikdy nebrala jako provokaci možná, to tu opět chodí jinak, že když je vecina jednoho názoru musí se přizpůsobit a převzít ho ta menšina nebo ho alespoň nesirit dal aby náhodou neprovokoval vecinu? To pak je celá diskuze k prdu.. Mějte hezky den.
@Zuzana5n12 píše: @šmoilice pokud jsem trapná že nechci přijmout cizí názor pouze ho akceptuji raději zůstanu trapna
Ne, jsi trapná pouze v tom, že už tě tu pár lidí upozornilo, že na tomto fóru je v pravidlech TYKANI. Přesto to asi nechápeš. Takže znovu, zde se tyka bez ohledu na věk, postavení, pohlaví, národnost i politické přesvědčení a počet děti a partnerů.
Mnoho z vás mě tu postavilo do matky, která dítěti vše povoli, nedovolí, aby získalo pocit zklamání. Moc nechapu na jakém podkladu. Mnohokrát to by vyvracím, ale to si poctete zpětně. Nehodlám svůj názor měnit jen kvůli tomu, že je idealisticky a ženy na diskuzi maj potřebu mi ho vyvracet a když to nejde a stojím si stále za svým tak provokuju. Hodlám se o něj co nejvíce pokusit v praxi a nepřijde mi nijak nesplnitelny, pokud nebudu chtít vše řešit rychle a jednoduše. Přijdou situace kdy dítě dostane něco zakázané vždy nejde všemu předejít, nebo jsou to situace, které si zákazem dítko musí osvojít. Ale píšu to tu několikrát. Mám pocit že toto hodně z vás nebral v potaz.
Tady se jednalo o konkrétní příklad a za tím já si stojím tam tomu predejit lze a naštěstí jsem si jistá, že v rodině tuto situaci nebudu muset řešit. A ano stále si stojím za tím, že dítěti vzít něco co dostalo, je špatně a raději bych hledala způsob jak mu ji nechat a v rámci možností nad tím nerozhodovat.
Mimochodem učit dítě rozhodovat se sám za sebe je také důležité, aby z něj nevyrostlo dítě bez názoru se sklopenou hlavou poslouchajíc bezmezně přání rodiče. A to lze trénovat na „méně podstatných“ věcech. Nebudu diskutovat jaké to jsou. To má každý jinak. Mějte hezky den.
@Zuzana5n12
Hele nechtěla jsem na tebe reagovat, ale prostě mi to nedá. Ty sice píšeš, jak ostatním názor nebereš, ale oni ho berou tobě. Ale chováš naprosto stejně. Taky se tu všechny snažíš přesvědčit jak lze těmto situacím zabránit a kdesi cosi… No opravdu ne vždy…
V této konkrétní situaci, popsané zakladatelkou, je primárně chyba to, jakým způsobem obhajují ten čas strávený dítětem u PC (máma a táta tam musí pracovat). Je tedy více než jasné, že dítě se bude dožadovat tabletu více, než toho PC. Kdyby od začátku vědělo, že více než půl hodiny ráno a večer na PC nesmí, protože je ještě malé, dokázalo by i lépe vstřebat to, že i u tabletu budou fungovat stejná pravidla. Takže ano v tomto máš pravdu, že se tomu dalo předcházet. A to tím, jaký důvod uvedu, proč dítě na těchto IT věcech nemůže viset od rána do večera. Nicméně člověk je tvor chybující a už se stalo. Děláme chyby všichni. Na druhou stranu člověk musí umět nést odpovědnost za ty své chyby - u tohoto konkrétního případu to je vztek a hysterie dítěte z omezování doby strávené na tabletu, bohužel.
Takže tady máš v přímém přenosu ideál vs. realita… Často prostě ta realita bývá úplně jiná, než si my „namalujeme“…
@Limi123 píše:
No, ale ono to přeci není proto, že to řekli.Já to synovi vysvětlila v 3 a půl letech tak, že je to proto, že na tablet vzniká závislost, mozek ho potom chce pořád a nechce pak dělat jiné věci. Tím pak přichází člověk o hezké věci a i se toho míň naučí. Taky přitom nepoužívá svaly, takže mu tělo nesílí. A že chvilka denně nevadí, ale že bych nebyla dobrá máma, kdybych mu to povolila příliš často.
Myslím, že takové vysvětlení dítě pochopit dokáže…
Pravdivé a moc pěkně podané vysvětlení!
@krecik.dzungarsky píše:
Královno, prober se. Evidentně nemáš ani základy mediální gramotnosti. Standardně si lidé v internetových diskusích tykají. Ze kterého století se sem její velevážená jasnost uráčila přijít?
Dobrý deň,
o trolla sa podľa mňa nejedná.
Všetkých prosím, diskutujte slušne.
Ďakujem,
Kristína ![]()
@inkakřivák píše:
Ne, jsi trapná pouze v tom, že už tě tu pár lidí upozornilo, že na tomto fóru je v pravidlech TYKANI. Přesto to asi nechápeš. Takže znovu, zde se tyka bez ohledu na věk, postavení, pohlaví, národnost i politické přesvědčení a počet děti a partnerů.
Ohradila jsem se pouze jednou a uznala argument že zde se tyka. A pokud más na mysli ze já stále vykam je to o zvyku. To musí prijit. Prostě jak v rychlosti píšu nad tykackou vykackou nepřemýšlím. Ale už se budu snazit
@Limi123 píše:
Ale ano, normálně to bude fungovat. Půl hodina ráno, půl večer. On si za pár dnů zvykne. A je fajn, že můžete tablet vzít třeba na delší cestu k moři nebo tak…Mám děti 4 a 6 let. My máme doma 3 chytré mobily (z toho 1 pro děti, kam si můžou stahovat co chtějí) tablet (opět pro děti) a 2 NTB, Nintendo a Playstation a rozhodně to neznamená, že děti mohou být na technice bez limitu. Pravidla znají a hysteraky nedělají. Tedy dělají, ale kvůli jiným věcem
Příspěvek upraven 28.03.22 v 21:20Za poslední 3 dny třeba byli na telce dohromady tak hodinu. Vetsinu dnů nejsou víc (když je echt hnusně a mně se nic nechce, tak vyhlásím odpočinkový den a to znamená, z můžou víc koukat a hrát, ale je to zase tím, že když máme co dělat, tak nehrajou vůbec, resp. jen ráno před školkou chvilku, pokud se stihnou rychle připravit a zbyde jim čas).Měli jsme lepší program, tak je to ani nenapadlo.
Můžu se prosím zeptat, jak jste přišli v tomto věku k Nintendo, Playstation? Od kdy to mají a přály si to, někde to viděly?