Nevyžádaný dárek od prababičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
150066
29.3.22 10:33
@krecik.dzungarsky píše:
Královno, prober se. Evidentně nemáš ani základy mediální gramotnosti. Standardně si lidé v internetových diskusích tykají. Ze kterého století se sem její velevážená jasnost uráčila přijít? :lol:
@admin Je to troll provokatér? Můžete to prosím prověřit, děkuji.

Proč hned troll? Je jen taková trochu lucenkovitá no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.22 10:55
@pet p píše:
Můžu se prosím zeptat, jak jste přišli v tomto věku k Nintendo, Playstation? Od kdy to mají a přály si to, někde to viděly?

To jsou tatínkovy konzole, měl je už dávno před dětmi :mrgreen:

Čtyřletého to nezajímá. Šestiletého to zajímá už tak od 2 let, ale tím, že máme opravdu hodně jiných aktivit, tak mi to nevadí. Toho času na hraní her a koukání na TV zas tolik nezbývá. Když zrovna nejsou nemocní (a já při tom nemusím pracovat z domu).

Ale oba vědí, proč není dobré, aby byli moc na tv atp., chápou to.

Podle mě základní problém, proč děti chtějí hrát hry a koukat, je nedostatek jiných aktivit.

• Citovat
  • Upravit
763
29.3.22 11:16

Chudák dítě..dostane tablet a vzápětí je mu odebrán.. nechápu tuhle hysterii ohledně tabletů, mobilů, počítačů, televizí a sladkostí a brambůrků a limonád…moje děti tohle všechno mají neomezeně k dispozici od útlého věku a chovají se naprosto normálně.. žádné závislosti a hodiny proseděné u počítače či mobilu či tabletu..zcela přirozeně a dle své chuti a nálady činnosti střídají.. mají dny kdy lítají od rána do večera na kole a na bruslích a po zahradě, malují si, hrají karty a různé hry..jindy s chutí zasednou k PlayStationu a hrajeme střílečky..to samé s jídlem, dají si sušenky, brambůrky a limču ale stejně tak rády si dají hromadu zeleniny, ovoce a normální vařené jídlo..nikdy jsem je nijak a v ničem neomezovala, takže nemají důvod se chovat jako počítačový závisláci nebo cukrový a hamburgerový cvoci… mě taky nikdo nediktuje jestli můžu čumět do mobilu nebo na telku a žrát u hororou brambůrky nebo jestli půjdu s dětmi lítat na kole a na bruslích..bych ho hnala..tahle hysterie se někde vyučuje né..z toho fakt kvetu.. chudáci vaše děti tedy.. :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15688
29.3.22 12:05
@Elin29 píše:
Chudák dítě..dostane tablet a vzápětí je mu odebrán.. nechápu tuhle hysterii ohledně tabletů, mobilů, počítačů, televizí a sladkostí a brambůrků a limonád…moje děti tohle všechno mají neomezeně k dispozici od útlého věku a chovají se naprosto normálně.. žádné závislosti a hodiny proseděné u počítače či mobilu či tabletu..zcela přirozeně a dle své chuti a nálady činnosti střídají.. mají dny kdy lítají od rána do večera na kole a na bruslích a po zahradě, malují si, hrají karty a různé hry..jindy s chutí zasednou k PlayStationu a hrajeme střílečky..to samé s jídlem, dají si sušenky, brambůrky a limču ale stejně tak rády si dají hromadu zeleniny, ovoce a normální vařené jídlo..nikdy jsem je nijak a v ničem neomezovala, takže nemají důvod se chovat jako počítačový závisláci nebo cukrový a hamburgerový cvoci… mě taky nikdo nediktuje jestli můžu čumět do mobilu nebo na telku a žrát u hororou brambůrky nebo jestli půjdu s dětmi lítat na kole a na bruslích..bych ho hnala..tahle hysterie se někde vyučuje né..z toho fakt kvetu.. chudáci vaše děti tedy.. :roll: :zed:

Já to mám dost podobně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.22 12:14

@pet p mimochodem, jak se ti daří s plně respektující výchovou?

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
29.3.22 14:03
@Anna766 píše:
Proč hned troll? Je jen taková trochu lucenkovitá no.

Mně Lucenka nevadila, byla legračně urputná.

• Citovat
  • Upravit
150066
29.3.22 14:48
@krecik.dzungarsky píše:
Mně Lucenka nevadila, byla legračně urputná.

Což mi ji právě zde Zuzana dost připomíná. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
29.3.22 15:02
@Limi123 píše:
To jsou tatínkovy konzole, měl je už dávno před dětmi :mrgreen:

Čtyřletého to nezajímá. Šestiletého to zajímá už tak od 2 let, ale tím, že máme opravdu hodně jiných aktivit, tak mi to nevadí. Toho času na hraní her a koukání na TV zas tolik nezbývá. Když zrovna nejsou nemocní (a já při tom nemusím pracovat z domu).

Ale oba vědí, proč není dobré, aby byli moc na tv atp., chápou to.

Podle mě základní problém, proč děti chtějí hrát hry a koukat, je nedostatek jiných aktivit.

Aha, tak jestli jste ty konzole měli už před dětmi, tak to chápu. Právě my nic takového doma nevedeme, syn (už má taky skoro 6) to ani nezná, prostě se s tím zatím nepotkal.
A máš pravdu, že ten nedostatek jiných aktivit to může způsobovat. Nebo když rodiče „uklízejí“ děti k těmto technologiím, aby měli chvíli klid nebo mohli pracovat.

• Citovat
  • Upravit
pet p
29.3.22 15:12
@Limi123 píše:
@pet p mimochodem, jak se ti daří s plně respektující výchovou?

Plně respektující bohužel není, protože i já mám svoje limity. Pořád se motáme v nějakých virózách, které syn tahá ze školky, takže často jsme nemohli ani pořádně ven, navíc se moc nevyspím (jak má malá plný nos nebo teplotu, budí se každou chvíli). Takže za těchto podmínek to moje sebeovládání a nevyjet na děti kvůli každé prkotině občas vázne, občas zakřičím nebo něco vyžaduju hned (i když to vůbec hned potřeba není) a tak. Ale celkově si myslím, že jo, jsem s tím respektujícím přístupem spokojená, děti snad taky :-) A tresty nepoužíváme, což mě těší.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.22 15:16
@pet p píše:
Aha, tak jestli jste ty konzole měli už před dětmi, tak to chápu. Právě my nic takového doma nevedeme, syn (už má taky skoro 6) to ani nezná, prostě se s tím zatím nepotkal.
A máš pravdu, že ten nedostatek jiných aktivit to může způsobovat. Nebo když rodiče „uklízejí“ děti k těmto technologiím, aby měli chvíli klid nebo mohli pracovat.

Jj, to druhé (abych mohla pracovat, když jsou nemocní) se mě bohužel týká nově taky. Bohužel mám náročnou kvalifikovanou práci a večer už toho tolik nevymyslím… A děti jsou teď dohromady víc nemocné, než ne. Takze při nemoci mají technologie víc, než bych chtěla. Resp. hlavně ten starsi. Ten mladší na to tolik není a zabaví se i sám, nebo mi při práci třeba sedí na klíně. Sama přemýšlím, co s tím starším, je to těžké.

• Citovat
  • Upravit
7027
29.3.22 15:35

Zakladatelko, moc dobře Ti rozumím.. Taky bych byla hoodně naštvaná, myslím si, že o dárcích tohoto typu mají rozhodovat pouze rodiče. Je jasné, že tabletu nemohlo konkurovat nic.. Nicméně bych to v dané chvíli přešla, ponechala ho synovi a za den, dva nastavila pravidla. S babičkou bych si ale o samotě důrazně promluvila a klidně byla nepříjemná. Nemám prostě ráda, když se jedná proti vůli rodičů, zvlášť u takhle malého dítěte. Nesoudní příbuzní kolikrát čekají, až „hysterická“ matka zaleze na WC, aby si to mohli na just udělat po svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
29.3.22 19:21
@Nika079 píše:
@VitaminC děti žijí v elektrodobe a je zapotřebí se s tím naučit pracovat, ale ne ve 4 letech… Jak jsem říkala, syn rozhodně nemel mobil (ani náš), tablet. Možná nejdřív uměl ovládat uz ve školce volání babi a dědovi na Skype přes počítat, postupně se občas dostal k našemu mobilu na nějakou hru nebo měl půjčený tablet, určitě ale ne každý den, jen namátkově. A stejně je ve 4. třídě tahoun na informatice, všechno se naučil v pruběhu distanční sám. V té době měl dejme tomu půl roku půjčeny jeden nas mobil na Duolingo a nějaké strategické hry a na počítači se učil programovat ve Sratchi. Takže ano, přístup k technologii je nevyhnutelny, ale ve 4 letech je prostě brzy.

to je tvuj nazor, dle toho, co pises, je tvuj syn bystry a chytry kluk od prirody. a s nejvetsi pravdepodobnosti by jim byl, i kdyby mel pristup k tabletu od tech 4 let. :nevim: me deti jsou taky od mala obklopeny it technologii a hak tu bylo vyse zmineno, berou to jako soucast zivota…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
29.3.22 20:30
@Limi123 píše:
Jj, to druhé (abych mohla pracovat, když jsou nemocní) se mě bohužel týká nově taky. Bohužel mám náročnou kvalifikovanou práci a večer už toho tolik nevymyslím… A děti jsou teď dohromady víc nemocné, než ne. Takze při nemoci mají technologie víc, než bych chtěla. Resp. hlavně ten starsi. Ten mladší na to tolik není a zabaví se i sám, nebo mi při práci třeba sedí na klíně. Sama přemýšlím, co s tím starším, je to těžké.

A co mu říct, že pracuješ, potřebuješ na to mít klid a technologie nedat? To by dopadlo jak?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.22 21:00
@pet p píše:
A co mu říct, že pracuješ, potřebuješ na to mít klid a technologie nedat? To by dopadlo jak?

Tak jeden den, kdyby byl zdravý, by to dopadlo dobře. Ale teď třeba měl dva týdny neštovice jeden a pak druhý a já potřebuji pracovat každý den ideálně 4 hodiny (z toho část samozřejmě večer a nepracuji v kuse, když jsou nemocní). Následně na to hned navázal kašel druhého a následně bolest břicha prvního.

Proste se to blbě sešlo. A když je dítěti blbě, má horečku a je rádo, že je rádo, tak po něm ještě chtít několik hodin denně samostatnou hru bez rušení, týden a víc v kuse… :nevim:

Až bude starší umět číst, tak to bude třeba zase jiné. Mladší je obecně samostatnější, tomu tv pouštím jen když mám call. Navíc jeho by tv stejně déle, jak hodinu nebavila a hry ho nezajímají.

• Citovat
  • Upravit
7027
29.3.22 21:24

Tak nějak o tom dumám celé odpoledne a došla jsem k názoru, že by taková rozhodnutí měla být výsadou rodičů - kdy mobil, zda tablet, jestli televizi do pokojíku atd. atd. Je to součást výchovy a rodiče mají plné právo prosazovat svůj přístup. Rozumní prarodiče je pak v těchto rozhodnutích respektovat. V každé druhé diskuzi zaznívá: „ty jsi matka, tvoje dítě, musíš se vymezit, udělej si to po svém, nenech si do toho mluvit“. Proč by to najednou mělo být jiné? To jsou snad jiné děti? Kdy, jak a za jakých pravidel dítě seznamovat s technologiemi není prkotina, je to dnes poměrně důležitá součást života. A když už rodič určité přání před přízní vysloví, je to docela bezohledné a hloupé je nerespektovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí