Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
Zakladatelko ja uplne soucitim, my jsme museli dat uplne pryc televizi. Na hlidani zarizeni s androidem je family link, tam mu nastavis, jak dlouho to muze mit denne zapnute a zakazes mu stahovat aplikace. Statsi decka to pry brzy prolomi, ctyrletak by nemusel.
synovi tahne na 11 a ještě to neprolomil. Do nastavení ESET rodičovské kontroly (základní zdarma) se dostane jedině pod heslem, pokud ho zná. A to nezná ![]()
@inkakřivák píše:
@Lojzísek půlročnímu dítěti svíčkovou se šesti nenacpeš, to je nesmysl. Maximálně ti olihně lžičku, a upřímně, co na tom? Dušená zelenina s kouskem másla? Ale dobře, ovšem to skutečně ublížit může. Dejme tomu. Ovšem jak by ublížilo sledování YouTube místo na PC na tabletu? To je otázka.
Hele, pro mne je třeba čtyřleté dítě hodinu na PC denně scifi. Tohle si musí rodiče rozhodnout sami. Pro jednoho málo, pro druhého moc, pro jednoho brzo, pro druhého pozdě. Ale z principu si myslím, že o tomhle by měli rozhodovat rodiče, zrovna jako o jídle, o nočníku atd. A v rodině by měla fungovat normální komunikace a respektující přístup. Není správně, když má někdo pocit, že je mu něco nařizováno, ale není ani fér něčí přání ignorovat a neomaleně obcházet. Víc k tomu asi nemám co říct. Zakladatelka má v diskuzi dost podnětů. Nicméně se asi všichni shodneme, že její reakce s vrácením dárku je přehnaná. Já bych si rozhovor s babičkou neodpustila, ale to neznamená, že babku dořvu k slzám, lze to i jinak, a v podstatě s láskou.
@inkakřivák píše:
@KeckaJ A bylo mu zle po té klobáse? Jen se ptám.
Ano, dítě vyzvracelo i to co snad ani nejedlo. Domů jsme jeli v půjčeném oblečení a tchyně tepovala obývák.
@inkakřivák píše:
@KeckaJ evidentně ne. Protože děcko bylo z tabletu nadšené a ostatní dárky šly bokem. Čili babička se trefila.
Myslela jsem rozhořčení rodičů.
Jasně, že dítě je nadšené. ![]()
Ale rodiče jsou postavení do situace, kdy musí řešit něco, co ještě řešit nechtěli. Což chápu je na prd.
@KeckaJ píše:
Myslela jsem rozhořčení rodičů.Jasně, že dítě je nadšené.
Ale rodiče jsou postavení do situace, kdy musí řešit něco, co ještě řešit nechtěli. Což chápu je na prd.
No nechtěli řešit. Protože jim náramně vyhovovalo, že dítě „opili rohlíkem“, že víc jak půl hodiny ráno a večer na PC nemůže být, protože rodiče na PC potřebují pracovat - vlk se nažral, ale koza zůstala celá. Takhle jim prababička sebrala vítr z plachet a oni budou muset vymyslet jiný důvod proč jen půlhodiny ráno a večer.
Edit: Což se ale nejspíš neobejde bez vztekání a hysterických scén. No bohužel.
@werajsik píše:
No nechtěli řešit. Protože jim náramně vyhovovalo, že dítě „opili rohlíkem“, že víc jak půl hodiny ráno a večer na PC nemůže být, protože rodiče na PC potřebují pracovat - vlk se nažral, ale koza zůstala celá. Takhle jim prababička sebrala vítr z plachet a oni budou muset vymyslet jiný důvod proč jen půlhodiny ráno a večer.
Edit: Což se ale nejspíš neobejde bez vztekání a hysterických scén. No bohužel.
No jasně, byla to výmluva. Ale evidentně jim to fungovalo a nějaké vysvětlování chtěli nechat až bude starší a rozumnější.
Na tom nějak nevidím nic špatného.
Obecně nechápu, proč se pra případně prapra rodiče neumí s rodiči dohodnout.
Jako jo, kluk měl radost, ale rodiče teď musí řešit něco, co řešit nechtěli a nejspíš zatím neví jak to řešit. I proto to oddalovali.
A co kdyby čistě teoreticky klukovi tablet pořídili i oni. Jasně zakladatelka nechtěla. Ale co kdyby měli pro kluka taky tablet. To by pak jako měl dva? Prostě rodiče řekli ne, ať už důvod byl jaký chtěl. A prarodiče by to měli respektovat.
Jako matce mi přijde nanejvýš komické obhajovat jakýkoli krok, který dělám ve výchově svého dítěte. Navíc babičce to bylo vysvětleno.
@KeckaJ píše:
No jasně, byla to výmluva. Ale evidentně jim to fungovalo a nějaké vysvětlování chtěli nechat až bude starší a rozumnější.Na tom nějak nevidím nic špatného.
Obecně nechápu, proč se pra případně prapra rodiče neumí s rodiči dohodnout.
Jako jo, kluk měl radost, ale rodiče teď musí řešit něco, co řešit nechtěli a nejspíš zatím neví jak to řešit. I proto to oddalovali.
A co kdyby čistě teoreticky klukovi tablet pořídili i oni. Jasně zakladatelka nechtěla. Ale co kdyby měli pro kluka taky tablet. To by pak jako měl dva? Prostě rodiče řekli ne, ať už důvod byl jaký chtěl. A prarodiče by to měli respektovat.
Jako matce mi přijde nanejvýš komické obhajovat jakýkoli krok, který dělám ve výchově svého dítěte. Navíc babičce to bylo vysvětleno.
Tak podle toho, co zakladatelka uvádí, tak bych řekla, že nějaký ten rozhovor proběhl a oni řekli rezolutně ne. Pokud by ho měli v plánu koupit oni (rodiče), tak by nejspíš řekli, babi nekupuj, budeme kupovat/koupili jsme ho my a dostane ho od nás. No pokud by si i tak udělala babi po svém, no holt druhý bude využíván jinak než pro dítě…
@werajsik píše:
Tak podle toho, co zakladatelka uvádí, tak bych řekla, že nějaký ten rozhovor proběhl a oni řekli rezolutně ne. Pokud by ho měli v plánu koupit oni (rodiče), tak by nejspíš řekli, babi nekupuj, budeme kupovat/koupili jsme ho my a dostane ho od nás. No pokud by si i tak udělala babi po svém, no holt druhý bude využíván jinak než pro dítě…
Tak to je jedno (aspoň pro mě) jestli řekli nekupuj nechceme. Nebo nekupuj koupili jsme my. Vyjde to nastejno. Babi nemá tablet kupovat.
Upřímně? Nedávno jsme dělali oslavu prvního roku. Jako chápu první rok, první vnouče.
Jasně jsem oběma babičkám řekla, že dort peču já, aby nebyl plný cukru, aby ho mohlo i dítě a tak… Asi přehnaný požadavek… Aspoň podle některých tady.
I kdybych dort nakonec neupekla, tak babičkám to může být jedno. Ale víš co? Ony ne… Takže dorty byly 3! A oslava byla jen pro babičky a tety. 1 dort akorát.
Místo toho mi pak doma smrděly dorty 3! Protože babičky si demonstrativně odmítly vzít kus dortu domů (nevracela jsem celý, z každého jsem ukrojila 2 kousky ke kávě). A ještě byly uražené, že přece říkaly, že donesou dort.
No stejně tak já, jsem říkala, že dort peču já a dokonce jsem jim i zdůvodnila proč. Takže podle tvé logiky, jsem blbe* já, že jsem vůbec chtěla něco domluvit? Nebo, že jsem neskákala metr dvacet z dalších dortů?
Mimochodem, fakt nevím jak bych v daném případě naložila s tabletem navíc.
Jako jo, nic se nestalo, ok… Ale o těchhle drobnostech to je… Takže ač s vyšilováním zakladatelky o vrácení tabletu nesouhlasím, naprosto ji chápu. Člověk je prostě naštvaný a v dané chvíli by fakt tablet nejraději vrátil (dort rozflákal paličkou na maso).
@KeckaJ píše:
Tak to je jedno (aspoň pro mě) jestli řekli nekupuj nechceme. Nebo nekupuj koupili jsme my. Vyjde to nastejno. Babi nemá tablet kupovat.Upřímně? Nedávno jsme dělali oslavu prvního roku. Jako chápu první rok, první vnouče.
Jasně jsem oběma babičkám řekla, že dort peču já, aby nebyl plný cukru, aby ho mohlo i dítě a tak… Asi přehnaný požadavek… Aspoň podle některých tady.
I kdybych dort nakonec neupekla, tak babičkám to může být jedno. Ale víš co? Ony ne… Takže dorty byly 3! A oslava byla jen pro babičky a tety. 1 dort akorát.
Místo toho mi pak doma smrděly dorty 3! Protože babičky si demonstrativně odmítly vzít kus dortu domů (nevracela jsem celý, z každého jsem ukrojila 2 kousky ke kávě). A ještě byly uražené, že přece říkaly, že donesou dort.
No stejně tak já, jsem říkala, že dort peču já a dokonce jsem jim i zdůvodnila proč. Takže podle tvé logiky, jsem blbe* já, že jsem vůbec chtěla něco domluvit? Nebo, že jsem neskákala metr dvacet z dalších dortů?
Mimochodem, fakt nevím jak bych v daném případě naložila s tabletem navíc.
Jako jo, nic se nestalo, ok… Ale o těchhle drobnostech to je… Takže ač s vyšilováním zakladatelky o vrácení tabletu nesouhlasím, naprosto ji chápu. Člověk je prostě naštvaný a v dané chvíli by fakt tablet nejraději vrátil (dort rozflákal paličkou na maso).
Naprosto chápu, my takhle „bojujeme“ několikrát do roka a je to nesmírně otravné!!! Letos už jsme se naštvali a hromadu zbytečných dárků (měli jsme doma identické věci) poslali na charitu. Suše jsme to příbuzenstvu oznámili a doufáme, že se trochu poučili. Nechápu, proč nemůže fungovat obyčejná lidská domluva, to přece není o nějakém nařizování. S někým to jde naprosto přirozeně a darující je rád, že má inspiraci. Jako bonus uvádím, že tchyně si vždy vyžádá seznam dárků, které by se nám hodily. Dosud jsem její přání plnila a půl dne trávila na netu vybíráním a kopírováním odkazů. Na Vánoce to bylo naposledy, škoda času ![]()
@KeckaJ píše:
Ano, dítě vyzvracelo i to co snad ani nejedlo. Domů jsme jeli v půjčeném oblečení a tchyně tepovala obývák.
Tak dostala babička lekci. To musela být nějaká hodně ostrá klobása nebo snědlo kus? Kousek na ochutnání, a myslím fakt kousek jednou do pusy by to asi neudělal, nebo jo? Ale klobásu malému déčku ne. To spíš olíznout lžičku od svíčkové.
@Lojzísek Pro mě taky. Ale když už na tom sedí, tak je jedno, jestli PC nebo tablet. A domluva by fungovat měla, ale rozumná.
@KeckaJ píše:
Myslela jsem rozhořčení rodičů.Jasně, že dítě je nadšené.
A co? Jednoduše oznámí máš tablet, můžeš si svůj čas na YouTube trávit kdy se ti hodí. Platí stále hodina denně. Hotovo.
@inkakřivák píše:
Tak dostala babička lekci. To musela být nějaká hodně ostrá klobása nebo snědlo kus? Kousek na ochutnání, a myslím fakt kousek jednou do pusy by to asi neudělal, nebo jo? Ale klobásu malému déčku ne. To spíš olíznout lžičku od svíčkové.
Bylo to na jednohubkách a reálné to odhaduji na celou klobásu, vždy jsem někam odešla, šla pomoct do kuchyně a tak…
A co se poučení týká… No nekonalo se. Bohužel…
Edit: ve zkratce, od jisté doby vozíme převlečení i pro dospělou část auta…
@inkakřivák píše:
A co? Jednoduše oznámí máš tablet, můžeš si svůj čas na YouTube trávit kdy se ti hodí. Platí stále hodina denně. Hotovo.
Jasně, ale u 4 letého dítěte chápu, že se pojem hodina se může blbě vysvětlovat…
@KeckaJ píše:
Jasně, ale u 4 letého dítěte chápu, že se pojem hodina se může blbě vysvětlovat...
tak když zvládnout vysvětlit pojem hodina u pc, tak u tabletu to snad bude úplně stejné, ne?
zas bych nehledala problémy tam, kde nejsou…
@KeckaJ Tak to je fakt hloupost, dát tolik. Ale jestli ty jednohubky jedlo dítě celé, tak se taky mohlo zblit z precpani. Ale tak to je opravdu hloupé. Já bych asi dovolila kousek ochutná, ale ne tolik.
Pokud dítě chápe hodinu na PC, pochopí i na tabletu.
@Keyllah píše:Fakt myslíš, že vysvětlovali hodinu? Ne, prostě za půl hodiny řekli, jdu pracovat. Nic nevysvětlovali, kvůli tomu je problém s tabletem, že by museli vysvětlovat…
tak když zvládnout vysvětlit pojem hodina u pc, tak u tabletu to snad bude úplně stejné, ne?zas bych nehledala problémy tam, kde nejsou…
@inkakřivák píše:
@KeckaJ Tak to je fakt hloupost, dát tolik. Ale jestli ty jednohubky jedlo dítě celé, tak se taky mohlo zblit z precpani. Ale tak to je opravdu hloupé. Já bych asi dovolila kousek ochutná, ale ne tolik.
Pokud dítě chápe hodinu na PC, pochopí i na tabletu.
Ne jedlo jen ty klobásky, rohlík a okurku dávalo bokem. Našla jsem je pod stolkem.
![]()
Proti ochutnání bych asi v zásadě nic neměla. Jenže tchyně to dělá tak, že furt něco dává ochutnat. Jakože co 10 minut. A pak se hrozně diví, že po dvou hodinách nacpávání dítě pukne… ![]()