Nevyžádaný dárek od prababičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
28.3.22 17:37
@Nika079 píše:
Já vás chápu, dávat ve 4 letech dítěti tablet mi přijde ujeté. Syn měl mobil až ve 2. Třídě kvůli distanční vyúce, dcera v 6 letech dostala (taky od prarodičů) volací hodinky. Tablet máme jeden historicky, ten vozime jen na dovolenou. U počítače mají čas taky hlídány (ne že by se to občas nevymklo, ale ve 4 letech teda ani náhodou). Chápu i vaši chuť ten tablet vrátit. Je to dar nedar, pro vás víc práce než užitku…

Souhlasím. Takhle malým dětem to vůbec nepatří do ruky. Děsí mě, kolik malých děti je na tom závislých a kolik z toto regulérně blbne. Už se k tomu vyjadřovalo spoustu odborníků, že nadužíváním těchto technologií v dětském věku nevznikají v mozku potřebné nervové spoje a dítě prostě „hloupne“. Jsem učitelka a bohužel to vidím dnes a denně ve škole. Spoustu žáků má neskutečné problémy, protože ve čtyřech letech měly místo knihy tablet a místo edukačních hraček příšerné „výukové programy.“ Začíná to už v první třídě a vleče se to s nimi dál. Navíc dítě, které si jako první zvykne na aktivity na tabletu, už po knize sahat nebude.
Můj syn o těchto technologiích do čtyř let nic nevěděl. Ve čtyřech jsem mu občas pustila na velkém stolním počítači pohádku typu Krteček, o dotykových telefonech a tabletech nevěděl zhola nic.
Rozdíl dnes na něm poznám. Je na prvním stupni, věci chápe neuvěřitelně rychle, má skvělou jemnou motoriku a od ostatních stále jen slyším, jak je to možné. Kdybych mu v dětství vrazila tablet do ruky, tak by dnes nebyl tam, kde je. A pro rýpaly - fakt se nechlubím, jen konstatuji fakta.

• Citovat
  • Upravit
9880
28.3.22 17:42

Na jednu stranu tě chápu, že jste něco řekli. Na druhou stranu se už stalo, a nedělala bych z toho dramu..
Klidně bych tablet schovala a dítěti dala, až sami uznáte, má 4 roky třeba pozděj s tím, že mu ho prostě koupila prababička.. Třeba už v té době nebude.. Jedna možnost,…
Trochu v tom vidím, že tě spíš štve, že její dárek byl takový ten top.. ale na druhou stranu to ještě můžete pojmout i tak, že je načase, učit, že nemá všechno co dostane.. ¨Jako chápu, že se ti nechce se přetahvoat s dítětem o tablet, že je jednodušší ho nemít, ale tak začnete s výchovou, pravidla a dost.. Něco co má svoje a musí se naučit jak se s tím hrát.. a kdy je načase poslechnout, to dost..
Dárek bych nevracela, docela tím prababičce ublížíte, možná taky přemýšlí, že dlouho tu nebude, nevím, možná jsem přehlédla věk, ale většinou takto důchodci, chtějí koupit něco většího, pro děti.. U nás to taky bylo tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
28.3.22 17:46
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym, jdu se spise vypsat
Vcera jsme slavili narozeniny 4letaka… prababicka uz nekdy pred mesicem prisla s tim, za pravnouceti koupi tablet. My s muzem jsme byli proti a brali to jako uzavrenou vec. Syn ma povoleny dvakrat denne pul hodku na ytoube a to nam prislo dostatecne. Nikdy krom nemoci se nedozadoval na delsi dobu. Vidim kolem sebe tolik zavislych deti i mladsi na elektronice, ze jsme se tomu chteli vyhnout. Ale ejhle vcera babicka donesla tablet i pres nase prani, ze jeste ne. :pocitac: Ze tak za dva roky… no syn uplne happy, vsechny darky sly mimo, bojkot dortu. Samozrejme, kdyz jsme mu ho vzali tak hysterie zrala na sprchu. :roll: Babicku mam rada, ale todle proste delat nemela. :,( Tablet ji zitra jedi s nediky vratita budeme doufat, ze syn zase zabehne do nasich koleji a „zapomene“

a je to opravdu nutné? :think: to se dá přece výchovně vyřešit, nechat dítko na tabletu jen v jeho stanovený čas, nebo ho prostě doma schovat na potom. Není nutné v tom prababičku v jejím věku vymáchat, rozhádat rodinu a jí připravit pár bezesných nocí, vždyť kolik jich má ještě před sebou :think: trochu z toho jde cítit, zkazila nám oslavu, její dárek byl top, a náš ne, tak ji to hezky vrátíme, jen ať nemá radost a není spokojená, že se dárek líbil :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
28.3.22 17:46
@Anonymní píše:
Souhlasím. Takhle malým dětem to vůbec nepatří do ruky. Děsí mě, kolik malých děti je na tom závislých a kolik z toto regulérně blbne. Už se k tomu vyjadřovalo spoustu odborníků, že nadužíváním těchto technologií v dětském věku nevznikají v mozku potřebné nervové spoje a dítě prostě „hloupne“. Jsem učitelka a bohužel to vidím dnes a denně ve škole. Spoustu žáků má neskutečné problémy, protože ve čtyřech letech měly místo knihy tablet a místo edukačních hraček příšerné „výukové programy.“ Začíná to už v první třídě a vleče se to s nimi dál. Navíc dítě, které si jako první zvykne na aktivity na tabletu, už po knize sahat nebude.
Můj syn o těchto technologiích do čtyř let nic nevěděl. Ve čtyřech jsem mu občas pustila na velkém stolním počítači pohádku typu Krteček, o dotykových telefonech a tabletech nevěděl zhola nic.
Rozdíl dnes na něm poznám. Je na prvním stupni, věci chápe neuvěřitelně rychle, má skvělou jemnou motoriku a od ostatních stále jen slyším, jak je to možné. Kdybych mu v dětství vrazila tablet do ruky, tak by dnes nebyl tam, kde je. A pro rýpaly - fakt se nechlubím, jen konstatuji fakta.

Jo, kdyz jsme u tech ucitelek, tak ta nase neumi prilozit k emailu soubor, distancni vyuka s ni bylo peklo. Jednou mi volala, ze se deti nesmi pripojit driv nez ona, protoze ona to neumi ovladat (videoschuzka v teamsech) a je tam pak jen jako host, takze nemuze tu schuzku vest - napriklad tisit zaky. Smala jsem se deset minut.
Kazda doba si zada svoje. Driv umely vsechny holky plest - my to mely u jako predmet na ZDS.
Je nemyslitelne, aby dite neumelo ovladat elektroniku v dnesni dobe.
Kdysi jsem mela brigadu, jeste na gymplu v kancelari sazky. Mraky lidi prislo, strcilo mi telefonni pristroj do ruky, at jim nabiju kredit. To je totalni analfabetismus.
Vem si jen, kolik lidi se nechalo napalit ted pri tech podvodech (posilam kuryra, preda penize, vy date zbozi - a vstoupila jsi do platebni brany, kde te obrali o prachy). Deti ziji v elektrotechnicke dobe, musi ji umet ovladat. A je to dulezitejsi nez krasopis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
28.3.22 17:50
@Anonymní píše:
Rozdíl dnes na něm poznám. Je na prvním stupni, věci chápe neuvěřitelně rychle, má skvělou jemnou motoriku a od ostatních stále jen slyším, jak je to možné. Kdybych mu v dětství vrazila tablet do ruky, tak by dnes nebyl tam, kde je. A pro rýpaly - fakt se nechlubím, jen konstatuji fakta.

Já bych to tak jednoznačně neviděla. On je totiž rozdíl „vlastnit tablet“ a „celé dny se neodtrhnout od tabletu“. A to, kde se to dítě bude pohybovat, určují rodiče.
Když jsou rodiče rozumní, tak může dítě klidně dostat vlastní tablet ve 4letech, a do školy jít jako připravené dítě, které se umí soustředit a nemá problém s jemnou motorikou.
Znám dítě, jehož maminka se taky chlubila, jak nemá svůj počítač ani tablet, a že to je jediný správný přístup. Ale TV jim běžela jako kulisa od rána do večera, a rodiče dítěti na střídačku půjčovali svůj telefon na hry. Tu TV jako nepřetržitou kulisu vnímám třeba jako větší problém, než omezený čas denně na tabletu. Dítě se tak učí vnímat jen napůl, neumí zaměřit pozornost, je v pořádku, že od toho odbíhá, neumí se soustředit v tichu, protože je neustále obklopeno ruchy apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4536
28.3.22 17:51

Taky bych z toho nedělala drama. Jak už tady bylo řečeno. Když už má dovoleno používat PC, tak s tím tabletem to nebude o moc větší změna. Tak jako tak už jste mu to dovolili, jen bude jiné zařízení.
Mně by maximálně trochu naštvalo, že by to nebyl typ, co bych si přála. Elektroniku si radši vybírám sama, ale pro tak malý dítě, to bude stejně jedno a za několik let dostane lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
28.3.22 17:52

Vždyť můžete nastavit pravidla, když už může na YouTube, tak na svém tabletu, čas lze omezit. A když už do toho bude koukat, může hrát nějaké výukové hry ve svojí půlhodince.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
28.3.22 17:53

Taky by mě naštvala, že to nerespektuje. Nicméně - nevracela bych. On už ví, že tablet, když mu vezmete jeho dárek, věřte, že na tohle jen tak nezapomene, to bude brát jako hroznou křivdu. Vždyť nemusíte při nastavování pravidel a při zákazech používat výmluvy - jakože musí z PC pryč, protože vy ho potřebujete. Ne, on musí od tabletu za těch půl hodiny, protože jste to tak prostě řekli, protože vy rozhodujete, protože by, děti na tom neměly být dlouho, vysvětlete mu důvody, proč ne a prostě a jednoduše na tom trvejte. Výmluvami si to akorát komplikujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
28.3.22 17:53

@VitaminC A ještě jsou učitelky expertky na to, že neumí pracovat se skrytou kopií, takže první týden v září rozpošlou informace na všechny rodiče, kteří si tak přečtou e-mailové adresy všech rodičů spolužáků dítěte. To taky rostu, udělaly to obě učitelky obou dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
28.3.22 17:55

Trochu mi to připomíná, jak některé nadavají na tchýni, že třeba dá lízátko a sami pak přiznají že občas dají sladké.. Takové trochu pokrytecké..
POkud dítě bylo zvyklé sedět u PC, tak je fakt jedno, jestli se dívá do větší a nebo menší obrazovky, :mrgreen:..
Důležité je na co se dívá, a jak dlouho.. někdy ten domácí rodinný PC je horší jak tablet, který dítě má, a dívá se na něm jenom večerna pohádky..

Příspěvek upraven 28.03.22 v 17:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1870
28.3.22 17:57

Moje dite si taky obcas pusti neco na svem tabletu od 4 let a neznamena to, ze nebeha venku nebo nemaluje obrazky. Kdyz jdeme hrat hry, po tabletu by nestekl ani pes. Zalezi, jak si to nastavite. Nevracela bych. Vsichni budou zklamani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
28.3.22 17:58
@zrcadlo píše:
@VitaminC A ještě jsou učitelky expertky na to, že neumí pracovat se skrytou kopií, takže první týden v září rozpošlou informace na všechny rodiče, kteří si tak přečtou e-mailové adresy všech rodičů spolužáků dítěte. To taky rostu, udělaly to obě učitelky obou dětí.

Proč ti vadí, že rodiče spolužáků tvého dítěte mají tvou mejlovou adresu? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1240
28.3.22 17:59

@VitaminC děti žijí v elektrodobe a je zapotřebí se s tím naučit pracovat, ale ne ve 4 letech… Jak jsem říkala, syn rozhodně nemel mobil (ani náš), tablet. Možná nejdřív uměl ovládat uz ve školce volání babi a dědovi na Skype přes počítat, postupně se občas dostal k našemu mobilu na nějakou hru nebo měl půjčený tablet, určitě ale ne každý den, jen namátkově. A stejně je ve 4. třídě tahoun na informatice, všechno se naučil v pruběhu distanční sám. V té době měl dejme tomu půl roku půjčeny jeden nas mobil na Duolingo a nějaké strategické hry a na počítači se učil programovat ve Sratchi. Takže ano, přístup k technologii je nevyhnutelny, ale ve 4 letech je prostě brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15688
28.3.22 18:01
@Realityismore píše:
Zarlis na darek, ktery katapultoval ty vase a dort, kdyz je schopny pochopit sve dve pulhodinky na PC, bude schopny pochopit totez na tabletu.

Taky si myslím … Čekala jak bude podělanej z dortu a ono prd. :lol:
Tablet je prostě nej :)

A přesně. Prostě se bude dívat na svůj tablet.
Moje dítě má taky tablet. A taky byly scény, že to ještě nechce vypnout. Říkám řvi a vztekej se … Ale zítra jsi bez něj. Párkrát bez něj skutečně byla a velmi rychle pochopila co a jak. Jen rodiče musí být důslední.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
28.3.22 18:02

@Nika079 no všichni to ví, ale neznám maminku co by ve 4 letech a nebo mín ten tablet a nebo na PC pohádku nepustila :nevim:
Jediné co neuznávám jsou takové ty batolata, co sedí a když mají jíst, tak jim tam pouští kde co.., ale myslím, že je fakt jedno, kde si ty pohádky děti pustí..
POkud se ted samozřejmě nebavíme o hře.. Unás jednoduchou hru začal hrát kluk myslím v 1 třídě a to jak do košíku padalo ovoce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí