Nevyžádaný dárek od prababičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
335
28.3.22 19:45
@jahuhudka píše:
Takže když mu babicka dá větší finanční obnos, předpokládám, ze ho dostane do peněženky a využije dle svého uvážení? Svoje Kolo muže zaparkovat ve své postely když bude chtít. Nebo ho darovat kamarádovi na hřišti

Budete se divit, ale větsi obnosy pro dítě u nás u všech známých dítě nikdy nedostalo do svých rukou. Dostal je rodič a uložil na spoření nebo něco koupil. Dítě o tom leckdy ani nevedelo
A popravdě s tím kolem v podstatě ano. Ale které dítě by to udělalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
28.3.22 19:47
@Zuzana5n12 píše:
@Le_lenaz samozřejmě to jistě ale ne vždy se to obejde bez scén. A těm šlo předejít. Je to prekerks docela. Prostě neměl být tablet koupený pokud si to rodiče nepřáli. Je těžké to teď řešit bohužel se to bez scén neobejde. Žádné řešení nebude úplně správně. Babičce vracet je truc a mohlo by ji to naštvat a být líto. Klukovi ho dávat jen na půl h taky není úplně ok. On to dostal přeci jako dárek. Je to jeho tablet který dostal on jako dar. Bude se mu honit hlavou proč si o nem nemůže rozhodovat sám. Babička ho dala jemu nemusí se s nikým dělit jako o PC. Prostě mu to řidiče sebrali. A jak se toho bude chtít dítě dozadat. Scénou. A to zakladatelů evidentně štve. Nechat mu ho nonstop je taky špatně. Babo raď

no nevím, dcera dostala mobil k vánocům a taky ho musí odevzdat, když je na něm dlouho, bych prostě určila pravidla použití a konec, jestli je jako moje děti, tak ho za chvíli rozbije a bude klid :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
28.3.22 19:48
@Zuzana5n12 píše:
Budete se divit, ale větsi obnosy pro dítě u nás u všech známých dítě nikdy nedostalo do svých rukou. Dostal je rodič a uložil na spoření nebo něco koupil. Dítě o tom leckdy ani nevedelo

a byl to teda dárek pro dítě nebo pro rodiče? a pokud pro dítě, tak už neplatí to, co jsi psala dříve? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
28.3.22 19:49
@Zuzana5n12 píše:

pamatuju si, jak jsem vždycky dostala od babičky 200 korun a pak s ní musela jít do spořitelny uložit si to na svojí vkladní knížku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
28.3.22 19:49
@Zuzana5n12 píše:

Tak tedy dvě míry. Peníze pro dítě mu nedáš ale jsou jeho. Tablet je jeho a proto ho nesmis omezovat v jeho užití. A u kola se budeš modlit, aby ho nenapadlo nekomu ho darovat :lol: dobrý :palec:

• Citovat
  • Upravit
43039
28.3.22 19:52
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym, jdu se spise vypsat
Vcera jsme slavili narozeniny 4letaka… prababicka uz nekdy pred mesicem prisla s tim, za pravnouceti koupi tablet. My s muzem jsme byli proti a brali to jako uzavrenou vec. Syn ma povoleny dvakrat denne pul hodku na ytoube a to nam prislo dostatecne. Nikdy krom nemoci se nedozadoval na delsi dobu. Vidim kolem sebe tolik zavislych deti i mladsi na elektronice, ze jsme se tomu chteli vyhnout. Ale ejhle vcera babicka donesla tablet i pres nase prani, ze jeste ne. :pocitac: Ze tak za dva roky… no syn uplne happy, vsechny darky sly mimo, bojkot dortu. Samozrejme, kdyz jsme mu ho vzali tak hysterie zrala na sprchu. :roll: Babicku mam rada, ale todle proste delat nemela. :,( Tablet ji zitra jedi s nediky vratit a budeme doufat, ze syn zase zabehne do nasich koleji a „zapomene“

Zakladatelko ja uplne soucitim, my jsme museli dat uplne pryc televizi. Na hlidani zarizeni s androidem je family link, tam mu nastavis, jak dlouho to muze mit denne zapnute a zakazes mu stahovat aplikace. Statsi decka to pry brzy prolomi, ctyrletak by nemusel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
335
28.3.22 19:54
@jahuhudka píše:
To není extrém. Myslím, ze když prarodiči reknes to nekupuj tamto taky ne, donese peníze. Tak předpokládám, ze bys je podle stejného principu dala dítěti aby s nimi nakladal dle svého uvážení

To právě že ne do ruky by je nedostal pokud by to byl věci obnos. Dostal by je rodic. U nás to tak vždy bylo a nebyl s tím problém rodič buď uložil na spoření nebo něco koupil. Nikdy jsem neřekla nic o tom, že dítě má vše dostat do ruky. Ale když už to do té ruky dostalo je hrozně mu to vzít. Někdy však nevyhnutelné a musí se vzít to také uznávám. Jen se to prostě neobejde bez scén kterým šlo předejít. Ale to už je právě vše o té domluvě a komunikaci v rodině.

P. S. Desítka se říká i jiste pistoli špatně jsem vás pochopila. 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
28.3.22 19:54
@Anonymní píše:
Souhlasím. Takhle malým dětem to vůbec nepatří do ruky. Děsí mě, kolik malých děti je na tom závislých a kolik z toto regulérně blbne. Už se k tomu vyjadřovalo spoustu odborníků, že nadužíváním těchto technologií v dětském věku nevznikají v mozku potřebné nervové spoje a dítě prostě „hloupne“. Jsem učitelka a bohužel to vidím dnes a denně ve škole. Spoustu žáků má neskutečné problémy, protože ve čtyřech letech měly místo knihy tablet a místo edukačních hraček příšerné „výukové programy.“ Začíná to už v první třídě a vleče se to s nimi dál. Navíc dítě, které si jako první zvykne na aktivity na tabletu, už po knize sahat nebude.
Můj syn o těchto technologiích do čtyř let nic nevěděl. Ve čtyřech jsem mu občas pustila na velkém stolním počítači pohádku typu Krteček, o dotykových telefonech a tabletech nevěděl zhola nic.
Rozdíl dnes na něm poznám. Je na prvním stupni, věci chápe neuvěřitelně rychle, má skvělou jemnou motoriku a od ostatních stále jen slyším, jak je to možné. Kdybych mu v dětství vrazila tablet do ruky, tak by dnes nebyl tam, kde je. A pro rýpaly - fakt se nechlubím, jen konstatuji fakta.

myslím, že to není pravda, že záleží na dítěti, syn se díky youtube a různým hrám naučil číst a psát česky i anglicky, než nastoupil do první třídy a stejně tak rád poslouchá, když mu čtu pohádku na dobrou noc, nebo si čte komiksy, je v první třídě. fakt bych to nezobecňovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
28.3.22 19:56

@Zuzana5n12 a proč by, podle tvé logiky, měl openezich patřící dítěti rozhodovat rodič a o tabletu ne? To je zahada

• Citovat
  • Upravit
335
28.3.22 19:58
@jahuhudka píše:
Tak tedy dvě míry. Peníze pro dítě mu nedáš ale jsou jeho. Tablet je jeho a proto ho nesmis omezovat v jeho užití. A u kola se budeš modlit, aby ho nenapadlo nekomu ho darovat :lol: dobrý :palec:

Proboha ten tablet už do té ruky dostal. Nevzala bych mu ani ty peníze kdyby je dostal do ruky. Ale to maj uvážit ti dospělí co je a není vhodné dát čtyřletému dítěti. A dyz to nedokážou sami odhadnout zeptaj se rodičů. Jde celou dobu o to nevzít mu věc kterou už jednou dostal.. Na tady máš.
A podstatná je komunikace hlavně dospělých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
28.3.22 19:59
@Zuzana5n12 píše:
Proboha ten tablet už do té ruky dostal. Nevzala bych mu ani ty peníze kdyby je dostal do ruky. Ale to maj uvážit ti dospělí co je a není vhodné dát čtyřletému dítěti. A dyz to nedokážou sami odhadnout zeptaj se rodičů. Jde celou dobu o to nevzít mu věc kterou už jednou dostal.. Na tady máš.
A podstatná je komunikace hlavně dospělých.

Takže opravdu chceš říct, ze kdyby babicka místo tabletu donesla v obálce 5 tisíc a formálně mu je předala, tak bys mu je nechala k volnému užívání? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
335
28.3.22 20:00
@jahuhudka píše:
Tak tedy dvě míry. Peníze pro dítě mu nedáš ale jsou jeho. Tablet je jeho a proto ho nesmis omezovat v jeho užití. A u kola se budeš modlit, aby ho nenapadlo nekomu ho darovat :lol: dobrý :palec:

A neříkám že bych mu nic nikdy nevzala někdy to není vyhnutelne když se to pokadi jako v téhle situaci. Hold bude scéna Ale šlo tomu predejit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
335
28.3.22 20:01
@jahuhudka píše:
Takže opravdu chceš říct, ze kdyby babicka místo tabletu donesla v obálce 5 tisíc a formálně mu je předala, tak bys mu je nechala k volnému užívání? :mrgreen:

Jsem si jistá že toto nikdy řešit nebudu. Hodně by se to ve mě pralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
28.3.22 20:02
@Zuzana5n12 píše:
A neříkám že bych mu nic nikdy nevzala někdy to není vyhnutelne když se to pokadi jako v téhle situaci. Hold bude scéna Ale šlo tomu predejit.

No tak bude scéna :nevim: Správná výchova není ta, ze z života dítěte odstraním všechno co by u nej mohlo vyvolat nevoli. Musí narazet na mantinely doma i venku

• Citovat
  • Upravit
jahuhudka
28.3.22 20:02
@Zuzana5n12 píše:
Jsem si jistá že toto nikdy řešit nebudu. Hodně by se to ve mě pralo.

Slunickarka :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí