Než půjdu na klouzáky, štvou vás hlasovky/zvukovky?

11941
5.7.26 11:17

Než půjdu na klouzáky, štvou vás hlasovky/zvukovky?

Včera jsem narazil na jedno zajímavý téma na Redditu ohledně hlasových zpráv. Většina lidí v té diskuzi je nesnáší a nechápou lidi, kteří radši, než aby napsali dva řádky textu, pošlou hlasovku, která má 3 minuty, a dvě minuty tam blekotají vo ničem. Já tam napsal tohle:

Tak za mě jsou hlasovky super, jsem na vozíku, mám od narození DMO, píšu jedním prstem (cca 80 úhozů za minutu) a často se na mě lidi obracejí s dotazy při výběru notebooku, televize, mobilu nebo i domácích spotřebičů a já se snažím jim k tomu nakecat i omáčku okolo (proč zrovna tahle televize, telefon nebo lednička) a to, co narvu do 30minutový zvukovky, bych psal prstem 3-4 hodiny. Zvukovky vždycky posílám na mail. Jestli má člověk čas si to poslechnout, není můj problém. Loni v listopadu jsem jedné mamince navrhoval počítač pro její osmiletý dvojčata a to bylo 3-4 hodiny zvukovek. Vysvětlil jsem, proč tenhle procesor, grafiku, zdroj. Myslím, že lidi chtějí často věci pochopit.

Ale jednu věc uznávám: namluvit zvukovku je pro odesílatele rychlejší, pro příjemce její poslech pomalejší, protože čteme rychlejc, než posloucháme, a ne vždy jsou podmínky. Ale jak je doba rychlá, tak nikoho ani nebaví psát, ani číst delší texty. Vlastně velká část populace je instantně vypsychlá a neudrží moc dlouho pozornost ani pro čtení, ani pro poslech. Ale když kupujete comp za skoro 40k, myslím si, že 3-4 hodiny času nejsou tolik. Paní si ten čas našla. Vy byste taky netrávili určitě čas psaním 20 hodin, jen abyste vysvětlili, jak koupit dobrý počítač.

Vlastně celá tahle diskuze je o tom, jak jste leniví. Pokud někdo kvůli dvoum větám nakecává zvukovku, tak je vůl. Ale úplně stejnej vůl je ten, kdo si nenajde za celý den čas na poslechnutí třeba dvouminutový zvukovky, když přímý volání je agresivní.

Chápu, že ne všichni mají na poslouchání zvukovek, obzvláště románů ode mě, čas, ale ta diskuze na Redditu svědčí o tom, že lidi mají problémy udržet pozornost. Málokdo bude psát textovou zprávu 30 minut (já jo) jenom proto, aby někomu ušetřil čas jejím přečtením, když o ten svůj přijde. Odkaz na diskuzi:

https://www.reddit.com/…zpr%C3%A1vy/

Příspěvek upraven 05.07.26 v 11:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
5.7.26 11:24

Se zvukovou bych tě poslala někam. :nevim: nedostával zvukové zprávy, nedělám zvukové zprávy a vypínám si zvuk i na telefonu. Videa často sleduju bez zvuku. Dostala jsem všeho všudy jednu hladovku nemám čas se pořád vracel když nerozumím. Přijde mi to zdlouhavé a vlastně o ničem. Ze správy si udělám výtah. Ale z poslechu už moc ne. Chápu ale, že pro někoho je to stěžejní. Lidí co špatně vidí to určitě ocení. A pro ně by to mohlo být víc zažité. Ne jenom v mobilech a PC.

• Citovat
  • Upravit
11941
5.7.26 11:31
@Anonymní píše: Více

Neříkám půlhodinový zvukovky ode mě, kde lideem něco vysvětluju, s tím chápu, že může mít spousta lidí problém. Ale pokud někdo nemá čas na poslechnutí jedný dvouminutový zvukovky, tak to spíš vypovídá něco o něm, pokud za tím není zdravotní hendikep. Ale ve většině případů za tím je nedostatek času nebo strach, že dotyčný přijde o pohodlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
5.7.26 11:41

Mne obvykle vyrušuje potomstvo, jinak s tím problém nemám žádný. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
5.7.26 11:43

Nemám ráda hlasovky. Běžně vyřizují zprávy v MHD, nebo jinde mezi lidma. Fakt si tam nehodlám pouštět hlasovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
5.7.26 11:47
@vokishka píše: Více

To chápu a nedivím se ti. Ale připadá mi, že lidi nemají rády zvukovky a priori, i když na ně mají klid, podmínky a soukromí. Prostě je odmítají z principu, protože poslouchání hlasovek je pro ně ztráta času. Já to třeba vnímám jako neúctu k odesílateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85544
5.7.26 11:49

Nesnáším hlasové zprávy, raději si přečtu dva řádky písemně než poslouchat, až se dotyčný vymáčkne a ztratit tím svůj čas. Naštěstí v mém okolí posílá hlasovky minimum lidí. Dcera (11) dostává hlasovky od kamarádek a těch se nastřádá, to by seděla u mobilu u půl hodiny, než by si je poslechla (takže je ignoruje).
Pokud jsi hůř méně mobilní a okolí to ví, tak je jasné, že to respektují (dělala bych to stejné), ale jinak preferuju zprávy písemně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
5.7.26 11:51
@Ploskutáček píše: Více

Když chci s někým mluvit, tak mu zavolám. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
5.7.26 12:00
@blumen píše: Více

Dva tři, případně i deset řádků dávám bez problémů. Byly i doby, kdy jsem strávil dopoledne tři hodiny psaním jednoho mailu, ale co mám mikrofon, přijde mi psaní dlouhých textů jako ztráta času, obzvláště když lidi chtějí něco po mně. Kdysi jsem posílal známýmu odkazy na recenze notebooků, a on mi řekl, že to číst nebude, protože to je dlouhý. Lidi chtějí pomoc, ale nejsou ochotný obětovat trochu času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
5.7.26 12:04
@vokishka píše: Více

Když mi někdo volá, ne vždycky mám soukromí (volám přes hlasitý odposlech), a když můžu volat, občas nemá čas protistrana. Kdežto zvukovky jsou takové neinvazivní a dotyčný si je poslechne, až se mu to hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
5.7.26 12:06

Jak vidíš, většina je nemá ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.26 12:18

Pokud by to poslal někdo, kdo má hendikep popřípadě neumí psát, tak to si samozřejmě pozor dám. Nebude-li to moc dlouhý. Ale normální osoba bez problémů může napsat. I to je předčí kus času. Když někdo někomu napíše tak mu věnuje kus svého času :nevim: :roll:

• Citovat
  • Upravit
11698
5.7.26 12:24

Plosky, vím že i s tím mluvením máš trochu problém, ale přepis mluveného textu jsi nezkoušel? To dělá moje dítě, nadiktuje si, případně text trochu upraví a všichni jsou spoko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
5.7.26 13:12

Pokud by zpráva trvala vypsat dlouho (hendikep), hlasovky by mi nevadily. Ale moc často je nedostávám. Občas je pošle junior. Jeho hlas v dětství si uchovávám, abych se mohla dojímat, jak to utíká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
5.7.26 13:56

U tebe se to dá pochopit. U lidí co nemají tenhle nebo podobný problém již méně. Připadá mi to divné. Naštěstí to dělá minimum lidí.

Jinak toho známého kterému jsi pomáhal ty bych někam poslala…když se mu to nechce číst ať to nečte. Tvůj problém to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák