Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jinak tedy u nás byl ten generál babička, bydleli jsme s ní… a dost přesně si pamatuju, že když jsem na ní byla dostatečně hnusná, tak to skončilo tak, že se urazila a nevšímala si mě… no je hnusné, ale pak už jsem to dělala cíleně, abych měla klid.
@jdukolem píše:
jo s tím souhlasím.. můj starší taky občas rád zapomene na to svý - to je normální - není to stroj, je to puboš tak zkouší, ale já nejdu s tím - jak to že není vynesenej koš!!! ale jdu se zeptat, jak to vidíš s tím košem? kdy na to budeš mít čas? a dozvím se - mami já se dnes učím na psemku ještě jsem se nedostal..a já mu řeknu ok, vynesu to ZA TEBE a on ví, že je to vyjímka, a že v podstatě mu dělám službu a poděkuje..
a když odpoví „mně se nechce“?
@sagina píše:
ale tak já reagovala jen na to, že brigády čtrnáctiletých nejsou dle zákona legální, kapesné či platby nad rámec kapesného za zásluhy jsem neřešila
já to pochopila a píšu svoje důvody a podmínky za které mi stojí zákon obejít
@jdukolem @Silwinka87 Dělala jsem oběd, teď jsme měli ještě nějakou další práci, do toho tu byla návštěva, proto jsem nestihla reagovat.
Dcera mě pochválila oběd, poprosila mě, jestli udělá tedy pořádně tu koupelnu, tak jestli by mohla jet za kamarádkou. Už mě volá, ať jí to jdu pochválit.
Takže se jdu podívat, případně pochválit, poděkovat, diskuzi si přijdu dočíst, jsem na straně tuším 7. Ale zase musím jít něco doorganizovat, dodělat, tak se omlouvám, že tu nejsem.
@sagina píše:
a když odpoví „mně se nechce“?
Tak by se mi nejspíš nechtělo vařit, prát a tak podobně a jsem takový paličák, že by tam koš mohl přetékat týden.
@terien píše:
já to pochopila a píšu svoje důvody a podmínky za které mi stojí zákon obejít
a pak kdo slovíčkaří
pokud zákon obcházíš, tak stále jednáš legálně, akorát využíváš skulin, které sám zákon nabízí. ty bys zákon normálně porušovala, protože bys v rozposru s ním nechala práci za sebe vykonávat jinou osobu.
@farska Ohledně té babičky Ti napíšu podrobněji, ale teď opravdu musím.
To all: Přijdu, i když jste nebyly všechny se mnou a nepolitovaly jste mě.
Já myslím, ze je to klasická pubertacka -nevidím na jejim chování nic strasnyho. Jiní v jejim veku fetujou, toulaj se po nocích atd.. Je mi pres 20let a pubertální období mam ještě pred očima. V tuto chvíli je potřeba, abys byla její kamoska ane matka „tyranka“ a hysterka. Ano, nějaké mantinely existovat musí, ale tím neustálým zakazovanim, prikazovanim, rvanim a fyz. Trestama si dceru od sebe pouze oddalis. Nad tím se zkus zamyslet. Dávas ji například. kapesne? Na to jediné by asi tak mohla slyšet. Ze ji ho budeš dávat, ale ze musí svědomitě plnit své úkoly-učení a domacnost (nemelo by toho byt moc). Byt tebou bych za ni teď zasla a omluvila se za to jak ses zachovala- s tou sprchou atd.
@j.a.n.i1 píše:
Tak by se mi nejspíš nechtělo vařit, prát a tak podobně a jsem takový paličák, že by tam koš mohl přetékat týden.
no a o tom to je - špinavé prádlo na holce je něco, co vadí mně, ne co vadí jí
a další věc je ta, že jsem rozvedená a nemůžu si dovolit posílat do školy špinavé zanedbané děti, přeci jenom už moje děti mají na sociálce založený spis. a kdyby ze školy socku upozornili, že asi nestíhám, protože mi dítě chodí do školy v špinavém oblečení a socka přišla na kontrolu, tak bych třeba takový týden přetékající koš dost těžko vysvětlovala, že jo. ono stačilo, když k nám socka přišla ohlášená do uklizeného bytu a ve zprávě pro soud to bylo hodnoceno jako „běžný nepořádek“ ![]()
@Mikys píše:
V tuto chvíli je potřeba, abys byla její kamoska
no vidíš, a mně psycholožka říkala, že si mám uvědomovat, že já nejsem její kamarádka, jsem její matka. nemůžu tlačit moc na pilu, aby se to v ní nezlomilo a ona se nechytla špatné party, protože „ti jediní ji rozmí“, ale zároveň nejsem její kamarádka, jsem matka, jako kamarádka bych nemohla držet ty mantinely, co musím držet jako matka.
@sagina
Tak já sice psycholog nejsem, ale píšu to tak, jak to vidím ze svého pohledu „pubertacky“. Teď uz by to podle me mělo byt spis o domluve a ne o rozkazech. Netvrdím, ze domluva je vždy jednoducha.
Jen ještě napíšu, že se moje sestra dozvěděla, že dcera nejede a hned ji napsala smsku, která mě opět podkopla autoritu. Dcera je sice už dospívající, ale pořád je to ještě dítě, tak mi to hned sama přečetla, ať to slyším, co si o mě myslí.
Jen bych podotkla, že to, že jsem dceru tentokrát nepustila, nijak nesouvisí s chováním mé sestry, které opravdu není úplně vhodné. Důvody byl prozaické: za prvé prospěch, za druhé neustále držkování, dokonce byla dopředu upozorněna, že pokud bude držkovat atd. nepojede, fakt, že jsem se rozhodla to dodržet vedl k hysterickému záchvatu (před babičkou, pak byl klid).
Babička napsala sestře, že jsem dceru nepustila, ta hned psala dceři atd.
Sestra, zastánkyně benevolentní a nedůsledné výchovy, má tři malé děti, od kterých už párkrát dostala pár facek a kopanců. Dokonce benevolentní babička se občas chytá za hlavu.
Nevím, jestli to sem úplně patří, ale třeba pro dokreslení té atmosféry.
Pro farsku, ale i pro ostatní: Většina scén se odehraje před babičkou, babička má pro dceru pochopení, ale když u ní dcera je, v podstatě po ní nic nechce. Já do toho nezasahuji, babičku dceři zakazovat nechci, jak si to s ní babička udělá, pokud u ní je, takové to má. Je to babička a nenese za její výchovu zodpovědnost, jak tu někdo psal, ať si babičkuje.
Bohužel dcera to přes ní na mě už delší dobu zkouší.
@Anonymní píše:
Jen ještě napíšu, že se moje sestra dozvěděla, že dcera nejede a hned ji napsala smsku, která mě opět podkopla autoritu. Dcera je sice už dospívající, ale pořád je to ještě dítě, tak mi to hned sama přečetla, ať to slyším, co si o mě myslí.
Jen bych podotkla, že to, že jsem dceru tentokrát nepustila, nijak nesouvisí s chováním mé sestry, které opravdu není úplně vhodné. Důvody byl prozaické: za prvé prospěch, za druhé neustále držkování, dokonce byla dopředu upozorněna, že pokud bude držkovat atd. nepojede, fakt, že jsem se rozhodla to dodržet vedl k hysterickému záchvatu (před babičkou, pak byl klid).
Babička napsala sestře, že jsem dceru nepustila, ta hned psala dceři atd.Sestra, zastánkyně benevolentní a nedůsledné výchovy, má tři malé děti, od kterých už párkrát dostala pár facek a kopanců. Dokonce benevolentní babička se občas chytá za hlavu.
Pro farsku, ale i pro ostatní: Většina scén se odehraje před babičkou, babička má pro dceru pochopení, ale když u ní dcera je, v podstatě po ní nic nechce. Já do toho nezasahuji, babičku dceři zakazovat nechci, jak si to s ní babička udělá, pokud u ní je, takové to má. Je to babička a nenese za její výchovu zodpovědnost, jak tu někdo psal, ať si babičkuje.
Nevím, jestli to sem úplně patří, ale třeba pro dokreslení té atmosféry.
Bohužel dcera to přes ní na mě už delší dobu zkouší.