Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@ka2ka Dobře, má matematiku za dvě, protože to pochopí a nemusí se s tím moc prdět, propadá ze zeměpisu, protože by si musela přečíst, co dělali ve škole, pokud si to dáma vůbec zapíše.
Když ji chci s něčím pomoct, tak se na mě utrhuje, ať ji nic nevykládám apod.
a co takhle pozitivní motivace? například : Hele nepřijde ti že takhle chytrá holka jako seš Ty má ze zeměpisu kuli zbytečně? Já chápu, že je to „pavěda“, chápu ž tě to asi nebaví, ale prosím tě co blbneš.. koukni zkus zabrat a já ---- a ted slíbit nějakou odměnu - nejlíp společnou zážitkovou…abyste se sblížily
@Banshee píše:
@jdukolem Ja nerikam silou, ale pokud ona neplni sve povinnosti, at neceka zadne benefity. Internet, kapesne, vejletovani. Akce a reakce. Nerikam ji hned mlatit a sprchovat, to je moc i na me, ale propadat ve skole a jeste doma drzkovat, to at si na ten facebook vydela teda na brigade.
S brigádou pro 14letou (když všude chtějí plnoleté) bude asi trochu problém. Ale jinak se mně to zdá jako dobrý nápad - ať si dtko od školy vydělává svoje peníze, se kterými si naloží podle uvážení. Když je rozfrcá za blbosti, je to jeho škoda, ne rodičů…
@Banshee píše:
@jdukolem Ja nerikam silou, ale pokud ona neplni sve povinnosti, at neceka zadne benefity. Internet, kapesne, vejletovani. Akce a reakce. Nerikam ji hned mlatit a sprchovat, to je moc i na me, ale propadat ve skole a jeste doma drzkovat, to at si na ten facebook vydela teda na brigade.
a ví jaké má povinnosti? to je oč tu běží.. ta holka by měla vědět přesně co se od ní kdy bude chtít aby svůj čas plánovala - ano i pubertáci mají nárok si plánovat věci.. pokud na ni zakladatelka chaoticky naběhne že to a to a to…tak je to v tomhle věku blbě..
tlak vyvolá protitlak..jak je vidět na příkladu zakladatelky..
není potřeba za každou cenu lámat to, co jde ohnout ![]()
@jdukolem s tim souhlasim, chtelo mit nejake pevne dane povinnosti.. Ale ve 14ti letech bych ocekavala, ze nejake takove mit bude mit uz delsi dobu.
@Jura007 píše:
S brigádou pro 14letou (když všude chtějí plnoleté) bude asi trochu problém. Ale jinak se mně to zdá jako dobrý nápad - ať si dtko od školy vydělává svoje peníze, se kterými si naloží podle uvážení. Když je rozfrcá za blbosti, je to jeho škoda, ne rodičů…
ve 14 brigáda? sotva.. mají problém 17letí.. to je mission imposible…aůe dá se doma zařídit systém odměn za práci navíc nad rámec běžných samozřejmostí…
můj syn má v denním harmonogramu - koš, myčku, vysavač, vyklízení kočičího wc, a učení se.. ostatní věci dle dohody - př. pomoc při přípravě večeře a dál věci jako bonus - vykoupe bráchu, pohlídá ho.. je to za dvacku ![]()
@Banshee píše:
@jdukolem s tim souhlasim, chtelo mit nejake pevne dane povinnosti.. Ale ve 14ti letech bych ocekavala, ze nejake takove mit bude mit uz delsi dobu.
já taky.. tam je nejspíš zakopaný pes.. my si sedli v těch 14 synových měli jsme seznam co je potřeba a at si sám vybere co je jeho starost - vybral si koš a nádobí - do myčky z myčky..od té doby se o toto nestarám a nezajímám.. on ví že je to jeho práce..
@jdukolem píše:
a ví jaké má povinnosti? to je oč tu běží.. ta holka by měla vědět přesně co se od ní kdy bude chtít aby svůj čas plánovala - ano i pubertáci mají nárok si plánovat věci.. pokud na ni zakladatelka chaoticky naběhne že to a to a to…tak je to v tomhle věku blbě..
tlak vyvolá protitlak..jak je vidět na příkladu zakladatelky..
není potřeba za každou cenu lámat to, co jde ohnout
No přesně, to je ono..Jak nás tu už několik psalo, je nutné nastavit pravidla a povinnosti společně..Měly by si spolu sednout a probrat to..
Pokud se ale spolu nedokážou domluvit, tak by jim mohla pomoct třetí nezávislá osoba, já bych to viděla na nějakého psychologa, který se zaměřuje na rodinné vztahy..Přijde mi, že se jinak nedomluví a bude to čím dál horší..
@jdukolem Možná by ses divila - v létě na koupališti jsem viděl ve stánku s občerstvením smažit langoše 13 letou holčinu; znám ji i její rodiče. takže to jde, i když je to hodně o ústa. Záleží na tom, kdo si to je ochotný vzít na triko…
@Jura007 Ale to si musí vzít na triko někdo kdo je tvůj dobrej známej. Moje dcera byla taky od 13 do 17 let ve stánku, každé léto, ale byl to náš kamarád a takový samorost, co se ničeho nebojí. Jinak pochybuji, že cizí dítě které nezná by si tam vzal.
@jdukolem píše:
a co takhle pozitivní motivace? například : Hele nepřijde ti že takhle chytrá holka jako seš Ty má ze zeměpisu kuli zbytečně? Já chápu, že je to „pavěda“, chápu ž tě to asi nebaví, ale prosím tě co blbneš.. koukni zkus zabrat a já ---- a ted slíbit nějakou odměnu - nejlíp společnou zážitkovou…abyste se sblížily
hele, taky mám doma puberťačku, kterou jsem tedy řešila i se školní psycholožkou, jak už jsem nevěděla co. na společné zážitky mi ona zvysoka kašle, i když se na něčem domluvíme, stejně na poslední chvíli couvne. i třeba jsem na akci šla se svými dětmi plus její kamarádkou, mezitím co ona si zůstala doma a nechala kamarádku jít s námi samotnou
a slíbit za něco za zabární - to ji vždycky akorát naštve, že si dovoluji odměnu podmiňovat její snahou
a když tedy náhodou mi to odkejve, stejně jí snaha nevydrží a prohlásí, že ona to už vlastně stejně vůbec nechce, tak proč by se měla snažit.
@jdukolem píše:
ve 14 brigáda? sotva..
jistě, hlavně je to v rozporu se zákoníkem práce, zaměstnávat se smí až od ukončení základní školy a patnácti let, splněny musí být obě podmínky. pochybuji, že by zaměstnavatelé byli ochotni riskovat nemalé problémy kvůli výdělku pro děti. dřív existovala možnost napsat na rodiče dohodu o provedení práce, protože ze zákona ji zaměstnanec nemusel vykonávat osobně, ale prostřednictvím jiných lidí - teď už je v zákoně, že i dohody musí být vykonávány osobně ![]()
Diskuzi jsem nečetla, ale předem říkám že tě chápu. Možná jsi s tou sprchou trochu ujela, ale taky jsi jenom člověk a tvoje dcera bohužel dělala všechno proto, aby tě dostala tam, kde jsi nakonec skončila - s nervama v kýblu. Podle mě by bylo nejlepší řešení si v klidu sednout, ideálně třeba někde na pize, předem si ujasnit, že si potřebujete promluvit a že to bude opravdu v klidu a vyříkat si to. Ty jí řekneš co chceš od ní, ona ti řekne co jí vadí a společně dojít k nějakému kompromisu.
@sagina píše:
jistě, hlavně je to v rozporu se zákoníkem práce, zaměstnávat se smí až od ukončení základní školy a patnácti let, splněny musí být obě podmínky. pochybuji, že by zaměstnavatelé byli ochotni riskovat nemalé problémy kvůli výdělku pro děti. dřív existovala možnost napsat na rodiče dohodu o provedení práce, protože ze zákona ji zaměstnanec nemusel vykonávat osobně, ale prostřednictvím jiných lidí - teď už je v zákoně, že i dohody musí být vykonávány osobně
Nedělala bych z toho takový drama. Třeba roznášení letáků se dá dělat i ve 14, vezme si to na sebe rodič a roznáší potomek nebo aspoň pomáhá. Když se chce, všechno jde.
Mě by zajímalo, když píšeš, žes přijela pozdě a pak vykoupala a uložila mladší děti, tak jak jsou ty děti staré, kdo je vyzvedl a kdo je měl odpoledne na starost?