Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam 16 letou (plus 4 dalsi mladsi)a az ted napisu s dalsi ukoly, sednu si a povim Ti, kde si myslim, ze je zakopany pes.
TVA mama bude ten problem. Jednu dobu jsem to mela podobny…
TAk za hodku ![]()
@Anonymní píše:
@Bunny puella S babičkou jezdí skoro pokaždé, tentokrát by to bylo na celý tento prodloužený víkend. Ona potřebuje alespoň trochu přidat ve škole, to je další problém, není hloupá, ale opravdu je neskutečný lajdák. Nezakázala jsem jí kvůli špatnému prospěchu koníčky, nezakázala jsem jí kamarádky, jen se jí snažím vysvětlit, že je potřeba v osmé třídě zabrat atd.
Netrvám na nějakém vysedávání nad učením, ale alespoň aby udržela prospěch. Ona se učí a já slyším, jak furt s někým píše na fb. Když ji to řeknu, tak se na mě zase utrhne.
Ke kamarádce by mohla, protože by večer přijela domů a zase se mohla v neděli věnovat něčemu jinému např.
Jdeš na to ale dost blbě..Jako neříkej mi, že kdyby jsi ji pustila s babičkou s tím, že se tam na to učení podívá, že by na to babička nedohlédla? Ty by sis odpočinula a uklidnila se!!!Já chápu, co po ní chceš, ale takto toho nedocílíš, ona už ti to dělá schválně..
Ja nevim no, tezko se nam bude hodnotit.ale nebylo by lepsi si obcas dojit zaplavat, zabehat, do sauny, nebo na masaz???moje mama taky vzdycky bazirovala na pitomostech.vse muselo bejt podle ni a jak nebylo podle ni uklizeno, sla udelat podle sveho. prisel tata z prace a dostali jsme bud zaracha, nebo kdyz segra jeste drzkovala na mamu, tak pres tlamu.mam tedy triletou dcerku, tak nevim.ale mam neter, se kterou jsem vyrustala a v jejim veku byla silena. proste je v puberte. a docilis jen toho, ze te bude nesnaset a bude mit na tebe alergii.co ji vzit do mesta a koupit ji nejake tricko za odmenu, kdyz prinese dobrou znamku? nebo ji vzit sebou na masaz atd…
@farska píše:
Mam 16 letou (plus 4 dalsi mladsi)a az ted napisu s dalsi ukoly, sednu si a povim Ti, kde si myslim, ze je zakopany pes.
TVA mama bude ten problem. Jednu dobu jsem to mela podobny…TAk za hodku
Je fakt, že babička by právě měla držet se zakladatelkou a holku krotit společně. Jenže otázka je, jestli je babička příliš benevolentní nebo zakladatelka příliš zatvrzelá…
Do toho právě nevidíme..
Tak to je sila. Osprchovat studenou vodou jsi mela spis sebe. Takhle se ti dcera jeste vice oddali. Příšte se jdi nekam uklidnit a pak jednej, timhle niceho nedosahnes.
Nechtěla jsem žádný zázraky, udělala jsem snídani, děti se najedly, pak jsem řekla, že se dáme do práce, ať je od toho pokoj a můžou si jít dělat, co je těší.
Nejvíc práce jsem samozřejmě měla já, jak taky jinak. A musím jít dělat oběd, nekončí to pro mě nikdy.
Abych třeba uvedla ještě jeden příklad z tohoto týdne:
Ve čtvrtek jsem po celém dni v hlavním městě, když jsem se vrátila domů, vykoupala mladší děti, dala jim večeři a poprosila dceru, aby setřela mopem kuchyň. Jediná činnost za celý den. Usnula jsem únavou.
Ráno se ptám, jestli vytřela kuchyň. Prý jo. Tak jsem se šla podívat a ona ji ani nezametla, natož vytřela. Říkám jí, proč lže. Prý to je jedno, kdyby řekla pravdu, tak bych nadávala, že to neudělala, takhle nadávám, že lže…
Já ji říkám, že primárně je problém v tom, že nemohla pomoct vytřít, což zabere maximálně deset minut.
Co dcerin otec? Na moji brutalni pubertu platil on. Stacilo, aby houknul a ja uz stala v pozoru. Od mejch cca 12 let byli vsichni debilni a ja ta nejchytrejsi - muselo se to srovnat samo. Ovsem nikdy me nestrkali pod sprchu.
Moje matka je magor na uklid. A reknu ti to jak to je ze strany dcery. Neni tomu dlouho co jsem byla v jejim veku tak di to jeste pamatuju. Jednak s ni cloumaji hormony a druhak je to prave tve neustale upominani aby sla neco delat duvod proc to nedela. Nekdy mi prijde ze si lidi porizuji otroky a ne deti. Na druhou stranu ve vane se taky koupe ovsem pokud ma bordel na stole je to jeji bordel. Ona te taky neupomina ze mas nekde roztahane svoje veci a nedej boze ze by to zkusila. Sprchovani 14 leteho decka mi neprijde jako tyrani ale jako naprostý poklesek rodice. Tohle kdyby mi mohe matka udelala tak se seberu a odchazim z domu. Chapu o co ti jde a chapu o co jde tve dceri. Ale jsi to ty kdo ma umet jednat a mluvit se scym potomkem. Bohuzel tvohe matka ma pravdu neumis to s ni. Ne ji vse dovolit ale naucit se komunikovat. V puberte to asi nema lehke ani jedna strana. Zakazy a prikazy podle me nefunguji.
K tem pozadavkum, zavesy snad muze rotahnout ten, kdo chce mit svetlo, to byla z tve strany cista buzerace. Sprcha, no comment.
Babicka ti hodne komplikuje situaci. Nicmene bude svatek, lidi bezne jezdi pryc, stul bych ji dala uklidit pres tyden, koupelnu dnes rano, s tim, ze jakmile bude hotovo, tak muze s babickou. Babicku bych pozadala bud o drivejsi prijezd v pondeli nebo ji dala do ruky uceni, ze kdyz je tak chytra, at se uci s dcerou u sestry.
@Anonymní píše:
Nechtěla jsem žádný zázraky, udělala jsem snídani, děti se najedly, pak jsem řekla, že se dáme do práce, ať je od toho pokoj a můžou si jít dělat, co je těší.
Nejvíc práce jsem samozřejmě měla já, jak taky jinak. A musím jít dělat oběd, nekončí to pro mě nikdy.Abych třeba uvedla ještě jeden příklad z tohoto týdne:
Ve čtvrtek jsem po celém dni v hlavním městě, když jsem se vrátila domů, vykoupala mladší děti, dala jim večeři a poprosila dceru, aby setřela mopem kuchyň. Jediná činnost za celý den. Usnula jsem únavou.
Ráno se ptám, jestli vytřela kuchyň. Prý jo. Tak jsem se šla podívat a ona ji ani nezametla, natož vytřela. Říkám jí, proč lže. Prý to je jedno, kdyby řekla pravdu, tak bych nadávala, že to neudělala, takhle nadávám, že lže…
Já ji říkám, že primárně je problém v tom, že nemohla pomoct vytřít, což zabere maximálně deset minut.
Prosím tě? A jak tohle dlouho trvá? Nemá nějaký problém? Zkusila sis s ní sednout a promluvit si o tom? Třeba se jí poptat, jak by si to představovala? Nastavit nějaké pravidla?
Ty máš ještě menší děti? A ona je hlídává nebo vyzvedává ze školky ze školy? Jestli se třeba necítí odstrčená, že na ni třeba nemáš čas? Přijdeš mi časově dost vytížená..Uděláš si třeba někdy čas jen pro ni..Není tak trochu na druhé koleji?
Zakladatelko, nejdřív jsem četla, že jsi se ty osprchovala studenou vodou…to by tak odpovídalo…
Jasně, že ti lhala, všechno ti odkýve a ty „dáš pokoj“.
Sama vidíš, že ten váš vztah asi není dobře nastavený, fackovat 14 ti letou slečnu a sprchovat studenou vodou…
Píšeš, že jsi dceru poprosila, aby setřela podlahu. Podle úvodního příspěvku mi přijdeš dost přísná a nějak si nedovedu představit ten laskavý tón, kterým říkáš : Káťo, dneska jsem toho měla moc, jsem dost unavená, myslíš, že bys mi mohla pomoci s podlahou? Ta kuchyň potřebuje vytřít, šlo by to?
Ale jsou to jen písmena a z toho se moc poznat nedá, nejspíš ti křivdím. Pokud ano, tak se omlouvám. M.
@Silwinka87 Ne, nedohlídla. Nelze se na to spolehnout. Já mám svou matku strašně ráda, je to dobrá babička, je strašná pohodářka, ale nebýt mého otce, tak nemám střední školu, bylo jí to jednu. Kdyby vychovávala mého syna, tak je dnes taky bez vzdělání. Mám ještě staršího syna, taky jsem mu v prváku musela šlápnout na krk, taky byly problémy, dnes je rád, že tu školu má.
Moje matka je dobrá ženská, děti ji jako babičku milují, je to laskavá, pohodová žena, je obětavá, ale dobrák od kosti.
Tady samozřejmě vzniká střet, protože já od dětí něco vyžaduji, sice úměrně jejich možnostem, ale trvám na tom, nebo se snažím na tom trvat.
Jo, teď si v pohodě připravují v děcáku nějaké vystoupení, mladší děti to tam uklidily, vyluxovaly, protože tam jedly brambůrky, což tedy taky nemám ráda, ale stalo se. Nadrobily - vyluxovaly, teď tam tancujou, připravujou pod vedením starší dcery nějaké vystoupení. Pohoda. Ale jak dlouho bude trvat, to je ve hvězdách.
Nezlob se, ale fakt se mi zdá, že si přestřelila… Ty jsi dospělá a musíš mít ten nadhled… A prát se se 14 letou holkou, aby jsi jí dotáhla do sprchy mi moc jako nadhled nepříjde…
Vím, že je to těžký s puberťákem, lítají jim hormony jak splašený…
Třeba moje maminka, zastává názor: „Po čuni možeš dostat aj ve čtyřiceti a aj kdybych si na tebe měl vzít židlu, abych dosáhla“…ale zase vždycky s náma jednala jako s dospělýma
chápu to s učením, je jasný, že když víš, že na lepší prospěch má, je škoda, aby měla špatný známky. Ale když si vzpomenu na sebe, jak jsem měla taky trochu jalový období a čím víc mě mamka honila se učit, tím víc jsem se já zasekávaa a odmítala to. To jsem si strčila před učebnici knížku a dělala, že se učím
dcera na to musí přijít sama, že když se nebude učit, může propadnout.
To u mě teda nehrozilo, ale moje mamka zase netolerovala trojky, čtyřky, takže ufff, občas náročný.