Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
Tak u nas mela vcera premieru varecka, krom toho byl 2× zamceny v predsini a 1× ve sklepe. 2,5 roku. Clovek ma jen jedny nervy, ze? Proc jen musi vypraveni se ven s nim trvat hodinu, kdyz si ma jen obliknout teplaky a mikinu?
A tím se chlubis??? Tohle je už trošku přes caru ne? Nechápu takové rodiče…
Jednou to budou zábavné historky, na které budete s láskou vzpomínat. Já mám děti už dospělé, prostřední dceru mi vzala zlá nemoc. Pamatuji si, jak jsem jim říkala, do silnice nesmíte, jezdí tam auta a zajela by Vás a měly byste velké bebíčko… asi milionkrát. Několik let. Nejstarší dceři je 32 let a někdy jí držím při přecházení ulice za rukáv.
Starost o děti nikdy nekončí. ![]()
I já mám dvouletá dvojčátka - holčičky a u silnice jdeme za ručičky a to teda bez debat ať se jim to líbí nebo ne. Ze začátku se jim to nelíbilo, ale teď samy vidí přechod a nastavují tlapky ![]()
z toho zamykání ve sklepě mi běhá mráz po zádech ![]()
No, to mě taky. Z takových trestů se z dítěte udělá akorát vystrašený neurotik. Jednou u mě byla na návštěvě známá a moje dcera právě jedla v dětské židličce polévku. Zvrhla na sebe talíř, lekla jsem se, jestli se neopařila a když jsem zjistila, že ne, začala jsem jí otírat a uklízet. Moje kamarádka se mi ptala, a to jí nedáš klečet? Ptala jsem se jí, jak to myslí a ona, že jako za trest kleknout do rohu. Něco takového mě jakživa nenapadlo. ![]()
@babanci píše:
No, to mě taky. Z takových trestů se z dítěte udělá akorát vystrašený neurotik. Jednou u mě byla na návštěvě známá a moje dcera právě jedla v dětské židličce polévku. Zvrhla na sebe talíř, lekla jsem se, jestli se neopařila a když jsem zjistila, že ne, začala jsem jí otírat a uklízet. Moje kamarádka se mi ptala, a to jí nedáš klečet? Ptala jsem se jí, jak to myslí a ona, že jako za trest kleknout do rohu. Něco takového mě jakživa nenapadlo.
jsem v šoku
@Granda píše:@Melody 4
A tím se chlubis??? Tohle je už trošku přes caru ne? Nechápu takové rodiče…
nechlubim, je to moje osobni selhani
jsem jenom clovek" a taky nevim jak na nej, kdyz se s nim domluvit neda a otazky „chces zavrit do sklepa?“ a pod jsou jedine, na ktere odpovida ano
s tim zasmykanim a placnutim vareckou je to tak, ze kdyz uz clovek necim pohrozi, tak to taky musi alespon nekdy realizovat, jinak ho ma dite navzdy na haku. Takze 10 vterin ve sklepe nebo v predsini a uplne to staci.
Vareckou radej uz hrozit nebudu, to bych opravdu nerada opakovala
@Pudloslava je to tvoje výchova, tvoje děti. z jiného soudku, když se ti nelíbí partnerovo chování tak to ho taky nekam zamykáš nebo mu hrozíš? ![]()
@jb93 píše:
@Mína13 No ono nejde o to, že neví, že na tu silnici nesmí.. Já jí řekla, at tam nechodí a ona neposlechla…Neříkám že jí drastivky mlátim bože, odpustte si ty kecy laskavě! prostě jí jednu plácnu!!… Vzít za ruku? Néé…to ona ruku nechce.. ani náhodou..Chce chodit sama..Budu to muset vydrzet, ted jí do toho jeste vylejzá stolička, takže mám doma do slova peklo
Ked skoro dvojrocna slecna nechcela chytit za ruku, tak som ju zobrala na ruky, nech revala, kopala kolko chcela a ani 8. mesiac tehotenstva ma nezastavil. Ked sa narodila druha a dvojrocna nechcela cez cestu pekne sa drzat kocika, tak som ju zase brala na ruky. Nebudem s nou bojovat a diskutovat uz vobec nie, ked ide o nebezpecnu situaciu, bude po mojom. Teraz to skusam na tu rok a pol staru.
Mimochodom, slecna este nemala ani tri roky, a uz vedela ze na chodniku moze „navolno“ a obrubniku na mna cakala, ze na cestu nesmie sama ![]()
Zamykani do sklepa..?
jsem nervak, a mam jen jedny nervy a dve.deti brzo po sobe, obcas zlobí az je to k zbláznění, ale nikdy bych nezamkla deti do sklepa.. Dcera by se urvala az by zmodrala a omdlela a syn totez.. Bohajeho, timto bych se teda nechlubila…
jinak deti jsem za.ruku ucila, co bojkotovaly kocar, tj. v roce..od te doby nemaji problem jit za ruku..a vim, ze do silnice nevstopi. Vi, ze pred silnici musi stát a cekat na me..kdyz odkazime z pisku, oznamuji jim tom dopredu, vyhnu se vztekacim scenam..
obcas mam chut dceru svihnout pod studenou vodu, aby se zklidnila, ale ona by mela jestu vetsi sok…tak ji ignoruji…studenou vodu pouziji, jen kdyz se upada do bezvědomí…tzn. Par kapek ne pod sprchu…
@jb93 píše:
@růženín To se mi taky dnes stalo ( na hristi)…řekla jsem že se jde domů a ona se začala válet na zemi
To iste co na ceste… robis bordel, vezmem na ruky, odnesiem. Mam dve, jednu prikurtujem do kocika, druhu hodim cez plece a ideme. Nerevu ani pat minut, ta starsia chce tapat tak sa ukludni, ta mladsia uz vie ze jej rev nepomoze tak mi zacne pitvat kabelku.
To zavření do sklepa si umím představit…
situace: jsem s dítětem ve sklepě, jedno z jakého důvodu. Odcházíme, dítě upadá do vzteku, že ze sklepa nechce. OK, tak si tady zůstaň - a zavřu dveře. Víc jak 10 vteřin by to netrvalo a děcku by to došlo.
Taky mám občas nervy ze skoro dvouleťáka, co občas - vlastně skoro furt. Ale až do sklepa jsem se ještě nedostala
Doufám, že ani nedostanu. A až tak strašné mi to nepřipadá… Prostě to bylo za trest.
@Pudloslava nevím, tak když víš, že odpoví ano, tak je blbost se na to ptát ne? dítě se má motivovat, ne zavírat do sklepa. dětí už se mi doma prostřídalo fakt dost a nikdy, nikdy jsem nic takového nemusela řešit. i ty děti, co doma zlobili se dali v pohodě zvládnout a v klidu se s nimi domluvit. co pracovat na to, aby jsi věděla, jak na něj? jako zavírat do sklepa? to nám dělala pěstounka a je to jedna z těch špatných věcí, na které z dětství vzpomínám…