Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@zuzaanaa píše:
Můj doktor je fajn, jsem u něj zatím třetí cyklus, ale vadí mi, že me už jakoby pohřbil, že nechce hledat další alternativy, jak to vajíčko ze me dostat. Pořád mu musím navrhovat nové postupy. Tak nevím, zda nezkusit jinou kliniku.
Dost zásadní je, aby se doktor snažil a věřil tomu, že je možné z Tebe dostat vajíčko. Pokud máš pocit, že musíš navrhovat a výmýšlet řešení, tak je něco špatně.
@zuzaanaa píše:
Můj doktor je fajn, jsem u něj zatím třetí cyklus, ale vadí mi, že me už jakoby pohřbil, že nechce hledat další alternativy, jak to vajíčko ze me dostat. Pořád mu musím navrhovat nové postupy. Tak nevím, zda nezkusit jinou kliniku.
V tom nejsem expert CARy jsem viděla teprv dva. Mám ale taky pocit, že oni mají tu svoji standardní cestu a pořad je musím přesvědčovat hledat tu alternativní cestu.
Navíc mi vadí, že mi moc nezdeluji výsledky, resp. že je vůbec netrápí že několik měsíců nemají výsledky z vyšetření, ktery oni předepsali. ![]()
A víš, že tvoje folikuli neobsahují vejce?
Zda ti nevadí chodit každý měsíc na punkci, bych vyzkoušela nejdřív se dostat k odběru vajíček atd.
Datované ti neutečou.
Můžu se zeptat kolik ti je?
@zuzaanaa píše:
No to nevím, zda se dá zjistit, zda folikuly obsahují vajíčka jinak než odběrem. Mě ted po těch lécích ani nenarostou folikuly (úplně němá hluchá slepá), nereagují. Ale bez léků jsem měla 4 folikuly a i ovulaci. Byla jsem na jednom odběru jednoho folikulu a nic a doktor říkal, že to takto bude pořád, ale já to chci zkoušet. Je mi 35 let. Musím ještě říct, že nejsem finančně omezená a stejně mě doktor tlačí do darovaného. Proto váhám, zda je to jen jeho pohodlnost, že mě chce mít už z krku, a nebo zda opravdu nevidí šance. Nikoho ve svém okolí nemám s podobným problémem. Děkuji za názory.
Možna se v tom trochu strácím, ty jsi úplně přirozeně bez jakýchkoliv léku měla 4 dominantní folikuly? Nebo doktor ti řekl, že tam vidí 4 folikul a jedna z nich vyroste do dominantní?
Jednu punkci (OPU) již máš za sebou, ale pri tom folikula neobsahovala vejce?
Jak dlouho jseš po stimulaci? A kdy si měla tu soft stimulaci?
No asi si chce doktor vydělat, ale zároveň tebe chránit před tim aby si zbytečně chodila každy měsíc do nativu s tim že se možna ani žádné vejce nezíská.
Práva je asi někde mezi. Rozhodně si na darovaném vejci víc vydělá. Podle věku jseš ješte mladá. Můzes to na určití čas zkusit zda nezískaji vejce z nativu a až tě to přestane bavit, můžeš porad ještě do darovaného vejce.
Ještě se zeptám, nízký AMH je vás jediný problém, nebo máte i problém na straně partnera?
@zuzaanaa píše:
Jen se zeptám, znáte někoho ve svém okolí s tak nízkým AMH, prakticky nula, a našly se vajíčka? Co třeba změna životního stylu - méně stresu, více spánku, uvolní se?
Ja mam AMh aktualne 0,00 (ted nevim, kdy presne mi to nabirali, ale urcite letos-unor? brezen?) a jen behem letosniho roku, tzn.2017 mam za sebou uz tri biochemka (vse prirozene poceti, jen v jednom pripade to bylo po stimulaci Tamoxifenem). Je mi 36. Jinak pokud folik nepraskl moc brzy (coz se bohuzel stalo skoro vzdycky…), vejce v nem bylo vzdycky, akorat ve dvou pripadech bylo nekvalitni (po oplodneni se nevyvijelo dobre, resp.se vubec neoplodnilo).
@zuzaanaa Jinak ja na „prazdne“ folikuly neverim-slysela jsem, ze vajicko je tam vzdy; pokud se neuvolni, je to pouze spatnym nacasovanim OPU (prilis brzy…).
Moc děkuji všem za rady, tím biochemkem to nebude, protože cyklus byl dlouhatánský už při něm a u těch předchozích se mi to nestalo. Ale což, k doktoru se nechstám zatím, uvidíme, ono se to nějak vystříbří. Ale díky za zkušenosti, to pomůže vždy ![]()
víte něco o té Serehe??
@zuzaanaa v okolí ne, ale tahle diskuze je tu roky s téměř každá už se dočkala dítka. Já s 0.7 měřeno v roce 2013 jsem otěhotněla přirozeně 3×. Není ztraceno. Jinak není špatný podpořit vitamíny atd.
@julie74 to co si četla byl její poslední příspěvek, pak už se neozvala.
@zuzaanaa ja tu jsem, i kdyz jsem pred dvema roky mela AMH 2.3, protoze i tak jsem mela antralnich folikulu nejvic 5, ale taky treba jen 2. Pro me to bylo vice urcujici nez ten AMH test samotny, videla jsem totiz holky, co mely AMH polovicni a odebranych vajicek mely sest a vice. Ja mela nejmene jedno (po velkem IVF) a nejvice 5 (take velke IVF). Protoze jsem spatne reagovala na velke IVF, presla jsem na minimalky, mela jsem 2, z jedne bylo biochemko a z druhe mladsi syn. Biochemko je biochemicke tehotenstvi - ukazi se //, ale neni potvrzeno na UTZ, odejde drive, nez je neco videt.
@Mallorka díky, zdálo se mi, že jsem nic nepropásla. ale já zkouším vyždímat info z holek, co by mohly něco vědět ze zdrojů mimo diskuzi
@zuzaanaa pravda je, že je úplně jedno, jestli máš 0,0, 0,1 nebo 0,4, těhotnět půjde těžko. Ale doporučovala bych obětovat pár večerů a počíst si v diskuzi, pár let zpátky to tady byla úžasná studnice informací a do doby co jsem to počítala, tak se tady narodilo cca 55 dětí, všechno nízké nebo super nízké AMH, asi dvě tři holky tady mají AMH normální. Dá se to…
mmch na tom pročítání diskuze si potrénuješ trpělivost což se pak bude hodit při následných pokusech otěhotnět
@Rozettka píše:
Ahoj Neznámá - může se zeptat, Ty jsi měla teď s tím orangutanem minimálku nebo to byl čistý nativ? Dík
Ahoj, já měla cetrotride, což je asi to samé v podstatě jak orangutan, pregnyl a pak crinone - progesteron. Cetrotride jsem doplácela u nás tuším asi 1000,– Kč. Píchala jsem ho jeden večer a za 24 hodin cca pregnyl - klasicky 36 cca hodin před opu. Určitě doporučuji zkusit. Sice vím, že dr. říkala, že to nemusí vždy stopro působit - a vydržet, ale dle mého, dokud se tobě nezvedne vlastní hladina LH, je cetrotride /orangutan/ účinný. Jak jsem psala, při dvou pokusech folikul vydržel, při jednom BEZ ne. Jak někdo psal a jak jsem se dočetla, může mít negativní vliv, ale nemusí na kvalitu vajíčka, protože vlastně je to další hormon do těla a naruší to to vlastní LH, ale defacto to narušení je jen na jeden den, než píchneš pregnyl, kdy to vájo vlastně má pak díky němu dozrát.. Já si myslím, že bys to měla risknout a uvidíš, protože to dle mého názoru určitě zvyšuje šanci, a lepší nějaké vájo - když tedy je, než nechycené, i kdyby bylo nedej Bůh nekvalitní, protože už jen ten pocit, že se člověk dostal někam dál…Podle mě a kvalita je daná už od počátku vzniku vajíčka, co si ale myslím, že má vliv na kvalitu jsou spíš dle mého názoru hlavně stimulační hormony, které podporují růst vlastně vajíček, které by ani nebyly..ale to je můj jen laický názor.
BTW: A taky jsem slyšela o tom, že ve většině případů vajíčko vždy ve folikulu je! Že prsotě neexistují prázdné folíky, že je to opravdu výjimka a když není vajíčko, je to bud tím, že je nalepené na stěně folíku a nechce se pustit, proto je potřeba důrazně folikul vypláchnout. Já při obou pokusech, kdy folík vydržel málem vájo neměla…dr. musela vyplachovat a už to vypadalo bez vejce, nakonec vyklouzlo a myslím si, že to přilepení je asi tím, že opět to nebylo přirozeně vyplavené..„Ta neznámá“
@Rozettka a jinak teda to byl „čistý nativ“..jestli se to tak bere, prostě bez clostilu..jen cetrotride, pregnyl, crinone. „Ta neznámá“
@julie74 tak dej potom vědět, jestli jsou v pořádku.
Celkově by mě zajímalo, co odpadlici z diskuze mandlicka, jijisan, peopp jak jsou na tom.
@Anonymní píše:
@Rozettka a jinak teda to byl „čistý nativ“..jestli se to tak bere, prostě bez clostilu..jen cetrotride, pregnyl, crinone. „Ta neznámá“
Jo, díky, ptám se, protože jsem mluvila s doktorem a domluvili jsme se, že dáme orangutan, ale upozorňoval mě, že v čistém nativu to praská i přes to.
Ale zkusím to, nemám co ztratit.
Jo a jinak, v pondělí jedu na UTZ… ![]()
Dobrý den, jak často máme sexovat, když chci otěhotnět? Děkuji za odpověď. Odpověď