Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Z podobneho protokulu mam druhe dite. Ten pocet vajicek sedi, to bys mit mohla.
Proc by cyklus propadnout? Jestli mas doma leky, staci je proplatit a cyklus zrusit.
Jinak ty odbery uz jsou spis zbytecne, to je lakadlo k Texlovi, ridit IVF se podke toho neda, ale navadi, pokud budes spokojena, protokol je ok.
Jeste jsem nevidela diskuzi, kde by Texl navrhoval neco jineho nez Pergoveris 150iu + 0,1 dipherline ![]()
Mne stejny dali u Apolinare (protoze jsem jo chtela) za nizsi ceny. Na fragmentaci bych se vyprdla, ty selektivni metody spermii akorat tahaji z lidi penize a tolik to zas nepomuze (a u Apo je ani nemeli, zas meli vizualizaci deliciho vretenka za peknou cenu, coz bylo v tu dobu jen v par center. Pozna to optimalne zrale vajicko, vic se oplodni).
Texl kazdemu pise, at se pta na odbery krve, protoze to snad nikdo jiny nez on nedela. Rika tim, ze je neco extra.
Ale co jsem cetla publikace, tak hodnoty maji u zen roztyl i 50%, takze se z nich vubec nic poznat neda. Max se da rict „stari“ zeny a jestli stimulovat cistym FSH (mladsi) nebo pridat LH. PERGOVERIS obsahuje oboji (v pomeru 3:2) a je jednim z nejdrazsich leku. Podobnou sluzbu udela i menopur, kde je pomer 1:1. Kdo byl kdy samoplatce (jako treba ja) resil to vice…
Texl neni spatna volba, jen se precenuje. Dost holek i nadavalo, ze jakmile je ziskal, vlidnost byla pryc.
@Mysh140 co mas doma za leky a kolik? Mozna to jde nakombinovat. Treba menopur+bemfola da ve spravnem pomeru podobne slozeni jako pergoveris. Neni to identicke, jedna se o trochu jiny puvod hormonu (menopauzalni vs. synteticky), ale podle me je to dost jedno. Studie kvuli tomu uz cist nebudu, deti uz mame tak akorat. ![]()
Oni se budou cukat, protoze i na lecich maji nekolikatisicovou marzi. Napr Apo (fakultni nemocnice) me stal menopur asi polovinu ceny v Cube.
@Mysh140 co mas doma za leky a kolik? Mozna to jde nakombinovat. Treba menopur+bemfola da ve spravnem pomeru podobne slozeni jako pergoveris. Neni to identicke, jedna se o trochu jiny puvod hormonu (menopauzalni vs. synteticky), ale podle me je to dost jedno. Studie kvuli tomu uz cist nebudu, deti uz mame tak akorat. ![]()
Oni se budou cukat, protoze i na lecich maji nekolikatisicovou marzi. Napr Apo (fakultni nemocnice) me stal menopur asi polovinu ceny v Cube.
@Petra Star Mám meriofert po 75iu a mám to asi na 7 dní, kdy jsem měla teda píchat 300 denně, a právě že mám jen ten. Takže rada mé doktorky poté co jsem se v pátek doptávala a chtěla snížit dávku, že teda ať si píchám 150 ale na vl. riziko, byla úplně k ničemu. Protože bez těch jiných léků by mi to asi k ničemu nebylo. Nerozumím tomu, jen vím, a intuitivně jsem tušila, že je to zbytečně moc co mi dávala. Vůbec nechci nic kombinovat sama, chci lékaře, který o tom se mnou bude mluvit normálně. A ne, abych se tam bála vůbec se zeptat… Netuším vůbec kolik bych musela zaplatit za léky, které ani nebudu nikdy brát. Z pojišťovny mi neodepsali a z kliniky taky ne, takže nevím na čem jsem. Ale příští týden mám schůzku s Machačem a doufám, že do té doby budu vědět, zda aspoň budu moct od příštího cyklu žádat… chtěla jsem přeci jen to ivf zkusit, že… Hledala jsem, jak je to s tím zrušením čerpání cyklu ivf po převzetí léků, ale je tu k tomu jen malá diskuze a spíš je to tak, že to nelze. Cyklus je prostě čerpán. To mi fakt nevadí, ale vadí mi, jestli tam bude ten nucený prostoj před čerpáním dalšího…
@Mysh140 pojistovna prispiva na cyklus cca 30 tis. + na leky. Zalezi, kolik cyklu stihnes do 40. Cyklus le zastavavit, opokud odkoupis i leky. Oni ti to vysvetli.
Myslela jsem to tak, ze v novem CAR reknes doktorovi, ze leky mas a oni ti to vypocitaji. Ne, ze si budes sama pocitat. Nema smysl ty leky plati 2×. Jsou fakt drahe.
Meriofert je to same/podobny co menopur, vyrabi se z moci menopauzalnich zen.
Ahoj.
Mám velmi nízké AMH (0.03). Nereaguji na hormony, bez hormonů se přirozeně tvoří folikuly a ovuluji. FSH napisledy 11. Jakmile jsou hormony nasazeny, dochazí k výpadku ovulace. Naposledy 3 folikuly, dva na pravém, jeden na levém. Při nativu doplněny injekce (pergoveris 75j) jestli folikuly dorostou. Vlevo nereagovaly, byl odebrán jeden z pravého vaječníku a prázdný. Přemýšlím, zda se nemohlo udělat více pro to, aby ty dva vlevo dorostly. Treba prodlouzit minimalku.
Četla jsem, ze je na nízké AMH dobre IVF Clinic Olomouc. Muze mi prosim tuto informaci někdo potvrdit, případně jaký doktor. Dojíždim ze severu Cech do Prahy a mám pochybnosti o volbě CAR.
Případně nemáte nějaký tip na dobrého lékaře a CAR, který/které umí pracovat s nízkým AMH?
Gennet kam chodím je prý dobrý v tom, že má vlastní imunologie a genetiky apod.. Jiné CARy to tak nemají?
@Deri.s píše:
Ahoj.
Mám velmi nízké AMH (0.03). Nereaguji na hormony, bez hormonů se přirozeně tvoří folikuly a ovuluji. FSH napisledy 11. Jakmile jsou hormony nasazeny, dochazí k výpadku ovulace. Naposledy 3 folikuly, dva na pravém, jeden na levém. Při nativu doplněny injekce (pergoveris 75j) jestli folikuly dorostou. Vlevo nereagovaly, byl odebrán jeden z pravého vaječníku a prázdný. Přemýšlím, zda se nemohlo udělat více pro to, aby ty dva vlevo dorostly. Treba prodlouzit minimalku.Četla jsem, ze je na nízké AMH dobre IVF Clinic Olomouc. Muze mi prosim tuto informaci někdo potvrdit, případně jaký doktor. Dojíždim ze severu Cech do Prahy a mám pochybnosti o volbě CAR.
Případně nemáte nějaký tip na dobrého lékaře a CAR, který/které umí pracovat s nízkým AMH?
Gennet kam chodím je prý dobrý v tom, že má vlastní imunologie a genetiky apod.. Jiné CARy to tak nemají?
Jeste doplnim, ze v ramci 1. IVF pri vysokych davkach menopuru bylo odebrano jedno vajicko. Bohuzel ET nevysel.
@Deri.s mám velmi podobný problém. Ještě nižší AMH, ovulace probíhá prakticky každý měsíc, ale na stimulace nereaguji vůbec. Take rostou 3 folikuly, ale i s přidáním meriofertu (měla jsem i 300) doroste jen jeden.
Do Olomouce jsem jezdila, doktorem o kterém píšeš je Machač. Je fakt dobrý. Především, protože je optimista, což je důležité a netlačí na DV. Ale bydlím v Praze a teď chodím do CARu tady kvůli té dlouhé cestě do Olomouce. Našla jsem tady doktora, který dává naději, a hlavně souhlasí pokračovat, což s nízkým AMH je fakt vzácný případ. CARy té minimalky a nativy nemají rady, jsou to malé peníze.
Teď chci pokračovat v nativech, ale s přidáním injekce proti prasknutí, protože v 60% ovulují ještě do odběru🤪
A hlavně, důležitější je kvalita vajíčka. S amh i 0 vajíčka ještě jsou, ale otázkou je jaké, kolik vydrží do 5 dne. Nasadila jsem spoustu vitamin, za par měsíců se uvidím, jestli bude výsledek.
Zdravim vsechny, kdyz vidim pocet prispevku, neni v mych silach je procist vsechny
, a tak se mozna zeptam co uz se tu resilo, tak se predem omlouvam. Mam AMH 0,6, pri poslednim IVF jsem mela 4 folikuly, jen bohuzel asi spatne naplanovany odber a 3 vajicka byly nezrale. Je mi 41 a tedy statisticky mam pouze 15% zdravych vajicek, coz je tedy asi kazde sedme
. Jsem samoplatce a nemam nekonecne financni zdroje na to, abych resila XY nativu nebo minimalek se ziskem jednoho vajicka. Proto se chci zeptat jestli se tu najde nekdo, kdo s podobnym AMH mel kolem 4 zralych vajicek a pokud ano, tak s jakym a jak dlouhym protokolem.
Na svuj vek mas jeste dobre AMH. Nezrala vajicka jsou casty problem. Da se tomu pomoci prodlouzenim stimulace, priste snad vylepsite, kdyz je takova zkusenost. Otazkou je davka, ale spis to neprehanet. Ja fandim kratkemu protokolu s agonistou.
Minimalky nejsou drazsi nez cely cyklus, bych rekla. Treba u Apolinare mi to vychazelo vyrazne vyhodneji (v prepoctu na zrala vajicka). U nativu odpada mrazeni, plati se jen to, co vyuzijes, takze cim dal dojdes, tim je to drazsi. ICSI je taky pro mensi pocet vajicek levnejsi. Ale spis je to otazka casu, starnes…
ja to kombinovala a nechavala udelat punkci i pred KETem v nativu, oplodnilo se, dali jsme cerstve a KET s tim starym zase pozdeji…, proste jsem nechtela vynechat ani jednu moznost.
@Petra Star Jojo problem je, ze ja v okoli zadne statni CAR nemam a ty soukrome vetsinou nativ nedelaji vubec s minimalka je levnejsi jen o trochu. Navic jsem si jista ze v minimalce by ze me vymackly jen ten dominantni folikul. Jak pises jsem uz stara koza a poztrebuju peknou zasobu vajicek aby alespon jedno bylo zdrave.
@Suzy8888 ja mela z minimalek cysty a prazdne folikuly, tedy nula vajicek. Ty pilulky mi vubec nesedly, zkousely se dvoje. Nekomu to naopak hodne sedne.
Zkuste to prodlouzit nebo dat agonistu (dipherline od zacatku stimulky).
@Zázrakyjsou píše:
@Deri.s mám velmi podobný problém. Ještě nižší AMH, ovulace probíhá prakticky každý měsíc, ale na stimulace nereaguji vůbec. Take rostou 3 folikuly, ale i s přidáním meriofertu (měla jsem i 300) doroste jen jeden.
Do Olomouce jsem jezdila, doktorem o kterém píšeš je Machač. Je fakt dobrý. Především, protože je optimista, což je důležité a netlačí na DV. Ale bydlím v Praze a teď chodím do CARu tady kvůli té dlouhé cestě do Olomouce. Našla jsem tady doktora, který dává naději, a hlavně souhlasí pokračovat, což s nízkým AMH je fakt vzácný případ. CARy té minimalky a nativy nemají rady, jsou to malé peníze.
Teď chci pokračovat v nativech, ale s přidáním injekce proti prasknutí, protože v 60% ovulují ještě do odběru🤪
A hlavně, důležitější je kvalita vajíčka. S amh i 0 vajíčka ještě jsou, ale otázkou je jaké, kolik vydrží do 5 dne. Nasadila jsem spoustu vitamin, za par měsíců se uvidím, jestli bude výsledek.
Tak to moc drzim palce. To se mi stalo minuly tyden, ze nedoslo k OPU, protoze jsem odovulovala a folikul praskl. Tak se poprat s tim, ze se takhle plytva casem a případnými vajíčky. Naposledy mi řekla doktorka, ze se snazim s vlastnimi zbytecne, tak si diky tomu hledam terapeuta, abych ten napor zvladla. A do jakeho CAR v Praze nyni chodite?
Ja myslim, ze si tim spousta zen potrebuje projit. Zkusit, nekolik pokusu, jestli to nahodou nevyjde. Nekdy se povede, ale je to o velkem stesti. Terapeut v tom muze pomoct. Nektera centra maji svoje (napr. byvaly Gest, smichov), to mimochodem nemusi byt spatne cetrum, mela jsem ho ve vyberu jako dvojku po Apolinari, rozhodla cena.
Uplne bych nezatracovala ty uprimne lekare. Nekdo je presvedcen, ze optimizmus pomuze uspechu, nekdo ma vycitky davat falesnou nadeji a tahat z lidi penize a nekdo tu nadeji dava, protoze z toho ma ty penize. Na konci mate treba jednu stastnou zenskou z deseti -dvaceti, ktera ma z vlastniho vajicka dite a zbytek, co utopil balik penez, ztratil 2-3 roky a setri na DV… ale vidi, ze udelali maximum, hlava to musi pobrat.