Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja si myslim, ze toto bude asi problem spousty deti, ale kazdy o tom nemluvi… Ja o tom taky nevypravim kazdemu na potkani, jake ma moje dite problemy… U nas to prislo znicehonic… Od 3,5 let bylo dite v noci bez plinky, krome nehody pri zmene prostredi nebo nejake vetsi nemoci dobre a pak ze dne na den problemy, ktere jsme teda zacali resit s lekarem, protoze mi to neprijde normalni. U nas se teda na problem prislo, musi brat leky… Hlavne bych za nocni pomocovani netrestala… Pokud se mu to stane pres den, tak vim, ktera bije a to nazlobena teda jsem. Chvilema zavidim maminkam, ktere toto nemusi resit, protoze resit vecne mokrou postel atd. neni zrovna uzasna zabava… pokud nemate jenom jedno dite susicku
…
@hana73 mě jen napadlo jestli má v pořádku ledviny. Problémy s nočním počůráváním měla i neteř a zjistili ji nějaký problém na ledvinách. Tak dvě hodiny nebo hodinu před tím než šla spát už nesměla nic pít. Já už si to moc nepamatuji dnes už je velká slečna. Ale na kontrolu s ledvinami jezdí pořád.
Nám nepomohlo ani nepití před spaním.
Akorát ho to stresovalo - většina lidí se ještě napije vody, než jde spát.. ![]()
@stazinka09 kamarádka má holčičku, měla pořád problémy s mandlema + počůrávání. A když je vytrhla, prý se počůrávat přestala.
Ale nevím, možná nějakej doktor by se k tomu vyjádřil…
Noční počůrávání trápí hodně dětí, jak říká @Kla - netrestat za to. ![]()
@Davdan
díky za objasnění, to jsem ještě neslyšela o té souvislosti. Já se právě bála, aby se to vytržením ještě nezhoršilo. Tak uvidíme jak to dopadne, to by byl dobrý bonus. Kromě doktora mě skoro všichni od vytržení mandle odrazují…
Ano co se tyce mandle tak nekteri dr. tomu davaji souvislost s hloubkou spanku… Tim, ze ma dite opravdu velikou mandli se meni kvalita jeho spanku. U techto deti muze dochazet i k porucham dychani ve spanku… Jenze ja si myslim, ze nekdy je tech souvislosti vice…
Ahoj maminy…mám dotaz, je tu některá, které DOKTORKA radila BUDIT dítě v noci na čůrání? Mám skoro 4letého kluka, ráno durch, když jsme budili, bylo to lepší, pak mi kdosi řekl, že budit je špatné, že mu zafixujeme návyk čůrat v noci a ze spaní ( na wc dojde, ale v polospánku), tak jsme budit ze strachu přestali. Je každý den zase durch -plína i pyžamo. Máme slíbenou výhledově nefrologii, ale furt mě hlodá myšlenka, že by jsme proto mohli udělat něco my samy a třeba by to šlo, ale nevím jestli to noční buzení je dobré. Děkuji
@X-333 ptala jsem se nefrologa, ten měl za to, že je zbytečné vodit děti v noci na WC, ale prý když nás to baví. Nechodíme k němu, ale asi bych o tom měla začít uvažovat. Ale myslím, že se dcera počůrává buď z nachlazení nebo když se víc napije před spaním. Má se pít do šesti hodin.
@ostlužina kluk pije poslední pití v 18hod při večeři, přes den dá cca 1 litr tekutin (což není moc, brala bych i víc). Večer před spaním (od 18 do 19:30) jde čůrat ještě asi 3×-4× -posíláme ho. Usne a ráno je durch přes plínu i pyžamo. Plína suchá nebyla od doby, co jsme budit přestali (2-3 měsíce). Zkoušeli jsme snad všechno -látkovky, bez plíny, budit,… tak mě by nevadilo, kdybych budila a bylo to zbytečné, ale nechci budit a uškodit tím
@X-333 Sestře před deseti lety doktorka radila budit. Probudit úplně, aby dítě vědělo, že čůrá. Tedy ne, aby se vyčuralo v polospánku.
Jinak vypít litr tekutin je podle mě dost. Dceři jsou čtyři a vypije sotva půl litru.
Má ještě čas, to musí zvládnout děti do pěti let. Řešila bych větší plínku, buzení mi přijde šílený.
@suricata tak taky bych z toho buzení nebyla odvařená, sama večer lehnu a mám problém slyšet ráno budík, jak jsem po celém dni utahaná a ještě několikrát za noc vstávat není můj životní sen, ale pokud by to znamenalo nějaké zlepšení v tomhle ohledu, tak… ale otázka je, co je pomoc a co je zbytečné týrání všech členů rodiny. A na to se tu poptávám…
@X-333 zajdi na tu nefrologii, poradí ti, v nejhorším dají léky. My to máme trochu jinak, pokud dcera není nastydlá, tak ne záchod vyjde, ale netrefí, takže když ji slyšíme, vybíháme z postele, abychom ji odchytli. Na to nefrologie není.
Chodíme s dcerkou na nefrologii a do 5 let je to prý v normě. dcerka se odplínkovala ve 4,5 letech. Ještě teď má občas nehodu.
@Davdan
to by mě zajímalo, ta souvislost s mandlema? Myslíš jako s vytržením mandlí nebo když je mandle zvětšená? Malá je malá (v prosinci 3) a nedaří se odstranit plenku ani na odpolední spaní a kvůli školce už by bylo potřeba. Teď se to tedy vyřešilo tak, že už měsíc nespí, jen odpočívá a to se dojde vyčurat. Jak zaspí, je durch a je jedno jak dlouho spí. Na den je bez plen už od 1,5 roku, takže dlouho. Přes noc nikdy nebyla plína suchá, ale mě jde spíš o to odpoledne. Mandli má údajně zvětšenou a ve výhledu je podrobnější vyšetření a případně to vytržení. Tak mě zajímá, abychom si nezavařili ještě víc.
Jsi mě pobavila s tím tvrdým spánkem, já to jako dítě měla taky. Já měla i hodně živé sny, že sedím na záchodě a čůrám, tak jsem prostě čůrala. No a postel mokrá komplet, někdy jsem v tom snu stihla i spláchnout. To bylo strašný pak zjistit, že se mi to jen zdálo, já byla přesvědčená, že už jsem na záchodě byla…