Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sophinka1 Žít normální život znamená účastnit se života společnosti. Což u autisty je problém. sama víš proč.
Mimochodem - jak by dopadl autista v éře čarodějnických procesů? I takhle si polož otázku… A neříkej mi, že dneska žádné takové procesy nejsou. Jen se jmenujou jinak a probíhají jinak. A nehoříme na hranici…
Já pracovala v neziskovce a přímo v definici našeho poslání máme pojem „přirozený způsob života“. Slova „normální“ bych se vyvarovala, protože je dosti nešťastné. A jak už tu bylo zmíňěno - jedná se o život, který žijí zdraví vrstevníci člověka, který má nějaké postižení nebo onemocnění. Tím přirozeným způsobem se myslí - žít doma a ne v ústavu, chodit mezi lidi, mít přátele, možnost studovat, mít třeba práci atd…Postižení a nemoc osobně vnímám jako „normální“ běžně se vyskytující jev. Kvalitu života bych asi vnímala ve 2 rovinách - jedna rovina je daná osobností člověka, jak dané příležitosti využije a ta druhá se odvíjí právě z těch omezení daných postižením, což je právě ta „příležitost“ prožít život kvalitně.
Znám dawníky, štastné dawníky, znám lidi, co nemají končetiny, jsou ochrnutí a přesto dokáží být svým způsobem štastní- protože mohou být stále něčím v životě jiných důležití, dokážou být i soběstační.
Znám postižené a přesto spokojené lidi.
Tohle nejde bagatelizovat, tady je tak moc široká škála příběhů a názorů (stejně jako na potrat, nebo porod postiženého dítěte za účelem jeho zabití dříve, než by se mělo narodit) že mi tahle diskuse v podstatě přijde zbytečná ![]()
@sophinka1 píše:a co třeba DS? jsou chráněná bydlení, chráněné dílny…
Tohle by PRO MĚ „normální“ život nebyl.
Příspěvek upraven 04.02.14 v 20:42
@Jura007 píše:
@sophinka1 Žít normální život znamená účastnit se života společnosti. Což u autisty je problém. sama víš proč.
Mimochodem - jak by dopadl autista v éře čarodějnických procesů? I takhle si polož otázku… A neříkej mi, že dneska žádné takové procesy nejsou. Jen se jmenujou jinak a probíhají jinak. A nehoříme na hranici…
i autiska dokáže žít společenská život
ne jako ostatní, ale může.
@Silence píše:
@Jura007 by mě zajímalo, jak Jura změří těch 95 %třeba kdyby Ti chybělo nějakých (nechci Tě podceňovat) 18 cm z jinak zdravého těla…
To nikdy nemůžeš vědět… Třeba mně těch 18 centimetrů chybí - a zrovna na tom důležitém místě… ![]()
Apropó, dneska už každý obor lidské činnosti je přesným souhrnem nepřesných čísel… Protože do všeho se motá statistika. Tož tak.
@sophinka1 Slovo „normální“ bych fakt nepoužívala. Normální není ani můj život, když ho srovnám s běžným vzorkem populace…
Spíš bych se ptala na „naplněný život“, nebo něco takového. Ale všechno to bude pořád subjektivní. Pro někoho je životním cílem rozdávat radost, pro někoho je to úspěšná kariera. A někdo je spokojený tak jak je, bez materiálna, někde na samotě. Nelze porovnávat.
Na hranici kómatu bych asi žít nechtěla, ale kdybych se v té situaci ocitla, dost možná by se mi to líbilo víc než smrt…
Tak možná by mi vadily jen velké, omezující bolesti. ![]()
@sophinka1 píše:
Asi mě nechápete úplně, myslím to v souvislosti s potratem -tedy své nenarozené dítě miluji, ale kdybych věděl, že nepovede normální život raději volím potrat
To bys toho vedela moc malo na rozhodovani se. Ze nepovede normalni zivot.. takze bych se vratila zpet k otmu, co jsem uz psala. Zalezelo by na mire postizeni, tedy na mire zavislosti na okoli. Tak bych soudila, jak moc (ne)normalni zivot bude mit.
@paola white píše:
@sophinka1 mozna normalni ve smysku produktivni
A co má produkovat? ![]()
@berry4 no tak to běž diskutovat jinam
pro mě je tato diskuze zrovna zajímavá
@sophinka1 píše:
Asi mě nechápete úplně, myslím to v souvislosti s potratem -tedy své nenarozené dítě miluji, ale kdybych věděl, že nepovede normální život raději volím potrat
To je ale jiná. V tomhle případě se taky musíš zeptat sama sebe, jestli bys to zvládla. Jestli bys na to měla. Tak záleží na míře postižení. Já kdybych čekala postižené dítě, tak teď si říkám, že bych si ho asi nechala vzít. Ale nedovedu říct, jak bych se zachovala, kdyby ta situace nastala ![]()
@sophinka1 píše:
DS je dneska naprosto běžná věc, s kterou se dá pracovat. Takové dítě bych „asi“ pryč nedala. Kdyby mi dr. řekli, že se mi narodí dítě s nějakým postižením, kde bude závislé na přístrojích, nebo z něj bude ležák, tak pardon, ale to bych nedala a šla bych na potrat ![]()
@sophinka1 píše:
Bych to zkomplikovala. Dle tvého pojetí nepovede normální život, ale věděla by si, že ho prožije šťastně:-) Co pak? Jít na potrat?
@alenico píše:
Chtela jsem napsat totobohaty nerovna se plnohodnotny. muze zit bohaty zivot, pokud mu k tomu nekdo dopomuze. zdravy clovek je zavisly sam na sobe. takze v podstate zdrave a nezdrave deli pouze ta (ne)zavislost??
Znamena teda zdravi = SVOBODU a nezdravi NESVOBODU?
Se koukni do věznic, tipuju, že tam bude plno zdravých jedinců ![]()