Definice normálního života?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
sophinka1
2.1.14 19:31
@jajinka80 píše:
Já pracovala v neziskovce a přímo v definici našeho poslání máme pojem „přirozený způsob života“. Slova „normální“ bych se vyvarovala, protože je dosti nešťastné. A jak už tu bylo zmíňěno - jedná se o život, který žijí zdraví vrstevníci člověka, který má nějaké postižení nebo onemocnění. Tím přirozeným způsobem se myslí - žít doma a ne v ústavu, chodit mezi lidi, mít přátele, možnost studovat, mít třeba práci atd…Postižení a nemoc osobně vnímám jako „normální“ běžně se vyskytující jev. Kvalitu života bych asi vnímala ve 2 rovinách - jedna rovina je daná osobností člověka, jak dané příležitosti využije a ta druhá se odvíjí právě z těch omezení daných postižením, což je právě ta „příležitost“ prožít život kvalitně.

děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
23847
2.1.14 19:32
@ivana-domca píše:
DS je dneska naprosto běžná věc, s kterou se dá pracovat. Takové dítě bych „asi“ pryč nedala. Kdyby mi dr. řekli, že se mi narodí dítě s nějakým postižením, kde bude závislé na přístrojích, nebo z něj bude ležák, tak pardon, ale to bych nedala a šla bych na potrat :oops:

Gratuluji, právě jsi zabila Stevena Hawkinga 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
@jajinka80 píše:
Bych to zkomplikovala. Dle tvého pojetí nepovede normální život, ale věděla by si, že ho prožije šťastně:-) Co pak? Jít na potrat?

no já jsme spíš na té druhé straně barikády :lol:

• Citovat
  • Upravit
14973

Pro me je normalni zivot takovy, ve kterem se citim svobodne, mohu si uzivat beznych veci. Nevim, jak to lepe popsat.

Myslim si, ze ze postizeni, jako DS, autismus - takovi lide mohou mit relativne normalni zivot, maji jiny zpusob mysleni, ale mohou si uzivat.

Ale mam v okoli zenu, ktera se rozhodla nechat si tezce postizene dite (jeho telo je prolezle cystama), dite je lezak, vetsinu zivota travi a bude travit po nemocnicich, zakrocich, aby vubec mohlo zit… tohle pro me neni normalni zivot - bojovat neustale o preziti a byt omezena natolik, ze bych si nemohla uzivat beznych radosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.1.14 19:33
@sophinka1 píše:
Asi mě nechápete úplně, myslím to v souvislosti s potratem -tedy své nenarozené dítě miluji, ale kdybych věděl, že nepovede normální život raději volím potrat
:nevim:

Příspěvek upraven 04.02.14 v 20:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
2.1.14 19:35

@Krkael jde jen o čistě teoretickou otázku v důsledku několika diskuzí a deníčků.

• Citovat
  • Upravit
3142
2.1.14 19:36
@sophinka1 píše:
no já jsme spíš na té druhé straně barikády :lol:
:-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
2.1.14 19:36
@Gina108 píše:

Ale Steven se narodil „zdravej“… - nemoc začala objevovat později, cca okolo dvaceti 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
2.1.14 19:37
@Gina108 píše:

jsem to musela dát do google, abych věděla o koho jde :oops: Ale on byl jako novorozenec a dítě naprosto zdravý, až časem se projevila nemoc, tudíž to nemá s potraťem nic společného ;-) Musí být sakra silný, že se dokázal smířit se svou nemocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
2.1.14 19:38
@gala-dali píše:
Ale Steven se narodil „zdravej“… - nemoc začala objevovat později, cca okolo dvaceti 8)

No a - od dvaceti v podstatě „jen tak leží“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
2.1.14 19:40

@ivana-domca Jelikož je to genetické onemocnění, třeba se na ně bude za X let testovat - pak by se o potratu jistě uvažovalo. :think:
(Tak koukám, že podle wikipedie se dávno u nás v prenatální diagnostice vyšetřuje. Takže zpátky na zem, takoví lidé se při asistované reprodukci nejspíše zabíjejí ještě jako preembrya.)

Příspěvek upraven 02.01.14 v 19:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
2.1.14 19:40

@ivana-domca jj, musí mít fakt koule :palec:.

Škoda, že se do toho zas míchaj potraty, definice normálního, popř. plnohodnotnýho života mne zajímala taky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
2.1.14 19:43

Když to jinak vezmu z praxe, tak spousta dětí, o které jsme se starali, tak byla postižená v důsledku předčasného porodu nebo při komplikovaném porodu (pokud pominu DS). Většinou těžké vrozené vývojové vady znamenají, že to dítě dlouho žít nebude. Zajímavý byl dokument, nejsem si jistá názvem - Nechte žít Edwardse! nebo tak nějak. Jednalo se o holčičku s edwardsovým syndromem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
2.1.14 19:43
@Gina108 píše:
No a - od dvaceti v podstatě „jen tak leží“.

Taky se to tak dá říct :)

Ale k tématu, kdybych věděla že moje dítě čeká takovýto osud(tím myslím postižení, né kariera geniálního fyzika) tak půjdu na ukončení, pokud se mu to „stane“ po narození, tak samozřejmě bojuju jak lvice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
2.1.14 19:44

Pro mě je normální život to, že MŮŽU fungovat samostatně, že se MŮŽU dobrovolně rozhodnout mít rodinu a když pánbůh dá tak vychovat dítě. Taky je pro mě normální nemít výrazné omezení v práci a ve společenském životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová