Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Postižení je strašně moc druhů. Ale nejpřiléhavěji asi odpoví ti, kteří nějaké postižení od osudu vyfasovali.Od nás zdravých jsou to jen domněnky.
@Burj Chalifa mě ani tak nejde o druhy postižení, ajko o definici toho normálního života
@sophinka1
Normální život/ normální věc je ta kterou pokládá větší část společnosti za správnou. Teda takhle nák byla definice, ale co je normální pro jednoho není normální pro druhého..
Myslím že tohle bude plodná diskuze ![]()
Pod tím pojmem si každý představí něco jiného. Pro mě je normální život, že se pohybuju, nejsem závislá na přístrojich, které udržují životní funkce ![]()
Tak já mám určité postižení. Pro mnoho lidí nejsem „normální“. I pro některé členy rodiny to tak je. Normální život jsem vždy brala že je to, jak žijí moji vrstevníci. I jsem jim svého času záviděla a trápila se kvůli tomu.
Teď se uklidňuji právě tím, že pro každého je normální něco jiného. Ale i tak je to složité.
No pokud je to lehké postižení, tak proč né, ale pak mě dojímají reportáže o dětech jak přišlí o ruce a žijí krásný život a i bez nich dělají to co je baví, například krásně kreslí
ale vědět o dítěti které bude jen ležet úplně odkázané na pomoc a péči, a prožít život v posteli to bych nedala za prvé tu péči a za druhé na psychiku to by bylo hrozné
A právě proto se v odborných kruzích slovo „normální“ nepoužívá
na vejšce nás za to vyhazovali od zkoušek..
@ivana-domca píše:
Pod tím pojmem si každý představí něco jiného. Pro mě je normální život, že se pohybuju, nejsem závislá na přístrojich, které udržují životní funkce
co třeba dialýza? je už to život nenormální, nebo stále může být kvalitní (tedy stojí ten život za to? )
@sophinka1 myslím, že všeobecně je to bráno jako schopnost postarat se sám o sebe bez pomoci druhých ![]()
@sophinka1 píše:
co třeba dialýza? je už to život nenormální, nebo stále může být kvalitní (tedy stojí ten život za to? )
jasně že stojí
@sophinka1 píše:
Hrozně moc záleží na té dané osobě - osobnosti. Někoho položí blbina, někdo se dokáže poprat s ledasčím a je spokojený. Je to hrozně individuální.
@Silence píše:
Za normální život považuju, když je člověk schopen se sám o sebe postarat, prostě pro běžný každodenní provoz nepotřebuje nezbytně pomoc další osoby, nehrozí, že pokud mu umřou rodiče, stráví zbytek života v ústavu…
@Berousik píše:
@sophinka1 myslím, že všeobecně je to bráno jako schopnost postarat se sám o sebe bez pomoci druhých
viz výše třeba DS (nebo jiné mentální postižení)-chráněné bydlení, chránená dílna
Poslední dobou se setkávám s názorem, že postižený člověk (chápáno ve smyslu nechat dítě žít či nežít -potrat) nežije normální život.
Zatím mi nikdo nenapsal co to je normální život, nějakou definici. Takže co myslíte? Takže má někdo definici,,normálního života,,?
Příspěvek upraven 02.01.14 v 19:08