Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Bábrdl píše:
Já už nevím, jak to říct zřetelněji. Opakuj po mně: NOSIT ROUŠKU VENKU, KDYŽ TAM NIKDO NENÍ, NENÍ POVINNOST.
Zaprvé mi přestante tykat-osovne byste cizímu člověku taky netykala a za druhé ja TO VIM ZE TO JE TAKTO a proto rikam, ať si každý dělá co chce ale nikdo ze mě nebude dělat nějakého roznasece viru kdyz ji nemám na puse ac ji mít nemusím. Přečtěte si celou diskuzi, pak vám možná dojde, že reaguju na ty, co „nadávají“ tem, co roušku nemaji..přičemž ji mít nemusí prptoze BUD ROZESTUP nebo rouska!
@NicknackEK píše:
Pokud nebudu vedle vás a nebudu na vás poslat, nevidím důvod proč ji na parkovišti mit:-) jestli by nebyli lepsi vašim 70letym rodicum. nakoupit aby tam. nenuseli sami. stejne jako to dělám ja:-) bohužel kdyz jsem jela v pátek v 17h nakoupit do lidlu, byl plný kategorie 70+..vidím to spíš na chybu tech duchodcu-co tam v 17h v pátek delaji..u nás v rodině je xxx senioru navíc v rizikové skupině.. selský rozum ni neříká „mej u kafu na parkovišti roušku protoze tam po mě může projit senior“…selský rozum mi říká udělej vse proto aby nemuseli v takové časy chodit do kseftu vubec nebo dopoledne ve všední den kdy je tam minimum lidi:-)
Jenže oni ti 70+ se ještě necítí jako nesoběstační stařečci nad hrobem, o který je třeba pečovat. Ani jimi nejsou a nechtějí se tak cítit a nechtějí, aby se k nim okolí tak chovalo. Třeba mí rodiče (pravda, do 70 jim ještě kousek chybí) se takhle starají o babičku 85+, která už je opravdu úplně jinde. Těm kdybych najednou „nakázala“ sedět doma a začala jim nakupovat a běhat kolem nich, tak dřív sejdou doma na deprese než na covid. Samozřejmě jim pomoc nabídnu, co se dá zařídit přes net, to pro ně zařídim, aby nelítali zbytečně třeba po úřadech, ale oni, ač vlastně rizikoví, jsou prostě moc „mladí“ na nějakou totální izolaci v bytě ![]()
A mimochodem, stačí číst rozhovory s lékaři - představa, že ty JIPky jsou plné stařečků a těžce nemocných, co to „mají za pár tak jako tak“, je naprosto mylná. Může tam úplně klidně skončit třeba jinak docela zdravý padesátník, šedesátník - nějaká představa „izolujeme rizikové“ je naprostá utopie.
@lucenka píše:
Děkuji za tento příspěvek, mluví mi z duše![]()
Bohužel už mám kolem sebe lidi, co díky covidu už své příbuzné misky neuvidí
Prijde mi smutně ze 70leti maji deti, které za ně nejdou nakoupit ac muzou:-) viz můj příspěvek reagují na ten, na který reagujete vy:-)
@krtek93 píše:
Jenže oni ti 70+ se ještě necítí jako nesoběstační stařečci nad hrobem, o který je třeba pečovat. Ani jimi nejsou a nechtějí se tak cítit a nechtějí, aby se k nim okolí tak chovalo. Třeba mí rodiče (pravda, do 70 jim ještě kousek chybí) se takhle starají o babičku 85+, která už je opravdu úplně jinde. Těm kdybych najednou „nakázala“ sedět doma a začala jim nakupovat a běhat kolem nich, tak dřív sejdou doma na deprese než na covid. Samozřejmě jim pomoc nabídnu, co se dá zařídit přes net, to pro ně zařídim, aby nelítali zbytečně třeba po úřadech, ale oni, ač vlastně rizikoví, jsou prostě moc „mladí“ na nějakou totální izolaci v bytěA mimochodem, stačí číst rozhovory s lékaři - představa, že ty JIPky jsou plné stařečků a těžce nemocných, co to „mají za pár tak jako tak“, je naprosto mylná. Může tam úplně klidně skončit třeba jinak docela zdravý padesátník, šedesátník - nějaká představa „izolujeme rizikové“ je naprostá utopie.
To ze je 70lety a starší clovek v pátek v 17h v lidlu je podle mě blbost tech lidi. Ať jdou do obchodu-ale dopoledne. Má mamka 63 se stará o 85 letou maminku-s maminkou jdou na prochajdu atd..ale do obchodu proste v pátek v 17h nejde:-) selský rozum-nic víc.
@NicknackEK píše:
Zaprvé mi přestante tykat-osovne byste cizímu člověku taky netykala a za druhé ja TO VIM ZE TO JE TAKTO a proto rikam, ať si každý dělá co chce ale nikdo ze mě nebude dělat nějakého roznasece viru kdyz ji nemám na puse ac ji mít nemusím. Přečtěte si celou diskuzi, pak vám možná dojde, že reaguju na ty, co „nadávají“ tem, co roušku nemaji..přičemž ji mít nemusí prptoze BUD ROZESTUP nebo rouska!
Na emiminu je tykání norma.
O vykání stačí slušně požádat…
@bigl píše:
Mně to nošení venku připadá taky nesmysl, když na ulici potkám jednoho člověka za 5 minut stylem že se s ním za chůze minu, ale už jsem s tím potkala lidi i v lese (míjeli jsme se na dálku, nešli jsme kolem sebe ani na 20 metrů), nebo třeba jedu autem a na cyklostezce mezi dvěma vesnicemi jeden člověk s rouškou. Si říkám, jestli se lidi zbláznili.
OT, ale já už dávno před covidem přemýšlela o těch cyklistech, co „zdravě“ sportují na rušných silnicích - co ti musejí z těch aut nadýchat ![]()
@NicknackEK píše:
Prijde mi smutně ze 70leti maji deti, které za ně nejdou nakoupit ac muzou:-) viz můj příspěvek reagují na ten, na který reagujete vy:-)
No vidíš, já bych ráda šla babičce nakoupit, ale mám to pár tisíc kilometrů daleko. Navíc to starší lidé potřebují jít třeba k lékaři, musí chodit ven kvůli svému zdravotnímu stavu…
@NicknackEK píše:
Máš kolem sebe lidi v tomto věku? Oni si to kolikrát nepřejí. Já totiž nikdy mamce nenakoupím tak dobře, jako ona sama. Zvládala to chvíli na jaře, že jsem jí nákupy vozila, ale brzo se rozhodla, že opět musí sama. Takže jak pak na ně, poraď?
@krtek93 píše:
OT, ale já už dávno před covidem přemýšlela o těch cyklistech, co „zdravě“ sportují na rušných silnicích - co ti musejí z těch aut nadýchat
Proto jsem si na kolo v určitých situacích brala roušku i před covidem.
@NicknackEK píše:
To ze je 70lety a starší clovek v pátek v 17h v lidlu je podle mě blbost tech lidi. Ať jdou do obchodu-ale dopoledne. Má mamka 63 se stará o 85 letou maminku-s maminkou jdou na prochajdu atd..ale do obchodu proste v pátek v 17h nejde:-) selský rozum-nic víc.
To jo, s tím souhlas - mí rodiče taky používaj rozum a chodí do obchodu mimo špičku, nechodí do davů, nosí roušky / respirátor všude, používaj desinfekci atd. Jen se mi prostě nelíbí obecně ta představa „když jsou rizikoví, ať se zavřou doma“. Nebo „když máš strach o rodiče, zavři je doma a nakupuj jim“. Ono to v reálu není tak černobílý.
Venku nekdy jo a nekdy ne. Kdyz se nekdo priblizuje, tak si ji radeji davam a drzim si dostatecny odstup. Klidne trapne couvnu, kdyz mi nekdo leze do osobni zony. Stane se mi, ze jdu do reznictvi, pet minut dal je jiny obchod a bud se mi nechce nebo zapomenu, tak mezi obchody ji ani nesundam.
Nedavno se mi stalo, ze jsem mela venku rousku. Zase mi nedoslo, ze ji stale mam. Ale nastesti. Dala se do reci osoba (pracovne), ktere bylo nekolik dni pozdeji zjisteno, ze ma ten covid. Mluvila jsem s ni v pondeli a v patek to mela potvrzene. Nastesti jsem od ni stala dost daleko a mela jsem rousku.
MHD nejezdime vubec. Mame auta.
A dav lidi jsem nepotkala dlouho.
@NicknackEK píše:
Viz výše - oni sami kolikrát nechtějí! Vždyť spousta lidí v tom věku kolem 70 (a to už je fuk, jestli 68, nebo 71) ještě dobrovolně aktivně pracuje. Je by urazilo, kdyby se jim někdo cpal s pomocí a choval se k nim pomalu jak ke stařečkům v LDNkách.
@Bábrdl píše:
Bohužel to nejde, venku strašně prší…Já se neptá, co bys dělala jako rodič, v té analogii. Já se ptám, co bys dělala jako ten opravář topení…
A jako člověk, kdo dlouhodobě doma někoho postupujícího léčbu s významným vlivem na imunitu měl, ti rovnou říkám, že nikdo neměl problém s ustenkami, pokud reálně viděl toho člověka… Nikdo nám neřekl „nejsem ovce“, „stejně nefungují“ atd. Proste si je vzal.
Ale to není opravářova starost
Snad za to dítě mají zodpovědnost jiní. Ústenka opraváře vás nechrání.
A co bych dělala nevím.
@Aspera píše:
Máš kolem sebe lidi v tomto věku? Oni si to kolikrát nepřejí. Já totiž nikdy mamce nenakoupím tak dobře, jako ona sama. Zvládala to chvíli na jaře, že jsem jí nákupy vozila, ale brzo se rozhodla, že opět musí sama. Takže jak pak na ně, poraď?
Nechat jim jejich zodpovědnost?
Vždyť pokud chce ven, ať chodí, když tak jí kup respirátory. Nebo ať nakupuje v eshopu. Hadříky ostatních ji prostě neochrání.
Dneska - prodavačka při rovnání ovoce kýchyne, dá si obě dlaně před jednorázovou látkovou ústenku, pokračuje v přehrabávání ovoce. Tohle má dávat smysl?
@Janli píše:
Ještě jinak.
Děkuju z celého srdce každé tupé ovci, která si nechá na puse roušku i na parkovišti u kauflandu, když tam jsou mí sedmdesátiletí rodiče. Díky těmhle tupým ovcím mám naději, že nebudu muset vysvětlovat dětem, proč už nikdy neuvidí babičku s dědou.
DĚKUJU![]()
![]()
Tak tomu se říká vymytej mozek. Co kdyby tvoji sedmdesátiletí rodiče přestali vymetat kaufland a věnovali se nějaké činnosti posilující ducha a zdraví?