Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lussy4988 taky se primlouvam za DNA test, mne ho delali, cekala jsem sice hooodnw dlouho na vysledky, 22 dni, ale jsem rada. Triple test jsem nemela v umyslu, ani kdybych screening mela uplne ok. Nechapu, proc se stale dela…
@small.happy.wife píše:
@LucieNH takze jsi mela 1:13? Ja mam 1:480, rikam si, ze ta pravdepodobnost neni tak hrozne vysoka, kdyby to bylo nad 1:500, tak uz to neresi, ale stejne jsem uplne na prasky. Tvoje zkusenost me moc mrzi, neumim si predstavit, jaka je to hruza a doufam, ze to nezaziju. Preji moc stesti, pokud se rozhodnes pro dalsi miminko.
Dobry den chcu se zeptat tak jak to dopadlo? Urcite mate zdrave miminko. Ja taky prochazim timto problemem vtomto obdobi. Ultrazvuk jsem mela v poradku a krev hcg vysoke. Tak mam taky strach jak jste se uklidnovala to by mne zajimalo. Jelikoz jsem taky hrozne nervozni.
@Anonymní píše:
Dobry den chcu se zeptat tak jak to dopadlo? Urcite mate zdrave miminko. Ja taky prochazim timto problemem vtomto obdobi. Ultrazvuk jsem mela v poradku a krev hcg vysoke. Tak mam taky strach jak jste se uklidnovala to by mne zajimalo. Jelikoz jsem taky hrozne nervozni.
Vše v pořádku malá roste tak jak má a už se moc na ní těšíme
@Anonymní píše:
Ahoj, u me to dopadlo tak, ze cfDNA test, co mi udelali v Gennetu, tak byl negativni na DS, na genetice bylo take vse v poradku, i pri dalsich velcich ultrazvucich. Ale stejne si nejvic oddychnu, az se narodi a uvidim, ze je zdrava. Do terminu porodu mam tri tydny.
Pokud jsi ale mela jen tu jednu hodnotu jinak, tak bych byla v klidu, ja jsem mela rozhozene ty hodnoty obe. Kolik Ti vyslo to riziko? Budou Te cekat nejaka dalsi vysetreni?
A jak jsem se uklidnovala, no tech 22 dni, co jsme cekali na vysledky DNA testu jsem byla v klidu jenom, kdyz jsme odleteli pryc z republiky, jinak jsem na to myslela dost. Ted uz na to moc nemyslim, ale cervicek stejne obcas zahloda. Ale musim verit, ze je vse ok.
Drzim palce, at vse dobre dopadne.
@Lussy4988 píše:
Vše v pořádku malá roste tak jak má a už se moc na ní těšíme
Tak to jsem moc rada doufam ze aj unas bude vsechno v poradku. Vcil mne cekaji druhe testy krve doufam ze ty dopadnou dobre. Jinak se opravdu zblaznim ta nejistota je hrozna.
@Anonymní píše:
Tak to jsem moc rada doufam ze aj unas bude vsechno v poradku. Vcil mne cekaji druhe testy krve doufam ze ty dopadnou dobre. Jinak se opravdu zblaznim ta nejistota je hrozna.
@Anonymní píše:
Vsechno dopadlo dobře dnes už tu je semnou moje 3 měsíční dcera Martinka
Zdravím všechny, pokusím se navázat v diskuzy… Včera jsem absolvovala NT + screening v CPG v Brně. Prvně mě vytočilo, že mi sestra při odběru krve oznámila, že pan doktor si nepřeje přítomnost přítel - což mě strašně mrzelo. (PROČ? - dr. BENEŠ). NA UZV všechno v pořádku, Morfologické anomálie nenalezeny, NT 1,7 mm, nosní kost přítomna. Takže, dle uz všechno v pořádku. Poté jsem čekala na krev. Tu mi volala přímo doktorka, PAPP-A 0,83 mlU/ml 0,4 MoM a FßHCG: 10,99 ng/ml 0,49MoM. Hodnota PAPP-A je nižší a doporučuje trojitý test s integrací v 16.t, pak kontrola na prenatalu ve 20tt. Závěr screeningu je negativní, riziko MD 1/877, vzhledem k věku matka1/527. V době porodu budu mít 32. Chtěla jsem se samozřejmě doktorky zeptat co to znamená, jen si mluvila to svoje, a já z toho bylo v šoku, že jsem se nakonec nezeptala. Nevíte - nemáte zkušenosti proč to může být snížené? Už jsem toho dost přečetla a jsem z toho celkem smutná ![]()
To riziko je dost vysoké, rozhodně by jsi měla další vyšetření podstoupit.
@Scarlet_witch píše:
Zdravím všechny, pokusím se navázat v diskuzy… Včera jsem absolvovala NT + screening v CPG v Brně. Prvně mě vytočilo, že mi sestra při odběru krve oznámila, že pan doktor si nepřeje přítomnost přítel - což mě strašně mrzelo. (PROČ? - dr. BENEŠ). NA UZV všechno v pořádku, Morfologické anomálie nenalezeny, NT 1,7 mm, nosní kost přítomna. Takže, dle uz všechno v pořádku. Poté jsem čekala na krev. Tu mi volala přímo doktorka, PAPP-A 0,83 mlU/ml 0,4 MoM a FßHCG: 10,99 ng/ml 0,49MoM. Hodnota PAPP-A je nižší a doporučuje trojitý test s integrací v 16.t, pak kontrola na prenatalu ve 20tt. Závěr screeningu je negativní, riziko MD 1/877, vzhledem k věku matka1/527. V době porodu budu mít 32. Chtěla jsem se samozřejmě doktorky zeptat co to znamená, jen si mluvila to svoje, a já z toho bylo v šoku, že jsem se nakonec nezeptala. Nevíte - nemáte zkušenosti proč to může být snížené? Už jsem toho dost přečetla a jsem z toho celkem smutná
Ahoj, já jsem měla PAPP-A 0,3 MoM a HCG taky nižší než Ty, riziko kombinované 1:120 a syn je OK, akorát se narodil s vadou ledviny a hypospadií, ale jsou to drobnosti. Podle věku tehdy jsem měla riziko 1:1200. Vycházela mi krev blbě ve 3 těhotenstvích a ve 4. jsem se na to už vybodla a byla jsem je na ultrazvucích.
@Janli píše:
To riziko je dost vysoké, rozhodně by jsi měla další vyšetření podstoupit.
Další vyšetření je odběr plodové vody, riziko potratu cca 1/100. Odběr je indikovany od rizika vrozených vad 1/250 (myslím). Ona má riziko vrozených vad 1/527, plodovku ji pojišťovna neproplati a já bych na ní v žádným případech nešla, vždyť je pětkrát pravděpodobnější, že po tom vyšetření potratí, než že to vyšetření najde problém.
@Platanka Doporučili mě jen trojitý test v 16TT, a potom UZ KO ve 20 TT. O odběru plodovky mě nic neříkala… A tak pořád si nějak říkám, že kdyby to bylo fakt dost rizikové, tak mě asi hned pošlou ke genetikovi ne?
@Platanka ona nejde na plodovku, má doporučený odběr krve v 16tt a integrovaný screening. Teprve pokud ten vyjde špatně, řeší se ambiocentéza. Na doporučení genetika proplatí pojišťovna ambiocentézu i u nižšího rizika.
@Scarlet_witch píše:
@Platanka Doporučili mě jen trojitý test v 16TT, a potom UZ KO ve 20 TT. O odběru plodovky mě nic neříkala… A tak pořád si nějak říkám, že kdyby to bylo fakt dost rizikové, tak mě asi hned pošlou ke genetikovi ne?
Na ten trojitý test jít asi můžeš, to je myslím tohle, co jsi byla teď, plus tripple testy. Ty teda nemají moc dobrou pověst, často vycházejí špatně, i když je všechno v pořádku, ale jak je to, když se dají jejich výsledky dohromady se screeningem z 12 tt (takhle dohromady je to ten integrovaný test), to nevím.
Screening ve 20 tt je standartni vyšetření, chodí se na něj běžně, tam tě neposila kvůli výsledkům screenu z 12 tt.
Jinak myslím, že si nemusíš dělat starosti… Z 527 žen s tvýma hodnotama a ve tvém věku by se jedné narodilo postižené dítě a 526 ženám zdravé. To je asi 0,2% riziko.
@Platanka Triple tčst vím co je, to to odběr třecho hormonů v krvi. Jenže jsem se dočela že čat ovycházejí falešně pozotvně, ale zase na druhou stranu když je to integrovaný, tak by t výsledky z tohoto testu se měli kombinovat z výsledkami z 1 screnningu. A porom by se měl určit výsledek.
Mě celkem mrzel, ten telefonát, že to na mě doktorka vyvalila, a já jsem zůstala jak opařená, nestihla jsem se jí na nic zeptat. Volat jsem jí nechtěla, protože řekla, že všechno bude napsané ve zprávě k mému doktorovi. Tam jdu 4.7. Tak je to takové dlouhé čekání..
A děkuji za přeložení rizika.. ![]()
Také mi riziko nepřijde nijak vysoké. Screening je negativní, určitě bych podstoupila velký ultrazvuk ve 20 týdnu, s tím triple testem nevim… u nás jej ani nedoporučuji a v případě ze by se dělal, tak tu integraci, stejně jako doporučuji tobě. Nijak bych se nenervovala.