Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny! Jsem těhotná s Moldavcem. Bylo to náhle, neplánované a nemáme v plánu spolu žít. Mám však dotaz. Jak to bude probíhat v rámci otcovství? Otec sem jezdí jednou za pouze měsíc. Jak to bude probíhat na úřadech, co vše ode mě budou vyžadovat s popřípadě jaké by měl u nás v ČR výhody jako otec českého dítěte. Jsme domluveni, ze alimenty platit bude v pořádku a já dítě vychovám s největší láskou. Jinak každý máme jiné životy. Moc vám děkuji za každou radu a odpověď
![]()
Nejspíš budete muset spolu na matriku, kde on bude souhlasit, že bude zapsaný v rodném listě dítěte. Pak už asi soudně, pokud to nepůjde domluvou mezi vámi.
@Ano.jsem.anonym píše:
Zdravím všechny! Jsem těhotná s Moldavcem. Bylo to náhle, neplánované a nemáme v plánu spolu žít. Mám však dotaz. Jak to bude probíhat v rámci otcovství? Otec sem jezdí jednou za pouze měsíc. Jak to bude probíhat na úřadech, co vše ode mě budou vyžadovat s popřípadě jaké by měl u nás v ČR výhody jako otec českého dítěte. Jsme domluveni, ze alimenty platit bude v pořádku a já dítě vychovám s největší láskou. Jinak každý máme jiné životy. Moc vám děkuji za každou radu a odpověď![]()
@Ano.jsem.anonym píše:
Zdravím všechny! Jsem těhotná s Moldavcem. Bylo to náhle, neplánované a nemáme v plánu spolu žít. Mám však dotaz. Jak to bude probíhat v rámci otcovství? Otec sem jezdí jednou za pouze měsíc. Jak to bude probíhat na úřadech, co vše ode mě budou vyžadovat s popřípadě jaké by měl u nás v ČR výhody jako otec českého dítěte. Jsme domluveni, ze alimenty platit bude v pořádku a já dítě vychovám s největší láskou. Jinak každý máme jiné životy. Moc vám děkuji za každou radu a odpověď![]()
Proč si nezajdeš na úřad? Nejsem si vůbec jistá, jestli půjde otec zapsat do RL, když má jinou národnost. To samé s alimentama. Jaké výhody máš na mysli? ![]()
Musíte na matriku, musí mít svoje dokumenty (RL) přeložený do češtiny, pokud neumí česky, tak potřebuje tlumočníka. Výhody žádné mít nebude.
Teoretické výhody by měl po oženění s občankou státu EU. Samotné splození občana EU nestačí (teda hoodně doufám).
@Ano.jsem.anonym píše:
Tady jistota toho, že je to troll. Jelikož nikdo svéprávný by toto důležité téma neřešil na diskuzním fóru a ještě s tímto přístupem.
@Cenarius píše:
Tady jistota toho, že je to troll. Jelikož nikdo svéprávný by toto důležité téma neřešil na diskuzním fóru a ještě s tímto přístupem.
Právě naopak, obávám se. Svepravny by si vyhledal všechno přes Google. Určitě není první ani poslední s tímto typem problému
Tady je nějaký rychlý výsledek, asi to nebude úplně ono, ale na matrice by mohli říct k tomu více https://pruvodce.gov.cz/…ni-otcovstvi
A může taky napsat dotaz na portalobcana@dia.gov.cz.
Já teda úplně nevím proč, ale kdysi jsem potkala spoluzacku, co má děti s rumunem a řešila, že nedostala rodicak a musela nějak pravidelně dokládat že on tu zije a asi i pracuje nevím ![]()
@a12 to je s jakýmkoliv cizincem, když ona nepracuje nebo ji netrvá pracovní smlouva. Manžel je Slovák a musíme každý půl rok dokládat, ze stále pracuje v ČR, mě smlouva skoncila během mateřské a kdyby pracoval v zahraničí, tak nám zaniká nárok na česky rodicak.
@Kriss Tina píše:
@a12 to je s jakýmkoliv cizincem, když ona nepracuje nebo ji netrvá pracovní smlouva. Manžel je Slovák a musíme každý půl rok dokládat, ze stále pracuje v ČR, mě smlouva skoncila během mateřské a kdyby pracoval v zahraničí, tak nám zaniká nárok na česky rodicak.
Jj, myslela jsem to tak, že tak, že prostě s cizincem.
Zavolejte si na matriku, tam vam poradi, ale pokud ho chcete v rodnem liste ditete, neobejde se to bez nejakych urednich prekladu jeho dokumentu, mozna i vyrizeni nejakeho toho potvrzeni v Moldavii a spolecneho přihlašování o otcovstvi. Takze tim ztravite nejaky cas.