O 10 mladší partner - zkušenosti? Plusy a mínusy vztahu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12746
20.10.20 09:48

@Josefuna Přesně tak… „předmanželské smlouvy“ opravdu nejsou pro většinu mladých lidí na pořadu dne, když ani není co vylučovat z potenciálního SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
20.10.20 10:04
@BukvickaMalicka píše:
Jenže tu lásku podle mě tvoří ta vsedni ohleduplnost. Zamilovanost neovlivnís. Láska je vědoma a ovlivnitelna, tam stačí vule. Málokdo zná rozdíl.Neříkám, že strojova kalkulace to zlepší. Ale že zamilovanost která trvá třeba cca rok zatemnuje mysl a každý ji dává velkou váhu. A pak po tom roce jsou rozčarovane, že je to pryč a chtějí to zase znova. Stavět to na zamilovanosti je od začátku špatně a napáchal to jen oboustranně zlo.

S tou ohleduplností souhlasím. A souhlasím i s tím, že v době zamilovanosti (cca první rok, ale max. dva) není dobré dělat zásadní životní rozhodnutí.

Nesouhlasím už ale s tím, že láska (neřkuli zamilovanost) jsou vědomě ovlivnitelné. Podle mě tu (stejně jako ostatní emoce) buď jsou, anebo nejsou.

Dokonce teda nesouhlasím ani s tvrzením, že zamilovanost je nějaké zlo. Spíš bych řekla, že je to něco, co umožní, aby se dva lidi vůbec k sobě přiblížili a aby pak mezi nimi ta láska vznikla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
20.10.20 10:08
@Josefuna píše:
Já se přikládáním k názoru, že je to po letech podobné spíše loterii. Něco můžeš výběrem partnera eliminovat, třeba inteligence, vzdělání se ještě nějak vybrat dá, jenže bohužel nejde o status quo. Lidi se během života mění a člověk, kterého jsi poznala jako 20tiletá může být po 20 letech dost jiný nebo se změníš ty. Lidi se prostě mění v důsledku životních událostí a okolností, které je formují. A nevíš, co za události Tě v životě potká. Někdo má štěstí, že tím životem propluje tak nějak bezstarostně a myslí si, že je to jeho zásluha a zásluha výběru partnera. Jenže potom jiní lidé se setkají s událostmi, které jsou mimo jejich kontrolu, různé nemoci, problémové děti (různé zdravotní problémy či poruchy ADHD, dyslexie, dysgrafie atd.), propuštění z práce a jiné. Pokud pár nemá žádné problémy, má zdravé a šikovné děti a dost peněz, tak je asi větší šance, že budou spokojeni.

To máš pravdu, ale na druhou stranu zapojit racio taky není úplně od věci - existuje dost velká kategorie potenciálně rizikových osobností, kdy protějšek věří, že dotyčného změní nebo zachrání nebo nevím co vlastně.
Jdou do vztahů s alkoholiky, gamblery nebo jinými vadnými osobnostmi, potažmo si pořídí mimino krátce po seznámení, aniž by druhého dobře poznali a pak se diví, že ono to nevyšlo.
Proto jsem spíš pro vyváženost. Výběr partnera je prostě důležitý

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
20.10.20 10:10
@Hecate píše:
S tou ohleduplností souhlasím. A souhlasím i s tím, že v době zamilovanosti (cca první rok, ale max. dva) není dobré dělat zásadní životní rozhodnutí.

Nesouhlasím už ale s tím, že láska (neřkuli zamilovanost) jsou vědomě ovlivnitelné. Podle mě tu (stejně jako ostatní emoce) buď jsou, anebo nejsou.

Dokonce teda nesouhlasím ani s tvrzením, že zamilovanost je nějaké zlo. Spíš bych řekla, že je to něco, co umožní, aby se dva lidi vůbec k sobě přiblížili a aby pak mezi nimi ta láska vznikla.

Zamilovanost je fajn, ale do správné osoby. Jinak je to potenciální průser.
A já věřím, že zamilovanost se ovlivnit dá, pokud člověk chce. Ale většinou nechce, že jo. Lidi mají dramata rádi ;)

• Citovat
  • Upravit
14275
20.10.20 10:13
@Josefuna píše: …Pokud pár nemá žádné problémy, má zdravé a šikovné děti a dost peněz, tak je asi větší šance, že budou spokojeni.

A nebo naopak, když nemají žádné problémy, tak dělají vše proto, aby si je vyrobili :cert:

S tím co jsi napsala naprosto souhlasím, jen bych přidal respekt. důvěru a intimitu.
Někdy se stane, že navenek hezký vztah je uvnitř bojištěm, nestane se to hned, ale nakupí se hromada drobností…
Důvěra není jen o tom, že se partner někde nespustí, ale i o běžných denních věcech - třeba v tom co se druhému dá svěřit.
A intimita - ona nechce spát s ním, on s ní… takových příběhů je plno.

Pokud jedna z těch tří věcí zkolabuje - jde vztah do kopru i když zdánlivě nemají žádné problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
20.10.20 10:24

@Mango_Lassi Myslím, že většina lidí tady ty na první pohled vadné kusy vyselektuje ihned (e-mimino a příběhy na něm nejsou úplně to, s čím bych se potkávala). Většina problémů je mnohem víc o stupních šedi než o extrémech černá x bílá.

Paradoxně bych řekla, že kolikrát je jednodušší opustit toho násilníka a alkoholika (nebo prostě vztah ukončit po extrémním zážitku), než v takových těch šedých nejasných situacích, jejichž závažnost a potenciální vztahová destrukčnost je jen otázkou úhlu pohledu, osobní citlivosti a způsobu interpretace situací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
20.10.20 10:28
@Mango_Lassi píše:
To máš pravdu, ale na druhou stranu zapojit racio taky není úplně od věci - existuje dost velká kategorie potenciálně rizikových osobností, kdy protějšek věří, že dotyčného změní nebo zachrání nebo nevím co vlastně.
Jdou do vztahů s alkoholiky, gamblery nebo jinými vadnými osobnostmi, potažmo si pořídí mimino krátce po seznámení, aniž by druhého dobře poznali a pak se diví, že ono to nevyšlo.
Proto jsem spíš pro vyváženost. Výběr partnera je prostě důležitý

Tak to už je extrém. To je jasné, že si nevyberu alkoholika, násilníka apod. Mluvím o běžných lidech, kteří se jeví jako bezproblémoví, a přesto vztah nefunguje. Je to vidět i z příspěvků na emiminu, ti lidi nejsou nějak narušeni, plní si své role, ale přesto to partnerství z pohledu jednoho z partnerů nebo i obou nefunguje. Ženám často chybí větší zapojení partnera do domácnosti a péče o děti nebo ocenění, že to dělají hlavně ony, a hlavně jim chybí pozornost mužů. To je podle mne často důvod nespokojenosti, že si muži žen po letech přestanou všímat. A nemluvím jen o sexu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
20.10.20 10:32
@Hecate píše:
@Mango_Lassi Myslím, že většina lidí tady ty na první pohled vadné kusy vyselektuje ihned (e-mimino a příběhy na něm nejsou úplně to, s čím bych se potkávala). Většina problémů je mnohem víc o stupních šedi než o extrémech černá x bílá.Paradoxně bych řekla, že kolikrát je jednodušší opustit toho násilníka a alkoholika (nebo prostě vztah ukončit po extrémním zážitku), než v takových těch šedých nejasných situacích, jejichž závažnost a potenciální vztahová destrukčnost je jen otázkou úhlu pohledu, osobní citlivosti a způsobu interpretace situací.

Přesně, většina vztahů se odehrává v té průměrné šedi, kde potom lidi počítají, že vztah jim ještě přináší více než bere. Takže se zase dá na misky vah - sice muž o mě už nestojí, nevšímá si mě, nebo dokonce se mnou ani nespí ALE je skvělý otec, pomáhá doma s dětmi, věnuje se jim, chodí do práce, nepije, vydělává a přispívá na domácnost. No a racionálně se dojde k závěru, že kdyby od něj žena odešla, tak by na tom byla nejspíše hůře, hlavně finančně a péčí o děti tedy i časově, a hlavně by neměla jistotu, že si najde někoho lepšího, když už má ty děti, protože kdo se žene do vztahu s ženou s dětmi že (kromě jedné uživatelky, která má 6 dětí a stále ji muži přesvědčují, jestli je nechce a že by byli dobrými otci jejich dětí, třeba i řemeslníci, kteří ji přijdou něco opravit :)) a jestli by ty ženy nezůstaly už spíše samy. Takže se řekne, že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
20.10.20 10:32
@Hecate píše:

Zamilovanost zlo není, ale způsobuje zlo, když je to základ na kterým to pro ženskou stojí..

Lásku tvoří ciny, je to vědomí stav mysli.. Zamilovanost hormony, Je to pocit…

Když to bereš jako úvodní etapu, která není nekonečná. Ok. Jinak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
20.10.20 10:40
@Hecate píše:
@Mango_Lassi Myslím, že většina lidí tady ty na první pohled vadné kusy vyselektuje ihned (e-mimino a příběhy na něm nejsou úplně to, s čím bych se potkávala). Většina problémů je mnohem víc o stupních šedi než o extrémech černá x bílá.Paradoxně bych řekla, že kolikrát je jednodušší opustit toho násilníka a alkoholika (nebo prostě vztah ukončit po extrémním zážitku), než v takových těch šedých nejasných situacích, jejichž závažnost a potenciální vztahová destrukčnost je jen otázkou úhlu pohledu, osobní citlivosti a způsobu interpretace situací.

To nevím, nejen na EM, ale i v reálu vidím ženy, o které nebyl velký zájem, chtěly rodinu, tak v jistém okamžiku prostě přehlédly důležité varovné signály a teď si stěžují.
Mám takovou kamarádku, kterou jsem důrazně varovala před druhým dítětem, protože po prvním se objevily problémy s manželem. Teď má děti dvě a stěžuje si ještě víc. Někdo je holt nepoucitelny

• Citovat
  • Upravit
12501
20.10.20 10:50
@Mango_Lassi píše:
To nevím, nejen na EM, ale i v reálu vidím ženy, o které nebyl velký zájem, chtěly rodinu, tak v jistém okamžiku prostě přehlédly důležité varovné signály a teď si stěžují.
Mám takovou kamarádku, kterou jsem důrazně varovala před druhým dítětem, protože po prvním se objevily problémy s manželem. Teď má děti dvě a stěžuje si ještě víc. Někdo je holt nepoucitelny

A koho je velký nebo malý zájem? Je to dáno příležitostmi. Ti, kdo se seznámili hned na studijích nebo těsně po nich, to měli nejlehčí. Později se možnosti zužují, člověk je vesměs v práci, málokdo chodí po práci někam mezi větší společnost, kde je možné se seznámit. To možná ti, co mají nějaký kolektivní koníček nebo nevím. Pak zbývá ta inzerce. Zvláště dnes, kdy hodně chlapů tráví veškerý volný čas sezením před PC nebo na mobilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
20.10.20 10:59
@Mango_Lassi píše:

Ale to jsme zase u toho, co tu řešíme v pomalu každé druhé diskuzi:

1. Jsou lidi, kteří ty děti a ideálně k tomu i rodinu prostě chtějí, bez ní mají pocit, že jejich život nemá smysl. Připadá mi to jako naprosto přirozená potřeba (jakkoli nijak negativně nehodnotím ty, kteří ji nemají).
2. Ne každý si může vybírat ze zástupu ideálních nebo téměř ideálních partnerů, aby vůbec bylo možné dělat nějaké relevantní „výběrové řízení“ na podkladě racionálně stanovených kritérií. Dokonce bych řekla, že takových je naprostá menšina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
20.10.20 11:03
@Hecate píše:
Ale to jsme zase u toho, co tu řešíme v pomalu každé druhé diskuzi:1. Jsou lidi, kteří ty děti a ideálně k tomu i rodinu prostě chtějí, bez ní mají pocit, že jejich život nemá smysl. Připadá mi to jako naprosto přirozená potřeba (jakkoli nijak negativně nehodnotím ty, kteří ji nemají).
2. Ne každý si může vybírat ze zástupu ideálních nebo téměř ideálních partnerů, aby vůbec bylo možné dělat nějaké relevantní „výběrové řízení“ na podkladě racionálně stanovených kritérií. Dokonce bych řekla, že takových je naprostá menšina.

Pro mě je to těžko pochopitelné. Zůstala bych s jedním dítětem raději sama, než být s dementem. Ale chápu, že lidé mají různé priority.

Dokonce si myslím, že s jedním dítětem by měla větší šanci najít si někoho jiného, než se dvěma

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
20.10.20 11:14
@Josefuna píše:
A koho je velký nebo malý zájem? Je to dáno příležitostmi. Ti, kdo se seznámili hned na studijích nebo těsně po nich, to měli nejlehčí. Později se možnosti zužují, člověk je vesměs v práci, málokdo chodí po práci někam mezi větší společnost, kde je možné se seznámit. To možná ti, co mají nějaký kolektivní koníček nebo nevím. Pak zbývá ta inzerce. Zvláště dnes, kdy hodně chlapů tráví veškerý volný čas sezením před PC nebo na mobilu.

Někdo se asi neumí dobře prezentovat neboli „prodávat“. Tato kamarádka mi popisovala své předchozí ctitele a byl to samý podivín, musela jsem nakonec uznat, že manžel je fakt mezi nimi ještě ten normální.
Přitom je to hezká a chytrá holka.

• Citovat
  • Upravit
6161
20.10.20 11:16

Mám o 8 let mladšího manžela, dve deti +5 a 1), mně je 37. Deti chtel vic on teda. :lol: ale je fakt, ze on neni asi úplně typickej mezi svymi vrstevníky. :nevim: vůbec jsem nepřemýšlela, jestli je ten rozdíl divnej. To spíš naše okoli :lol: ve veku to neni. Predtim jsem chodila se staršími a co, no. Žádnej si mě nevzal. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí