O kolik se prodraží druhé dítě?

1199
20.5.13 15:22

O kolik se prodrazí druhe dite?

Zdravím všechny maminky dvou a více dětí, ale i ty, které mají vícečetnou rodinu teprve v plánu. Včera jsme měli s partnerem velkou diskusi. Naší dceři jsou dva roky a já jsem zatoužila po druhém dítěti, ale partner o tom nechce ani slyšet. Prý v dnešní době je to sakra drahá záležitost si pořídit jedno, ne tak dvě, tvrdí, že by jsme dvě neuživili. Můj dotaz je vlastně takový, zvedly se u vás jednou tolik náklady po příchodu druhého dítěte? Podotýkám, že oblečení buď kupuji za pár šupů na Aukru, nebo mě perfektně zásobuje kamarádka, kočár také mám a ostatní věci co mrně potřebuje, jako postýlku, přebalovák atd. A s tím jak děti rostou, je to opravdu všechno tak drahé? Školka, škola, kroužky? Potřebovala bych nějaké argumenty jak ho přesvědčit, že se to dá zvládnout. Vždyť ty děti přece nemusí mít všechno co si zamanou, myslím, že parťák do života je pro dítě větším přínosem, než nějaké materiální věci. Jenže on se bojí, že by jsme pak neutáhli barák a všechno by se začalo sypat, i náš vztah.Tak co myslíte, je to luxus mít víc než jedno dítě? Jak to děláte vy co máte více dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41882
20.5.13 15:24

@snecek19 Zrovna asi týden nazpět jsme řešili to samé. Nakonec touha po druhém dítěti vyhrála :mrgreen: Vysadila jsem HA, malému je rok a půl.
Myslím, že se vše dá zvládnout snáz, když jsou dvě děti malé, já budu mít nárok i na druhou mateřskou, když se to povede včas :)
A náročnější potřeby pak z dvou platů utáhneme 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
20.5.13 15:28

Já druhé dítko teprve čekám (17tt) a budu je mít s ani ne dvouletým rozdílem. Protože jsme to tak plánovali od začátku. Výbavu po synovi jsem si schovávala. Jediná investice, která nás čeká je dvojkočár a druhá postel. Počítám, že do jednoho roka po sobě budou dědit, ale teď po roce už vidím jak syn oblečení hodně zničí tak nevím do jaké míry to půjde.
Počítám, že v budoucnu se náklady opravdu budou násobit téměř dvěma. Škola v přírodě, pomůcky do školy, kroužky, eventuáloně školka. to po sobě nepodědí :? takže náklady nebudou určitě krát dva, ale určitě to nebude stejně náročné jako jedno dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1199
20.5.13 15:30

@lyrica To jsem mu říkala, že až budu chodit do práce tak to půjde snáz, ale potřebovali bychom udělat ještě podkroví, aspoň dva pokoje, zatím máme jen 2+1 a to děláme všechno z vlastních zdrojů, půjčku nechceme, tím se ovšem zase zvednou náklady na bydlení, plyn, elektřina, všechno půjde nahoru. Já jsem teď na čtyřleté, takže mám prd peníze a z toho jednoho platu je to fakt těžké, já všem jeho důvodům rozumím, a být mladší tak nic neřeším, jdu do práce a pak za pár let až bude líp si pořídíme druhé, ale mě bude letos 33 a bojím se aby mi neujel vlak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
20.5.13 15:30

Taky se to u nás řeší. Druhátko sice ještě není na pořadu dne, ale už nad tím přemýšlím zda do toho jít či ne. Ano, sourozenec je obrovský benefit, ale zas záleží jak žijete. Oblečení a jídlo nepočítám. Výbava do školy a kroužky je už horší, ale dva pracující s průměrným platem (otázka je, pro koho je co průměrný) by taky nemělí mít asi problém, ale už přemýšlím nad tím, že každý rok jezdíváme na hory. Strašně rádi lyžujeme, jezdíme do zahraničí a doposud jsme dávali cca 25tis za týden na horách. Ve třech už to bude nějakých 36, ve čtyřech 48-50tis! 8o To nepočítám výbavu na lyže, malým dětem to zvládnem vzít z bazaru na tu jednu sezonu, případně půjčit, ale s puberťákem už o tom pochybuju. Nebo dalo by se to, ne že ne, ale nechci aby se na lyžáku cítil jak blbec. Školy v přírodě? Dnes už se jezdí na většině škol k moři - teda myslím střední školy. Výměnné pobyty v zahraničí - 15tis bez kapesného. Lyžák v Alpách, na VŠ Erasmus a vůbec vysoká škola sama o sobě. Mobil, notebook, dnes už nezbytnost. Já vím, pro někoho je to rozmazlování, pro nás jeto ale standard a rádi bychom to dopřáli i dětem. Takže sama nejsem rozhodnutá. :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
20.5.13 15:32

@snecek19 My máme tedy 3+1, ale máme tu taky moji mamču, která je sama, tkaže by byt neutáhla. Takže v podstatě 2+1, Matěj má svůj pokojík, tam pak půjde mi miminko. Pohodlí mít budeme tak i tak. Zase jsme si říkali, proč to odkládat, kdybychom měli brát ohledy jen na finance, tak si to druhé asi nepořídíme nikdy. Akorát budeme muset omezit nakupování značkových hadříků a podobné moje úlety, co ráda praktikuju :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
20.5.13 15:33

@snecek19 je to drahé. Je to dražší a dražší. Vem, si, když budete mít páreček, těžko budou po sobě děti dětit. Ono do těch 5-6 ti let to jde, když nebudeš s dítkem obletovat různé kroužky a voln. aktivity. Ale školou to teprve začíná. A nabaluje se to a nabaluje. Mobil, oblečení, výbava do školy, boty, kroužky, výlety, školy v přírodě… A vynásob si to dvakrát.
Mám děti 3.
Ale všechny jsou od sebe po 8-12 ti letech. Kdybych měla s naším příjmem děti brzo o po sobě, tak to nezvládnem ani omylem.
Partáci po dvou letech po sobě nejsou záruka ničeho. Už vůbec ne toho, že budou partáci.
Jestli z toho má tvůj partner press, proč sháníš argumenty? Ono by se ti možná i mohlo stát, že prosadit si svou může být začátek konce. Spěcháš někam? Je nutné mít děti brzo po sobě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
20.5.13 15:34

Pro mě je třeba zásadní, aby to první nemělo pleny, pokud tedy nelátkuješ. To je totiž největší morda v rozpočtu :D Doufám, že se mi Matesa do té doby než otěhotním a porodím podaří odplenkovat úplně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
20.5.13 15:35

Sneček kolik tvůj vydělává?
Je to dost peněz navíc pleny a tak oblečení to je to nejmenší.
Ale určitě se to dá zvládnout záleží fakt kolik mát peněz.

• Citovat
  • Upravit
Marry11
20.5.13 15:36

Lyrica můj už počítá finance na třetí spočítal to na 4000-5000 ale se zavřeným okem :)

A v budoucnu víc že jo.

A Neli má taky pleny neboj :))
snad se to už brzy naučí ona to chápe ale sedět a čekat ji neabví nemá nato čas :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1199
20.5.13 15:42

@berry4 Tlačit ho určitě do ničeho nechci, je mi jasné, že by to nedělalo dobrotu, jen mi bude už 33 let a tak se jen bojím aby mi neujel vlak. Určitě je ta moje touha podpořená i tím, že mi před 4,5 lety zemřela moje starší sestra a od té doby se cítím vmitřně tak nějak opuštěná, hrozně mi chybí. Byla o pět let ode mě a jako děti jsme si opravdu moc nevyhrál, víc jsme se sblížily až jsem byla starší, dospělá. Jasně, sourozenci se nakonec nemusí mít rádi ať jsou od sebe rok, nebo deset, to ještě nic nezaručuje, jen jsem nikdy nechtěla mít jedináčka a teď už vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1199
20.5.13 15:44

@Marry11 Já mám teď čtyřlety rodičák takže 3800 a chlap vydělává cca 22000.Vedle mám rodiče, kteří mi taky dost pomáhají, někdy platí nákup a tak.
A dcerka je už přes den bez plen, má jen na spaní.

Příspěvek upraven 20.05.13 v 15:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
20.5.13 15:45

Čím jsou děti starší, tím jsou dražší, kecy že kde se nají dva, nají se tři jsou fakt mimo :roll: Podle mě to není zas takový finanční záhul do nástupu do školy, potom už ano. Pomůcky, sešity, prac. sešity to všechno se platí v září, nikdy jsem se pod 1000kč nedostala, k tomu dokoupit výtvarku, tužky, pera obaly, bačkůrky atd. pak jsou výlety, lyžáky, ŠVP atd. o SŠ ani nemluvím tam se kupují i učebnice.

Mít sourozence taky není ve všech případech výhra ;) co se týče oblečení, tak možná když jsou dva kluci, ale když je páreček, tak toho taky moc nepodědí. Pak děti něco chtějí, něco navíc, a říkat pořád ne já ti to koupit nemůžu, nebo dávat jogurt, řízek na příděl :lol: ono se totiž i to jídlo prodraží, protože puberťák většinou žere jak zájezd.

• Citovat
  • Upravit
41882

@snecek19 tak na rodiče se nespoléhám, ale myslím, že byste to měli zvládnout :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
391

Mám 20 měsíčního syna a čekáme druhé. Nemyslím si že je to o tolik víc. Kojit chci co nejdéle takže v prvních měsících žádně velké výdaje. Plenky tolik nestojí, to zase holky prrr. Kupuji Pampers to největší balení za 600 a mám ho na 1,5-2 měsíce. navíc plenky pro malé děti vyjdou stejně protože je tam víc kusů. na litr měsíčně víc opravdu ne. To si pamatuji dobře.
Až budou děti starší tak je jedno jestli vaříš pro 3 nebo pro 4. Mobil je jednorázová záležitost, s dnešními cenami jak tarifů tak přístrojů je to sranda. Žádná velká investice. Kroužky 500 měsíčně? Co to je? To je taky dost málo a to beru ty dražší. Navíc když pozoruji mládež tak budou stejně doma u FB takže žádný kroužky nehrozí.

Pokud mě ukamenujete prosím, ale já nesdílím názor na to jak je vše drahé a že se nedá uživit jedno, natož dvě. Upozorňuji, že nejsem nijak bohatá, spíš klasická střední vrstva s běžnými náklady, bez půjček hypoték a podobných blbostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí