Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím! Potřebovala bych poradit. Manžel má na poště invalidní důchod, ale má ustřihnutý roh občanky. Chci se zeptat, vydají mu peníze když má ustřižený roh? Ustřižený roh má kvůli změně trva. bydliště.
Ještě jsem neviděla ustřižený roh kvůli změně trv. pobytu. Prostě odevzdá občanku a dostane dočasný průkaz, žlutý papír, bez fotky, ne? Na ten se většinou zdráhají v bance a na poště vydat peníze, i když by měli. Taktéž si myslím, že nevydají nic na ustřižený OP, leda hodně nepozorná pracovnice.
Edit - naposled jsem viděla situaci se ztracenou občankou při změně TP, takže pokud má oba doklady, měli by to vydat.
Příspěvek upraven 06.05.14 v 16:27
Já s tím neměla problém. měla jsem teda k tomu ještě takový žlutý nebo zelený, už nevím, papírek. z úřadu.
@Ometačka Ta občanka je platná stejně jako normální, jen musí společně s ní ukazovat ten žlutý papírek se změnou, co k ní dávají. Alespoň já když cokoliv vyřizovala, musela jsem mít obojí.
@Anjes píše:
Ještě jsem neviděla ustřižený roh kvůli změně trv. pobytu, zvláštní dotaz. Prostě odevzdá občanku a dostane dočasný průkaz, žlutý papír, bez fotky, ne? Na ten se většinou zdráhají v bance a na poště vydat peníze, i když by měli. Taktéž si myslím, že nevydají nic na ustřižený OP, leda hodně nepozorná pracovnice.
OP se vždycky stříhá, když je nějaká změna, ten ustřižený se odevzdává, když dostaneš nový, takže divného na tom nic není ![]()
@Anjes No ale ten žlutý papír je jen doplněk k občance. Já za poslední roky měnila trvalé xkrát a vždy platilo všude ukázat občanku s ustřiženým rohem a plus ten papírek, ten není místo ní, ale k ní.
@IvetJas jojo, viz edit. příspěvek, to byla ztracená, resp. ukradená občanka. Normálně ty dva doklady by měly stačit. Ale i s tím se ošívají v bankách, nevím, jak pošta.
@Anjes No ošívat se můžou, platný doklad to je, takže bych se hádala. Stejně jako jsem se hádala s ženskou v knihovně, která se mi snažila namluvit, že nový trvalý pobyt, který mám napsaný na tom žlutém papírku je zatím neplatný a platný bude až po získání nového OP. Půl hodiny jsem se s ní hádala, že změna TP je okamžitá a jen na tu občanku se čeká… přesvědčilo ji až, když jsem jí vysvětlila, že všechny úřady už u mě berou jako platný ten nový trvalý pobyt.
Holky díky, samozřejmě že ma k tomu žlutý papírek. Tak snad mu ty peníze vydají nebo by jsme byli řit..
@Anjes Oni mu právě ustřihlu roh a dali mu k tom ten žlutý papírek ze změnou bydliště.
@IvetJas Já vím. Jen když už jsme u těch případů, zažila jsem na poště i výstup, kdy odmítli dát manželce poštu pro manžela s jeho OP, jeho notářsky ověřenou plnou mocí a potvrzením, že leží dlouhodobě v nemocnici. Pak další scénu v bance právě se „žlutým“ papírkem a protokolem z policie o krádeži, kdy dotyčná byla bez peněz, anžto jí ukradli s OP i celou peneženku, ale banka jí z jejího účtu nedala ani floka a nestačil ani řidičák s fotkou, karta ze zaměstnání s fotkou a deset průkazek do knihovny s fotkama…já vím, měla mít pas a oni chrání její účet, ale mnohdy je to k nevíře.
@Ometačka jestliže k tomu má i ten doprovodný papír, tak vydají.
1 změna = 1 roh. Mě ustřihli oba dva (bydliště a příjmení), a normálka mi na to vše dali… ale chtělo by to žlutý „doprovodný“ papír, to rozhodně…
@IvetJas píše:
@Anjes No ale ten žlutý papír je jen doplněk k občance. Já za poslední roky měnila trvalé xkrát a vždy platilo všude ukázat občanku s ustřiženým rohem a plus ten papírek, ten není místo ní, ale k ní.
já měla místo
na poště mi na něj vydat nechtěli, ukazovala jsem pas.
Pokud ma ten zluty papirek, tak to problem nebude. Anebo pas.