Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Anonymní píše: Více
Nejspíš jíš špatně, zkus místo pšeničného pečiva jíst žitné, nejíst salám, maximálně šunku, omezit vepřové a smažené. Když máš chut na sladké, tvaroh s jahodami, trochu rozinek, čekankový sirup. Pochopitelně žádné sušenky, nanuky, pomazánky pouze svoje z tvarohu, na internetu najdeš spousty receptů, sem tam nějaké vajíčko, ryby, krevety, víc pohybu a motivaci si dej nějaké svoje oblečení které jsi nosila a nemůžeš. Když budeš mít chut se přežrat, vyndej ho a jdi se podívat na sebe do zrcadla.
Jo a dobré jsou syrečky s minimálním množstvím tuku.
Samozřejmě, že to je především v hlavě.
Ano, ne tedy všechno…
Jenomže některé věci, co, aspoň já, zajídám, v podstatě nemají řešení.
Nezbývá, než ty síly soustředit na vlastní kontrolu konzumace.
Blbý je, že sice člověk nežije, aby jedl, ale taky nežije proto, aby furt v hlavě zápasil o každou kalorii. A hledat k tomu motivaci vůbec není jednoduché. ![]()
Nové léky opravdu pomáhají půlku tohohle zápasu prostě vypnout a pak to jde, ne sice samo, ale o dost dnadněji.
Ma to samozřejmě dvě úskalí: stojí to peníze a musíte mít recept.
S tím druhým i s jídelníčkem (a někomu i s jinou léčbou) vám na obezitologii pomohou. ![]()
S psychlogickou podporou je to dost na levou, protože psychologové teď nestíhají ani u závažnějších diagnóz, než je vaše nerovnováha v kontrole příjmu. ![]()
Nakonec i na obezitologii musíte mít doporučení, vaše „tělo jako důkaz“ jim nestačí.
![]()
tak uvidíš jestli tě pomůžou. někde dají takový univerzální jídelníček který najdeš kdekoliv na setu. U soukromých, pokud to není rychlokurz se člověku věnují víc individuálně
. injekce tě nenabídnou hned a když řekneš že je nechceš tak tě je dávat nebudou ![]()
@boball píše: Více
Něco úplně vynechávat je akorát cesta k jojo efektu, protože to není udržitelné dlouhodobě. Jakmile to zase začne jíst, kila půjdou nahoru. Já třeba jím všechno, ale naučila jsem se hlídat kalorický příjem. Klidně si dám i kousek čokolády, ale musím se prostě vejít do celkového množství kalorií za den. To mně mimochodem naučili právě na obezitologii. Člověk prostě musí být v kalorickém deficitu, to je celá podstata hubnutí.
S umělou inteligencí, co umí sestavit podle pramenů slušný jídelníček za chvíli nebudou mít výživoví poradci co žrát ![]()
@lucad77 píše: Více
A proč se musí cpát na pšenici, vždyt to není nutné. A pochopitelně, až bude mít ideální váhu, něco si dát může, cokoliv, jen se nesmí krmit jak čuník.
@boball píše: Více
Co je špatného na pšenici, pokud nejsi celiak?
To máš jedno, at si každý baští jak uzná za vhodné, a taky chodí kam chce a potřebuje, chtěla jsem jí jen poradit, zase se toho chytnul někdo jiný, žitné pečivo je pro hubnutí výrazně lepší než klasické pšeničné pečivo z bílé mouky. Samotné kalorické hodnoty obou typů jsou sice podobné, ale klíčový rozdíl spočívá v jejich složení, obsahu vlákniny a vlivu na pocit sytosti.
Ahojky, vím, že bez pečiva by to bylo těžké..vím, že ho musím omezit, ale radši si dám to žitné než bílé…
To je dobře, ono ho opravdu nemusíš sníst tolik, a nemáš hlad.
Ahoj, než se dostaneš na obezitologii, nechceš zkusit kalorické tabulky? My je držíme s manželem 3/4 roku a pomáhají hodně. Vysadit v podstatě nemusíš nic moc. My jsme vyloučili tvrdé klobásy a salámy a bílé rohlíky, omezili jsme sladké - hlavně manžel. Jinak jíme v podstatě vše, jen menší porce a přidáváme zeleninu a hlídáme vlákninu, takže tvarohy, syrečky, skyr, řecký jogurt, kuřecí maso atd. Jak si budeš hlídat bílkoviny, budeš mít pocit, že jsi sytá a nebudeš tolik vytloukat jídlo. Pokud máš FB najdi si skupinu Hubneme s kalorickými tabulkami, tam je denně spousta receptů a rad co dělat. Ať se daří.
Injekce a léky na hubnutí jsou na předpis a úhradu pojišťovny jen v případě, že se jedná o těžkou obezitu od určitého BMI, většinou třetí stupeň a dále, pokud má pacient další komorbidity, kterým vysoká váha nesvědčí a v kombinaci s ní hrozí další zdravotní komplikace. Ty jsi onkologická pacientka, klidně jsi to mohla získat s nižším BMI.
Jinak je tato ambulance dobrá volba. Nejlepší možnost, kde udělají veškerá vyšetření zdarma včetně vyšetření na metabolické poruchy a naučí sestavit jídelníček a pracovat s KT, aniž by za to člověk platil u výživového poradce.
@1Pears1 píše: Více
Já tedy nevím, kamarádka bere Mounjaro, má určitě BMI přes 30, takže tam je tento lék indikován, pokud se pro něj rozhodne (ona ho bere) a fakt není na úhradu pojišťovny, celý si ho platí a já měla od obezitologa Saxendu a taky jsem ji celou hradila. Hrazen je snad jen Ozempic, ale jen u DM 2. typu a ještě za splnění určitých podmínek, pokud ho někdo chce na hubnutí, tak ho také hradí celý, i když má BMI vyšší, než 30.
Jinak pro zakladatelku:
jestli chodit na obezitologii nevím, sama jsem byla jednou, vůbec se mnou nekonzultoval jídelníček, nic a hned mi napsal Saxendu s tím, že určitě zhubnu alespoň 15 kg. No já po ní tak strašně zvracela opakovaně, že jsem ji brát nemohla a k němu už jsem nešla, stejně by pro mě neměl jiné řešení. Navíc i ty léky jdou přejíst. Chce to spíš si to přenastavit v hlavě, jíst vyváženě a pokud lze, přidat pohyb. Kamarádka chodí k obezitoložce a tam taky jen jí napíše Mounjaro a nazdar, pak má ještě nutriční terapeutku a psycholožku. Já sama chodím k nutriční terapeutce na pojišťovnu.
@1Pears1 píše: Více
Já to ale nepotřebuju, už jen proto, že jsem onkologická, bych to do těla nedala ani za nic. Zhubla jsem 30 kg i bez toho.