Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Včera jsem si projížděla net a našla nějaký výňatek z encyklopedie o HA..
Obnovení plodnosti po vysazení HAK je jednou ze základních podmínek účinnosti a bezpečnosti této metody. Nové studie uvádějí, že u žen dochází k plnému obnovení plodnosti v průběhu dvou let po přerušení užívaní. Po depotních kontraceptivech (injekce, tělíska) se uvádí obnovení fertility v průběhu 5 let po vysazení.
![]()
Jen mě zarazily ty čísla..v průběhu 2 let. Že mi o tom doktorka nic neřekla..jen to, že to chce 3 měsíce a aspon 2krát odmenstruovat, ale proč mi neřekla, že to může trvat 2 roky?
Proto se teď cítím v přechodu a nevím, kdy se zase u mně objeví plodnost. Myslím, že nejsem sama. Kdybych to sakra věděla, tak vysadím dřív
Já vím, že někdo otěhotní za 2 měsíce po vysazení..nebo po 5 měsících.
Takže holky, pokud plánujete otěhotnět, tak radši vysaďte dřív, než třeba 2-3 měsíce před plánovaným otěhotněním. Nikomu to nevnucuju, to je jen rada, abyste nedopadly jako já.
Dále co mě zaujalo: Mechanismus účinku - potlačují růst děložní sliznice, takže zde nejsou podmínky k případnému uhnízdění. Jen by mě zajímalo, proč snižují děložní sliznici, když stejně nedochází k ovulaci? Není to zbytečný? PRavděpodobně je to tím, že v druhé pol. cyklu nedochází ke zvyšování progesteronu. Jen mě v této souvislosti napadlo, že některý ženský mají po vysazení HA nízkou sliznici. Může to být tím, nebo je to příčina něčeho jiného?
To, že snižují riziko rakoviny výskytu vaječníků a dělohy, jsem už někde četla, ale že zvyšují riziko rakoviny děložního hrdla už ne. ![]()
Dále mi vadí laxní přístup doktorů při předepisování HA. Mě, když dr. předepisovala HA, tak mi nedělala, žádné jaterní testy, žádná rodinná anamnéza, prostě nic, aby se zjistilo, zda je pro mě vhodná.(sestra dostala od dr. HA, která byla pro ni silná a nevhodná, zmněnila doktorku a ta jen kroutila hlavou, jaktože jí to vůbec napsala). Máma docela trpí na varixy, docela hodně…já je nemám, ale v posledních měsících braní, mě brněla žíla na lýtku..udělala se mi tam nějká boule, tak i toto byl důvod, proč jsem vysadila. Jen si ted říkám, jestli se v dnešní době ptají na rodinnou anamnézu. Je samozřejmě víc nežádoucích účinků jako snížení libida (asi hodně časté) nebo třeba deprese, což také u mně byly, a teď po vysazení vůbec.
Také mě zaráží fakt, že když příjde mladá holka k dr. s tím, že má nepravidel. ms, nebo jiné potíže (které mohou být počátkem něčeho jiného), tak jako první nasadí HA a neřeší to. Tímto se problém skryje. V některých přpadech to asi pomůže, ale někdy to může vést k nějkému problému, který se nezachytí včas.
Mě například dr. předepsala HA, protože jsem v 16 jeden měsíc nedostala ms. Nevím proč. Těhotná jsem nebyla, přítele jsem neměla. Proč mi neudělala nějaké vyšetření? Pravděpodobně to byla horm. nerovnováha, ale mohlo to být i něco jiného. Radši mi napsala HA. Mě to v té době nějak nevadilo, nic mi k tomu neřekla a já byla ráda, že se mi zmenšily bolesti při ms.
![]()
MYslím, že i hodně z vás se setkalo s tímto přístupem doktorů.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, trochu jsem i odbočila, chtěla jsem se vypsat. ![]()
Sumayo,
ja byla take u prvniho snazeni naprdnuta na doktorku, cele roky mi predepisovala ha a kdyz jsem chtela otehotnet, cyklus mela v troskach a neslo to, tak mi zklidem oznamila, ze to muze trvat prave i ty dva roky, nez se telo zase samo nastartuje. Nechapu, proc na tuhle DOST DULEZITOU informaci neupozorni.
Jinak me jaterni testy pred prvnim receptem udelany byly, o anamneze nechtela vedet nic a behem 7let, co jsem ha brala, jat. testy mi zopakovany nebyly. Pekne na to ty doktori prdi.
tak ja myslim ze je to ruzny, kdyz jsme ja rekla Dr ze chci vysadit HA a otehotnet rekl mi ze HA je biologicky rozkladna do 12ti hodin..ze nekdo rika ze 3 mesice se nesnazit a pockat ale ze to neni nutny..a tak jsem necekala a otehotnela jsem za 3,5 mesice…Dnes je HA tak setrna (ikdyz po vysazeni ta plet a podobne a vetsi chut na sex najednou) ze ty 2 roky je moc si myslim ja…zalezi na tele zeny ale vysadit 2 roky pred tim nez chce zena otehotnet je brzo, ale kdyby to slo nejradsi bych HA uz nebrala kdyz sem to videla po vysazeni…a nebo se po porodu alespon bdu zajimat o jiny metody atd…
cernus píše:
Sumayo,ja byla take u prvniho snazeni naprdnuta na doktorku, cele roky mi predepisovala ha a kdyz jsem chtela otehotnet, cyklus mela v troskach a neslo to, tak mi zklidem oznamila, ze to muze trvat prave i ty dva roky, nez se telo zase samo nastartuje. Nechapu, proc na tuhle DOST DULEZITOU informaci neupozorni.
Jinak me jaterni testy pred prvnim receptem udelany byly, o anamneze nechtela vedet nic a behem 7let, co jsem ha brala, jat. testy mi zopakovany nebyly. Pekne na to ty doktori prdi.
No právě, brát hormony není sranda, což sem si jako mladá vůbec neuvědomovala. Navíc mi příjde divný s jakou ochotou (někdy vnucením) to předepisují (pozor, četla jsem na znamylekar rezence a jeden DR na otázku, že paciantka nechce HA, je jí po ní špatně…odpověděl: tak at si ten váš přítel udělá na ču**ovi uzel! No pardon, ale tak trochu divná reakce od doktora).
![]()
Teď si nejsem jistá, ale myslím, že HA je teprve 50 let od svého užívání a i když medicína postupuje rychle, tak si myslím, že doktoři nemohou s přesností říct, jak na tom bude ženská, co bere HA třeba 16 let.
Taky mi příjde, že mám cyklus v troskách a taky sem je brala 7 let. Jako ms mi chodí, ale někdy se zpožděním, samoz. bez ovu.
Mě právě nikdo jaterní testy nedělal..ani před ani po. Vlastně nikomu z mé rodiny. ![]()
Cernus a už se zadařilo? Doufám, že ano. ![]()
cernus píše:
Sumayo,ja byla take u prvniho snazeni naprdnuta na doktorku, cele roky mi predepisovala ha a kdyz jsem chtela otehotnet, cyklus mela v troskach a neslo to, tak mi zklidem oznamila, ze to muze trvat prave i ty dva roky, nez se telo zase samo nastartuje. Nechapu, proc na tuhle DOST DULEZITOU informaci neupozorni.
mne jaterni testy nedelali nidky a brala jsem HA 8 let… sestra po vysazeni do mesice otehotnela a potratila a az potom ji delali testy a zjisitili spatny jatra (ale nemelo to souvislost s potratem) a to brala (ja taky driv) i leky na epilepsisi a nikdy zadny jaterni testy…jak rikas pekne na to prdi, slusne receno
Ajla píše:
tak ja myslim ze je to ruzny, kdyz jsme ja rekla Dr ze chci vysadit HA a otehotnet rekl mi ze HA je biologicky rozkladna do 12ti hodin..ze nekdo rika ze 3 mesice se nesnazit a pockat ale ze to neni nutny..a tak jsem necekala a otehotnela jsem za 3,5 mesice…Dnes je HA tak setrna (ikdyz po vysazeni ta plet a podobne a vetsi chut na sex najednou) ze ty 2 roky je moc si myslim ja…zalezi na tele zeny ale vysadit 2 roky pred tim nez chce zena otehotnet je brzo, ale kdyby to slo nejradsi bych HA uz nebrala kdyz sem to videla po vysazeni…a nebo se po porodu alespon bdu zajimat o jiny metody atd…
Ajlo
, je pravda, že hormony z antikoncepce, pokud ji přestaneš brát, odchází do 48 hodin z těla. Ale tady jde spíš o to, jakou spoušť po sobě zanechá braní hormonů a hlavně to, že hypofýza je zblblá a musí se zase naučit pracovat sama bez pilulek a někomu to právě rozhodí cyklus nebo nenaběhne vůbec. Pokud správně nepracuje hypofýza, tak správně nepracují ani vajenčíky a to může být dlouhodobější problém aniž by ještě nějaké „zbytky“ v těle byly.
To mě právě štve. ![]()
Tak to mě docela vyděsilo…já beru HA 10 let…jednou jsem vysadila na půl roku, aby si tělo odpočinulo…plánujeme teď s přítelem svatbu a ráda bych tak do roka, dvou miminko…vůbec jsem netušila, že by mohl nastat takový problém…je pravda, že mě to nenapadlo proto, že kolem mě kamarádky otěhotněly bez problému do pár měsíců a braly HA taky dlouho…tak snad až se jednou budeme snažit o mimi, nebude to problém
![]()
Znám dvě kočky, co si nechaly píchnout tu injekci DePROVERU nebo nějak tak. Obě se léčí už přes dva roky, jedí různé léky, aby jim sliznice vyrostla, nemají vůbec žádnou, řekli jim, že bez sliznice nejde ani umělé. Obě jsou z toho vedle, že je na tohle nikdo neupozornil. Tu injekci prý i postupně stahují z trhu.
Na druhou stranu je logický, že když si necháš píchnout něco, po čemž nemáš x měsíců mensez že to nebude žádná zdravá jemná bio injekce ale pořádnej chemickej sajrajt.
janina.sun píše:
Tak to mě docela vyděsilo…já beru HA 10 let…jednou jsem vysadila na půl roku, aby si tělo odpočinulo…plánujeme teď s přítelem svatbu a ráda bych tak do roka, dvou miminko…vůbec jsem netušila, že by mohl nastat takový problém…je pravda, že mě to nenapadlo proto, že kolem mě kamarádky otěhotněly bez problému do pár měsíců a braly HA taky dlouho…tak snad až se jednou budeme snažit o mimi, nebude to problém![]()
Nechci nikoho děsit, ale také jsem si myslela, že to není problém, když se o negativech nikdo moc nezmiňuje a doktoři o tom nemluví. To asi záleží jak komu se nahodí zpět cyklus. Určitě je to individuální. Třeba ty otěhotníš první měsíc ![]()
Dám můj příklad: Jednou jsem po 3 letech vysadila, reakce - hyperstimulace (7 folikulů hned 14 dní od vysazení). Rok jsem byla čistá a potom opět po 3 letech braní jsem vysadila a reakce - tělo se hodilo do režimu přechodu.
Sumaya píše:janina.sun píše:
Tak to mě docela vyděsilo…já beru HA 10 let…jednou jsem vysadila na půl roku, aby si tělo odpočinulo…plánujeme teď s přítelem svatbu a ráda bych tak do roka, dvou miminko…vůbec jsem netušila, že by mohl nastat takový problém…je pravda, že mě to nenapadlo proto, že kolem mě kamarádky otěhotněly bez problému do pár měsíců a braly HA taky dlouho…tak snad až se jednou budeme snažit o mimi, nebude to problém![]()
Nechci nikoho děsit, ale také jsem si myslela, že to není problém, když se o negativech nikdo moc nezmiňuje a doktoři o tom nemluví. To asi záleží jak komu se nahodí zpět cyklus. Určitě je to individuální. Třeba ty otěhotníš první měsíc
Dám můj příklad: Jednou jsem po 3 letech vysadila, reakce - hyperstimulace (7 folikulů hned 14 dní od vysazení). Rok jsem byla čistá a potom opět po 3 letech braní jsem vysadila a reakce - tělo se hodilo do režimu přechodu.
Každopádně jsem moc ráda, že jsi toto téma otevřela, je dobré to vědět ![]()
Babe007 píše:
Znám dvě kočky, co si nechaly píchnout tu injekci DePROVERU nebo nějak tak. Obě se léčí už přes dva roky, jedí různé léky, aby jim sliznice vyrostla, nemají vůbec žádnou, řekli jim, že bez sliznice nejde ani umělé. Obě jsou z toho vedle, že je na tohle nikdo neupozornil. Tu injekci prý i postupně stahují z trhu.
Na druhou stranu je logický, že když si necháš píchnout něco, po čemž nemáš x měsíců mensez že to nebude žádná zdravá jemná bio injekce ale pořádnej chemickej sajrajt.
Tu injekci bych nechtěla nikdy. Nechápu a nikdy nepochopím, proč tuto formu antikoncpece v injekci nabízejí třeba ženským okolo 30ti let. Na jedné diskuzi tuto ha měla i holka kolem 25 let a to neměla ještě žádné dítě. Takovou antikoncepce bych nikdy jako doktorka, tak mladé holce nedala.
MYslíte, že někdo těmto holkám dá přečít aspon nějaký příbalový leták, než dostanou tu injekci? MYslím, že ne, možná dostanou nějaké strohé informace.
Přece se dává ženským, co už nechtějí mít děti. Ale stejně nikdy neříkej nikdy. Jsou případy, kdy ženská podstoupila například podvaz vaječníků, potkala nového přítele a opět zatoužila po dítěti a pak litovala toho, že na podvaz šla. ![]()
Sumayo, zadarilo a dokonce uz po druhe.:-) Ale po porodu jsem HA nechtela uz ani videt. Svete div se, muj novy dr., byl mym rozhodnutim nadseny, ze je odpurce ha, ale samo, ze kdyz na ni zenska trva, napise ji.
K tomu, jak pises, ze dr. ha krasne ochotne a nekdy az nuceni predepisuji, dle meho maji nejake odmeny od farmaceutickych spolecnosti, protoze jsem si vsimla, ze jeden pise vsem tu samou ha, druhy zase jinou.
V kazdem pripade, zadne chemicke hormony nejsou pro organismus nic dobreho, nekdo ma to stesti, ze ha vysadi a hned se mimco povede, ale nekdo ne a musi cekat opravdu ty dva roky, nez se zblble telo vzpamatuje. Me to trvalo 3/4 roku.
Babe007, injekce provera je fakt mega svinstvo, oproti tomu je asi uzivani tabletek balzamek pro telo.
Jee Cernus, tak to je super
Se ani nedivím, že jsi HA zpátky nechtěla. Já si ji už taky nikdy nevemu a jsem ráda.
Asi na těch odměnách něco bude, fakt nevím jak to je. Já co jsem slyšela od známé (zdr.sestra), tak většinou gynekologové nechtějí moc předepisovat HA svým dcerám. Nevím, co je na tom pravdy.
Já jsem dostala moje první platíčko od doktorky zadarmo na zkoušku. (pozor hormony na zkoušku
)
Doktorka mi řekla, že holky otěhotní i ten první měsíc, ale že je to spíš menšina, ona sama to potvrdila. Vemte si můj případ, kdybych otěhotněla v době, kdy jsem vysadila poprvé, to by se mi podařilo na první pokus a možná by byly i dvojky
![]()
janina.sun No, kdybych to věděla už předtím, a ne teď, kdy se mi nedaří otěhotnět, tak taky vysadím dřív.
To chce spíš víc času, než by si člověk myslel. ![]()
Sumayo, nebo taky sedmercata.
Jak dlouho se snazite o mimco?