Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemáte někdo aktuální zkušenosti s Hexacimou, popř. porovnání s reakcemi na Infanrix Hexa? Potřebuji už učinit rozhodnutí ![]()
Teoretizováním na to asi nepřijdu, každá má pro a proti. Infanrix je déle na trhu, ale reakce jsou ne vždy dobré. Hexacima je novější, prý ale navazuje na dříve z trhu stažený Hexavac (u toho se ale proslýchalo, že neoficiálním důvodem stažení z trhu byl skandál se 4 úmrtími bezprostředně po očkování). Hexacima má podstatně méně hliníku, navíc jen ve formě hydroxidu hlinitého, který je hůře rozpustný než fosforečnan a tudíž by se měl méně vstřebávat. Má jen 2 složky proti černému kašli, takže by mohla být menší reakce, na druhou stranu teoreticky i horší ochrana než u Infanrixu.
Pokud tedy někdo máte zkušenosti, budu za ně ráda.
@Reflex píše:
Nemáte někdo aktuální zkušenosti s Hexacimou, popř. porovnání s reakcemi na Infanrix Hexa? Potřebuji už učinit rozhodnutí![]()
Teoretizováním na to asi nepřijdu, každá má pro a proti. Infanrix je déle na trhu, ale reakce jsou ne vždy dobré. Hexacima je novější, prý ale navazuje na dříve z trhu stažený Hexavac (u toho se ale proslýchalo, že neoficiálním důvodem stažení z trhu byl skandál se 4 úmrtími bezprostředně po očkování). Hexacima má podstatně méně hliníku, navíc jen ve formě hydroxidu hlinitého, který je hůře rozpustný než fosforečnan a tudíž by se měl méně vstřebávat. Má jen 2 složky proti černému kašli, takže by mohla být menší reakce, na druhou stranu teoreticky i horší ochrana než u Infanrixu.
Pokud tedy někdo máte zkušenosti, budu za ně ráda.
Když jsem to řešila, koukala jsem se na starší diskuze a tam byl brán infanrix, za který se tehdy muselo platit, jako šetrnější než hexavac s méně vedlejšími účinky. Nakonec jsem zvolila infanrix z těchto důvodů: 1) delší dobu na trhu a tudíž odzkoušenější 2) více složek proti černému kašli (a černý kašel je reálná nemoc) 3) já i můj muž jsme jako děti očkování snášeli bez větších problémů… očkovat jsem dala ve 3 měsících, protože byl nemocný (ale i tak jsem chtěla odklad na 3 měsíce). Syn byl protivný a měl mírně zvýšenou teplotu.
Ja se naopak rozhodla pro hexacimu (na zaklade doporuceni zname - doktorky, ze ji deti lepe snaseji nez infanrix). Ockovani 1. Davky v 5.mesicich, NU jen lehce zvysena teplota. At uz se rozhodnes jakkoli preju at to mimco dobre snese ![]()
@Reflex my dali infanrix+synflorix…mame za sebou 3 dávky a kromě zvýšené teploty u poslední dávky bylo vše ok. Zvýšená teplota byla jen v den očkování… Ani v okolí nemám nikoho kdo by měl nějak bourlivou reakci na očkování ![]()
Syn dostal nedavno 4. davku Hexacimy, ockovali jsme vicemene presne podle ockovaciho kalendare, takze 1. davku dostal v deviti tydnech. Mela jsem z toho velky strach, procetla mraky diskuzi, ale nakonec jsem zvolila stejny zpusob, jako u dcery, tedy duveru v naseho lekare. Syn nemel ani po jedne davce zadne trapeni, krome zvysene teploty po te druhe. Drzim palce ![]()
Po precteni ruznych diskuzi jsem ockovala v 6ti mesicich hexacimou. Probehlo to bez jakekoliv reakce. Ted v 10.ti mesicich pujdeme na druhou davku. Ockujeme ve schematu 2+1
Já dala hexacimu a synflorix. Už máme tři davky od každého za sebou a malá neměla ani teplotu nic.. Ťuk ťuk snáší to dobře. Proto jsem se rozhodla, že dám i meningokoka..
Ahoj, dcera má atopický exém kvůli ABKM, takže první očkování dostala až v 6. měsících a byla to Hexacima, protože Infarix obsahuje laktózu. Druhou dávku dostala v 8. měsících. Očkujeme ve schématu 2+1. Musím zaklepat, že vše bez reakce. ![]()
Jestli nechcete mít doma autisticke děťátko hexacima 0.62 mg hliník a infafrix hexa 0.83mg a zajímavé ze uz je stažené rodiče se ale budou trápit po zbytek života.
@Poison Eve muzu se zeptat, kde jste sehnali ty monovakciny? Chtela bych malou taky ockovat po jednotlivych chorobach a ne najednou, uz od zacatku.. diky..
@Natwhipu píše:
@Poison Eve muzu se zeptat, kde jste sehnali ty monovakciny? Chtela bych malou taky ockovat po jednotlivych chorobach a ne najednou, uz od zacatku.. diky..
Ahoj, pro zdravotni duvody shanelo ockovaci centrum.
Holky včera malá dostala hexacimu ve 2 hodiny odpoledne… Včera celý den nic.. teď 37,5C vím že to není moc jen mě zajímá do kdy čekat reakce? 48hodin? Děkuji