Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prohlašuji za nejvíc nezodpovědnou matku roku, která má šťastný děti!
holky musí vědět, že když skášou, tak nesmí skočit malýmu na hlavu…a to taky ví - nikdy mu neublížily! vědí, že krámování je špatné - ano, vždycky nadávám, nutím je uklidit to zpět, domlouvám, i na prdel dostanou a co? je to prd platný! za 5 minut to udělají znova! takže kdybych byla jako zakladetlka, tak bych buď musela naše dvojčata přivázat na pevno k židli ke stolu s hračkama a poslouchat celej den hysterák, že nechtějí bejt přivázaný a nebo bych si musela na sebe uvázat mimino jako indiánská babička a chodit holkám za zadkem, brát jim z rukou vše, nedovolit jim někam lézt a z ničeho skákat a celej den bych nedělala nic jinýho…takový den by mě nebyvil - přiznám se bez mučení!!
jinak můj otec už je starý pán 75let a když mi vyprávěl, jak se kdysi žilo - byl ze sedmi dětí a matka opravdu nestíhala všechny děti takhle hlídat a bylo běžný, že mimino se plazilo ve stáji, koním pod nohama a tak. kdyby je babička musela takhle hlídat, tak by neměli co jíst - nic by nevypěstovala a zvířata by pochcípaly hlady a žížní!!
a k hranicím u dětí - nejsem pro úplnou liberální výchovu bez toho, že bych dětem nedala na zadek…ale nehodlám z nich dělat poslušný vojáčky, co nic nesmí a znají jen zákazy! ano musí umět po sobě uklidit. hračky jim dám, až když uklidí ty, z kterýma už si nehrajou, když něco vylejou a tak,,,musí to uklidit, já douklidím…ale příliš velké omezování se u nás nekoná a konat nebude!
viděla jsem něco podobného u kámošky - ani tříleťákana nepustila na hřišti samotnýho…furt mu byla za zadkem! nemohla pak nastoupit do práce - ten její přívěšek bohužel nezvládal být bez mámy ve školce ![]()
Já jsem spíš myslela, proč by starší dítě ti mělo hrabat do linky a oblečení. Pokud to někdo má tak a nevadí, to je jiná, ale prostě já zase beru, že ty 3 leté už mají vědět co ne, a když mi to vadí, tak proč dovolovat.
U nás se nezakzuje nic, ale zase moje je moje, manželovi je manželovi a kluk to ví a prostě nejde nám do našich věci..
@dvojmatka jestli myslíš 3 letého, tak to u nás nepouštří žádná na hřiště samotné děti.. samotné jako bez matky
To je asi na další diskuzi
@kvaček píše:
@dvojmatka jestli myslíš 3 letého, tak to u nás nepouštří žádná na hřiště samotné děti.. samotné jako bez matky
nemyslím samotné na hřiště, ale ona ho nenechala tam samotnýho hrát a neuměla s náma na lavičce pokecat…furt za ním běhala do toho pískoviště…asi jsem se blbě vyjádřila ![]()
@kvaček píše:
asi myšleno matka na lavičce versus matka za prdelí. tak jsem to alespon z textu pochopila.
jinak proč by to měl dělat? u nás je motivace jasná - protože to dělá ségra.
@dvojmatka jsem si říkala, to bysme byly divní cdelý okres ![]()
to u nás nechávají děti takto samotné si dělat na hřišti co chtějí- hrají, asi od toho roku a půl, 2,
Mimino chrní většinou v ložnici v patře, děti jsou většinu času dole v obývákokuchyni, já často kojím právě v ložnici… to asi mluví za vše.
jinak ano, děti skáčou po gauči, nedokážu si představit, že by si tříle´ták nesměl vylízt na gauč, to už je slušný gestapo ![]()
jo a pračku se sušičkou mám dole a dokonce občas musím jít vyvenčit psa a fakt na těch pár minut před barák nebudu všechny děcka navlíkat do toho mrazu a táhnout je ven, aby tam pes zvednul nohu a zase se šlo dom ![]()
Skákat na gauči a na posteli se u nás smí a je to téměř podporováno
. Skákat dolů z gauče moc ne, hlavně z ohledu na synova kolena a sousedů uši. Krámovat se smí podle nálady (mojí) někdy mě to naštve, někdy mávnu rukou (jsem nedůsledná, vím). V pokoji ho samotnýho nechávám odjakživa na dobu nezbytně nutnou (moje rychlý osprchování, někdy pověšení prádla, když se mi nechce mládě oblíkat, aby šlo se mnou na balkon atd.). Myslím, že tříleťáka budu kontrolovat podstatně míň než to dělá zakladatelka. Jediný, kde jsem za zadkem je zmíněné pískoviště, syn je drak a občas někoho majzne lopatkou, tak abych mohla rychle zareagovat a nebyla za matku co se vykecává na lavičce a její dítě zatím někoho masí
.
Tak po gauči holky skákat nesmí, od toho maj trampolínu na zahradě, pokud hopsaj na posteli tak přimhouřím oko. ale krámovat moje věci-linku nebo oblečení to jsme netolerovala nikdy. vyčlenila jsme jim jedenšuplík v lince a jeden ve skříni, kde měli nějaký kelímky, plast. odměrky, hadýrky atp co mohly tahat. ale za azdkem jim fakt nelítám, po zahradě běhaj samy-já jen dozoruju z okna když vařim nebo něco uklízím
@dvojmatka píše:
@jruz přesně tak! dětství je přeci krásný, neříkám, aby člověk nechal dítě kladivem rozmlátit nábytek…to ne, ale zakazovat mu lézt na gauč, protože by na něm skákalo mi přijde škoda mu to nedovolit!![]()
jo a říkala kámoška, že kdesi v nějaký chytrý knížce četla, že zákaz jako nelez na ten strom, znamená pro dítě „vylez na něj“. prý si máme uvědomit, když nám někdo řekne „nemysli na růžovýho slona“ tak co? každej si vybaví růžovýho slona
mě naši prostě nezakazovali a já se v živoitě taky ničeho nebojím - život je snažší…si aspoň myslim já!ale věřim, že máš dodnes ty zákazy ne, ne, ne v hlavě
vzpomněla jsem si na Obecnou školu a zákaz olizování zábradlí v mrazu ![]()
ad bezpečný byt, u nás máme schodiště do patra přímo z obýváku - děti po něm mohou lízt od doby, co si kleknou, zpočátku jen dozoruju, mají teda zakázáno na schodišti blbnout. Výsledkem jsou děti v batolecím věku naprosto s přehledem zvládající schodiště, hlavně umějí i dolu hezky po čtyrech pozadu, takže klesá riziko, že zhučej dolu.
doporučuju přečíst Koncept kontinua a trochu se inspirovat. (ne to brát doslova, dítě přirozeně neví, e v zásuvce je smrtonosná elektřina, ale že může spadnout, to pozná myslím celkem dobře. Blbý je, když se jako malé nenaučí, jaké to spadnutí nese důsledek…)
@Gladys jj Obecná škola! ![]()
koncept kontinua - to je to, kde se nechávají děti si hrát s nožema
ale já chápu co se tam asi píše! kámoška se o svojí malou tak bála, že z domu odstranila sedačku, aby na ní nelezla a nespadla z ní! já holkám ukázala, jak lézt pozadu dolů - dvakrát spadly blbě a příště už lezly správně. a stejný to je s tím, jak skáčou vedle mimina…kdybych zakazovala a nesměly by, tak věřim, že jednoho dne by i před mýma očima a v mý blízkosti tomu mrňousovi na tu hlavu skočí a bude průser…ale tak to prostě vidim já! dětem se musí dát trochu důvěry! a samozřejmostí je mít zajištěný nebezpečný věci - jako okna, zamčený vchodový dveře, veškerá chemie a nože nedostupný! a když mi pomáhají vyklízet myčku nebo plnit pračku - tak vždy zdůrazňuju, jak jsou ty nože nebezpečný, jak dělají ošklivý bebí a na ty prášky nesahat, že jsou nebezpečný…člověk nikdy neví, kdy to třeba na návštěvě u někoho objeví nezajištěný, že?
Starší děti jsem nechávala od roka hrát si v pokojíku - to jsme bydleli ještě v bytě, takže byly na očích, když něco potřebovaly, tak přišly, nebo zavolaly. Po 15 minutách jsem je kontrolovala.
Teď když máme barák tak si dvojčata hrají v přízemí v pracovně - kde mají hračky (je jim 2,5 roku) a starší si hrají v prvním patře, kde mají pokoje. Starším je 9 a 7 let, takže ty můžu nechat samotný a občas se na ně jdu mrknout, ale dvojčata mám na očích, jinak jsem je taky nechávala samotné v pokoji od roku ![]()
@adusinka píše:
Gauč - nevydrží v klidu sedět. Hned si stoupá a běhá po gauči. Jak říkám, ví, že se mnou nesmí. Ale jakmile je doma táta nebo přijsou babičky. Hned se tam sápe, protože oni nejsou důslední, aby tam jenom seděl. A přijde jim skákání na gauči děsně vtipné.
Ale to je normální, je to dítě
Protože to má zakázané, tak tam blbne. Musíš se trochu otupit, nebo se z toho zblázníš ![]()
@dvojmatka si vždycky lidi zapamatujou to s těma nožema
Ale vážně, mám odzkoušeno, že mladej hopsal po podnožce, kolem něj hopsala moje maminka, že jako ať nespadne, nenabije si - nabil si prakticky pod jejíma rukama… Jinak hopkal běžně a nikdy se mu nic nestalo. Stejně tak jednou spadnul prostřední ze schodů, když jsem se mu moc věnovala, od té doby říkám, ať si jich babičky na schodech nevšímaj, nic jim neříkaj a je dobře
Samozřejmě byl i úraz, kdy jsem dítě nechala blbnout kolem stojanu na slunečník, ze kterýho trčí taková kovová trubka a rozseknul si bradu, tak úrazy se stávají a občas holt i ta červená teče, ale popravdě, dítě si na sebe dává nejlepší pozor, když si vlastní vinou přivodí bolest. Od toho tam ta bolest taky je. nenechám dítě skočit po hlavě z opěradla gauče na plovoučku (ale i to už se stalo, tenkrát jsem se teda dost vyděsila), aby si způsobilo nějaký fatální úraz hlavy, ale ze sedáku ať si klidně spadne, příště si dá bacha