Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky potřebuju radu od někoho zkušeného.
Ráda bych nakoupila nějaké oblečení na polském aukru. Mám vyhlídnutého prodejce, u placení má napsáno buď PayU nebo klasicky převod na účet. Jak se ale posílají peníze z jiné země, jak je to s převodem z českých korun na zloté? Co je vlastně PayU a je to lepší než běžný převod? A nevíte, jak je to s poplatky? Omlouvám se za tolik otázek ale nemám s tím žádné zkušenosti a nerada bych něco udělala blbě… ![]()
Treba na ebay se to prevadi automaticky podle aktualniho kurzu
Normalni prevod z uctu do zahranici je jednoduchy, na zlote ti to prevede automaticky banka (soudim, ze svym stredovym kurzem, ale nejsem si jista). mi zahranicni platby trvaji cca 3 pracovni dny, ale mozna zalezi na bance a do jake zeme to jde.
poplatky ma kazda banka jine.
PauU je jako penezenka. Penize tam vlozis a muzes cerpat. A jake poplatky konkretne myslis?
@Verca1989 Určitě PayU - to by měla být klasická platba kartou… při převodu na účet to stojí cca 400,– (pokud už se banky hodně nevylepšily, aktuální ceny jsem nezjišťovala).
@nikol.ondrášovka no poplatky za převod na účet do zahraničí, předpokládám, že i za tohle se platí
@Verca1989 píše:
@nikol.ondrášovka no poplatky za převod na účet do zahraničí, předpokládám, že i za tohle se platí
Jo plati, jak ktera banka, ale u prevodu BU na BU se priprav na cca.200-300,–, takze bych volila PayU.
@Verca1989 ja mam tedy jen PayPal ale neplatim za prevody. Jen samotnou castku ![]()
Takže k tomu PayU…teď čtu na aukru a jednou jsem tak cosi platila. Dala jsem zboží do košíku, vybrala si způsob dopravy a platbu online nebo něco takového. Přesměrovalo mě to na stránky mé banky, přihlásila jsem se do internetového bankovnictví a tam jsem už měla převyplněný příkaz, jen jsem to povrdila pomocí sms. Takhle by to tedy šlo i do zahraničí? Protože tohle byla platba v ČR ale aby mě Polské aukro přesměrovalo na stránku mé, České banky ![]()
@Verca1989 To co popisuješ mi na PayU přijde divné, tam by tě to mělo přesměrovat na platbu kartou.
@j.a.n.i1 čtu to tady: http://deti.aukro.cz/help_item.php?… i platba kartou tam je, ale nevím, jestli mám aktivovanou kartu pro platby na internetu ![]()
@Verca1989 Mě když někdo na Aukru zaplatí přes PayU a já pak peníze vybírám, tak mi to posílají z polského účtu. Na kod banky jsem se nekoukla, ale je tam psáno polska, takže to bude ok. Jinak já také platím při PayU převodem.
@Verca1989 Každopádně příkaz zahraniční nebrat, zbytečná drahota. Jsou tam poplatky BEN, SHA a OUR…nikdy si nepamatuju který je který, ale jeden platíš veškere poplatky ty, pak další že příjemce a třetí je fifty fifty. Navíc zadávání čísla účtu v zahraniční podobě, je tam spoustu čísel navíc. Tak na to kdyžtak bacha, příp. raději do banky. Ale tou druhou variantou je to rychlejší, v podstatě online a hlavně zdarma, případně za min. poplatek. Já mám PaySec účet a tam si účtují při dobití kartou 2% z dobíjené částky ![]()