Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@unuděná akorát si myslím že z toho nevyroste, že to bude povahou zmatkář
@ka2ka píše:
@unuděná akorát si myslím že z toho nevyroste, že to bude povahou zmatkář
No vždyť- to já právě vím
Akorát bych to nenazvala zmatkař, spíš hysterka
![]()
@unuděná píše:
@zuza92 Rozhodně nelituju. Ale víš co, on je dodnes hodně napřed ve spoustě věcí, od 4 let čte, píše (sám se naučil odkoukáváním), v předškolním roce už chápal násobilku, teď koketuje s mocninama, programuje si sám lego a jednoduché PC programy, vyrábí krátké animované filmy atd. Do toho je po nás hodně vysoký, takže odklad by mu spíš uškodil (to nám řekli i na zápisu). Ve škole se dodnes trochu nudí, ale je celkem kliďas, takže nezlobí a vše je v pohodě. Jen prostě občas reaguje jako 4 leté dítě, ne jako skoro 8mi letý kluk
Tak tak daleko nejsme no
. Zvládá běžné činnosti co by měl předškolák. Zajímá se o písmenka jak se co píše, umí se podepsat a tak. Dovednostmi nijak nezaostává. Jen ty emoce. Ale jak jsem psala, já byla daleko horší a o odkladu nikdo neuvažoval.
@IvaX mám neteř v první třídě a ta pořád říká jaký je to opruz ![]()
Syn byl v něčem dost napřed, třeba v matematice tak o rok až o rok a půl napřed. Taky emočně nezralý. Doporučili nám odklad. Mám už jedno starší dítě, odklad nemělo a v pubertě nastal problém. Spolužáci byli najednou mentálně úplně jinde, obrovský rozdíl, moje dítě zůstalo ve třídě samo, bez kamarádů, ztracené… Přechod na jinou školu… Takže u druhého dítěte jsme se pro odklad rozhodli. Právě kvůli té emoční nezralosti. A bylo to dobře. Hodně dětí má odklad, takže kdyby náš syn odklad neměl, tak by se svým „handicapem“ byl mezi mnohem „zralejšími“ dětmi a rozdíl by byl ještě větší. Takto, i přes odklad, je tak nějak v průměru. Školu zvládá, sice ne bez námahy, ale jde to. Za ten rok, co zůstal ve školce, se hodně posunul. Pořád je to v té sociální a emoční oblasti slabé a nic moc, ale rozhodně mu odklad pomohl.
Máme v blízkém okolí holčičku, která šla do školy čerstvě šestiletá, s logopedickou vadou. Přišlo mi, že rodiče moc spěchají, že by i ona měla mít odklad (nejen kvůli logopedické vadě). Mají nějakou alternativní školu a holčička to jakž takž zvládá, ale ideální to není (v normální škole by se trápila). Je vidět, že šla do školy příliš brzy.
Pokud vám odklad doporučili učitelky i v PPP, tak bych se mu nebránila.
@zuza92 Ony se ty odklady dřív moc nenosily a podle mě to bylo lepší. Třeba my měli ve třídě jen jednu odkladovou holčičku, která byla narozená v září a ano, byla taková pomalejší. Jinak šli všichni normálně. U syna ve třídě je snad třetina dětí s odkladem
Já to moc neschvaluji, ale asi bych taky nešla proti doporučení z PPP. Hlavně proto, že dítě se ve třídě setká s těmi staršími dětmi, což může zrovna ty emočně slabší děti poznamenat.. Uvidíš, co vám řeknou. Má sourozence? U nás se třeba naučil zpracovávat ty prohry nejvíc na ségře, která (byť je mladší skoro o 3 roky) ho už asi ve dvou letech fyzicky dohnala ![]()
@Anonymní píše:
Syn byl v něčem dost napřed, třeba v matematice tak o rok až o rok a půl napřed. Taky emočně nezralý. Doporučili nám odklad. Mám už jedno starší dítě, odklad nemělo a v pubertě nastal problém. Spolužáci byli najednou mentálně úplně jinde, obrovský rozdíl, moje dítě zůstalo ve třídě samo, bez kamarádů, ztracené… Přechod na jinou školu… Takže u druhého dítěte jsme se pro odklad rozhodli. Právě kvůli té emoční nezralosti. A bylo to dobře. Hodně dětí má odklad, takže kdyby náš syn odklad neměl, tak by se svým „handicapem“ byl mezi mnohem „zralejšími“ dětmi a rozdíl by byl ještě větší. Takto, i přes odklad, je tak nějak v průměru. Školu zvládá, sice ne bez námahy, ale jde to. Za ten rok, co zůstal ve školce, se hodně posunul. Pořád je to v té sociální a emoční oblasti slabé a nic moc, ale rozhodně mu odklad pomohl.
Máme v blízkém okolí holčičku, která šla do školy čerstvě šestiletá, s logopedickou vadou. Přišlo mi, že rodiče moc spěchají, že by i ona měla mít odklad (nejen kvůli logopedické vadě). Mají nějakou alternativní školu a holčička to jakž takž zvládá, ale ideální to není (v normální škole by se trápila). Je vidět, že šla do školy příliš brzy.
Pokud vám odklad doporučili učitelky i v PPP, tak bych se mu nebránila.
Děkuji za názor. Do PPP se teprve chystáme. Tak ještě uvidíme.
@unuděná sourozence zatím nemá. Ale mezi dětma jsme hodně. Já bych jí samozřejmě nerada ublížila. Počkám ještě na názor z PPP. I když co jsem slyšela tak prý doporučí to co chcete slyšet
.
Upřímně já třeba na PPP co jsem byli my nemám moc dobrý názor, jediný co je zajímalo, bylo kdy se dítě narodilo, když zjistili že je letní automaticky chtěli psát odklad, když jsem trvala na vyšetření tak mi pak řekli že toho umí hodně ale nevydrží soustředěný víc jak hodinu co je podle nich důvod pro odklad ![]()
na jejich doporučení jsem nedala a druhým dítětem tam opravdu nepůjdu
@ka2ka to jsem právě slyšela i tady u nás. Vyšetření nic moc a napíšou to co chcete. Většinou tam chodí rodiče co odklad chtějí. Upřímně já ho moc nechci, ale pokud by na to dcera nebyla tak ho dám než aby se trápila. To si ale myslim, že za hodinu v PPP stejně nezjistí. To už bych dala spíš na názor učitelek v MŠ, ale ty jsou taky 50:50. Na školu má, jen ty emoce. Jenže co když je prostě jen citlivější a to bude i za rok za dva.
@ka2ka Je fakt, že u nás ve školce když přišla psycholožka z PPP, tak taky šmahem odsoudila letní děti k odkladu, normálně plošně. Že prý se za svou praxi setkala jen s velmi málo letními dětmi, které byly zralé. Tím mě tehdy hrozně rozhodila, protože jsem počítala, že srpnový syn normálně půjde. Takže jsem to pak řešila horem dolem, ale do poradny už neměli do zápisu termíny, tak jsem dala na svou intuici.
@zuza92 @unuděná u nás byli učitelky proto jít do školy, jako v chtít po dítěti aby se se soustředilo víc jak hodinu mi přišlo ujetý i v první třídě začínali tím že se učili dvacet minut a šli si lehnout, mimochodem u nás na škole si klidně jdou lehnout i devátáci když jsou unavený ![]()
@ka2ka já bych si v práci taky klidně šla lehnout
. U nás nemaji prvňáčci ani hodinu v kuse. Maji třeba 20min. češtinu a 20 min. matematiku. Až od druhého pololetí by prý měli vydržet těch 45 min.
@zuza92 píše:
@ka2ka já bych si v práci taky klidně šla lehnout. U nás nemaji prvňáčci ani hodinu v kuse. Maji třeba 20min. češtinu a 20 min. matematiku. Až od druhého pololetí by prý měli vydržet těch 45 min.
u nás mají celou hodinu už tak října listopadu, ale pokud vidí učitelka že jsou unavený jdou si lehnout mají i polštářky ![]()
takže pohoda, učitelka si s nima i na tom koberci hraje hrůzné soutěže se slovy takže paráda
@zuza92 Moje dítě je vzteklou. Něco si umane a jak to nejde, jak si představoval (geneticky tíhne v některých věcech k perfekcionismu), problém. Doma řve, hází věcma, nadává. Jen do institucí mi chodí úplbně jiné dítě.
Tam se ovládá.
Tohle byla asi jediná věc, kvůli které bych u nějzvažovala odklad (je červnový). Ale jelikož byl dle učitelky ze školky naprosto v pohodě (on si to prostě nechává na doma), tak jsme ani žádnou PPP neřešili.
Popravdě si ho nedovedu teď s odkladem vůbec představit. Dle učitelky je mentálně/zájmy prostě někde jinde, než zbytek třídy,. Už takhle ho některé věci ve škole nudí (spolužáci jsou pomalí, má pocit, že se neučí nové věci - tedy ty co by ho zajímaly, číst a psát před nástupem neuměl, a podobně). Jako nedokážu si představit šestileté dítě, co řeší nálet podplukovníka Doolitla na Tokio další rok ve školce. Navíc se tam letos v předškolácích sešla dost děsná skvadra, která by ho teda určitě nikam neposunula).
Takže sice doma čas od času řešíme, že chce rozthat knihu či výkres, protože se mu nepodařilo nakreslit vlak či letadlo přesně podle obrázku (v perspektivě apod.), za špatnou známku může paní učitelka, protože to dobře nevysvětlila a za nepovedenou stavbu z lega sestra, které se po čas stavění nacházela celou dobu v úplně jiné mistnosti, za nepovedený kotoul v Sokole špatná žíněnka, ale co. Časem se některé věci uptřepou, v něčem prostě ale bude asi nasírací.
@zuza92 Řešíme aktuálně úplně stejný problém, tak se budu těšit na pokračování po vaší návštěvě PPP
My do PPP jdeme v polovině března…
@Svistice
Tak tohle taky znám
„když ona tady kolem mě chodí, já jsem pak nervózní a proto se mi to nepovedlo“
Proč ta dvojka z geometrie? No protože pančelka to špatně vysvětlila. Nebo „teď jsem se lekl, jak se otevřela myčka a můžu to celý vyhodil, krucinál“ ![]()