Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Anonymní píše:
Obnovuji diskusi.
Dotaz je jasný, mohu odmítnout jít na test na covid? Podotýkám s tím, že půjdu automaticky na 10dni do karanteny!
Díky za odp.
mi říkala dr. že pokud bych odmítla test pro dceru je karantena 14dní
@mackA159 píše:Protože to je třeba zbytečný. Já bych se taky nehnala do fronty lidí, mezi kterými je 1/3 pozitivních.
Taky by mě zajímal důvod.
@Anonymní píše:
Obnovuji diskusi.
Dotaz je jasný, mohu odmítnout jít na test na covid? Podotýkám s tím, že půjdu automaticky na 10dni do karanteny!
Díky za odp.
Záleží. Pokud bude nařízený, vystavená žádanka, tak už nelze.
Ale leckde dělají kdejakou lidovou tvořivost, takže si myslím, že po domluvě by to mohlo projít. Záleží, co to bylo za kontakt.
@bublinek píše:
mi říkala dr. že pokud bych odmítla test pro dceru je karantena 14dní
Děkuji za odpověď, toto je to co jsem potřebovala vědět. Zakl.
@Anonymní píše:čti, to nám poslala hygiena:
Děkuji za odpověď, toto je to co jsem potřebovala vědět. Zakl.
@mackA159 píše:
Důvod třeba může být ten, že ti je blbě, máš vysoké horečky a vystát 2h frontu prostě nedáš…
@mackA159 píše:
Protoze:
Zakl.
@bublinek píše: čti, to nám poslala hygiena:
Prosím o sdělení zákonným zástupcům dětí třídy Sluníčko, které byly ve škole dne 5.10., že jejich děti tohoto dne byly v kontaktu s covid pozitivní osobou. Nechť prosím ihned v pondělí kontaktují praktického lékaře svého dítěte, tuto skutečnost mu sdělí. Lékař by děti měl objednat co nejdříve na testy na Covid 19. Karanténa dětem + paní učitelce je nařízena do 15.10.2020 včetně tohoto dne. V případě negativity testu mohou, pokud u dětí nebudou příznaky onemocnění a po domluvě s lékařem, dne 16.10. nastoupit do školy. V případě že test bude proveden po 15.10., musí setrvat v karanténě do výsledku testu. V případě, že zákonný zástupce nebude chtít testovat své dítě, to musí být v karanténě do 19.10. včetně a pokud se u něj neobjeví žádné příznaky onemocnění, pak po dohodě s lékařem může 20.10. nastoupit do školky.
Děkuji, též mi pomohlo, hledala jsem na internetu, ale konstruktivní a jasnou odpověď jsem nenašla. Děkuji. Zakl.
@Anonymní píše:
Protoze:
- přijde mi kontraproduktivní lézt do fronty lidi s příznaky, kteří vesměs pozitivní být mohou, to to spíše chytnu
- jsem přesvědčena o tom, že testy hází i falešnou pozitivitu. Věřím pouze testům z krve
- být je to chvilka, nebudu z mého pohledu zbytečně sebe a potažmo dítě vystavovat nepříjemnému vyšetření
- i když test bude pozitivní stejně tě pošlou domu a vylec se svépomocí…
Zakl.
A informovala jsi alespoň své kontakty o tom, že máš nejspíš covid, když už jsi takový sobec, že nechceš podstoupit test, ačkoliv máš příznaky a lékař tě na testy posílá?
@Anonymní píše:
Protoze:
- přijde mi kontraproduktivní lézt do fronty lidi s příznaky, kteří vesměs pozitivní být mohou, to to spíše chytnu
- jsem přesvědčena o tom, že testy hází i falešnou pozitivitu. Věřím pouze testům z krve
- být je to chvilka, nebudu z mého pohledu zbytečně sebe a potažmo dítě vystavovat nepříjemnému vyšetření
- i když test bude pozitivní stejně tě pošlou domu a vylec se svépomocí…
Zakl.
Sim tě, jaký test z krve má nižší falešnou pozitivitu a negativitu, než PCR? ![]()
Asi záleží na tom, odkud člověk je? ![]()
Já tento týden byla na dvou odběrových místech, oboje nutnost rezervace odběru na čas, první odběr cca 3 minuty, druhý cca 10 min. Z toho 8 papírování.
Možnost si vybrat odběrové místo, kde testují i děti, k nezaplacení. Dcera to zvládla zcela v pohodě. Že jsou testy mnohdy i falešně pozitivní, o tom žádná.
Pokud máš možnost být doma dlouho, tak jsou testy opravdu zbytečné.
Já hraji o čas, tak jsem šla.
@lucenka píše:
A informovala jsi alespoň své kontakty o tom, že máš nejspíš covid, když už jsi takový sobec, že nechceš podstoupit test, ačkoliv máš příznaky a lékař tě na testy posílá?
Ne informovala, neboť nemám příznaky a lékař mě nekontaktoval. Ptám se dopředu, abych měla informaci, kdyby tato situace nastala a hygiena mě kontaktovala. Abych byla připravena a věděla, jaké jsou možnosti. Precejen nemoc už je tak nějak všude v republice a je otázkou času, kdy to přijde. Nejsem sobec, už v prvním příspěvků jsem psala, že bych automaticky šla do karanteny. O tom žádná!
Zakl
U nás (Brno) se žádná fronta nečeká. Chodí se na čas. Lidi se nepotkávájí. Test trvá asi tak 2 minuty a hned jde pryč. ![]()
A já v tom ten smysl vidím. Pokud jsem doma v karanténě a jsem testovaná (pozitivně) tak v případě potíží nastává ta pomoc rychleji. Pokud totiž test není a člověku je hůř tak ho do výsledku testu nemůžou dát na covid oddelení, zároveň ne ani na klasické. Musí být ve speciální izolaci jak od covid tak od necovid.
Měla jsem na jaře těžký zápal plic a bylo to peklo než byl test. Nesměla jsem k nikomu, ke zdravým kdybych covid náhodou měla ani ke covid protože kdybych se nakazila tak mě to může dorazit.
Takže za mě ty dvě minuty vydržím než pak být v nemocnici bez pomoci protože není jisté jestli jsem nebo nejsem covid pozitivní ![]()
@lucenka píše:
Přesně to jsem chtěla napsat. Jde o to informovat okolí… Proč to pořád někdo nechápe. ![]()
Já fakt nevím, kde se čeká 2h, velmi dobře funguje objednávkový systém, něco jiného je pokud člověk přijde „na blind“ Máme osobní zkušenost v rodině na 4 odběrových místech, nikde se nečekalo déle než 10min, já ve Vinohradské nem nečekala víc než minutu a šla hned na řadu, stačí přijít na domluvený čas ![]()
A pokud je někomu tak zle že zrovna nemůže, není problém předělat rezervaci na jiný den, je tam termín pouze orientační nejdříve od a myslím že je doporučená lhůta 5 dní, takže jde počkat až se člověku udělá lépa a jít pak
Pokud osoba nemá nikoho, kdo by ho odvezl autem, nebo je jí natolik špatně, tak může kontaktovat hygienu a požádat o odběrový výjezd (ano, i to jde a bylo mi to osobně potvrzeno hygienou, aspoň v Praze), třeba pro důchodce, lidi bez auta, s těžkým průběhem atd.